PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10074202}

Dojrzewanie

Adolescence
2025 -
7,7 62 tys. ocen
7,7 10 1 62415
8,3 46 krytyków
Dojrzewanie
powrót do forum serialu Dojrzewanie

Jeśli macie dzieci w wieku 10-18 lat to koniecznie trzeba obejrzeć ale będzie wam przykro.

ocenił(a) serial na 8
k3421

Świetny. Każdy odcinek ma inną dynamikę. Ale każdy kolejny wciąga coraz bardziej w tę duszącą matnię. Doskonały pomysł by zakończyć całość przed procesem. Zaskakujący, nietuzinkowy. Młody aktor gra wybornie. Świetne kreacje aktorskie- śledczego i ojca. Druga po „Ripley’u” perełka Netflixa, która mnie urzekła.

HollyG81

Perełka? :D Swoją drogą Ripley to nie serial Netflixa, tylko Showtime. Netflix nawet tego serialu nie dotknął

ocenił(a) serial na 8
spotify

Uwielbiam takich „szeryfów”. Wypowiedź się na temat serialu, w którego wątek zajrzałeś i przestań prawić mi morały.

HollyG81

A ja uwielbiam takich „ignorantów”, którzy nie sprawdzą informacji a później sieją ferment

ocenił(a) serial na 9
k3421

Przykro? Człowieku, ten serial mnie zdruzgotał.

ocenił(a) serial na 1
CyjanekPotasu2137

Czym Cie zdruzgotał?

k3421

Tak, bo każdy w domu ma małego psychopatę, który otacza się wyśmienitym towarzystwem i chodzi do szkoły, w której uczą z tv i rzekomo śmierdzi. Serial dobry, ale nie wrzucajmy wszystkiego do jednego wora, że taki jest teraz świat, dzieci bez przyszłości, itd.

micmardg

Ale w uk tak wyglądają szkoły i taka jest młodzież. Kto mieszkał tam to wie

kozlowska_joanna80

czy moge cie prosic o rozwiniecie tej konstatacji? jestem ciekawa poziomu mlodziezy w UK

ocenił(a) serial na 9
selenitas

Poziom młodzieży w UK? Pooglądaj tiktoka co robi młodzież w miastach, jak wygląda nocne życie, jak się ubierają, jak chlają… tam edukacja jest obowiązkowa do 16-tego roku życia i sporo osób ją rzuca, bo woli iść do roboty, której jest pełno i dobrze płatnej (jak wiadomo). Z dzielnic imprezowych filmiki to przeważnie masa średniej urody młodych dziewczyn poubieranych jak tanie kurtyzany. Poziom młodzieży w UK jest świetnie przedstawiony w tym serialu. Na czele z tymi bucami bez kultury, którzy nawet w obecności nauczyciela czy policjanta nie potrafią się zachować.

___ice___

ale polskie tiktoki tez pewnie nie sa lepsze? - nie wiem, bo nie ogladam. zywie nadzieje, ze tiktokowe przypadki to nie jest caloksztalt i ze jest rowniez jakas obyta mlodziez bez tiktoka, tylko jako ze nie maja tiktoka to o nich nie slychac??…

ocenił(a) serial na 9
selenitas

Do jednego wora nie ma co wszystkich wrzucać, bo problem tyczy się części społeczeństwa, a nie ogółu. Nie każdy łazi po nocnych imprezach, ale u nas jest tak samo. O narkotyki czy alkohol nie trudno, a jakbyś się pojawiła (czego nie polecam) w jakimś dużym klubie/dyskotece na wsi i zobaczyła, że tam w większości jest młodzież szkolna z czego spora część niepełnoletnia to zrozumiałabyś o co chodzi. Stronie od takich miejsc ale nie raz byłem i swoje widziałem. Poza tym pracuje w miejscowości która jest letnim kurortem i tam na dyskotekach też pełno dzieci się kręci, których rodzice są zdrowo pie*dolnieci, że pozwalają swoim dzieciom na nocne eskapady w takich miejscach.

___ice___

a prawo uk co mowi na temat nieletniej mlodziezy wloczacej sie po knajpach? //chyba ze o polskich warunkach pisales.

ocenił(a) serial na 9
selenitas

Praktycznie to samo… i tak samo 14 - 15 latki umalowane, ubrane udają pełnoletnie osoby. Tam co trochę jakiś skandal, że dorosły chłop pisał z 14 - 15 latką albo robił gorsze rzeczy. Chociaż wyglądała na 20 parę. Ale liczy się pesel a nie wygląd.

ocenił(a) serial na 6
micmardg

Jestem rocznik 92 i za mojego dzieciństwa szkoła była o wiele bardziej okrutnym miejscem niż pokazane w serialu (pomijając same morderstwo oczywiście). Bardzo możliwe, że jest trochę lepiej, ale żeby o tym nie wiedzieć to trzeba być oderwanym od rzeczywistości. Dlatego też nie rozumiem zachwytu nad serialem. Aktorstwo świetne, ale sam scenariusz po 1 odcinku coraz słabszy, a tematyka mało odkrywcza.

k3421

Właśnie ta kwestia mnie nurtuje. Czy do obejrzenia z prawie 14-latkiem? Znam tylko ogólny zarys fabuły i stąd wątpliwości co do sposobu podania, estetyki, etc. Czy ma szansę zrozumieć, czy nie wypierze mu mózgu?

