PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399264}

Czysta krew

True Blood
2008 - 2014
7,3 75 tys. ocen
7,3 10 1 74626
6,3 6 krytyków
Czysta krew
powrót do forum serialu Czysta krew

Twórcy serialu wyraźnie inspirowali się tym RPGiem. Co więcej - świetnie ten świat oddali,
aż mi się łezka w oku kręci. Cały ten chaos, ambiwalencja postaci, klimat to wszystko
przypomina mi ,,stare czasy" kiedy razem z kumplami graliśmy w tę grę ;) Ktoś podziela
moje zdanie?

ocenił(a) serial na 8
a_kira

No grało się grało :), pamiętam że nawet powstało forum o tym niestety umarło śmiercią naturalną ale jak to mówią zawsze nie żyło ;), ostatnio się dowiedziałem że mój kupel ma tą grę wiec kto wie może znowu się odpali :) i pobawi bo to na prawe zacna sprawa.

a_kira

Twórcy inspirowali się serią powieści Sookie Stakehouse, a nie grą :D O ile pamiętam to jak działa na nich słońce jest podobne, ale np. w grze kołek w serce ich nie zabijał, a w serialu tak :D Może Charlaine Harris przy pisaniu swoich powieści inspirowała się trochę tą grą ;D

ocenił(a) serial na 8
a_kira

No jest bardzo podobnie z tą różnicą, że nie ma klanów. Dyscypliny skopiowano, jest Akceleracja, Potencja i Dominacja, czyli te moce, które wampiry mają już od dawna w wielu historiach. Brak co prawda Transformacji, ale mamy za to Zmiennych.
Dużą różnice stanowią wspomniane drewniane kołki i fakt powstawania wampirów. W Maskaradzie, Wampir mógł być stosunkowo młody wiekiem, a nadal bardzo potężny bo wszystko zależy od szczebla pokolenia.