PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=771383}

Dark

2017 - 2020
8,2 171 tys. ocen
8,2 10 1 170941
7,8 46 krytyków
Dark
powrót do forum serialu Dark

1. W finale dowiadujemy się, że tak naprawdę istnieją trzy światy. Ale przecież mamy dwie wersje Jonasa. Jeden, którego uratowała Martha2 i drugi, który schował się w piwnicy. Czyli co? Jest jeszcze jeden świat, czy jak to wytłumaczyć?
2. Skoro Martha2 rodzi Bezimiennego w swoim świecie to jak to jest możliwe, że istnieje on również w naszym świecie (no bo skąd by się wziął Tronte itd.)
3. Ostatnie sceny finału. Martha2 i Jonas ratują syna Tanhausa... Ale czy to nie jest tak naprawdę paradoks? Bo przecież jeśli przestaną istnieć to tego nie dokonają...

McGyverPL

Ciężko tu jednoznacznie powiedzieć - myślę że w 1 przypadku twórcy nawiązali do tego, że każda nasza decyzja może tworzyć inny świat. W tym wypadku Claudia wytłumaczyła Jonasowi że w chwili apokalipsy można rozdzielić czas 2 razy - i stworzyć 2 osobowości. My mieliśmy Jonasa zabitego w świecie Marthy i Jonasa z przeszłości który traktował Marthe z innego świata podejrzliwie bo nie wiedział o tym co mowila

McGyverPL

3. Polecam jeszcze raz obejrzeć ostatni odcinek, Claudia mówi o luce w której czas się zatrzymuje i wtedy można coś zmienić bo nie istnieje ciąg przyczynowo-skutkowy.

ocenił(a) serial na 8
McGyverPL

syna Tannhausa nie mial kto uratowac, bo w cyklu adam zawsze zabijał ewe. W tym jednym cyklu adam jej nie zabił, wiec jonas i martha wciąz istnieli i mogli go uratować i przerwac to błędne koło. Mnie bardziej zastanawia dlaczego tak pomineli watek borisa i detektywa z poprzedniego sezonu (bo okazał sie tylko zapchajdziurą)

ocenił(a) serial na 10
Zamsz_i_Nubuku

Nie prawda, borys to syn Hany i Urliha ze świata Evy i odergał kluczowa role

ocenił(a) serial na 7
devill79

Dlaczego Borys jest synem Hanny i Ulricha? Nie wyłapałam tego.

ocenił(a) serial na 10
rychcianka

No w świecie Marty 2 (Evy) Hana jest w ciąży z Urlihem.

ocenił(a) serial na 7
devill79

No tak, ale skąd wiadomo, że ich dzieckiem miałby być Borys? Czy to tylko takie luźne przypuszczenie?

ocenił(a) serial na 10
rychcianka

Raczej luźne przypuszczenie @devill79. Sprawa Borisa nie została wyjaśniona.

ocenił(a) serial na 10
rychcianka

To nie przypuszczenie :) ale zostawie was z tym hehehe żebyście mieli zagadke jak cały film

devill79

zostawisz nas z tym bo nie masz żadnego argumentu na rzecz tej tezy.. To czysty wymysł bez oparcia w fabule.

ocenił(a) serial na 9
McGyverPL

1. No wydaje mi się, że jak Adam zabrał Jonasa w ostatnim odcinku to stworzył tak jakby 3 Jonasa.
2. Bezimienny podróżuje po obu światach więc mógł zapłodnić Agnes w obu. To nie zostało chyba wyjaśnione, ale takie wytłumaczenie jet chyba jedyne.
3. Według mnie to też jest paradoks, bardziej przypasałoby mi zakończenie typu Martha i Jonas próbują zapobiec wypadkowi Thanhausów, ale sami go powodują, co prowadzi ojca Tanhausa do zapoczątkowania supła i pętla trwa dalej, no ale twórcy poszli w tym kierunku, żeby jakoś to rozwiązać.

