Daredevil: Odrodzenie (2025)
Daredevil: Odrodzenie: Sezon 1 Daredevil: Odrodzenie sezon 1, odcinek 8

Daredevil: Odrodzenie | Wyspa radości

Isle of Joy 49m
8,4 513  ocen
8,4 10 1 513
Daredevil: Odrodzenie
powrót do forum s1e8

Świetnie

ocenił(a) serial na 8

Jak na razie najlepszy odcinek

dawid_chrobak

Dokładnie, najlepszy odcinek sezonu! 11/10, a to dlatego, że podobno robiła go oryginalna ekipa stojąca za sezonami z Netflixa :)

heavygunner

Dlatego tak rozegrali to ładnie

ocenił(a) serial na 7
dawid_chrobak

Zdecydowanie. Po trzech ostatnich odcinkach wątpliwej jakości w końcu dostaliśmy dobrze zrealizowany odcinek. Już myślałem że Im dalej tym gorzej będzie, ale na szczęście nie. Za ten i ostatni odcinek (+ jeszcze pierwszy odcinek) odpowiadają inni showrunerzy, obecni, którzy w tej chwili kręcą 2 sezon, więc dopiero teraz zacznie się prawdziwy serial z Dardevilem. Po tym odcinku ze spokojem będę czekał na finał tego sezonu jak i 2 sezon.

ocenił(a) serial na 4
boski_johny_filmaniak

Nie rozumiem zachwytów, ale ok, biorąc pod uwagę wcześniejszą kupę jaką zaserwowali nam twórcy to moze i dało się toto obejrzeć z mniejszą żenadą. Powiedzcie mi tylko dlaczego : 1. Murdock ratuje Fiska? 2. Nikt nie próbuje powstrzymać (zastrzelić) Bullseye'a? Przecież stoi jak ten gamoń na tym podeście a wielki oddział taskforce mierzy w sufit z kapiszonów i nie ogarnia... mimo że padło "shooter!"? Pomijam te czerstwe dialogi Matta i jego mimozy, która jest chyba najbardziej drewnianą i denerwującą postacią tego serialu. Brak logiki, serial kierowany do dorosłego widzą a traktują nas jak dzieci.

ocenił(a) serial na 5
Dirk_Diggler_2

Dokładnie! Czym tu się jarać? Scenariusz naiwny jak by pisał go uczeń podstawówki.

ocenił(a) serial na 8
Dirk_Diggler_2

" biorąc pod uwagę wcześniejszą kupę jaką zaserwowali nam twórcy " - odnosisz się do poprzednich odcinków czy serialu od Netflixa?

"1. Murdock ratuje Fiska?" ---> bardzo proste. Jest to nawiązanie do wcześniejszej rozmowy z Bullseye'em w więzieniu: "'Cause that's what good men do, right? Defend their worst enemies.". Matt miał reflekcję podczas wizyty w hali i postanowił uratować życie Fiskowi zamiast pozwolić mu zginąć. Przypominam, Matt jest zatwardniałym katolikiem. Jeśli ma szansę uratować komuś życie, w szczególności w bardzo napiętej chwili, to to zrobi.

"2. Nikt nie próbuje powstrzymać (zastrzelić) Bullseye'a? " ---> było powiedziane, że Fisk ma snajpera, który z góry nadzoruje całą halę. Kiedy Bullseye wchodzi na jego stanowsiko, widzimy zwłoki ów snajpera w lewym dolnym rogu ekranu. Jeśli snajper ma osłaniać gości to logiczny jest fakt, iż co jakiś czas będzie sprawdzał przez lunetę czy nie dzieje się nic podejrzanego.

"oddział taskforce mierzy w sufit z kapiszonów i nie ogarnia... mimo że padło "shooter!"?" ---> "shooter!" nawet nie padło w tym odcinku. Właśnie oglądam i krzyczą "Gun! Balcony!" i pada to dopiero PO wystrzale ze snajperki. Dodatkowo Anti-Vigillante Task Force nie mierzy w sufit. Było wielokrotnie pokazane jak chodzą i patrzą NA GOŚCI. Ponownie, nie w sufit. Ten fragment twojej wypowiedzi wskazuje, że nie oglądałeś oddcinka dokładnie.

"Pomijam te czerstwe dialogi Matta i jego mimozy, która jest chyba najbardziej drewnianą i denerwującą postacią tego serialu." ---> Matt nie ma drętwych dialogów. Aż zastanawiam się czy oglądałeś oryginalny serial od Netflixa/przeczytałeś choć jeden komiks o Daredevilu, bo ta wypowiedź wskazuje, że nie rozumiesz jego postaci. Co do Heather ; tak, jej postać jest najbardziej drętwa w całym serialu. Zrobili ją strasznie średnio i jest tylko jako "plot device", żeby połączyć wątki Matta i Fiska (no jeszcze wcześniej Matta i Muse'a).

