PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10004514}

Dexter: Nowa krew

Dexter: New Blood
2021 - 2022
7,4 14 tys. ocen
7,4 10 1 14044
6,5 11 krytyków
Dexter: Nowa krew
powrót do forum serialu Dexter: Nowa krew

E04

ocenił(a) serial na 8

Tradycyjnie rozpoczynam dyskusję. Zachęcam do wymieniania się spostrzeżeniami dotyczącymi "New Blood".

Twórcy nadal mieszają. Niby coś wyjaśniają: Kurt ma związek z zabójcą-snajperem (mówię ma związek, bo jeszcze nie wiadomo, czy osobiście strzela), a Harrison jest zrodzony z krwi i skrywa w sobie Mrocznego Pasażera. Z drugiej jednak strony: sprawy wciąż mogą obrać inny kierunek. Myślę, że w najnowszym odcinku zasugerowano nam, że Harrison chce być tak jak ojciec (powstrzymuje bandytów), tylko jeszcze z racji wieku i braku mentora nie wie jak. Uważam, że warto zwrócić uwagę na relację ojca z synem. Dex nie drąży tematów, bo nie wie jak, ale Harrison - albo jest nieśmiały, na co jednak nie wskazują jego inne zachowania, albo coś ukrywa.

Jeśli chodzi o intrygę w fabule jest kilka błędów, ale przykrywają je inne rozwiązania - na przykład to, że Dex zacierając poszlaki sam zostawiał ślady na śniegu, przykryła analiza technika z poprzedniego odcinka, która wskazała na działanie zbrodnicze względem Matta.

ocenił(a) serial na 9
LukaszJarosz25

W dalszym ciągu jestem pod dużym wrażeniem kreatywności twórców, ale z drugiej strony... czy nie mącą za bardzo? Na początku po 1, 2 czy nawet 3 odcinku bardzo mi to odpowiadało, ale jesteśmy teraz prawie w połowie sezonu, z pytań coraz więcej. Harrison, u którego nie wiadomo, co siedzi w głowie: chce być uważany za bohatera? chce zaimponować dziewczynie, która mu się podoba? chce wyjść na empatyczną, dobrą osobę i być lubianym? chce pokazać Dexterowi, że jest dobry i mu dopiec? czy może, jak jest zasugerowane, chce zaspokoić swojego mrocznego pasażera? Generalnie ciężko wydusić z tego coś nieprzewidywalnego. Czasem lepiej jest chyba nie komplikować i potem zaskoczyć, a u widza zostaje dobre wrażenie (obym się mylił). Sama sprawa "snajpera" jest chyba słabo wyważona - bo albo jak na początku, nastawiamy się na równorzędne wątki, potem jakieś mikroscenki, które nie wiadomo, do czego zmierzają, a teraz przerzuceniewszystkiego na nie wiadomo kiedy. Czuję się bardzo dziwnie, bo odcinki podobają mi się bardzo i nie będę się mógł doczekać kolejnych niedziel, ale im dalej brniemy, to mam wrażenie więcej pytań, a nic tak naprawdę się nie wyjaśniło.

ocenił(a) serial na 10
TheBestOfAvatar

Wątpię, czy wszystko zostanie wyjaśnione w pierwszym sezonie New Blood. Być może drugi sezon przyniesie więcej odpowiedzi, dlatego nie ma sensu sugerować się połową obecnego sezonu.

ocenił(a) serial na 9
WhiteLegion

A to będzie 2 sezon? Myślałem, że to finał i definitywne zakończenie Dextera - sam tytuł na Filmwebie pisze, że to miniserial - ale wyprowadź mnie z błędu, jak to nieprawda.