bartekd3

"Martha i Jonas próbują zapobiec wypadkowi Thanhausów, ale sami go powodują, co prowadzi ojca Tanhausa do zapoczątkowania supła i pętla trwa dalej, " Dokładnie, też myślałem nad takim zakończeniem, ale wtedy pętla byłaby rzeczywiście bez wyjścia i w sumię się cieszę, że twórcy nie poszli tę drogą.

ocenił(a) serial na 10
Thufir

No właśnie poszli tą drogą i film kończy się kolejną pętlą która trwa w nieskonczoność

McGyverPL

1. Tak, jest trzeci świat, albo właściwiej byłoby nazywać go światem 0 - to świat, w którym nie ma podróży w czasie, Jonas i Martha jeszcze w ogóle nie istnieją, a Tanhaus traci w nim syna i synową, co jest powodem rozpoczęcia przez niego pracy nad wehikułem. Prace kończy w 1986 r. i uruchamia maszynę - co doprowadza do zniszczenia jego świata i powstania świata nr 1 (z Jonasem) i świata nr 2 (z Marthą).
2. Bezimienny jest paradoksem bo rodzi się ze związku Jonasa ze świata nr 1 i Marthy ze świata nr 2 - żyje więc poza czasem i poza przestrzenią.
3. W momencie gdy ratują syna Tanhausa jeszcze istnieją - bo przybywają ze światów alternatywnych. Ale skoro go uratowali - Tanhaus nie stworzy wehikułu czasu, a więc nie doprowadzi do powstania świata nr 1 i świata nr 2 (będzie więc istniał tylko świat 0). Z tego powodu ten świat 0 zostaje jako jedyny, a światy 1 i 2 znikają, razem z Jonasem i Marthą jako ich częściami.

mecenas17

3, chcieli powstrzymac ingerencje Tannhausa w czasie poprzez ingerencje w czasie. Typowy Kot Schrödingera, bo powodujac ingerencje mogli stworzyc dwie rzeczywistosci w ktorej syn Tannhausa jest ratowany lub nie, chociaz samo pojawienie sie ich tam juz znaczy o zmianie linii czasu.

ocenił(a) serial na 10
mecenas17

No i na tym polega paradoks, bo skoro Tanhaus nie wybuduje wehikułu to nie będzie światów 1 i 2, więc nikt nie przybędzie, aby zapobiec wypadkowi jego syna. Chyba wiesz na czym polega paradoks dziadka? Tu mamy podobnie.

McGyverPL

zgadza się, to jest właśnie ta logika, różnie można się odwoływać - do dziadka, do kota, itd. :)

McGyverPL

Nie wiem, jak oglądaliście, ale Claudia wyraźnie mówi, że podczas apokalipsy świat się na chwilę zatrzymuje i zrywany jest ciąg przyczynowo-skutkowy, a więc na ten jeden moment powstaje, że tak to ujme przyczynowo-skutkowa próżnia, dlatego też Adam w końcu nie zabija Evy, a Jonas z Martą ratują syna HGT, znikają i elo

emilkadekarz

Ale dlaczego Adam zabił swoją matkę??

ocenił(a) serial na 9
McGyverPL

Mogli to zrobić, bo cofnęli się w czasie i uratowali syna Tannhausa, co utworzyło alternatywną rzeczywistość, tym samym kasując przyszłość, w której Tannhaus rozszczepił swój świat. Kasując tą przyszłość kasują też siebie, ale są już po wykonaniu "misji".

ocenił(a) serial na 10
jedrek915_2004

Wiem, że to trudne do ogarnięcia, ale to jest tak samo jak z paradoksem dziadka. Tutaj, żeby zapobiec podróżom w czasie wykorzystujemy podróże w czasie.

ocenił(a) serial na 8
McGyverPL

1. To zostało wyjaśnione w ostatnich scenach. Tanhaus chciał zrobić wehikuł czasu, ale zamiast przenieść się w czasie, spowodował rozwarstwienie i utworzenie się dwóch światów alternatywnych. Tak jak ktoś wyżej napisał stworzył światy nr1 i nr2, a problem polegał na przywróceniu świata do stanu sprzed eksperymentu, i to był ten trzeci świat.
3. Paradoksów jest więcej, choćby taki że świat liniowy sprzed eksperymentu musiałby rozwarstwić się wstecz i to sporo lat do tyłu

