PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=199691}

Doktor Who

Doctor Who
2005 - 2022
8,1 33 tys. ocen
8,1 10 1 32918
8,5 12 krytyków
Doktor Who
powrót do forum serialu Doktor Who

Mamy temat o najgorszych odcinkach, ale jakoś nie zauważyłem tematu o ulubionym. Tak więc nie przeciągając: które epizody podobały się Wam najbardziej? U mnie wygląda to tak:
1) "Jedenasta Godzina" - po prostu esencja DW. Mocno szalone "wejście" Jedenastego Doktora, lekko kiczowaty kosmita, i całkiem konkretna końcówka
2) "Mgnienie" - odcinek niemal bez Doktora, za to wprowadzający Płaczące Anioły - wyjątkowo fajnych wrogów :-)
3) "Niesamowity Astronauta" ex aequo z odcinkiem "Północ" - ten pierwszy za powodujący opad szczęki i wytrzeszczanie oczu początek, a ten drugi za nietuzinkowość fabuły przy jednoczesnym braku efektów specjalnych, oraz pewnego rodzaju klimat grozy.

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

Jedno pytanie: czy używasz "oficjalnych" tłumaczeń tytułów, czy tłumaczysz sam?
Moja lista:
1. Blink - wywołał u mnie dreszcze na plecach i trwałą nieufność do kamiennych figur, zwłaszcza aniołów.
2. The Doctor’s Wife - TARDIS jako człowiek, i to w dodatku szalona kobieta. (I co na to wszyscy tłumacze, którzy wcześniej upierali się przy nadawaniu jej rodzaju męskiego?!) Jest ciemno, złowieszczo. No i Neil Gaiman napisał scenariusz!
3. Silence in the Library & Forest of the Dead - piękne użycie lęku przed ciemnością. Teraz nawet za kanapą nie można się schować, bo mogą tam siedzieć Vashta Nerada. Plus wprowadzenie River, do tego Donna i Dziesiąty - moje ulubione zestawienie doktor i towarzysz. Chociaż nie wiem czy ich ktoś nie wygryzie - zaczęłam oglądać stare serie :)
4. Wspomniane już Midnight, z wymienionych powodów - ta atmosfera...

Basiek11

Nie, to nie oficjalne tłumaczenie, tylko moje własne. Nawiasem mówiąc z tą sprawą jakiego rodzaju jest Tardis to diabelnie zawiła sprawa. Anglicy z tego co wiem na każdy pojazd mówią "she", czyli "ona". Nawet na takie, które dla nas jednoznacznie będą rodzaju męskiego. Słowem - co by z tym nie zrobić, będzie źle :-(

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

Masz rację, skąd mieli wiedzieć. Tak, po angielsku wszystkie statki są "she", chociaż nie jestem pewna jak to jest z takimi które mają ewidentnie męską nazwę. Chociaż mi się zawsze wydawało, że w odniesieniu do TARDIS to jest takie "She" wielką literą, po prostu to czułam. A o tytuły się pytałam, bo "Mgnienie" mnie mocno skonsternowało ^^; Zupełnie straciłam orientację dopóki nie przeczytałam reszty opisu.
PS. Nie uważasz, że zamiast "Niesamowity astronauta" lepsze by było "Niemożliwy"? "Niesamowity" przeważnie jest określeniem choć trochę pozytywnym, a on dobrego wrażenia nie zrobił... Ale to tylko taka sugestia ^^"

Basiek11

Co do astronauty to masz rację. Co do "Blink" to ten wyraz oznacza zarówno "mrugnięcie", jak i właśnie "mgnienie". Ja wiem, tytuł oryginalny to nawiązanie do jakże słynnego tekstu z tegoż epizodu ("Don't blink", czyli " Nie mrugaj") ale po prostu nie przyszło mi do głowy jak przetłumaczyć to sensownie w znaczeniu "mrugać" Uznałem, że jako tytuł lepiej zabrzmi "Mgnienie", niż ja wiem..."Mruganie"?

