PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=531034}
7,3 2,4 tys. ocen
7,3 10 1 2410
Darker Than Black: Ryūsei no Gemini
powrót do forum serialu Darker Than Black: Ryūsei no Gemini

Pierwszy:)

użytkownik usunięty

z dwóch powodów: pierwszy odcinek spełnił moje oczekiwania, podobała mi się zmiana scenerii na śnieżną, a ponad to jestem pierwszy na tym forum.

Odcinek bardzo klimatyczny, seria nieźle się zapowiada. Zostaje czekać na dalsze epizody ;)
Btw Hei nieźle się zapuścił xO

ocenił(a) serial na 6
elfka77

nie wybaczę, nie wybaczę. Jak mogli mojego Hei'a doprowadzić do takiego stanu:P A tak szczerze to aż mnie ciekawi czego tym razem tak dokładniej będzie dotyczyła seria.

sonoks

spoiler

spoiler

no Hei w końcu się ogolił i chyba będzie chciał odzyskać .....

użytkownik usunięty
elfka77

drugi odcinek jeszcze lepszy:)
Jeżeli taki poziom się utrzyma do końca to będzie z tego seria bijąca na głowę pierwszy sezon.
FMA Brotherhood i Darker than black wymiatają na chwilę obecną.

ocenił(a) serial na 7

ej a gdzie wy tak szybko oglądacie nowe odcinki??
bo ja nie mogę nigdzie znaleźć 2 odc PL ;/

użytkownik usunięty
Spaniell

Ja oglądam po angielsku.

ja liczę na to że Hei się w końcu ogoli i zmieni kurtkę :P:P:P
a odcinki (do 4 - bo na razie tyle wyszło ) bardzo mi się podobają

Cpt_Pchelka

Jak możecie mówić że druga seria bije na głowę pierwszą ?? Póki co jestem przerażony spadkiem poziomu nic już nie zostało z mrocznego klimatu pierwszej serii zamiast tego póki co mamy masę akcji, bezbarwne postacie i mnóstwo nieśmiesznych wątków komediowych no i oczywiście dużo gorszą muzykę, mam nadzieję że następne odcinki będą lepsze, bo na razie ejstem zawiedziony.

użytkownik usunięty
Pan_Stanislaw

W pierwszych 5 odcinkach nie znalazłem prawie w ogóle wątków komediowych, a te które znalazłem nie powodowały jakiegoś napadu śmichu z mojej strony ale sprawiły że się uśmiechnąłem. Jest dużo komedii o znacznie gorszym humorze.
Nieśmieszny humor to dla mnie był w jedynce gdy obserwowaliśmy poczynania tego detektywa i jego pomocnicy z różowymi włosami.

Z mrocznego klimatu zostało wiele, może nie ma go dużo w pierwszych 3 odcinkach bo są one przepełnione akcją ale w 4 i 5 akcja zwalnia i seria nabiera klimatu.

Postacie bezbarwne??? Jak można napisać że Hei i Su są bezbarwni? O ile jeszcze nad pozostałymi zarzutami do tego anime można dyskutować tak tutaj ręce mi opadają.

Muzyka jak na razie jest gorsza ale wyszło dopiero 5 odcinków, a po za tym i tak jest świetna na tle innych anime.

Fabuła moim zdaniem jest największym plusem tego sezonu, przede wszystkim nie mamy już do czynienia z pojedynczymi epizodycznymi historyjkami.
Ja jestem jak najbardziej zadowolony z tego jak wygląda nowy DTB.

ocenił(a) serial na 7

Strasznie nie podoba mi sie postac tej dziewczynki, własciwie to ona jest eraz glownym bohaterem a nie mój kochany Hei :< . No i ta jej moc kontraktora też jest kiczowata.

użytkownik usunięty

A mnie ciekawi co się stało z Yin :) Bo Hei ją chyba kochał a tutaj jej nie ma ;]

ocenił(a) serial na 8

Szkoda,że będzie ino 12 odcinków:(
"A mnie ciekawi co się stało z Yin" ->Może wkrótce zostanie to wyjaśnione.