ocenił(a) serial na 10
TheBestOfAvatar

Twórcy nie wykluczają kontynuacji mimo tego, że serial, a właściwie obecny sezon ma status mini serialu i są zainteresowani drugim sezonem. Subiektywnie? Przed nami jeszcze połowa sezonu, ale sugerując się świetnym odbiorem do tej pory, są ku temu jak największe szanse. Być może niepotrzebnie, ale tego dowiemy się za te 3-4 tygodnie. ;-)

ocenił(a) serial na 8
WhiteLegion

Oby tylko nie zrobiło się z tego "The Walking Dead", który chce skończyć, ale nie bardzo wie jak i trwa już o kilka sezonów za długo. Uważam, że dla "New Blood" wystarczą maksymalnie dwa sezony, a nie obrażę się, jak wszystko domkną w pierwszym.

ocenił(a) serial na 8
TheBestOfAvatar

Twórcy zapowiadali jeszcze przed premierą, że "New Blood" nie będzie opierać się na klasycznym pojedynku Dexter vs. Główny Morderca, schemacie znanym z poprzednich sezonów. Bardziej ma to być właśnie opowieść o ojcu i synu, o dalszych problemach ukochanego psychopaty widzów, ale już nie wykorzystując do tego motyw antagonisty, którego trzeba położyć na stole Dexa.

ocenił(a) serial na 6
LukaszJarosz25

Podoba mi się myśl że sezon będzie się kierował w stronę pojedynku Harrison vs Dextere, wpierw Dex będzie mentorem dla swego syna a potem.cos może się posypać. W przyszłym tygodniu być może zobaczymy ich pierwsze wspólne mordowanko, w zwiastunie kolejnego odcinka było w końcu że jakaś kolejna persona trafi na dexowy stolik śmierci i być może to pierwszy wspólny kill z synem na spółkę.

ocenił(a) serial na 7
LukaszJarosz25

Zabrakło milionera od niszczenia planety. Może obydwaj milionerzy współpracują ze sobą. Trochę głupie ze strony Kurta, że zgarnął tą laskę do domku śmierci - dużo osób widziało go razem z nią.
Harisson wie ogólnie dużo więcej na temat Dex'a niż mówi.
Blogerka okazała się nawet spoko osobą.
jakieś pomysły kto wyląduje na stole ?? U mnie brak koncepcji.

ocenił(a) serial na 8
xsemi

Odcinek trochę podniósł poprzeczkę bo poprzedni wydawał mi się słabszy.

Czytałem kiedyś że będzie cameo Trójkowego. Czy oni mieli na myśli to że Harrison widział jego zdjęcie ? Tylko tyle ? Myślałem że będzie jakieś retro.

Uśmiech Dextera na końcu potwierdza, że on chciał aby syn taki był, czekał na to mimo iż chciał od tego uciec.

ocenił(a) serial na 8
Marcin5800

Trójkowy ma się pojawić jako wytwór wyobraź Dextera.

ocenił(a) serial na 8
xsemi

Kurt raczej milionerem nie jest. Owszem, majętny człowiek, ale raczej biznes będący postojem dla ciężarówek z knajpeczką finansowo nie stawia go na półce milionera od niszczenia planety (ktoś wie, jak on ma na imię? :) ) Jeśli Kurt faktycznie zabija, to minus dla twórców - to już byłoby za łatwe. Wierzę, że jeszcze będzie tam jakiś plot twist.
Też myślę, że Harrison zna sekret Dextera.
Blogerka/podcasterka dalej mnie irytuje, ale z armią internetowych detektywów może się przydać w śledztwie. No i fabularnie to ciekawa postać.
Kto na stole Dextera? Chyba nie Harrison... :D

LukaszJarosz25

Zajebiste byłoby jakby blogerka wiedziała o dexterze i ona by musiała wylądować na stole

ocenił(a) serial na 5
LukaszJarosz25

Twórcy od początku pogrywali z nami w kwestii Harrisona. Z jednej strony na podstawie całego spektrum jego zachowań, które widzieliśmy, mogliśmy teoretyzować, że jest wrażliwym i empatycznym chłopcem, a z drugiej, że już jest wyrachowanym psychopatą, który wyśledził ojca i być może będzie chciał go zabić. Na podstawie wydarzeń w szkole można powiedzieć, że ani jedno, ani drugie.