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

Tak, "Mgnienie" brzmi o wiele lepiej niż "Mruganie". Ja tam wolę się trzymać tytułów oryginalnych - większość osób zna je w tej wersji, poza tym, o ile większość da się przetłumaczyć bez utraty brzmienia i sensu, to jednak nie wszystkie. Do tego niektóre mogą być idiomami lub ich fragmentami. Jak Eleventh Hour - dosłownie "Jedenasta godzina", ale zwrot "at the eleventh hour" oznacza "w ostatniej chwili".

Basiek11

Wiem, wiem. Ale mam taki tłumaczeniowy nawyczek :-) Z tytułem pierwszego odcinka piątej serii nie ma natomiast problemu - tam nie było "at" :-)

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

Wiem, że nie było "at", ale po jego usunięciu będzie znaczyło "ostatnia chwila" - po prostu zawsze znałam go w formie z "at" i tak go napisałam. Mój nawyk jest dokładnie odwrotny (przy angielskim) - tytułów nie ruszam, chyba że muszę, albo dobrze brzmi po polsku :) Takie "Planeta Umarłych" na przykład.

Basiek11

Właśnie niekoniecznie - idiomy mają to do siebie, że jak się usunie nawet taki drobiazg jak "at", to idiom może przestać być idiomem, że tak powiem.
Swoją drogą legendarne jest już to, jak polscy tłumacze przełożyli "The end of time" : "Na koniec wszechświata". Padłem, gdy to usłyszałem :-)

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

Niektóre owszem, ale ten nie - http://www.usingenglish.com/reference/idioms/eleventh+hour.html
"Na koniec wszechświata" - o rany... Padam XD

Domin_X

Moja lista:
6 Turn Left (sezon IV)
5 Night Terrors (sezon VI)
4 Doomsday i Army of Ghosts (sezon II)
3 Midnight (sezon IV)
2 Forest of Dead i Silence in the Library (sezon IV)
1 Blink (sezon III)

Rexus88

Chyba musze zaktualizowac liste:
6 Dinosaurs on a Spaceship (sezon VII)
5 Doomsday, Army of ghosts (sezon II)
4 The Angels Take Manhattan (sezon VII)
3 Midnight (sezon IV)
2 Forest of Dead, Silence in the Libary (sezon IV)
1 Blink (sezon III)

Domin_X

Girl in the Fireplace (II), The Doctor’s Wife (VI) i The Waters of Mars (specjalny). Z czwartego sezonu nie umiem wybrać jednego odcinka, bo uwielbiam cały sezon :)

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

Blink i Midnight razem na pierwszym miejscu, potem Empty Child wraz z drugą częścią - wszystkie utrzymane w klimacie horroru i lepsze niż niejeden gatunkowy horror, jaki ostatnio widziałam. And last but not least Doctor's Wife - niesamowita TARDIS. Och, może dodam jeszcze The End of Time obie części za Mistrza, Rassilona i Wilfreda :)

Domin_X

Najlepszy jest Blink, ale The Girl in the Fireplace niewiele gorszy, przez jakiś czas uważałem go za najlepszy, ale chyba jednak postawię na Blink. Midnight także świetne, bardzo mroczne i wręcz ciężkie w odbiorze, ale w sumie postawy ludzkie pokazane w prawdziwym świetle. Dalej The Empty Child/The Doctor Dances, pierwsze odcinki Doctora o których pomyślałem po oglądaniu: genialne. Te kilka odcinków jak dla mnie się zdecydowanie wyróżnia, poza tym Human Nature/The Family of Blood, które doceniłem dopiero po drugim obejrzeniu, niektóre z odcinków kończących sezon też są świetne, dla mnie chyba najbardziej Journey's End/The Stolen Earth. Jeśli chodzi o jedenastego, to teraz już uważam go za świetnego Doctora (dawniej nie mogłem się przekonać, teraz wyprzedził Ecclestona), ale ma mniej zdecydowanie wyróżniających się odcinków, stawiam tu na The Doctor's Wife, uwielbiam także The Impossible Astronaut.