Satou_Kain

Podobno w styczniu ma wyjść 4-odcinkowa seria OAV, która ma wypełnić lukę między I i II sezonem, więc możliwe, ze wtedy coś się wyjaśni.

ocenił(a) serial na 8

a ja miałam nadzieję, że jej nie będzie..... -_-

ocenił(a) serial na 4
kropkaxxx

Hei kochał Yin? Lekko się zdziwiłem, kiedy wspomnieli o tym w 7 odcinku. Przez całą 1 serie nic między nimi nie było, dlatego dla mnie to z lekka naciągane.
Jeśli zakończą serie na 12 odcinku, to znienawidzę to anime. Jest tyle zagadek a prawie zero wyjaśnień. Jestem ciekaw jak zamierzają zmieścić się w tym tuzinie.

ocenił(a) serial na 8
grimmjow1990

nie powiedzieli dosłownie, że ją kochał...Mao tylko powiedział, że można powiedzieć, że była jego dziewczyną.....ale kto tam wie...w tych dodatkowych odcinkach ma się wyjaśnić, ale pewnie szybko ich nie zobaczymy bo tylko na dvd będą

użytkownik usunięty
kropkaxxx

Wydaje mi się że Mao dokładnie powiedział "Yin była jego kobietą" czy jakoś tak, w każdym bądź razie wynika z tego dość jednoznacznie że ją kochał, bo wątpię by miało to znaczyć że uprawiali seks bez zobowiązań.
A tak nawiasem mówiąc Yin wygląda mi na nie do końca pełnoletnią, raczej stawiałem że Hei był dla niej opiekunem, a niej jej facetem, a tu zdziwko.

heh świetna kontynuacja, rewelacyjna postać itd :P

heh świetna kontynuacja, rewelacyjna postać itd :P

ocenił(a) serial na 8
KubaSWDN

ogladnęłam 10 odcinek i już nie mogę wytrzymac do następnego! A jeśli skończą rzeczywiście na 12 odcinkach to ja nie wiem co zrobię... ;(
I Suou nieźle nazwała Hei'a, że jest do niczego nie nadającym się pijaczyną xD ale się uśmiałam

natka505

Za tydzień ostatni odcinek, łaaa >.< Boję się, co to będzie, czy Hei i Yin się spotkają, co będzie z Misaki (btw mało było momentów z nią i Heiem, wrr, a tak na to czekałam:P). W tej serii bardzo polubiłam Mao xD
Suou w miarę udało mi sie polubić, choć dalej krzywię się gdy używa swojej mocy... Bleh, ta jej przemiana wygląda jak rodem z Sailor Moon >.>

W oczekiwaniu na finał... Pozdrawiam ;)

ocenił(a) serial na 10
elfka77

ja jestem niestety na etapie 3 odcinkow... niestety nie wiem jak dostac sie do serii (MV) mi to nie dziala! dlaczego od 4 do 9 odcinka sa gdzie indziej niz myspace?! ;( a tak chcialam obejrzec sobie druga czesc ;(

ocenił(a) serial na 8
Killall

Tutaj na tej stronce jest jak na razie 10 odcinków.;)
http://www.anime-shinden.info//7359-darker-than-black-2-ryuusei-no-gemini-online .html

Satou_Kain

Albo shinden, albo tutaj: http://kreskowki.fani.pl/
Ale na shindenie wychodzą szybciej.

Ja tam nie mam cierpliwości czekać na polskie napisy i zawsze oglądam z angielskimi subami:P

użytkownik usunięty
elfka77

Ja tak samo, większość anime tak właśnie oglądam min. umieneko czy bleach.
Ostatni odcinek DtB moim zdaniem najprawdopodobniej nic nie wyjaśni do końca, zbyt wiele się nagromadziło wątków, postaci i pytań by zamknąć to w jednym epizodzie i teraz będziemy pewnie czekać na następny sezon, ale z drugiej strony nie mam nic przeciwko następnym odcinkom tego świetnego anime.

