PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=679417}

Dom grozy

Penny Dreadful
2014 - 2016
7,7 35 tys. ocen
7,7 10 1 34516
7,2 14 krytyków
Dom grozy
powrót do forum serialu Dom grozy

Czy warto oglądać? O czym on w ogóle jest? Bo opis zbyt wiele mi nie mówi :/ (Byłabym wdzięczna,
gdyby ktoś mi go krótko opowiedział) I dla kogo jest raczej ten serial przeznaczony?

ocenił(a) serial na 8
chess1999

I jeszcze jedno pytanie :D Czy ten serial jest bardzo straszny? (Bo ja się bardzo boje nawet słabych horrorów... i nie wiem czy moja psychika to wytrzyma :D)

ocenił(a) serial na 9
chess1999

Tak, trochę jest „straszny”. A na pewno bardzo mroczny. Nie ma tu bardzo dużo makabry (aczkolwiek nieco jest), bardzo dużo jest natomiast typowych gotyckich rekwizytów, sprawnie wykorzystanych. Jeśli poprzez określenie „slaby horror” rozumiesz taki film, w którym nie ma dużo przemocy i makabry to PD raczej taki jest. Jeśli „moc horroru” mierzyć by wpływaniem na psychikę i emocje widza bardziej subtelnymi środkami, to nie jest to „slaby horror”. Klimat jest cholernie sugestywnie zrobiony. Innymi słowy: KURDE, RYJE BERET.

pegaz_filmweb

U mnie "zrycie beretu" objawiało się tym, że w poniedziałek oglądałam serial po angielsku, w środę z napisami angielskimi, a w piątek z napisami polskimi i nie mogłam się doczekać następnego poniedziałku;) I jak dla mnie nie jest ani zboczony, ani straszny.

ocenił(a) serial na 9
Eeyore88

Z angielskimi napisami to nie ma problemu, ale ze „słuchu”.. hm. No ja raczej wołałem nie ryzować.

SPOILERY BEDOM.

Niektóre sceny są jednak perwersyjne, przynajmniej trochę – na przykład ta z Dorianem, Borną i kaszleniem krwią... Nawet nie tyle sam fakt, iż gruźliczka w czasie stosunku opluła partnera, co reakcja Doriana. Szeroki uśmiech, większe podniecenie, mocniejsze pchnięcia. No mocne TO było, sam przyznaj.

pegaz_filmweb

Mnie akurat TA scena się podobała...:) No i przyznaję - trochę perwersyjna była...
Przyznaję też, że sceny seksu w serialu są odważne (choć dla mnie nie bulwersujące) i niektóre rzeczywiście mogą niektórych widzów przerazić, np.

SPOILER
Vanessa kopulująca z niewidzialnym demonem.
PO SPOILERZE

Ale z powodu kilku odważnych scen nie można definiować całego serialu jako zboczony.

Podobnie ze "strasznością" - są wampiry i inne kreatury, morderstwa, opętanie, nocne polowania itp., i mimo że stanowią one główny wątek serialu, to nie ma ich na tyle dużo i nie są tak straszne, żeby nie spać w nocy, mieć koszmary i definiować serial jako horror.

ocenił(a) serial na 9
Eeyore88

Może i to nie jest horror w takim rozumieniu jak np. filmy Roba Zombiego. Ja wolę określenie Opowieść Grozy i Niesamowitości, dzięki czemu nie muszę głowić się nad przynależnością gatunkową. Do tego określenia pasują tak łagodne filmy o duchach, jak i ultra – makabryczne gilmy gore. I po problemie.
Ja staram się być precyzyjny dlatego napisałem „trochę perwersyjny” ale nie „zboczony”. Zboczony to był „Srpski film”... o, to było chore, bynajmniej. Weź pod uwagę, że są różne poziomy wrażliwości, i to co mnie czy Ciebie nie przeraża, prawdopodobnie mocniej zadziała na dziewczynę, która ten temat złożyła.
Po za tym są rożne „poziomy” strachu jakie może wywołać film/książka od niepokoju, poprzez lęk, strach aż po grozę i obrzydzenie. Mnie PD bardziej zafascynował, niż przeraził – no, ale to ja. Pozwoliłem sobie przeglądnąć profil chess1999 i mogą Jej z czystym sumieniem polecić PD. Tak więc chess, jeśli tylko nas czytasz: Oglądaj Penny Dreadful, i nie bój się, że Ci psychika wysiądzie:

BO TU O TO CHODZI!!!!!

ocenił(a) serial na 8
pegaz_filmweb

No dobra, mam za sobą wszystkie odcinki... Bardzo wam dziękuję za to, że udzieliliście odpowiedzi na moje pytanie, bo dzięki wam obejrzałam ten serial. :D podsumowując nie było źle xD Jeżeli chodzi o scenę z Dorianem i Borną to nie zszokowała mnie aż tak bardzo, najbardziej zdziwiło jednak to, gdy do zjedzenia dali wampirowi kota... (akurat wtedy siedział sobie obok mnie mój kotek :/) zapauzowałam i nie wiedziałam czy mam się śmiać, czy co... xD wiedziałam, że będzie tutaj wiele 'dziwnych' scen... no ale tego się nie spodziewałam O.o
Przeraziły mnie trochę momenty gdy Vanessa była opętana... :/
No i nie podobała mi się scena Dorian + Ethan :/ i szkoda, ze nie pokazali portretu Doriana :(

Czekam na następny sezon :D

chess1999

Zależy czego oczekujesz od serialu. Momentami lekko straszny, perwersyjny, niepotrzebna scena gejowska. Pierwszy odcinek fajnie zapowiada serial, a potem niestety jest tylko gorzej. Myślę, że serial spodoba się nastoletnim mrocznym dziewczynkom, budującym sobie psychoanalize postaci i ich zachowań, doszukujących się głębi. Jedno jest pewne - serial ma doskonałą obsadę, której niestety szkoda do tego serialu, bo jest mocno przeciętny, i najzwyczajniej w świecie nudny. Psychika ci nie wysiądzie, co najwyżej zadasz sobie pytanie: co ja oglądam.