Harrison oczywiście upozorował napad, jednak popełnił przy tym dużo błędów. Był bardzo niechlujny, źle zadał cios, źle wszystko zaplanował, nie pozbył się brzytwy. Popełnił tyle błędów, że można stwierdzić, że był to jego pierwszy tego typu wybryk... Chyba że specjalnie zaplanował, żeby tak to wyglądało i jest geniuszem?! Ale wątpię... Swoją drogą jak wcześniej narzekałem na jego aktorstwo, to teraz fajnie było zagrane to jak siedział w szkole już po akcji. Jak tłumaczył policji to od razu było widać, że kłamie (dobrze zagrał słabe kłamanie ;)). W mojej opinii Harrison nie ma tylu asów w rękawie o ile wcześniej mogliśmy go podejrzewać. Raczej stawiałbym że nie jest typowym psychopatą tylko mocno zagubionym dzieciakiem. Chciałbym żeby tak było. Wydaje mi się, że zrobienie z niego psychopaty byłoby takie trywialne. No, ale zobaczymy.

Jest jeszcze jedna bardzo ciekawa kwestia. Tytuł ostatniego odcinka: "Sins of the father". Pisałem tutaj wcześniej, że gdzieś słyszałem określenie, że grzechy ojca przechodzą na syna, czy coś takiego. Jest to o tyle ważne, że już teraz twórcy wkładają Harrisonowi nóż do ręki, więc od gadaniny o jego mrocznej stronie, przechodzą do czynów. Teraz chyba wiadomo, że jak zaczynamy od pchnięcia nożem w 4 odcinku to, że w 10 zakończymy na zabójstwie. Jestem niemal pewny, że w ostatnim odcinku zdarzy się jedno z tych rzeczy: Harrison kogoś zabije/ktoś zabije Harrisona.

Jeśli chodzi o wątek Harrisona to fajnie było widzieć Dextera, który ponownie wchodzi w ten swój tryb dociekania prawdy. Szczerze to zdziwiłem się, że jak podejrzewał kłamstwo u Harrisona to, że nie złapał go za chabety i nie wymusił wyznania prawdy.

Co do siwego i jego domku. Mamy dopiero 4 odcinek i wydawałoby się dziwne, że już nam pokazują finalnego zabójcę. Ok, stary bierze laskę (która idealna pasuje do opisu przyszłej ofiary), do swego domku w dzikiej głuszy, ale czy to jest ten sam dom, w którym mordował zabójca? Może po prostu to typowy wygląd domku w lesie w tamtych rejonach i twórcy chcą nas zbić z tropu...

Swoją drogą przypomnijcie mi jedno. Z tego co pamiętam to w 1 odcinku dziewczyna Dextera, dała tej dziewczynie - późniejszej ofierze - kasę na hotel, żeby przenocowała u jej znajomej? Dobrze pamiętam? Dziewczyna przecież była w hotelu. Jeśli tak to kim była ta znajoma, może jej mąż czy pracownik to zabójca?

Zatem kim może być zabójca? Na poprzednich odcinkach widać że jest to stary mężczyzna. Zwróćcie uwagę też że gość jest profesjonalistą. Były tam sceny jak ofiara leżała na profesjonalnym stole na zwłoki , a zabójca spuszczał z niej płyny. Więc jeśli ten typ zabija to musi mieć jakiś background z biologii. Może pracował w jakimś prosektorium, robił coś przy zwłokach. W ostateczności to jakiś rzeźnik. Ok, nasz siwy podjerzany poluje, ale mi raczej nie pasuje do opisu. Sprawca wydaje się być dużo bardziej wyrachowany, pragmatyczny i profesjonalny. Jeśli siwy byłby zabójcą, to na pewno dużo lepiej załatwiłby sprawę zaginionego syna. Zrobił to wszystko bezmyślnie. Wydaje się, że on nie ma doświadczenia w takich sprawach...No i mamy jeszcze 6 odcinków, więc wcześnie na zabójce...