"Brak logiki, serial kierowany do dorosłego widzą a traktują nas jak dzieci." ---> Chyba jednak nie oglądałeś poprzedniego Daredevila.

Pozdrawiam :D

ocenił(a) serial na 4
Naver2956

To czy oglądałem wcześniejsze sezony nie ma nic do rzeczy. W swoim komentarzu skupiam się na konkretnym odcinku i jego scenach. Czerstwe dialogi z mimozą są słabe i nie ma to nic wspólnego z tym kim jest Murdock. Są po prostu źle napisane. Sam napisałeś że padło gun! Balcony! (Nie shooter! Tu masz rację), no to wyjaśnij mi może fakt, że jeśli taskforce zna lokalizację zagrożenia to dlaczego nic z tym nie robi? To że Murdock ratuje Fiska bo wcześniej namówił go do tego Poindexter to mi się nie klei w ogóle.

ocenił(a) serial na 8
Dirk_Diggler_2

Dalej masz błędną argumentację.

"Gun! Balcony!" padło dopiero PO wystrzale i OD RAZU Task Force zaczęło EWAKUOWAĆ cały budynek. Naprawdę musisz jeszcze raz obejrzeć odcinek, bo Twoja argumentacja kompletnie nie ma sensu.

To czy oglądałeś wcześniejsze sezony ma coś do rzeczy, bo widać, że kompletnie nie rozumiesz postaci Matta, jego toku wypowiedzi i filozofii. W Born Again nie ma tylu złych dialogów ile sugerujesz.

"To że Murdock ratuje Fiska bo wcześniej namówił go do tego Poindexter to mi się nie klei w ogóle."  ---> Nie klei Ci się, bo nie znasz dobrze postaci Daredevila. Cała postać opiera się na konflikcie wewnętrznym - czy poprzez ratowanie życia złych ludzi robimy dobry uczynek? Poindexter powiedział Mattowi, że właśnie to robią "ci dobrzy" ; ratują swoich wrogów.

W swojej argumentacji powołujesz się na rzeczy, które się nie wydarzyły oraz pokazujesz, że nie skupiasz się na tym co oglądasz. Kolejnym razem polecam dokładnie coś obejrzeć przed skomentowaniem.

Pozdrawiam :D

dawid_chrobak

Akcja z zębem po prostu śmiechu warte :) mogli to inaczej przemyśleć.

ocenił(a) serial na 8
jareeecki

Generalnie Bullseye jest kwintesencją powiedzenia ,,zabili go i uciekł" najpierw go Fisk praktycznie okaleczył, potem Daredevil zrzucił prosto na twarz z dachu a ten dalej nie dość że żyję to jeszcze jest w szczytowej formie xDDD

Chess4

To już inna kwestia jeśli chodzi o to że prawie zginął a żyje ;)

ocenił(a) serial na 8
jareeecki

Akcja z zębem była nawiązaniem do komiksu, gdzie Bullseye zrobił dokładnie to samo - wyrwał sobie ząb w więzieniu i "wystrzelił" nim w oko strażnika, żeby uciec. Jak tak teraz na to patrzę to jest to kopia 1 : 1 tej sceny.

Link do omówienia tego komiksu: https://www.cbr.com/bullseye-front-teeth-weapon-daredevil-captain-america-marvel /

Czy mogli to inaczej zrealizować? Tak - mogli zrobić tą uczieczkę dużo bardziej realistyczną. Ale czy zębowe zabójstwo pasuje do Bullseye'a? Również tak - zrobił to w komiksach, a to w końcu serial na ich bazie.

Przypomnę jedno, o czym widzę, że wiele osób na filmwebie zapomina:

Daredevil: Born Again jest dużo bardziej komiksowy od swojej Netflixowej wersji. Tutaj moce bohaterów (super słuch Daredevila, super cel Bullseye'a) są dużo bardziej dokładne i "super". Starają się, aby ten sezon dużo bardziej wpasowywał się do MCU, którego mimo wszystko jest częścią.

ocenił(a) serial na 5
dawid_chrobak

Padaka! Diabeł zasłania przed kulą największego wroga, bzdet!

ocenił(a) serial na 6
Maciej_203

Tez mnie to zdziwilo,gdzie tu sens...Ogolnie serial broni sie dobra muzyka i odtworca glownej roli,reszta jest srednia,bez szalu,nie ogladalem poprzednich sezonow i mam dylemat czy to nadrabiac czy odpiscic...

