Jakie sa wasze odczucia??, czy spełnia wasze oczekiwania czy też nie??
Opening
jak dla mnie bomba, fakt utwory Hironobu Kageyamy były niezastapione, ale te tez trzymaja poziom
Fabuła
ciekawie zrobili to wprowadzenie, pokazali planete ''Vegeta'' a potem jej zniszczenie przez frieeze noi dorastającego goku
Jakosć
tu trochę sie nie postarali, opening ładny piekny, natomiast odcinki nadal takie ''szare'', ale to dowodzi tylko tym ze bardzo szanuja Akirę Toryiamę i postanowili nie ruszac kreski
Cóz czekam na więcej
Żal!! Ten opening to pic na wodę. Myślałem, że się wysilą i poprawią DB tak, że będzie wyglądac jak w openingu.
w sumie wszystko ok, ale trochę za szybko postępuje cała akcja, gdybym nie oglądał 291 odcinkowej wersji i pierwszy raz oglądał kaia, to nie wszystko byłoby dla mnie jasne np. trening gohana: piccolo zostawia go na pustkowiu , a w następnym odcinku już goni za dinozaurem z prawie że odcietym ogonem, rozumiem, że to wersja skrócona, ale niech to będzie spójne; takie jest moje zdanie po 6 odcinku, zobaczymy dalej ;P
Ale to jest jak najbardziej spójne. DBKai jest praktycznie w prawie 100% wierne mandze, która toczy się dość szybko. Tylko w dbz rozszerzyli trening gohana do wielu odcinków. I co wazne nie wszystkie były one ciekawe. W kai nie mowy o jakiejkolwiek nudzie. I wybacz, ale jak coś może nie być jasne dla widza, co pierwszy raz ogląda w ogóle db i zaczyna od kai? Bez przesady. Pokazany jest motyw, że Gohan doskonale sobie radzi. O ile na początku uciekał z płaczem przed dinozaurem, to teraz spokojnie ucina mu po kawałku ogona, zeby mieć pożywienie:D
Tak więc wszystko jest spójne i powinno być zrozumiałe.
dosłownie tak jak pwoiedział ziolo, wszystko jest jak najbardziej ok i mamy nareście anime zgodne z mangą.
http://dbpolska.net
A tu macie stronkę na której można obejrzeć DB Kai z polskimi napisami i
to już tego samego dnia co premiera odcinka w Japonii tyle że po
południu.Skąd wiem? Bo sama uparcie co tydzień śledzę poczynania starej
paczki w nowym wydaniu. Tłumaczenie mają na serio świetne i odcinki nie
tylko można oglądać ale i także pobrać zarówno w wersji z napisami jak i
bez.
Co do samego tematu to mnie podoba się DB Kai mimo iż za DBZ przepadam
do tej pory, chociaż wiele lat już minęło odkąd je pierwszy raz
obejrzałam. Jakoś miło jest popatrzeć na wydarzenia w telegraficznym
skrócie, ale jedno jest pewne. Dawny tasiemiec zawsze dla mnie
pozostanie na pierwszym miejscu, a Son Goku na smoku latać będzie
jeszcze przez wiele długich lat.
Hm ludziska no to tak
Tym co nie podoba sie KAI - widze ze głównym powodem jest "jakość"
Tzn czemu nie ma takiej "grafiki" jak na openingu/endingu podczas odcinka ? PROSTE :) wtedy ludzie mówili by że "to nie jest prawdziwy DB" to dzieło to wyłącznie zasługa komputera a Akiry Toriyama tylko zbije kase... wiem, że Opening wygląda świetnie, ale zobaczcie że postacie wyglądają znacznie inaczej niż np. w pierwszym DBZ, poza tym gdyby jakość cały odcinek był taki jak opening, zajmował by pewnie 3x tyle, a tego byście chyba nie chcieli ?
-Wszystkie głosy nagrano od nowa w oryginalnej japońskiej wersji, oprócz paru aktorów, którzy niestety zmarli.
(GŁOSY - czyli nie tylko "KA ME HA ME" ale też i dialogi, które są teraz znacznie lepsze niż poprzednie, język jest taki bardziej luzacki
-Teraz na starcie macie jakość HD i dźwięęk o niebo lepszy
Co do tych odcinków ... aż 100 czy tylko 100 ?
Myśle, że gdyby zrobili aż ~200odcinków to nie miało by sensu, ta seria ma "odświeżyć" starego DB - wycięli takie rzeczy, które nie wpływają zbytnio na fabułe.. wiecie ... dzień nie trwa teraz 20odcinków tylko 2..
Nie ma co sie rozpisywać, po prostu jeżeli komuś nie przypadł do gustu nowy DB niech ogląda starego - oba dzieła są jednego wspaniałego człowieka - więc nie ma sie co sprzeczać "która seria" lepsza - obie są świetnie :)
KAI jest bardziej dla ludzi, którzy oglądali pare x już wszystkie "stare" zetki i szukają czegoś 'nowego'
KAI jest też dla ludzi, którzy nie mają czasu na oglądanie 290odcinków :) Poza tym trzeba je też ściągnąć.. a wersji HD przy przeciętnym polskim necie (1mb) to by zajęło sporoo czasu
Hm ktoś napisał też, że to tylko zarabianie kapuchy ... hm nie zgadzam sie z tobą kolego nawet troszeczke...
Myślisz, że Akiry Toriyama nie ma pieniędzy ? Że nadal nie zarabia ? jestem pewien, że pomaga przy innych anime (Nie jestem za bardzo zorientowany, ale chyba ma też powiązania z Naruto?)
Gdyby chciał zarabiać na tym kase... to wypuszczał by co jakiś czas jakąś kinówke, "odcinek specjalny" itd... Zobaczcie też, że np. Gry z serii Dragon BALL, które są przeznaczone TYLKO na konsole (NIe wszystkie)Gdyby chciał tylko kapuche, wydał by je na wszystkie konsole + PC ...
On ma "stałą pensje" można powiedziec... jego dzieci są już ustawione do konca zycia - on nie potrzebuje więcej pieniędzy
p.s
Tylko nie pisz mi ktoś, że "Taa akurat wydał nową serie DB po światowym kryzysie, nnie ma teraz kasy i chce zarobic"
Takich pierdół mi sie nawet nie chce słuchac =)
Gdyby chciał tylko kapuche, wydał by je na wszystkie konsole + PC ...
Taa... Szczególnie dlatego, że w Japonii gra się na PC tylko w MMO. I właśnie MMO powstaje, mianowicie DB Online. Bijatyka na PC byłaby nieopłacalna - raz że sterowanie, dwa że piractwo i niepewne prawdopodobieństwo zwrócenia się zysków. Do MMO z płatnym abonamentem tak łatwo nie będzie wedrzeć się złym piratom. :/