Zgadzam się z przedmówcą :P

użytkownik usunięty
Cpt_Pchelka

Ja także.

Szczerze mówiąc bardzo chciałabym, żeby anime zostało jeszcze bardziej rozwinięte. Kolejny sezon mógłby być dobrym rozwiązaniem, pod warunkiem, że twórcy skupiliby się na wyjaśnieniu zagadek z poprzednich epizodów, oczywiście wprowadzając ciekawą fabułę i wartką akcję. Nowościami też nie pogardzę, ale chciałabym, żeby to anime zostało doprowadzone do końca.

Bo przecież na dobrą sprawę nie wiemy nawet dokładnie czym jest Brama Piekieł, skąd dokładnie się wzięła i jaki jest jej cel. Chyba że to tylko ja jestem tak mało spostrzegawcza, żeby nie wyłapać tych informacji ^^'

ocenił(a) serial na 10

Sądzę, że nie jesteś mało spostrzegawcza! Bo nie powiedzieli skąd to się wzięło i w ogóle jak do tego doszło. W jaki sposób ludzie zamienili się w kontraktorów oraz na jakiej podstawie są ustalane spłaty. Jeśli chodzi o Suou i Hei'a to nigdy nie pokazali czym jest ich zapłata. To dla mnie intrygujące! Oburzyłam się kiedy dowiedziałam się, że Suou jest kopią, a już tym bardziej, że jej moc jest głupia. Przywoływanie broni Niko (może Niki?) jest taka tandetna i do tego bulwersujące jest to, że za każdym razem kiedy urzywała mocy pokazywali te same sceny... Ile można?

Eh... Skończyło się ;(

Ps. Wydaje mi się, że Yin pozbawiła Hei'a mocy ze względu na to, że nie chciała jego śmierci, czyli by popełnił samobójstwo.

użytkownik usunięty
Killall

SPOILER

Killall:
1. Zapłata Suou była wielokrotnie pokazywana, było nią składanie żurawi z papieru co często robiła np. kiedy trenowała strzelanie do butelek leżało koło niej ich kilkanaście.
2. Jak wiemy z pierwszego sezonu Hei nie ma zapłaty ponieważ otrzymał moce po swojej siostrze. Zapłatą jego siostry było spanie. Ewentualnie można by pokusić się o stwierdzenie, że jego zapłatą jest pochłanianie dużej ilości jedzenia, jednak kiedy utracił moce dalej to robił więc wniosek jest jeden: Hei nie ma zapłaty.
3. "Yin pozbawiła mocy Hei'a"-gdzieś Ty to znalazła? Czy aby na pewno?
Bodajże w 2 albo 3 odcinku było pokazane jak na Hei'u została użyta broń anty kontraktorowa. Yin nie miała z tym nic wspólnego.
Do tego nie chciała żeby popełnił samobójstwo- skąd taki wniosek i przypuszczenie, że w ogóle chciał je popełnić i że Yin miała coś do tego.
I po kiego grzyba miała go pozbawiać mocy z tego powodu? przecież żeby popełnić samobójstwo nie są mu potrzebne zdolności kontraktora, nie rozumiem tu twojego toku rozumowania.
Na dodatek Yin nie potrafiła pozbawić nikogo jego mocy tylko wykorzystać je przeciw właścicielowi.
A na dodatek na końcu odcinka Hei odzyskał moc- widzieliśmy jak rozbłysła jego gwiazda.
4. Mi tam się moc Suou podobała, było wielu kontraktorów z gorszymi. Scena przywoływania broni niczym z czarodziejki z księżyca za to była koszmarna- tu się zgodzę.