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

Empty Chld i Doctor Dances miało ekstra klimat, podobnie Midnight i Blink. Potem uwielbiam The Girl in Fireplace, Human Nature/Family of the Blood i caaałą 4, bo kocham Donę:) Strasznie podoba mi się też Th End of Time, Mistrz jest tam świetny. Ach i Vincent and the Doctor, jest śliczny

Domin_X

"Blink" - Sally Sparrow to najfajniejsza z postaci epizodycznych w serialu; POMYSŁ <3 - był absolutnie genialny, całość ma niesamowity klimat
"The girl in fireplace" - esencja DW - nigdzie indziej nie spotkamy połączenia w jednym odcinku dalekiej przeszłości i przyszłości, Madame de Pompadour była świetna, odcinek jednocześnie bardzo zabawny i naprawdę smutny w końcówce
"Vincent and the Doctor" - piękny estetycznie odcinek, niektóre sceny niczym z obrazów Van Gogha. Wspaniale przedstawiona postać Vincenta, któremu jednocześnie się współczuło i bardzo go podziwiało, ciekawa fabuła, gorzka końcówka

Poza tym: Doomsday, Bad wolf, Parting of the ways, Father`s day, Human nature/Family of blood, ostatnie 3 odcinki 3 serii, finał 4.

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

Trudne pytanie...
The Doctor’s Wife,
Blink, Girl in the Fireplace
Midnight, Turn Left, Silence in the Library & Forest of the Dead
The End of Time
Human nature/Family of blood
Night Terrors
Tyle sobie w tej chwili potrafię przypomnieć...

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

W żaden żywy czy inny sposób nie mogę wskazać jednego ulubionego.. W każdym sezonie jest wiele odcinków, które mnie zachwyciły i kilka takich o których zapomina się zaraz po obejrzeniu. Ale gdybym miała wybrać z każdego sezonu te które najczęściej oglądam,( z wyłączeniem wszystkich rewelacyjnych finałów), to będą:
Father`s day, The Empty Child/The Doctor Dances
New Earth, The Girl in the Fireplace
Blink, Gridlock, Human nature/Family of blood
Planet of the Ood, Silence in the Library & Forest of the Dead, Waters Of Mars
Time Of The Angels/ Flesh and Stone
The Doctor's Wife, The Rebel Flesh/ The Almost People

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

Hm, u mnie praktycznie każda z pozycji to dwa odcinki ex aequo:
1. Blink/ The Eleventh Hour
2. Utopia/ Vincent and The Doctor
3. Father's Day / The Wedding of River Song
4. Midnight/ A Good Man Goes to War

ocenił(a) serial na 10
Capitano_S

wiec
aliens of london/ world war three
fathers day
empty child/doctor dances
badwolf/ parting of the ways
school reunion
rise of the cybermen/ age of steel
impossilble planet/ satan pit
army of ghost/ doomsday
runaway bride
smith and jones
shakespeare code
lazarus experiment
blink
utopia / sound of drums/ last of the time lords
...................- tu wpisuje caly sezon 4 bo je3st ganialny zwlaszcza finał ...Donna wróc!!!!!!!!!!
planet of the dead- bo michelle ryan
end of time 1,2 - bo MASTER
piaty szosty sezon byl slabszy ale
eleventh Hour
victory of daleks- mimo wszystko
time of angels/ flesh and stone
impossible astronaut/ day of the moon 0- takie sobie, ale Mark Sheppard
doctor wife- to bylo genialne
lets kill hitler
i tyle. dziekuje bardzo

ocenił(a) serial na 8
Domin_X

Moja lista (wg sezonów):
1) Rose, The End of the World, The Unquiet Dead, Father's Day, The Empty Child, The Doctor Dances, Bad Wolf
2) Christmas Invasion, Tooth and Claw, School Reunion, The Girl in the Fireplace, The Idiot's Lantern
3) Human Nature, The Family of Blood, Blink (chyba najlepszy odcinek ever), Utopia, The Sound of Drums, Last of the Time Lords
4) Partners in Crime (Adipose były urocze :)), The Doctor's Daughter, Midnight, Turn Left, Journey's End
5) Vincent and the Doctor, The Lodger
6) (jak na razie tylko) The Doctor's Wife.