Jeśli chodzi o siwego to tutaj fajnie twórcy sploti temat ojców i synów. Bo i Dexter i on mają problematycznych synów. No, ale myślę że gdyby siwy był zabójcą, czyli byłby tak samo problematycznym ojciec, jakim jest Dexter, to byłoby to zbyt głupie...

Jeszcze jeden temat — podcasterka. Strasznie denerwuje. Widać, że to wyrachowana sucz. Zaryzykuje stwierdzenie, że jak ktoś będzie utrudniał życie Dexterowi, to będzie to ona. Kilkaset tysięcy obserwujących na Insta - na pewno będzie cykała fotki i na jakiejś będzie Dexter. Pójdzie to w świat i może ktoś w Miami go zobaczy. Takie coś to też dobry motyw na koniec, bo daje możliwość kontynuacji serii... Ciekawe, że nasza policjantka podczas rozmowy z podcasterką mówi o jej przyjaciółce co zaginęła. Prawie pewne, że ona też została zamordowana przez tego samego gościa. Było to lata temu, dlatego myślę, że można uciąć spekulacje na temat tego czy zabójca jest powiązany z Dexterem — nie jest, bo raczej był tutaj przed nim.

Generalnie kobiety w tym sezonie. Mamy trzy główne postacie - policjantka, jej adoptowana córka i podcasterka. Wszystkie jakby na jedno kopyto. Uroda jakaś indiańsko/azjatycko/orietnalnie. Jak dla mnie to one wszystkie mogłyby być spokrewnione, a żadna nie jest. Ciekawy dobór aktorek...

Drony znowu się pojawiły. Na Dexa znowu warczały psy. Co z miliarderem, po co ten motyw?

ocenił(a) serial na 9
kamil11osin

Jak Audrey Bishop(córka policjantki) czekała na Harrisona na drodze, to jakiś stary typ do niej podjechał. Kto to był? Namawiał ją do wejścia do jego samochodu żeby się "ogrzać". On by nie mógł być mordercą?

ocenił(a) serial na 5
lukaszpolowczyk

To był właśnie ten miliarder

ocenił(a) serial na 9
kamil11osin

No, chyli bogacz Kurt Caldwell wziął dziewczynę do domku w dzikiej głuszy. Ale może nadal to nie on jest mordercą, tylko może to być bogacz Edward Olsen.

ocenił(a) serial na 5
lukaszpolowczyk

no ciekawe. Myślę, że to jednak i tak będzie ktoś inny. To byłoby zbyt proste. Z jednej strony tak jak pisałem, morderca jest stary - to widać, ale też jak były ujęcia co chodził w masce, to jest on całkowice sprawny fizycznie. Myślę, że oni obaj są jednak za starzy, szczególnie ten miliardem nie wygląda zbyt imponująco fizycznie.

ocenił(a) serial na 9
kamil11osin

To milioner, tyle że działa sam, bądź współpracuje z Kurtem. Morderca musi się gdzieś przewijać w sezonie, bo inaczej wyskoczyłby na końcu z szafy jakiś anonim, i byłoby zero zaskoczenia.
Nawet Rudy w 1 sezonie przewijał się cały czas, i w każdym kolejnym również schemat był podobny. Z członków obsady nikt inny nie pasuje poza miliarderem. Tyle, że to wątek poboczny. Głównym motywem tego sezonu są relacje rodzicielskie, na linii ojciec-syn, i to na tym się skupia fabuła.

lukaszpolowczyk

Przecież było widać wyraźnie, że mordercą jest Clancy Brown. Nie wiem skąd wątpliwości.

ocenił(a) serial na 5
a__s

Gdzie było widać?

a__s

Dokładnie. Ja po oczach poznałem że to on jak je pokazywali na zbliżeniu, gdy obserwował na monitoringu pierwszą ofiarę uwięzioną w pokoju...

ocenił(a) serial na 9
a__s

No i masz rację oficjalnie. :P Myślałem że bardziej zatwistują, ale nie, poszli z tematem wprost.

ocenił(a) serial na 8
kamil11osin

Może Angela, policjantka, jest zamieszana w zabójstwa? To dopiero byłby mocny trick. Rzeźnik mieszka w Iron Lake, ale z tego co pamiętam, jest czarny, a zamaskowany snajper raczej nie jest Murzynem.
Może inaczej - Dexter zabije z Harrisonem w finale i pojadą w kill road? :P
Milioner na razie znikł. Ale coś pewnie będzie miał do odegrania w tej historii.