McGyverPL

1. jest jeszcze jeden swiat w ktorym nie ma jonasa ani marty poniewaz sa oni efektem paradoksu. W swiecie Tannhausa nie ma podrozy w czasie wiec sa tylko bohaterowie ktorzy urodzili sie od osob nie podrozujacych w czasie.
2. Syn marty i jonasa istnieje rowniez w swiecie jonasa, roznica jest w bliznie, a konkretnie to odbicie lustrzane tej samej blizny ze swiata marty.
3. To jest ciekawe, sam nie wiem jak udalo sie wyrwac z petli bo wszystko co dzieje sie w petli musi sie powtarzac w cyklach. Wiec rozmowa claudii i adama miala miejsce pierwszy raz ale nie wiem jakim cudem to nie jest czescia petli.

ocenił(a) serial na 10
Agostino

1. Gdzie Ty widziałeś syna Marty i Jonasa w jego świecie? On pochodzi ze świata Marty i jedynie się przemieszcza pomiędzy nimi. W świecie Jonasa to Adam zabija Martę, gdy jest jeszcze w ciąży, a więc ich dziecko w tym świecie nigdy się nie rodzi.

3. Oczywiście, rozmowa Klaudii i Adama stałaby się częścią pętli, jak wszystko inne co było wcześniej. Ale nie mogliśmy tego widzieć, bo ta sytuacja miała miejsce po raz pierwszy.

ocenił(a) serial na 10
Agostino

1. Widzę, że kilka osób odpowiedziało na moje pytanie, ale chyba nie skumaliście o co mi chodzi. Mamy światy 1 i 2, oraz ten nazwijmy go 0 (w tym świecie zegarmistrz tworzy wehikuł). Ale wychodzi na to, że świat 1, który widzimy od pierwszego sezonu dzieli się na świat 1a w którym Jonas w czasie apokalipsy chowa się do piwnicy i 1b w którym ratuje go Martha2.

ocenił(a) serial na 10
McGyverPL

Powiedzcie mi w ktorym momencie było pokazane że Alexander/Borys to syn Hannah i Ulricha ? Przecież ona poroniła, umknela wam ta krew na koszulce chwile przed apokalipsa? Nawet na drsewach genealogicznych nie ma takiej informacji ze to jego rodzice.

ocenił(a) serial na 10
Iza_Kluba

To jakaś dziwna teoria fanów, która powstała jeszcze przed 3 sezonem. Tylko, że zakładała ona, że Borys to dziecko Hannah i Egona, ale teraz wiemy, że ich dziecko to Silja. Tak, więc nie ma żadnych podstaw, żeby sądzić, że dziecko Ulricha i Hannah to Borys. Prawdopodobnie Hannah2 poroniła, ale widzimy, że stary Egon ją odwiedził przed wybuchem, więc pewnie zaprowadził ją do lat 50, żeby poznała jego młodszą wersję itd.

ocenił(a) serial na 10
Iza_Kluba

Alexander nie jest synem Hannah i Ulricha. On nie jest powiązany żadną z tych rodzin i nigdy nie podróżował w czasie. Oczywiście odegrał swoją rolę jako ojciec Bartosza i dyrektor elektrowni, który spowodował całą katastrofę, ale najpewniej pochodzi i żyje jak cała reszta w świecie 0, tyle że bez podróż w czasie ich los się nigdy nie przecina. I tyle.