Kayleigh90

A tu moja lista również wg sezonów:
1) The Unquiet Dead, The Empty Child, The Doctor Dances, Bad Wolf, The Parting Of The Ways
2) Christmas Invasion, New Earth, Tooth and Claw, The Girl In The Fireplace, The Impossible Planet, The Satan Pit.
A propos 2 sezonu. Właśnie dziś dzieje się akcja odcinka "Fear Her" :D
3) Smith And Jones, The Shakespeare Code, Human Nature, The Family of Blood, Blink, Utopia, The Sound of Drums.
4) Partners in Crime, The Fires of Pompeii, The Sontaran Strategem, The Poison Sky, The Doctor's Daughter, Silence in the Library, Forest of the Dead, Midnight, The Stolen Earth, Journey's End, The Waters of Mars.
5) The Eleventh Hour, Victory of the Daleks, The Time of Angels, Flesh and Stone, Vincent and the Doctor, The Pandorica Opens, The Big Bang (ten 2-odcinkowy finał jest moim ulubionym finałem ze wszystkich finałów Doctora), A Christmas Carol.
6) The Impossible Astronaut, Day of the Moon, The Doctor's Wife, A Good Man Goes to War, Let's Kill Hitler, The Wedding of River Song.

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

A to moje ulubione:
sezon1-
The End of the World, the dalek,The Empty Child, The Doctor Dances,Bad Wolf
sezon2 -
New Earth,Impossible Planet, The Satan Pit,School Reunion, Girl in the Fireplact, rise of the cybermen, age of steel army of ghost, doomsday
sezon3 -
Blink, Utopia, The Sound of Drums
sezon4 -
Planet of the Ood,The Sontaran Strategem, The Poison Sky,Silence in the Library, Forest of the Dead
sezon5 -
The Eleventh Hour, Victory of the Daleks, The Time of Angels, Flesh and Stone, The Pandorica Opens, The Big Bang
sezon6 -
The Impossible Astronaut, Day of the Moon, The Doctor's Wife, A Good Man Goes to War, The Wedding of River Song
sezon7 -
Dinosaurs on a Spaceship

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

Dalek, The Long game,The Empty Child /The Doctor Dances, Bad wolf/The Payting of the ways, Rise of the Cyberman/The Age of steel,The impossible planet/The Satan Pit, Smith an Jones, Gridlock, Daleks in Manhatan/Evolution of the Daleks, Utopia/The Sound of Drums/Last of the Time Lords, Silence in the library/Forest of the Dead, Midnight,The End of Time cz. 1 i 2, The Eleventh Hour,Amy's Choice, The Pandorica Opens/The Big Bang,The Impossible Astronaut /Day of the Moon,The Doctor's Wife, The God Complex, Asylum of the Daleks, The Angels take Manhatan

użytkownik usunięty
Domin_X

are you my mummy?
gdyby Doomsday nie złamał mi serca i nie poszatkował go na drobne kawałeczki kosiarką...

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

1. Doomsday (łapie za serce, aż można się odwodnić płacząc)
2. Blink (absolutnie genialne)
3. Silence in the Library (jeden z najbardziej przerażających)
4. Turn left (powrót Rose i to z przytupem)
5. Planet of the Ood (ogólnie nie przepadam za Doną, ale w tym odcinku wypadła świetnie)

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

Army of Ghosts/Doomsday - nigdy w życiu się tak nie wypłakałem
Blink - za Anioły i świetną Sally
Utopia/The Sound Of Drums/Last of the Time Lords - za Mistrza, oczywiście tylko końcówka nie wyszła
Turn Left - wiadomo, ta wizja świata bez Doctora, powrót Rose
The Stolen Earth/Journey's End - za Davrosa
Vincent and the Doctor - jedyny odcinek 5 sezonu jaki zasłużył sobie u mnie na 10, w dużej mierze za tą niesamowitą końcówkę
The Angels Take Manhattan - za Rory'ego i Amy, i za to jak znienawidziłem po tym odcinku Moffata za takie bezczelne manipulowanie moimi emocjami

