PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88718
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

odcinek 12

ocenił(a) serial na 10

wiele wyjaśnia, jednakze jestem zawiedziony gdyż finał będzie nudny i logiczny. zginie Apacz
ratując siostre, karkowski w mundurze ss ucieka przed bronkiem reszty nie zdradze

ocenił(a) serial na 10
adaamos10

a skąd masz takie info, czyli z młodych przeżyją Irena i Adam?

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Irena przeżyje ale o Adamie nie mam pojęcia bo w zwiastunie odcinka 13stego nie było pokazane.

ocenił(a) serial na 10
adaamos10

Ale swoje tezy opierasz na czym? Podaj proszę źródło, mówiące o śmierci Apacza?

adaamos10

Jesteś pewien na 100 % ? Szkoda byłoby takiego czegoś.Moim zdaniem to chyba Adam zginie od czołgu,przynajmniej tak mi się wydaje.

ocenił(a) serial na 10
awesomeone1

Gdyby zginął Apacz byłoby to za oczywiste, przecież został rany w odc. 11, Mówisz o trajlerze ostatniego odcinka? Myślę że to też byłoby za oczywiste aby Adam zginął przecież tak by nie spolerowali.

maciekd_filmweb

A to będzie ostatni odcinek ? Mam nadzieję że będzie jeszcze 13 ?

ocenił(a) serial na 10
awesomeone1

Chyba niestety odcinek 12 będzie ostatnim.

ocenił(a) serial na 8
maciekd_filmweb

Nie wierzę w zakończenie opisywane bo rok temu też było tyle zamieszania z finałem VI serii, że Bronek zostanie zepchnięty z klifu przez Karkowskiego. Nie uwierzę dopóki nie zobaczę.

ocenił(a) serial na 10
MaksSpisak

raczej to nie wchodzi w rachubę, chyba że Karkowski przebierze się za ss-mana, ale w to wątpię. Myślę że z młodych zginie albo Adam albo Apacz

MaksSpisak

Tu macie opis 12 odcinka z oficjalnej strony fanklubu "Cichociemni". Nie zawiera dużych spoilerów, w każdym razie nic o niczyjej śmierci:

"Czas Honoru" odcinek 12 - Warszawa

Na Czerniakowie sytuacja staje się krytyczna. Nawet gdy powstańcy otrzymują wsparcie ogniowe z drugiej strony Wisły, uderza ono w pozycje Polaków, a nie w Niemców. W trakcie ostrzału Janek zostaje ranny. Władek próbuje wymóc na Siergiejewie kolejny desant berlingowców. Orlicki chwali Michała za złamanie szyfru używanego przez Armię Czerwoną. Niestety, nie traktuje tej informacji poważnie, ponieważ została ona uzyskana od Niemca. Michał ostatnią noc w Śródmieściu spędza z Halszką. Rainer dostaje rozkaz likwidacji obozu przejściowego. Nakazuje Woźniakowi osobiście nadzorować transport więźniów do innych placówek. W tej chwili interesuje go już tylko archiwum. Władek informuje Bronka, Bolka i Janka o koniecznym odwrocie z Czerniakowa. Część rannych musi zostać ewakuowana na praską stronę. Janek pomimo ran chce walczyć dalej. Bronek ma przeprawić się na praską stronę z rannymi i tam na terenach kontrolowanych przez Armię Czerwoną organizować polskie podziemie. Na barykadzie ochraniającej właz kanałowy Ruda i Władek chcą wziąć ślub. Żołnierze z Czerniakowa ewakuują się kanałami do Śródmieścia.

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

Ale w żadnym opisie nie było mowy o czyjeś śmierci, no może poza Bambo (http://czashonoru.blogspot.com/2014/09/powstanie-bambo.html). Z "młodych" zostali jeszcze Apacz, Irena, Adam i Halszka, ktoś pewnie jeszcze zginie, kto? O tym przekonamy się za jakiś czas.

ocenił(a) serial na 10
maciekd_filmweb

Wszyscy zginą poza Halszką, o której nic nie będziemy wiedzieć po rozstaniu z Michałem. Irena zginie ratując Apacza przy ewakuacji przez Wisłę. Adam popełni samobójstwo dowiadując się o kapitulacji powstania mówiąc: "Nie mogę wrócić do niewoli". Ale akcja finałowa - piękna. Lepsza nawet od 3 zesonu w Edenie.

użytkownik usunięty
MymyMaciek

Halszka i tak całą serię siedziała w komitecie więc trudno żeby nagle ją uśmiercili chyba że jakaś debiutancka akcja.

ocenił(a) serial na 10
MymyMaciek

Sceny śmierci młodzieży, podobnie jak śmierć Zosi wg. mnie były bardzo dobrze nagrane, scena śmierci serialowego rodzeństwa (Apacz i Irena, pokazuje miłość brata do siostry) Z kolej Adam wolał się zastrzelić niż znowu żyć w niewoli. W ogóle dwa ostatnie odcinki pokazały dramat ludzi którzy w dorosłe życie wchodzili podczas okupacji niemieckiej, pokolenie które zapisało się w naszej historii złotymi zgłoskami.

użytkownik usunięty
maciekd_filmweb

Jeszcze 12 odcinka nie oglądałem,ale w 11 pozytywnie zaskoczył mnie Musiał i Zosia.Adam też znakomicie pokazany na początku Powstania taki wiecznie uśmiechnięty,wyluzowany chłopak tryskający energią i radością życia a pod koniec serii postać całkowicie wykończona psychicznie,też nadziei na przeżycie i lepsze jutro.Jak zabili Wilka stał jakby chciał powiedzieć:Wiedziałem że tak będzie,albo i tak niedługo do niego dołączymy,ewentualnie nawet jakby dzisiaj przeżył zginął by jutro.