Zakończenie serii jest moim skromnym zdaniem jednym wielkim nieporozumieniem. Nic do końca nie wyjaśniło się, nie pokazali walki Hazuki z tym zdrajcą. Oprócz tego że nie wiemy co się stało z prawdziwym niebem, skąd się biorą kontraktorzy itp to nie wyjaśnili nawet zdarzeń tego sezonu, nie wiemy też np. kim byli Madame Orelie czy Smith (tem z blizną z CIA).
No i największy błąd, może mi ktoś na to odpowie: co w ostatnim odcinku robi ten Magik Kapelusznik z MI6 skoro zginą na początku serii?
Do tego Yin skopiowana 2 razy, a potem jeszcze jakaś osoba do niej podobna w trumnie na końcu odcinka-wtf?

Yin nie była skopiowana, tylko to było przedstawienie jej osobowości: 1-zabijająca kontraktorów 2-grzeczna dziewczynka :PP. A ta osoba w trumnie to chyba miał być ten potwór co wyjdzie jak Izanagi i Iznami sie spotkają i z którym mają prowadzić nieskonczone walki (przepowiednia z dokumentów Mitaka- czy jakoś tak xD)

Moc suou fajna, tylko jak ta broń "wyłazi" to poczułam sie jak bym witch oglądała :PP

ocenił(a) serial na 10
sasha151

Zgadzam się... Moc Suou jest przereklamowana... Zapłata żurawie? Co to za zapłata jeśli się zawsze lubiło to robić... bezsens. Hmmm nie ma kontraktora bez zapłaty. Hei na pewno ma jakąś zapłatę, w pierwszej części mogło się wydawać, że są to wspomnienia po siostrze bo nie dawały mu spokoju i nawet chciał zabić Amber by się tego dowiedzieć.

Faktycznie koniec jest głupi, Hei'a widzimy przez ułamek sekundy jak niesie Yin i co dalej? Magik pokazujący się July'emu jest chyba sprawdzeniem jego. Pamiętacie, Hei też w tym miejscu spotkał osoby których już nie ma! Nawet Amber była na powrót dorosła. July wypowiedział swoje życzenie. Na końcu widzimy, że macha do Suou uśmiechnięty. Spotkał ją ponownie, i przyznam, że ładniej wygląda jak się uśmiecha ^^

Ps. ulubiony moment w 2 serii: Suou i July "uśmiechają" się do faceta w kiecce. W jedynce był to próbny uśmiech Yin w kawiarni xD po prostu gleba.

użytkownik usunięty
Killall

Jak dla mnie to nietypowe zakończenie jest niczym innym jak wstępem do kolejnej historii, w której - miejmy nadzieję - niewyjaśnione wątki zostaną w końcu rozwinięte ;)

Jeśli jednak się mylę, zakończenie tego sezonu można określić jedynie mianem wielkiego nieporozumienia...

ocenił(a) serial na 10

albo chcieli bysmy ruszyli glowa i sami ulozyli dla siebie zakonczenie, takie jakiego bysmy oczekiwali.

użytkownik usunięty
Killall

Mnie jakoś nie podchodzi do gustu taka metoda uszczęśliwiania widza xD

ocenił(a) serial na 10

ani mnie.
25 odcinkow a 12 to mega roznica ;<

Killall

Ja będę wiernie czekać na 3 sezon, bo ten przyniósł ze sobą więcej pytań aniżeli odpowiedzi. Zakończenie było naprawdę dziwne i trochę za bardzo niedopowiedziane. Lubię jak coś nie jest podane na tacy, ale bez przesady!!! x/

W DTB2 najbardziej podobał mi się ten mroczny i krwawy klimat, chyba lepszy niż w jedynce;] Za to totaaaalnie nie podobała mi się moc Suo i ta jej beznadziejna przemiana... Było to chyba zainspirowane Klubem Winx czy innym gównem O_O

'ulubiony moment w 2 serii: Suou i July "uśmiechają" się do faceta w kiecce' - to również mój ulubiony moment xD w ogóle jakoś polubiłam July w tej serii, wcześniej był mi obojętny.