Ze specjalnych:
Planet of the Dead - chyba za to, że Kaluuya pojawił się w Doktorze
The End of Time - za powrót Time Lords, za Mistrza, za Wilfreda

ocenił(a) serial na 10
Domin_X

no to po kolei:
Empty Child/ Doctor Dances - wielkie wejście Moffata, wielkie wejście kapitana Jacka. Rewelacyjnie moffatowe pomysły, świetne dialogi, świetny klimat, spójna, logiczna i przemyślana fabuła. Mistrzowskie odcinki.

Bad Wolf/Parting of the Ways - Niesamowity finał sezonu. Może i pomysł zabójczych teleturniejów jakiś szczególnie odkrywczy nie jest, ale świetnie się sprawdził. Cliffhanger pod koniec Bad Wolfa zniszczył mnie kompletnie. Przegenialny Eccleston. Warto dodać ciągle podsycaną niepewność, czy Rose odejdzie. A ostatecznie została jako jedyna z załogi Tardisa. Re-we-lac-ja.

Girl in the Fireplace - nietypowy odcinek jak na Moffata, bo dość emocjonalny, a przy tym dający sobie z tym radę (hmm). Oczywiście pomysł statku kosmicznego z portalami do życia Madame Pompadour świetny. Sporo rewelacyjnych scen. Genialny Tennant.

Love and Monsters - bardzo nielubiany odcinek, wspaniały odcinek. Groteska, bzdurne postaci i nieziemskie zakończenie ścięły mnie z nóg. Rechotałem jak rzadko kiedy.

Army of Ghosts/Doomsday - kolejny genialny Daviesowski finał. Cliffhanger wprawił mnie w atak histerii, Cybermeni vs Dalekowie to orgazm dla każdego prawdziwego nerda, końcówka łamała serca najtwardszych. Spójne, dynamiczne i świetne. I przejmujące. Doskonałe odcinki.

Blink - jedyny jak dla mnie prawdziwy majstersztyk trzeciego sezonu. O Aniołach można nawijać w nieskończoność, więc powiem tylko, że to było mistrzowskie.

Silence in the Library/Forest of the Dead - nieco słabsze od poprzednich pomysłów Moffata, ale wciąż świetne. River jako postać z nieziemskim potencjałem dawała radę (szkoda, że nie trwało to długo). Vashta Nerada nieco wydumane, ale spełniali swoją rolę. Sceny w wirtualnej rzeczywistości niszczyły, dopóki występowała w nich ta CAL, późniejsze sceny z Donną i jej dziećmi były już trochę przekombinowane. Ale końcówka rozwalała. Wspaniałe odcinki.

Midnight - łojej, magia. Dziwny odcinek jak na Daviesa, ale jak dla mnie przebił on w tym sezonie Moffata w jego własnej grze. Genialny pomysł, niesamowita atmosfera, świetne aktorstwo i nietypowa fabuła. Dowód, że w tym serialu można upchnąć każdy rodzaj historii. Mistrzostwo.

Turn Left - ano tak. Dobry pomysł, dobre wykonanie. Doskonała końcówka. Szkoda, że reszta finału nie spełniła oczekiwań.

End of Time - powrót Mistrza w jeszcze lepszym stylu, Władcy czasu jako antagoniści zwalili mnie z krzesła, pierwszy raz w historii serialu naprawdę nowoczesne efekty specjalne. Mnóstwo prześwietnych scen, wielkie popisy Cribbinsa i Simma. Może końcówka trochę przedramatyzowana i przesadzona, ale może i tak należało. Tak czy inaczej, super.

Potem Moffat. Obniżamy poprzeczkę:>

Time of the Angels/Flesh and Stone - Anioły moim zdaniem były raczej jednorazowym pomysłem, ale Steven miał inne zdanie. Dorzucił parę pomysłów i wysmażył coś... naprawdę dobrego. Trochę zgrzytało a River ssała, ale było super.

