Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest z tymi tomami Czasu Honoru ? Bo ja nie mogę ogarnąć a chciałbym przeczytać te książki. Z tego co wyczytałem w necie jest ich 9.
1.Turyści Sikorskiego,2.W Generalnej gubernii,3.W imieniu Rzeczpospolitej,4.Detektyw z Alei Szucha,5.Sprawdzian polskości,6.Póki my żyjemy,7.Na celowniku,8.Jeszcze nie dziś,9.Godzina W
Niby jest te 9 tomów ale zauważyłem,że są jakieś 3 książki które nie należą do tego zbioru że tak powiem.
1.Czas Honoru,2.Przed Burzą,3.Pożegnanie z Warszawą.
Jak to jest i który zestaw bardziej opłaca się kupić z góry dziękuję za odpowiedź.
Seria "Czas Honoru" składa się z trzech tomów, tych które wymieniłeś na końcu. Nie mam pojęcia co oznaczają pozycje nr 1-9, brzmią jak tytuły rozdziałów.
Ja czytałam tylko "Pożegnanie z Warszawą" i podobało mi się znacznie bardziej niż serialowa wersja powstania.
Dzięki za odpowiedź a powiedz mi tylko czy w książce jest napisanej jak Władek i Michał poznają Bronka i Janka.Czy jest napisane jak Bronek poznaje Wandę i Janek Lenę ? Z góry dziękuje.
Nie czytałam pierwszego tomu, ale z tego co kojarzę z dyskusji na forum tvp sprzed lat, jest opisane szkolenie chłopaków w Anglii, ich losy we wrześniu 1939 roku, a także pierwsze spotkanie Janka z Leną i Bronka z Wandą.
Wszystkie trzy książki są świetnym uzupełnieniem serialu. W pierwszym tomie są przedstawione dokładnie okoliczności w jakich znajdowali się wszyscy bohaterowie we wrześniu 1939. Następnie dowiadujemy się w jaki sposób trafili na szkolenie w Anglii, opisane jest szkolenie a potem ich zrzucenie do kraju. Drugi tom rozwija wątki ukazane w serialu, opisana jest postać Tadeusza, dowiadujemy się dlaczego nienawidził Polaków i dlaczego chciał walczyć przeciw nim. Trzeci tom to już opis Powstania Warszawskiego. Ogólnie polecam, książki czytało się świetnie.
Właśnie zamówiłem a skoro czytałeś to napisz mi czy jest tam wyjaśnione jak Janek poznał Lenę i Bronek poznał Wandę ?
Nie wiem czy ktoś to przeczyta ale przeczytałem pierwszy tom i do zrzutu książka mi się bardzo podobała ale w momencie gdy zaczyna się serial to jest sporo zmian,uważam,że serial jednak jest lepszy.
1.Brak Czesława w Angli.
2.Karol to jeszcze gorsza szuja niż w serialu.W serialu przynajmniej można zrozumieć jego postępowanie a w książce szkoda słów,jeszcze niby próbował zgwałcić Wandę.W serialu przynajmniej ją kochał a w książce kto czytał ten wie.
3.Helena strażniczką na Pawiaku no szkoda słów.
4.Czesław który znał Karola.W serialu nie wiedział o jego istnieniu.
5.Kamil mający 14 lat i który ginie podczas odbicia Władka.Przecież w serialu widać było,że to nastolatek.Ma przynajmniej ze 20 lat.
6.Brakuje w książce Antka,który współpracował z chłopakami i mieszkał jakiś czas u Wandy.
7.Akcja z Sitkiem.Nie pamiętam dokładnie z serialu jak było ale tym było zupełnie inaczej jak w książce.Janek musiał jakąś pieczęć odbić czy coś Niemiec się napatoczył i go zabił razem z Sitkiem się go pozbyli.W książce to Michał działa z Sitkiem i chodzi o coś innego.Michał chciał uprowadzić żonę Kellera żeby zmusić go do uwolnienia Władka i zabił jego sąsiada też żółnierza.
8.Pomysł Michała z tą żoną punkt wcześniej.Michał nigdy by na coś takiego nie wpadł.
9.To co zrobili z postacią Bronka w tej książce jest dla mnie karygodne.Jego postać w serialu dla mnie jest dużo lepsza.Zawzięty,uparty bez żadnych skrupułów zabijał Niemców i Kolaborantów a książce taka cipa trochę z tego co czytałem.Jakieś bóle,migrena.
10.Zupełnie inaczej wygląda sprawa związku Wandy i Bronka.Oni nie byli parą mieli tylko kilka chwil ale chyba nawet nie spali ze sobą.W książe Wanda jest dalej żoną Karola co ciekawe i też po kilku latach jak się nie widzieli przychodzi do niej i opowiada jej,że działa na zlecenie Sikorskiego.
11.Bronek w książce miał za zadanie zlikwidować Wandę i jej matkę Helenę.Co ciekawe w książce nie znał Heleny.Obie były podejrzane o współpracę ale nie będę zdradzać szczegółów bo może będzie chciał ktoś książkę przeczytać.
12.Bronek powiedział,że nigdy nie zabił kobiety a przecież w serialu zastrzelił Modrzewską kolaborantkę.Według książki jego pierwszą egzekucją było zabicie Majera.To się odnosi do tego że miał zabić Wandę i Helenę.
13.Hania ta była dziewczyna Michała jest kimś zupełnie innym.Z tego co przeczytałem też działała w konspiracji,mało tego w książce są opisane ich sceny erotyczne.W serialu wygląda na zupełnie inną dziewczynę.
14.Zastanawiam się czy ten Tadeusz który w książe był z nimi w Anglii na kursie spadochronowym to ten sam z III sezonu serialu ?
15.Postacie Dyrektora i Achmantowicza bardzo mi się spodobało.Szkoda,że nie było ich w serialu.
Można dużo wymieniać i wymieniać mam nadzieję,że zeche się komuś to przeczytać.