ocenił(a) serial na 5
aronn

Jak nie masz nic ciekawego na rozkładzie to możesz sobie obejrzeć.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Skoro nie oglądałeś sezonów 1-3, a zabrałeś się za Born Again - czyli sezon 4 - to nic dziwnego, że serial nie do końca ci się podoba. Nie jesteś przywiązany do tych postaci, nie spędziłeś z nimi tyle czasu ile twórcy przewidzieli. Zdecydowanie polecam ci nadrobić, ale z racji tego, iż wiesz że Foggy zginie w otwarciu Born Again, nie będziesz miał z nim tyle chemii - co trochę psuje postać i niektóre momenty napięcia w serialu.

Zdecydowanie najlepszym sezonem Daredevila był 3. Była to cała hisotria BORN AGAIN z komiksów Franka Millera z lat 90-tych zaadaptowana w 85%. Serialowy Born Again bazuje się na nowych komiksach (2015 - 2018), co zawsze jak o tym myślę powoduje śmiech. No come on, Born Again nie jest bazowane na Born Again.

Jeśli nie masz czasu na oglądanie to bardzo polecam obejrzenie tego streszczenia: https://www.youtube.com/watch?v=DYtRMiJ5bmw

Co do obrony Fiska przez Matta ; napisałem powyżej w odpowiedzi na inny komentarz, polecam przeczytać bo wyjaśnia całą tą sytuację.

ocenił(a) serial na 6
Naver2956

Czyli 1-3 jest lepszy i bardziej na powaznie?

ocenił(a) serial na 8
aronn

Jest bardziej realistyczny. Dużo bardziej realistyczny. Powiem tak (żebyś miał punkt odniesienia) ; na razie oceniam Born Again jako 7/10, wiele będzie zależało od finału, a oryginalnego Daredevila jako 9.5/10. Trzeba wspomnieć, iż fabuła Netflixowej wersji jest o wiele bardziej złożona i lepiej napisana. Jednakże warto pamiętać jedno:

Sezon 2 został podzielony na dwie części:

1) Punisher. Cała jego historia i wprowadzenie (odc 1 - 8). Znajdziesz tam idealne wytłumaczenie jego postaci i cudowną scenę na dachu (s2 odc3), która stała się najbardziej znanym momentem z całego serialu - dyskusję Daredevila i Punishera czy zabijanie przestępców jest lepsze od wsadzania ich do więzień.

2) Ręka. Kompletna fantastyka. Najsłabszy wątek całego serialu. Fantastyczny na tyle, że Born Again jest przy tym ultra realistyczny. Pociągnęli jej wątek w Defenders, więc otwarcie 3 sezonu bez znajomości Defenders może wydawać się dziwne i powodować wiele pytań.

Jakby co to główny timeline wygląda tak:

Daredevil s1 -> Daredevil s2 -> Punisher s1 -> Defenders -> Daredevil s3 -> Punisher s2 -> (10 lat później) Daredevil: Born Again.

Po drodze są seriale jak Luke Cage, Jessica Jones i Iron Fist, ale główny timeline obejdzie się bez nich.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Jeszcze dopowiem jak ludzie oceniają. Biorąc pod uwagę, iż są to te same wersje postaci, sezony oceniane są następująco:

1) Daredevil s3 - filmweb 8.3/10 ; imdb 9/10 (zawiera też najlepiej oceniany odcinek, czyli finał serialu z oceną 9.6/10)

2) Daredevil s1 - filmweb 8.1/10 ; imdb 8.8/10

3) Daredevil: Born Again - filmweb 7.9/10 ; imdb 8.5/10 (przed finałem)

4) Daredevil s2 - filmweb 7.8/10 ; imdb 8.7/10

Jak widać Born Again i sezon 2 są bardzo blisko, jednak dużo częściej widać hejt/niezadowolenie z sezonu 2 niż z 4.

ocenił(a) serial na 6
Naver2956

Bardziej mnie interesuje jak Ty oceniasz sezony 1-4 po kolei :)
Reka?A duzo tego wcisneli?

ocenił(a) serial na 8
aronn

Oceniam je w takiej samej kolejności jak wszyscy. Jednakże zmieniłbym im oceny w skali:

1) Daredevil s3 - 10/10 ; bardzo wierna komiksowi adaptacja z najlepszą sceną walki w całym serialu (11 minutowa, tak aż 11 minutowa, nieprzerwana [nagrana jednym ciągłym ujęciem] bitka w więzieniu).