The Pandorica Opens/ The Big Bang - Gdyby nie Wielkie Ostateczne Więzienie które można otworzyć jednym kliknięciem i Sojusz wyglądający razem jak banda przecwelonych Rumunów oglądających szopkę bożonarodzeniową, nie miałbym zastrzeżeń. Ani chwili nudy, wiele świetnych scen. A, River ssała.

Christmas Carol - oł. Oł. Wspaniały, wspaniały, wspaniały odcinek. Wszystko było w nim idealne. No, może poza kilkoma logicznymi lukami związanymi z podróżami w czasie, ale chyba już wszyscy się przyzwyczaili.

Impossible Astronaut/ Day at the Moon - Cisza, mimo podobieństw do Aniołów była rewelacyjnie creepy, Smith rozwalał, tak samo Nixon i Canton. Troszeczkę (w sumie nawet sporo) niedociągnięć logicznych, ale przymykając oko było super. Szkoda, że wątki rozpoczęte w tych odcinkach skończyły się ostatecznie w naprawdę żałosny sposób. A, River ssała.

Good Man Goes to War - fajnie było to zobaczyć. Tak jeden raz. Doktor rusza na wojnę i wygrywa ją w Doktorowy sposób, czyli nie zabijając nikogo. Szkoda tylko, że wróciły jedynie postaci z sezonów 5-6. To byłaby świetna okazja żeby wyciągnąć kilku aktorów (ponoć nawet planowali Barrowmana). River ssała, ale na szczęście krótko.

To chyba tyle. Nie jestem pewien, czy ten post jest po polsku, ale jest 6 nad ranem a ja piszę jakieś pierdoły zamiast spać.

Domin_X

Tak bez zbędnego przemyślenia to są to:
1. Blink - mało doctora, ale w genialnej wersji (jak by była inna :) I moja uwielbiona Carey. Genialny scenariusz, przerażające potwory, i odcinek totalnie nie przewidywalny.
2. Ostatni odc. 1 sezonu - kopie tyłki, kolokwialnie mówiąc. Uwielbiam moment gdy Rose wychodzi z TARDIS, z wirem czasu w oczach
3. Girl in the fireplace - pierwszy popis Moffata w Doctorze Who jako scenarzysty, o ile dobrze wiem. I oczywiście niesamowity. Jednak brakowało mi Rose, która jest jedną z moich ulubionych towarzyszek. Nie pasowało mi to zepchnięcie jej na bok
4. Odcinek (podwójny) z diabłem, impossible planet - a szczególnie jedna scenka Doctor do Idy - If you'll talk to her... tell her.... oh, she knows. I on spada w tą przepaść ;_; Ale ze mnie fangirl...
5. Doomsday, oczywiście. Płakałam jak bóbr... Chyba nie muszę mówić dlaczego?
6. Marthy nie lubię zbytnio za to jej zadurzenie. Ale ogólnie konkretna z niej była dziewczyna. Tak czy inaczej, większość odcinków 3 sezonu lubię bardzo. Jedynie ten z manhattanem nie do końca mnie się podobał.
7. Donna - odcinek z adipose, i jeden z naj, naj - 11 bodajże, chiny i alternatywna przeszłość. Niesamowity. I powrót Rose ;) to najbardziej lubię.
8. Specjale -the end of time - Mistrz, znów moja ulubiona Donna (razem z Rose)
9. Pierwszy odc. 5 sezonu - tutaj 11 naprawdę mnie pozytywnie zaskoczył. Amy nie do końca. Nie tak szybko.
10. 5 i 6 sezon pamiętam słabo. Ale lubię bardzo odc. specjalny a la opowieść wigilijna. lubię ten z spersonifikowaną Tardis, let's kill hitler,
Tak czy inaczej, Moffat sprawdzał się przy pojedynczych odcinkach wybornie, ale całe wątki... średnio. Moimi faworytami są serie 1-4. 5-6 nie są tak dobre, ale wciąż jestem zagorzałą fanką serialu :)