No i Hei był piękny..... To znaczy, dopiero od pewnego momentu, jak porzucił strój żula spod monopolowego xP

ocenił(a) serial na 7
elfka77

W międzyczasie polecam oglądać "Darker than BLACK - Kuro no Keiyakusha Gaiden", ovka, w której prequel to "Kuro no Keiyakusha", a sequel to "Ryuusei no Gemini". Jest akurat w produkcji i zapowiada się b. dobrze.

Jeżeli chodzi o samo Ryuusei no Gemini, to dla mnie muzyka, kreska, postaci trzymają poziom i zasługują na najwyższą ocenę.

Fabuła za to o ile do trochę ponad połowy serii była niesamowita to od tej połowy zaczęła się psuć - coraz głupsza i mniej zrozumiała, by w końcu zrobić jeszcze dziwniejszą końcówkę.

Tak czy owak nowy Darker nie rozczarował mnie i z przyjemnością stawiam 10/10.

ocenił(a) serial na 8
ZupkaChinska

Obejrzałam "Ryuusei no Gemini" po angielsku (chociaż potem znalazłam po polsku ;/)Nie rozumiem o co chodzi z tym motywem, że coś co wygląda jak krzyżówka Yin z Heie'm leży w jakieś trumnie.Nie wiem czy możliwe jest by był 3 sezon (nie miała bym nic na przeciw)ale nie sadzę bo wszystko co zobaczyliśmy w 12 odcinku wyglądało na ostateczne zakończenie.

pakocudowna

Jestem... lekko.. rozczarowany? Niezły początek - Hei, topiący swoje smutki w alkoholu - nieźle zaczęte, zapowiada się interesująco. Co potem? 1 wątek, nie jak w przypadku 1 sezonu - 2 epy to co innego. To mi się podobało. Niestety ciężko mi wypowiedzieć się w kierunku pozytywnym. Czemu nie dostaliśmy żadnych konkretnych treści nt. bramy, kontraktorów, zapłat? Ehhh, szkoda marnować takie anime. Hei to genialna postać - możesz mieć wrażenie, że oglądasz DTB, bo jest bardzo interesującym bohaterem, i wydaje się, że reszta to dodatek.

Oczywiście kreska i muza zajebista, ale chyba niewiele poza tym.
Zakończenie? Nieporozumienie. Zbyt wiele niedomówień. Powinni zrobić sezon, w którym wyjaśnią wszystko.

Co do 3 sezonu czy ovek - jak ktoś ma jakieś info, to proszę o źródło.

użytkownik usunięty
dO_ozer

Nie wiem nic o 3 sezonie ale patrząc przez pryzmat zakończenia 2 sezonu to myślę ze na pewno się pojawi.

Co do OVA to są już wydane 2 odcinki które co nie co wyjaśniają, a ma być więcej.
Nie wiem gdzie je znaleźć po polsku ale na animecrazy.net są już od dawna po angielsku i mi się podobały.

Obejrzałem dwa. Nigdzie nie znalazłem info co ile wychodzą nowe. Możesz powiedzieć kiedy mam się spodziewać następnego?

użytkownik usunięty
dO_ozer

dO_ozer właśnie wyszedł trzeci odcinek, na razie dostępny w wersji raw, z angielskimi napisami zapewne będzie na dniach, a jeszcze za kilka dni z polskimi, chyba najszybciej pojawia się anime po polsku na Shinden-anime, więc czuwaj.

ocenił(a) serial na 2

A mógłbyś napisać co dokładnie wydarzyło się w OVA? Bo opinie w większości nie są zachęcające więc szkoda mi czasu na oglądanie...

ocenił(a) serial na 7
Tom_96

Imo moja opinia od 2010 znacznie się zmieniła. Nie dałbym temu oczywiście 10/10, obecnie oceniam tą OVA na 8/10, tz bardzo dobrze i lepiej od "Ryuusei no Gemini".
Sama OVA powiada co się działo z Heiem i Yin pomiędzy "Kuro no Keiyakusha", a "Ryuusei no Gemini".
Jeżeli chcesz jednak spoilerów to lepiej spytaj się kogoś, kto lepiej to pamięta niż ja.