ocenił(a) serial na 10
derczy

Nie przekonuje mnie ta odpowiedź, Aleksander nigdy nie podróżował w czasie ani nie jest spokrewniony z żadnym potomkiem dziecka Jonasa i Marthy.... i powinien być z całą resztą przy stole! Teoria że jest to dziecko Ulricha i Hannah mogła by wyjaśnić dlaczego nie ma go w świecie 0, ale przecież to dziecko istniało tylko w świecie 2 (świecie Marty), w świecie Jonasa Hannah nigdy nie urodziła dziecka Ulrichowi

ocenił(a) serial na 10
derczy

Wydaje mi się że wymyśliłam jak to wyjaśnić: Aleksander dalej istnieje w pierwotnym świecie, po prostu nigdy nie spotkał Reginy. Dlaczego? Po raz pierwszy spotykają się gdy Regina jest zastraszana przez Ulricha i Katharinę, ale ta sytuacja nie mogła mieć miejsca skoro Ulrich nie istniał. Dzieki temu Regina i Katharina dalej się przyjaźnią. Mogliby się spotkać a wtedy tłumaczylibyśmy to „przeznaczeniem”, ale tak jest dosadniej

ocenił(a) serial na 10
Ciasteczkowy_Potwor_Ev

No tak to wygląda, choć mnie bardziej zastanwia co się stało z Helge, bo jest to jednak postać, która ma jakieś znaczenie w całym serialu, a bez podróży w czasie w świecie 0, jego życie mogłoby wyglądać zupełnie inaczej.

derczy

Ja obstawiam, że ze względu na to iż nie dotyka go trauma w dzieciństwie (świat 1) ani trauma w wieku średnim(świat 2), to również z jego głową/umysłem jest wszystko ok, tak więc matka Petera od niego nie odchodzi i żyją cały czas w Winden wychowując młodego Petera

ocenił(a) serial na 10
derczy

O ciekawa myśl! Ja myślałam że po prostu nie uciekł od demencji i zapewne dalej leży w domu starców

Ciasteczkowy_Potwor_Ev

A mi się wydaje, że w świecie 0 nie doszło do sytuacji, w której zabił człowieka i dalej żyje sobie w Gießen Jako Boris Niewald...

Iza_Kluba

absolutnie w żadnym momencie nie było to pokazane. Czysty wymysł.

ocenił(a) serial na 9
McGyverPL

Świat 1 nie dzieli się na świat 1a i 1b tylko Jonas dzieli się na Jonasa A i Jonasa B, lecz działają oni równolegle w tych samych dwóch światach, które zostały nam przedstawione. Tak samo Martha z drugiego świata dzieli się na Marthę 2A i Marthę 2B. A potem jeszcze raz się dzielą w ostatnim odcinku.

ocenił(a) serial na 10
bartekd3

W sumie ma to sens, ale jest to trochę naciągane. Nie potrafię sobie wyobrazić jakby wyglądało to rozdwojenie. Twórcy po prostu podzielili ekran na dwa i widzieliśmy dwie wersje jednocześnie. Ale jak to wyglądało z perspektywy Jonasa? Chyba łatwiej to sobie wyobrazić jeśli przyjmiemy, że to były dwa różne, alternatywne światy.

McGyverPL

De facto można powiedzieć, że Jonas w danym momencie się sklonował - czyli fizycznie powstały 2 takie same wersje 1 obiektu, z wszystkimi atomami ułożonymi w ten sam sposób, ale które w chwili klonowania wyznaczyły już dwie różne osoby. Gdyby teraz skopiować każdy twój atom to powstałby człowiek, który dzieliłby z tobą całą twoją przeszłość, ale w momencie sklonowania nie miałbyś dostępu do jego jaźni i bylibyście niezależni.

zielak_filmweb

Eva wyjaśnia to rysując znak nieskończoności i mówiąc, że każda z tych historii może się potoczyć na 2 sposoby, po linii zewnętrznej i linii wewnętrznej tego znaku czyli tak jak mamy to pokazane: Jonas zostaje zabrany przez Marthę do jej świata i Jonas nie zostaje zabrany bo nikt nie przychodzi po niego, zamiast tego chowa się w piwnicy i przeżywa apokalipsę 27 czerwca 2020 r.

