PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=603904}

Dawno, dawno temu

Once Upon a Time
2011 - 2018
7,4 40 tys. ocen
7,4 10 1 39986
5,8 4 krytyków
Dawno, dawno temu
powrót do forum serialu Dawno, dawno temu

Powinien dostać nominację do Emmy, świetna rola, sceny z nim są zdecydowanie najlepszymi w serialu. Mam nadzieję, że zobaczymy więcej Rumplestiltskina/Golda w drugim sezonie ;)

ocenił(a) serial na 10
corialote

Tak popieram to w stu procentach. Odcinki z jego historią są najlepsze.Dla niego oglądałam ten serial.

użytkownik usunięty
corialote

Zgadzam się trzeba być piekielnie dobrym aktorem, żeby grać w ten sposób :)

ocenił(a) serial na 6
corialote

Tylko dla niego oglądam ten serial :>

ocenił(a) serial na 9
corialote

Absolutnie, koleś jest genialny. Rumpel to najlepiej zagrana postać w tym serialu...

ocenił(a) serial na 10
WhiteDemon

W ostatnio udzielonym wywiadzie, Robert Carlyle opowiada o tym, jak stworzył postać Rumpelstiltskina.

1) Początki
"Odnośnie swojej postaci, wiedziałem tylko, jak się nazywa. Wszystkie inne informacje pozostawały tajemnicą. Wszyscy uważają, że znają Rumpelstiltskina, ale tak naprawdę się mylą. Starałem się przedstawić tę postać tak, aby jak najbardziej odbiegała od normalności."

2) Głos
"Nie ma mowy o tym, abym mógł mówić zwykłym głosem, podczas gdy wyglądam nadzwyczajnie i opowiadam dziwaczne rzeczy. Próbowałem różnych tonacji głosowych i przypadkiem natrafiłem na tą właściwą, dzięki pomocy mojego syna. Przechadzał się on po domu, tworząc wysokie dźwięki i tak powstał głos dla tej postaci. Rumpel jest bardzo radosny, gdy oszukuje ludzi podstępem, podobnie jak dziecko, które się cieszy."

3) Argumentacja
"Rumpel ma 300 lat. Przez tyle czasu spotkał bardzo wielu ludzi. Miał styczność z różnymi głosami, akcentami i manierami, więc przybrał sobie część z nich. Posiada bardzo złożony charakter, przez co zatracił siebie."
Producenci wykonawczy serialu - Adam Horowitz i Edward Kitsis wskazują, że za każdym razem, kiedy oglądamy Rumpla w świecie baśni, Carlyle nieznacznie zmienia tonację swojego głosu, aby pokazać złożoność charakteru jego postaci.

4) Mniej znaczy więcej
"Jedną z rzeczy, o których rozmawiałem z producentami wykonawczymi serialu było to, że nie powinniśmy nadużywać postaci Rumpla. Jeśli się to zrobi, dostrzeże się wtedy, że pokazywana postać jest coraz mniej atrakcyjna dla widzów. Rumpel jest osobą, na którą warto czekać na ekranie, ponieważ za każdym razem pokazuje swoje kolejne oblicze."

Dla mnie on jest genialny to jest podwójna rola Gold jest inny niż Rumpelstiltskin. Zmiana głosu, ruchy,gesty to jest genialne.

ocenił(a) serial na 9
severussors666

Dzięki :)

ocenił(a) serial na 9
corialote

Zgadzam się, świetna rola :D ja tylko czekam aż on się pojawi na ekranie ;)