Domin_X

Odcinki Human Nature i Family of Blood - to jedna z tych historii, kiedy się płacze, a na dodatek David Tennant miał tu okazję popisania sie swoim talentem.
Odcinki z Masterem w 3. sezonie, Blink, no i Journey's End. Poza tym The End of Time Part Two, za genialnie przedstawione odejście Dziesiątego Doctora </3. Tyle, bez głębszego zastanowienia, chociaż pewnie o czymś zapomniałam ;)

użytkownik usunięty
Alicja_Klara

Patrząc sezonami, to będzie tak:
Sezon 1: "Father's Day", "The Parting of the Ways"
Sezon 2: "The Girl in the Fireplace", "Doomsday"
Sezon 3: "The Shakespeare Code", "Human Nature", "The Family of Blood", "Blink", "Last of the Time Lords"
Sezon 4: "The Unicorn and the Wasp", "Forest of the Dead", "Turn Left", "The Stolen Earth", "Journey's End"
Sezon 5: "Eleventh Hour", "The Time of Angels", "Vincent and the Doctor", "The Pandorica Opens", "The Big Bang"
Sezon 6: "The Impossible Astronaut", "Day of the Moon", "The Wedding of River Song"
Sezon 7: "The Power Of Three", "The Angels Take Manhattan"
Odcinki specjalne: "The Runaway Bride", "Voyage of the Damned", "The Waters of Mars", "The End Of Time : Part One", "The End Of Time : Part Two", "A Christmas Carol"

(To miało być w odpowiedzi na pierwszy post. :))

ocenił(a) serial na 9
Domin_X

Moja lista (chronologicznie):
Human Nature/Family of Blood
Forest of the Dead
The Beast Below
Vincent And The Doctor
A Christmas Carol
The Doctor's Wife
A Town Called Mercy

Co ciekawe, mimo że moim ulubionym Doktorem jest Dziewiąty, to odcinki z 1. serii są dla mnie średniawe, szczególnie te ze Slitheenami... brr!

ocenił(a) serial na 7
Domin_X

1x06 Dalek
1x11 Boom Town
2x11 Fear Her
2x13 Doomsday (2)
3x10 Blink
4x01 Partners in Crime
4x10 Midnight
5x13 A Christmas Carol

Domin_X

po jednej sztuce (ewentualnie "podwójnej sztuce") z każdego sezonu. a wybór i tak był bardzo trudny. ;)
sezon 1: The Empty Child/The Doctor Dances (bardzo dobrze poprowadzona intryga + pierwsze pojawienie się kapitana Jacka ;))
sezon 2: Army of Ghosts/Doomsday (wyciskacz łez jakiego świat nie widział, szczególnie scena na plaży w Zatoce Złego Wilka...)
sezon 3: Blink (Płaczące Anioły to bardzo intrygujący pomysł + dodatkowe punkty za stworzenie odcinka w którym Doktor pojawia się w może trzech scenach, ale film i tak jest przesiąknięty jego osobowością, tym "doktorowym klimatem")
sezon 4: Midnight (tajemniczy kosmita - do dziś nie dowiedzieliśmy się kim był + sytuacja w której Doktor był kompletnie bezradny i to ktoś musiał ratować jego = bardzo udane połączenie)
sezon 5: Vincent and the Doctor (bo Vincent wzbudził moją sympatię ;))
sezon 6: The Doctor’s Wife (spersonifikowana Tardis bardzo mi się spodobała, żałuję, że nie pojawiła się w choćby jeszcze jednym odcinku...)
sezon 7: The Angels Take Manhattan (wyciskające morze łez zakończenie wątku Amy i Rorego + kolejny odcinek z Aniołami, które bardzo lubię)
a gdybym miała wybrać najlepszy z tych siedmiu to odstawiałabym między "Midnight", a "Blink". :)

ocenił(a) serial na 8
Domin_X

Snowmen z dużego względu na Clarę i IV sezon odcinek z River

ocenił(a) serial na 7
Domin_X

Podziele to na odcinki i cale historie:
Historie (bez zadnej kolejnosci):
1. Remembrance of the Daleks
2. Survival
3. The Underwater Menace
4. The Evil of the Daleks
5. Pyramids of Mars