2) Daredevil s1 - 8.5/10 ; bardzo dobre wprowadzenie do postaci Daredevila i Kingpina, jednakże w miarę niski (w porównaniu z kolejnymi sezonami) budżet powoduje, że niektóre sceny mogły by zostać zrealizowane lepiej. Ma za to w finale bardzo fajną scenę, gdzie w gazecie rysunek podglądowy Daredevila, zrobiony przez policję z opisu światków, jest jednym z paneli z komiksu.

3) Daredevil: Born Again s1 - 7/10 lub 7.5/10 (ocena finalna będzie zależała od finału) ; ma kompletnie inny ton niż oryginał. Netflix poszedł w realizm, bez kompromisów. Billy cluby Matta służyły tylko do walki i nie huśtał się po nich po mieście, tak jak w Born Again. S4 idzie za to w komiksowość. Jest to ciekawa zmiana, moim zdaniem na plus bo to w końcu serial na bazie komiksów, ale skoro jest to kontynuacja to niezbyt pasuje. Warto dodać, bo to akurat ważne, że nie wszystkie wątki z sezonu 3 zostały tutaj zrealizowane: [spoilery: W finale 3 sezonu Kingpin i Bullseye skończyli w więzieniu, a w Born Again są od pierwszego odcinka na wolności]. Ogromnym plusem jak dla mnie jest też kostium Daredevila. Tutaj jest on zdecydowanie najbardziej wierny postaci z komiksów.

4) Daredevil s2 - 6.5/10 lub 6.75/10 ; zdecydowanie najgorszy sezon. Przez cały czas - nawet przez wątek z Punisherem - wprowadzana jest Ręka, czyli tajna organizacja ninja, którzy już od pierwszego sezonu są w Hell's Kitchen. Jest to najsłabszy element tego serialu. Ich wątek był na tyle słaby, że został dalej pociągnięty w Defenders zamiast w sezonie 3. Gdyby wykreślili go i skupili się w pełni na Punisherze to pewnie oceniłbym ten sezon wyżej niż sezon 1 (pewnie z oceną 8.75 albo 9). Mimo to, ma on wiele dobrych momentów i bardzo polecam obejrzenie go.

Dlaczego napisałem Born Again s1? Kręcą teraz sezon 2, który zapowiada się na znacznie lepszy. Uwaga, spoilery z planu:

Bullseye (dzisiaj wyciekły zdjęcia) ma ten sam kostium co w odc 1, jednakże jest on dużo bardziej znoszony i ciemny, MA LOGO NA CZOLE i srebrne paski na szyi - wygląda bardzo jak ten z komiksów. Nowy kostium Daredevila jest cały czarny i TEŻ MA CZERWONE LOGO na klacie. Tak, Daredevil w końcu dostał DD. Oba stroje wyglądają cudownie. Dodatkowo będą kontynuować wątek Anti-Vigillante Task Force, ale będą mieli o wiele lepszy sprzęt, a ich kamizelki będą samym kształtem przypominać logo Punishera. A, i AVTF dostanie też logo, które będzie również czaszką Punishera. Fisk dalej będzie burmistrzem.

ocenił(a) serial na 6
Naver2956

Dzieki za obszerna odpowiedz,teraz mam.wreszcie poglad na calosc,zapewne.sie skusze na sezony poprzednie ;)

ocenił(a) serial na 8
aronn

Cieszę się, że mogłem pomóc :D

ocenił(a) serial na 6
Naver2956

A muzyka jest tez w podobnym klimacie,jakies dobre kawalki?

ocenił(a) serial na 8
aronn

Muzyka przewodnia jest lepsza. W Born Again nie mieli pełnych praw do tej z Netflixa więc dopiero druga połowa intra jest w miarę podobna do starego, ale w wersji chóru. Polecam zobaczyć oryginalne intro na yt.

Muzyka ogólna nie zapada tak bardzo w pamięć. Kawałki są głównie, by podkreślić dany moment i bardzo pasują do scen, ale nie ma konkretnych piosenek.

ocenił(a) serial na 6
Naver2956

Jestem po 3 odcinkach,jest lepiej ,bardziej mroczno i brutalnie,przeciwnicy tez  konkretni dzieki temu lepiej angazuje.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Życzę powodzenia z drugim sezonem. Trzeci za to będzie zdecydowanie najlepszy. Zobaczysz ile wątków kontynuują, a ile nie, w Born Again.

ocenił(a) serial na 6
Naver2956

Ja licze ze 2 sez wreszcie pojdzie w strone wiekszego mroku i brutalnosci.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Brutalności? Tak, pojawia się Punisher i robi masę niezłych rzeczy. Mroku? Niezbyt. Bardziej fantastyki, i to takiej mocnej.