Grzegorz_Pieczka

Zdecydowanie tak... Ku przestrodze.

ocenił(a) serial na 9
Grzegorz_Pieczka

Serial ma chyba ograniczenie od 16 lat. Jeśli jednak już oglądamy z dzieckiem 14 letnim… chyba tylko przed poważną dyskusją na poważne tematy. Rzecz dzieje się w UK, dzieciak w Polsce może się bardziej przestraszyć. Moim zdaniem to serial raczej tylko dla rodzica. Jak młody obejrzy sam potajemnie to nic się nie stanie ale czy razem? To film psychologiczny więc jest tu wręcz klimat kozetki u psychiatry. Z pewnością wart obejrzenia nawet z uwagi na prewencyjność. Czasami w życiu może przydarzyć się coś takiego strasznego jak w tym serialu. Warto zobaczyć jak czuje się wtedy przeciętna rodzina. Kim jest ojciec, jakie ma role w rodzinie? Kim jest matka i jakie są jej role w rodzinie? Czy dziecko to jak się często słyszy to jedyne co nam w życiu pozostało? Jest tu rzecz o śmierci, której i dorosły nie rozumie do końca. Jest tu rzecz o społeczeństwie.
Krytycznie ludzie podchodzą przy tym serialu do podobno podprogowego oczerniania mężczyzn i obwiniania nas za całe zło tego świata. Ale nawet jeśli to bardzo widać emocje kobiet przy tematach trudnych dla kobiet, takich których się boją bo nie leżą w ich naturze przez co często są błędnie interpretowane. A to często wynik dramatów kobiet, które doświadczyły od narodzin do dojrzałości.
Podsumowując… to trochę za mocne dla młodej osoby.

k3421

"Jak młody obejrzy sam potajemnie to nic się nie stanie ale czy razem?" No właśnie tego typu produkcje powinno się oglądać razem z dzieckiem i rozmawiać. Jak obejrzy sam, to wtedy stanie się krzywda. Dorosły jest od tego, by wytłumaczyć co i dlaczego dzieje się na ekranie.

k3421

w tym wieku owiele gorsze rzeczy sie ogladalo bez przesady

k3421

W tym (podkreślam w tym) filmie bezradni dorośli bohaterowie filmu płaczą nad własną bezsilnością, nad tym że 13 letnie dziecko jest zdolne do zła a także z poczucia winy. Niestety ten film jest TRUDNY i obejrzany przez mało świadomą młodzież -może zostać przez nią odebrany jako SUPER - tyle uwagi przecie dostaje morderca główny bohater filmu. Uwaga - film jest TRUDNY w interpretacji dla dzieci i młodzieży - zbyt wiele wątków porusza.

ocenił(a) serial na 9
Grzegorz_Pieczka

To już musisz sam ocenić czy twój 14-latek jest na tyle dojrzały żeby wynieść co trzeba z tego seansu. Obstawiam, że jako dziecko wychowane już w erze tiktoka ciężko będzie mu usiedzieć na seansie, bo tutaj każdy odcinek to odwrócony tiktok i brak bezpośredniego przekazu. Sporo rzeczy trzeba samemu wywnioskować. Ten mini serial będzie puszczany na studiach psychologicznych czy pedagogicznych, bo jeśli chodzi o warstwę społeczno-naukową to istny koncert z pełną orkiestrą. Nie zrozum mnie źle, ale wiem że obecna młodzież lubi oglądać niskich lotów paradokumenty w tv, gdzie zza kadru narrator opowiada widzowi jakby był ułomny co się dzieje i przypomina fabułę na każdym kroku… to tutaj jest całkiem odwrotnie.

Grzegorz_Pieczka

Chyba z 18 nastolatkiem. Ten film jest wstrząsający i zrobiony ku przestrodze. Porusza bardzo trudne tematy i porusza ich wiele.Jestem rodzicem 7,11, i 14 letnich dzieci/ młodzieży. Moi nie są wystarczająco dojrzali na takie tematy. To film dający wile do myślenia wspólczesnym rodzicom. Epatuje smutkiem.

k3421

przecież to czysta propaganda skierowana przeciwko nam (białym) https://www.youtube.com/watch?v=lJoEqwkX3qc oraz https://youtu.be/iRkLpBO6J9w?si=E5avduDOFrdYltFV&t=324