LukaszJarosz25

Jeśli milioner jest mordercą, (a jest taka możliwość, gdyż zorganizowanie sobie takiego tajemnego lokum pełnego kamer i ukrytych pomieszczeń, a także narzędzi i broni nie jest na kieszeń każdego mieszkańca Iron Lake) to wydaje mi się że w końcowych odcinkach zostanie porwana córka szeryf - Audrey i zobaczymy walkę z czasem aby odnaleźć ją żywą...

ocenił(a) serial na 6
rvaart1123

też odniosłem takie wrażenie, że twórcy to sugerują, jednak coś mi mówi że byłoby to za proste dlatego ja obstawiam pastora który jak na razie pojawił się raz w 1. odcinku^^

krusader

Najbardziej oczywistym wyborem jest Kurt i gdyby on okazał się mordercą to by pewnie spotkało się z rozczarowaniem widzów, gdyż brakowałoby elementu zaskoczenia... Dlatego wydaje mi się że on jest zamieszany w sprawę ale nie zabija... Milioner wydawał mi się podejrzany, gdy chciał podwieźć Audrey, ale akurat wracał Harrison i przerwał rozmowę... Co do pastora to też rzuciło mi się w oczy to że pojawił się tylko na moment i póki co ucichł jego wątek. Sprawdziłem na IMDb i aktor grający ta rolę ma wystąpić w 4 odcinkach w tym sezonie, także powinniśmy go jeszcze trzy razy zobaczyć...

ocenił(a) serial na 5
LukaszJarosz25

Jeszcze sobie przypomniałem, co by przemawiała za tym, że Kurt nie jest mordercą, tylko twórcy chcą nas zaskoczyć. Pamiętam, że w 1 sezonie przy tym jak znaleziono zapakowane zwłoki na lodowisku, było nagranie jak ochroniarz je tam układa, ale okazało się, że to nie on, bo Rudy miał go chyba na celowniku. Dodatkowo (nie wiem czy to ochroniarz czy inna osoba), ale też była taka akcja jakoś później, że w jakimś baraku coś znaleziono i sprawca nawet się przyznał, że jest mordercą od zwłok bez krwi, ale okazało się, że kłamał. Teraz też wszystko wskazuje na Kurta, ale ponownie liczę na plot-twist... Dodatkowo mieliśmy tylko scenę jak Kurt podjeżdża tam pod domek, może to nawet nie jest jego chata - może to jego kumpla; może kogoś innego i się tam po prostu zatrzymał. Nie wiadomo...

LukaszJarosz25

Generalnie bardzo dobrze ogląda się ten sezon.
Moim zdaniem najbardziej zaskakującym i nieoczywistym byłoby gdyby Harrison zaintrygowany tym co zrobił i że uszło mu na sucho, Posunął by się dalej, zabił kogoś niewinnego, a Dexter nie mógłby tego znieść i Harrrison wylądował by na jego stole :))

ocenił(a) serial na 6
El_Secatore

może 1. sezon skończy się tak, że na stole wyląduje albo Dex albo Harrison xD

krusader

No gruby twist by był ;)

ocenił(a) serial na 5
El_Secatore

Generalnie od 1 odcinka jest narracje Debry, że Dexter powoduje, że umierają wszyscy jego bliscy. Dlatego ja bym stawiał, że coś się stanie z Harrisonem. Być może tutaj będzie maczał palce Kurt - domyśli się, że Dexter zabił jego syna i odpowie tym samym. Kto wie. To byłby też fajny koniec - Dexter mógły pomyśleć, że pieprzy to wszystko i wraca na dawne tory :)