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

To ja mam jeszcze inną zagwozdkę. Marta A zabiera Jonasa i tu rodzi się ich dziecko czyli to jest jedna linia. Marta B nie zabiera Jonasa i wraca do swojego świata. Skoro go nie zabiera to czy w linii Marty B ich dziecka nie powinno być ? Czy po prostu w jej rzeczywistości tak czy owak Jonas musi się pojawić nawet jeśli Marta B go nie uratuje. To wydarzenie kluczowe dla jej pętli i od niego zaczyna się droga Marty. Rozumiem, że jej linia "rozgałęzia się" w momencie apokalipsy w świecie Jonasa, do którego trafiła po poznaniu Jonasa. Czy jednak powinna go poznać w wersji Marty B skoro go nie zabrała do swojego świata. Trochę skomplikowane pytanie, ale będę wdzięczny za pomoc :)

sebek1989

ja rozumiem to tak, że te 2 światy są powiązane, ale też jednocześnie zdarzenia w nich dzieją się odrębnie. Tzn. w świecie Evy i Marty2 jak ją nazywasz, Marta2 po zabraniu Jonasa zachodzi w ciążę i rodzi się tam dziecko. A w świecie Adama Jonas kryje się w swoim domu w piwnicy 27 czerwca 2020 (bo nie przychodzi po niego Marta2), potem spotyka Claudię, zaczynają kombinować nad materią ale tak schodzi im aż do 2052 roku. Więc w tym świecie nie ma dziecka Marty2 i Jonasa bo się nie spotykają, Jonas będzie krążył między latami bo ta linia została nam przedstawiona w sezonie 1 i 2.

A jeszcze inaczej: dziecko jest w świecie Evy dlatego ona dąży do utrzymania "jej" świata, w świecie Adama dziecka nie ma, dlatego myśli on, że przez ściągnięcie Marty w ciąży i zabicie jej w "swoim" świecie Adam doprowadzi do zerwania węzła i zniszczenia obu światów. Co - jak wiemy - nie udaje się bo inaczej to wszystko tu działa ;)

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

Wszystko się zgadza jednak (może moje receptory są przegrzane po 3 sezonie :D) skoro Marta 2 nie zabiera Jonasa i zostaje on w swoim świecie, to automatycznie nie przenosi się do świata Marty. Skoro się nie przenosi to skąd to dziecko ? Kolejny paradoks? Tzn nie ważne czy go zabierze czy nie dziecko i tak będzie ? Chodzi mi o to, że skoro Marta 1 zabrała Jonasa i tu w tej linii zrodziło się dziecko, to Marta 2 idąc do świata Jonasa i nie zabierając go teoretycznie powinna sprawić, że to dziecko nie powinno się urodzić. Może prościej. Jonas zostaje w swoim świecie i na końcu zabija brzemienną Martę. Jonas 2 przenosi się do świata Marty, bo ona go wcześniej zabiera. Tu dają życie synowi. Ta sama Marta potem wraca do świata Jonasa, ale go nie zabiera, mimo to i tak jest w ciąży bo jej poprzednia wersja już go zabrała. Moje pytanie brzmi czy tu jednak nie ma luki w scenariuszu? Bo na logikę to powinno iść w ten sposób Marta zabiera= ciąża, Marta nie zabiera=nie ma ciąży. Mimo to powodem dla którego tam była był Jonas. Może jednak to kolejny super węzeł którego zwykła logika nie ogarnie? Już jak spojrzałem na to zdanie przed pytaniem o lukę w scenariuszu to mózg wysiada. :)

sebek1989

zakręciłeś ;)
jak dla mnie Marta będzie w ciąży tylko w świecie Evy, ta Marta z linii Jonasa, zabita przez Adama w ostatnim odcinku sezonu 2 nie była w ciąży, to inna linia czasowa i inaczej zdarzenia w niej przebiegają

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

Marta z linii Jonasa zabita przez Adama jak dla mnie była w ciąży. Stąd właśnie moje wątpliwości i być może lekko zakręcone rozkminy. Jej drogi rozchodzą się jak probuje ratować jonasa w jego świecie. W 1 linii ona go ratuje w 2 nie. Ale i tu i tu jest juz po poznaniu jonasa a wiec po pamiętnej nocy. Chyba ze ja tu czegoś nie ogarniam:) ale ten moment spotkania 2 swiatow otwiera jednak furtkę do rozkmniniania:) Pozdrawiam !

sebek1989

na mój ogląd w ciąży Marta jest tylko w świecie Evy - bo po to ją Eva do świata Jonasa wysyła, żeby go ściągnąć i żeby zapłodnił Martę.
W linii "jonasowo-adamowej" do zbliżenia między nimi nie dochodzi (bo o tym jest sezon 1 i 2), więc i dziecka w tej linii nie ma, Marta ginie na koniec sezonu 2. pzdr!