ocenił(a) serial na 8
adaamos10

Karkowski w mundurze SS? Ty chyba żartujesz... Nie wierzę, żeby scenarzyści dopuścili się aż takiego debilizmu i nieznajomości historii...
Przecież do SS nigdy nie przyjmowano ani Polaków ani volksdeutschów. Nawet jakby ktoś sam się zgłosił to zostałby wyśmiany.
Jeżeli to prawda to CzH stał się jakąś parodią.

ocenił(a) serial na 8
MrJigssaw

Postać Karkowskiego jest inspirowana Ludwikiem Kalksteinem, który rzekomo właśnie brał udział w powstaniu po stronie niemieckiej, walcząc w mundurze SS. Nawet jeśli ten fakt w rzeczywistości jest nieprawdziwy, to w tym przypadku nie możesz zarzucać twórcom debilizmu i nieznajomości historii, bo inspirują się na powszechnie uznanej opinii ( w bardzo nieudolny sposób moim zdaniem, bo wątek Karkowskiego miał sporo potencjał a wyszedł marnie...).

użytkownik usunięty
sartek00

Może chcą nawiązać do poprzedniej serii gdzie Bronek mówił że Karkowski walczył w mundurze SS podczas powstania.

Oglądałem. Umierają: Adam, Apacz, Irena, Ojciec Adama, Siergiejew, Szumacher. Kapitulacja. Chłopcy nie chcą iść do niewoli. Bolek się poddaje. Karkowskiego nie ma. Pojawia się znów Królikowski.

użytkownik usunięty
billypl

Czyli właściwie giną wszyscy co mogli.W sumie tak było łatwiej,bo nie muszą tłumaczyć dlaczego taki Apacz nie walczył póżniej a tak odpowiedz prosta zginął.

użytkownik usunięty
adaamos10

Odcinek finałowy... co za patos, co za przeraźliwie sztuczne dialogi, co za przewidywalność... Scenarzyści dali ciała, to się naprawdę źle oglądało. Tragiczny sezon, tragiczny finał, bardzo słabe pożegnanie z serialem... bo chyba na ósmy sezon się nie zanosi.

...skonczcie wszyscy juz z tym malkontenctwem, trollingiem i wiecznym hajterowaniem!!!
Jasne, mozna sie przyczepic, ze slonce jasno swieci a ksiezyc jedynie odbija jego blask.
A tak na dobra sprawe to pokazcie ile tak na prawde jest filmow na temat PW ktore ujrzaly swiatlo dzienne po 2000 r.?
Moze dialogi, sama akcja czy sceny batalistyczne nie sa z wyzszej polki ale serial bije na leb ostatnie rodzime produkcje o PW jak: "Byl sobie dzieciak", "Sierpniowe niebo", "Sprawiedliwi" czy moze nie stricte o PW ale o konspiracji "Kamienie na szaniec"
To nie film klasy "Rambo" czy z Van Damme'm w roli gdzie bohater rozwala w pojedynke caly batalion SS z udzialem pirotechnicznych efektow rodem z hollywoodzkich i wysokobudzetowych produkcji.
Wielu narzeka na dialogi, pourywanie watkow, brak zwiazku przyczynowo-skutkowego i etc...
Nie o to chodzilo i przeslanie filmu mialo byc inne: wyginiecie prawie calego rocznika ' 20.
Mianem zakonczenia: na tle ostatnich rodzimych produkcji historycznych, wiec nie tylko o powstaniu, film nie wypada najgorzej.Jest sredni.
Fakt...najlepsze byly trzy pierwsze sezony CH i jak to na ogol bywa w serialach, kontynuacja kolejnych raczej juz z reguly zaniza poziom ogolny filmu

użytkownik usunięty
Magister_Perotinus

Nie będę chwalić czegoś, co mi się najzwyczajniej w świecie nie podobało. To jest f o r u m, każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii.

naturalnie, ze kazdy ma prawo do wyrazania wlasnej opinii.Oprocz tego jednemu podoba sie to, innemu zupelnie cos innego-mnie interesuje przeslanie jakie serial zawieral bo detale i szczegoly to raczej slabe.

użytkownik usunięty

Uff, myślałam, że tylko ja to tak odebrałam, żal było patrzeć na ten odcinek. No ale jak pisałam - kiepskie zakończenie kiepskiego sezonu.

ocenił(a) serial na 6

Dokładnie, wszystko urwane a taka miała być zapełniona luka. Fakt że była ale nie ze wszystkim

ocenił(a) serial na 10
adaamos10

Przed chwila ogladalamjestem pod wrazeniem, Apacz z siostra zgina, Adam tez bo sie postrzeli i jego ojciec zostanie podpalony na jego oczach masakra, a Celina sie o, dnajdzie, odcinek dostepny na kinosik.pl za darmo

karolinamm

nie spojleruj

ocenił(a) serial na 10
awesomeone1

Odcinek na plus , zdecydowanie były momenty, które wbijały w fotel, np śmierć Adama (?) czy ojca Adama, chłopaki mimo przegranego powstania się nie poddali i walczą dalej we lesie, emocje i patos 10/10

Bogdan4674

Myślę że Adam to była super postać.

awesomeone1

Najprawdziwszy powstaniec z całej serii i chyba jako jedyny rozumiał sens tej walki.