Gallifrey - zniszczona w Wojnie Czasu. Skaro - została niby wysadzona przez Siódmego Doktora ("Remembrance of the Daleks") ale w filmie i odcinku "Asylum of the Daleks" istnieje nadal (Moja teoria: było kilka planet nazywanych Skaro)
W 4 odcinku 3 sezonu ("Dalekowie na Manhattanie") Dalek Caan powiedział, że ich planeta Skaro została zniszczona w wielkiej wojnie.
Mi się zdaję, że jedenasty został wezwany przez tą podstawioną babkę na Skarol, zanim jego siódme wcielenie sprawiło, że puszki same się wysadziły.
Jeśli założyć, że można się cofać przed Wojnę Czasu, (Niezbyt sprecyzowana kwestia, jak dla mnie) to może być.
Ten cały Time-lock może dowolnie interpretować, więc mi się zdaje, że on nie jest nałożony na całą wojnę czasu, lecz na chyba tylko tą decydującą bitwę. Wgl to teraz sobie pomyślałem, że Dalekowie byli mało kreatywni, więc faktycznie każdą planetę mogli nazywać Skaro, ot co jak Wiesiek wszystkie konie nazywał Płotkami,
Chyba jednak na całą - Davros wg. Dziesiątego Doktora zginął jej pierwszego dnia, a Dalek Caan (chyba Caan, już nie pamiętam) musiał wleźć do Time Locka coby go uratować.
Doktor nie może wrócić na swoją rodzinną planetę, ponieważ została ona jakby "wycięta" z czasu. Nie wiem jak jest ze Skaro, może wojna miała miejsce tylko na Gallifrey.
Skaro została zniszczona i nie nadaje się do życia, ale Dalekowie nadal wykorzystują ją jako swoją siedzibę - ale muszą chować się w statkach. Według mnie : Z wiki :
"Skaro also features prominently in the first episode of the seventh series, "Asylum of the Daleks". It is shown as a wasted planet with a red atmosphere, skyscrapers (including an imposing one shaped like a Dalek), and acid rain pouring on its surface that nevertheless supports flocks of bird-like creatures. This view is consistent with the look of the post-Time War Skaro in the video game City of the Daleks."