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

Chyba inaczej to kminie, ale może twoja interpretacja jest słuszna :). Może odpowiesz mi na jeszcze na jedną małą zagwozdkę (małą bo nie dotyczy przenikania światów). Czy Hannah mogła się przenieść do roku 1911?? Jak wiemy z wyjątkiem portalu Adamowego przeniesienie jest możliwe tylko o 33 lata, lub wielokrotność tej liczby. Czyli, jeśli Hanah była w roku 1954 to mogła się przenieść, ale do roku 1921. Silja już miała kilka lat wiec powiedzmy, że przeniosła się z 1960 roku, ale to nadal nie daje jej możliwości pojawienia się w 1911 roku. Pojawienie się w roku 1911 oznaczałoby że musiałaby się przenieść z 1977, ale Silja byłaby wówczas już dorosła. Ona ma ze sobą walizkę więc to sugerowałoby tylko "klasyczne" przeniesienie się. Mówiła, ze spotkała Evę. Może Eva jej dała to urządzenie z innego świata, które pozwala na luźniejsze podróżowanie? Skąd w ogóle Eva wiedziała, ze Hannah będzie w tym roku i w tym dokładnie miejscu ?

sebek1989

cóż, u Hannah pojawia się Egon przysłany ze świata Evy, a więc nie dość że z innej linii, to już w ogóle bez zachowywania jakichś okresów 33 lat itd. Czyli można to czytać tak, że ci wysłani przez Evę mają swój sposób i lądują gdzie chcą i kiedy chcą - więc np. Egon mógł wysłać Hannah do tego 1911 za pomocą swojej maszynki (tek kulki).
A skąd Eva wiedziała gdzie i co? Pośrednio mamy to dopowiedziane przez Claudię. Eg niej Eva po prostu wie więcej od Adama, obczaiła ten moment, gdy "czas się na sekundę zatrzymuje" i potrafi wysyłać w różnych kierunkach różne osoby (wstecz i do przodu).

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

Ok. Dzięki za kolejne wyjaśnienia. Stawiałem na maszynkę, ale teraz mam jasność ! Rozumiem, że ta jej walizka, która ma w 1911 roku to chyba tylko spakowane rzeczy. ;) Marta dobrze obczaiła tę lukę, bo ona wszystko ogarnia i rok 1888 (scena ze starym Tanhausem) i późniejsze wydarzenia. Dokładność i precyzja godna podziwu. Adamowi ogarnięcie świata Evy zajęło chyba nieco dłużej. :)

ocenił(a) serial na 7
sebek1989

Tylko czy Egon nie ratuje jednak Hanny ze świata Evy? Ona też była w ciąży, a Hannah ze świata Jonasa w czasie apokalipsy była w 1954. Chyba zrezygnowała z aborcji, więc to w świecie Jonasa na mojego nosa urodziła się Silja. Stawiam, że Eva po rozmowie z Hanną przeniosła się z nią za pomocą maszynki do 1911 i wróciła do siebie.

ocenił(a) serial na 10
Agostino

A jaką mamy gwarancję, że ta rozmowa ma miejsce pierwszy raz? Narracja najstarszych wersji bohaterów nie jest wiarygodna, bo z ich punktu widzenia wszystko dzieje się pierwszy raz. Adam zabijał ciężarną Alt-Marthę w każdej pętli, a zachowuje się, jakby był przekonany, że to rozwiąże supeł i że jest to wielkie odkrycie, a wiemy, że dokonywał tego błędnego wielkiego odkrycia za każdym razem. Nie znajduję jednoznacznego argumentu na to, że wizyta Claudii jest bezprecedensowa.