PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88755
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

Macie jakieś pomysły jak się potoczą losy Celi i Michała w czasie powstania? Po wojnie jak się
pierwszy raz spotkali w jadalni to Michał mówił coś takiego "ostatni raz widzieliśmy się w
drugim/trzecim dniu powstania" a Cela coś takiego "to było dawno i nieprawda"....:)

emi56765

Jeżeli będzie wyglądało to jak w książce ( a wszystko na to wskazuje) to Michał zostawi ją w szpitalu na Woli i ruszy do powstania z niejakim majorem Sowińskim ( w serialu gra go chyba Mariusz Bonaszewski), śmiertelnie chorym mężczyzną. A Celina zostanie w dzielnicy, w której Niemcy zrobili wiadomo co. W książce jej los był straszny, powstanie okaleczyło ją psychicznie i fizycznie, prawdopodobnie oszalała i nie poznawała Michała. W serialu będzie pewnie trochę inaczej skoro po wojnie Celina bryluje w "Czytelniku" a potem jako "amerykański szpieg", ale z tego co mówiła Olga Bołądź, też przejdzie przez piekło. Jej wątek ma być powiązany z nowym bohaterem granym przez Szyca.

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

dzięki za informacje!:) ciekawi mnie również nowe "zauroczenie" Michała, jakaś blondynka, czytałam gdzies o tym:)

emi56765

Nie ma sprawy :-) chodzi pewnie o "Halszkę", którą gra Julia Rosnowska. Nie pojawia się w książce, a w serialu wiem tylko tyle, że to raczej dawna niż nowa "miłość" Michała (ile ich już było?) i dość drapieżny typ.

użytkownik usunięty
Arya_2

Hm to miałam dobre przeczucia... Swoją drogą ciężko byłoby przedstawić na ekranie rzeź Woli, ciekawe jak sobie z tym tematem poradzą w serialu.
Co do książki, czy jest tam informacja o tym, co robiła Celina przed wojną? O rodzinie, jej pochodzeniu itd.? Albo coś więcej o Rudej? Chociaż jakieś nikłe watki w serialu były (rodzina w Lublinie, ojciec-profesor zamordowany na Zamku), ale Celina jako jedyna jest chyba bez rodziny. Chciałam kiedyś sięgnąć po książki, ale boję się, że te serialowe postaci nie będą się zgadzać z tymi książkowymi ;)

Niestety nie pamiętam szczegółów, bo obie pojawiły się po raz pierwszy w I- II tomie, na pewno było wspomniane, że Celina pochodziła z "dobrego domu" i Michałowi jawiła się jak wielobarwna księżniczka na tle szarej, wojennej ulicy.
Zresztą zarówno ona jak i Ruda są w książce postaciami szczątkowymi, odgrywają dużo mniejszą rolę niż w serialu.
Istotniejsza jest Wanda, a zwłaszcza Lena, której książkowy wizerunek odbiega trochę od wersji serialowej. Nie jest tak słodka i niewinna, za to mocniej naznaczona traumą getta i tragedią swojej rodziny. Część I tomu wypełnia nawet jej pamiętnik. Nie jest matką, a w powstaniu bierze czynny udział, przeprowadza powstańców i cywilów przez kanały i walczy z bronią w ręku (a raczej butelką z benzyną w ręku). W serialu na pewno będzie to wyglądało inaczej.

użytkownik usunięty
Arya_2

Dzięki.
Może kiedyś wezmę się za wersję książkową.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

A jak w książce wygląda wątek Karkowskiego? Wiadomo coś o nim więcej? Dlaczego współpracuje z Niemcami?
W VI serii Bronek mówi, że wydał on niejakiego "Kira". Jest to zapewne nawiązanie do wydania "Grota" przez Ludwiga Kalksteina, na którym jest chyba wzorowany Karkowski. Jako, że Karkowski nie mógł zrobić tego wcześniej, bo byłby "spalony", wychodzi na to, że to właśnie w trakcie powstania wyda on "Kira". W książce coś takiego ma miejsce?
Pabst, Lentz i ta postać grana przez Królikowskiego występują w książce?
Ciekawi mnie jak to wszystko wygląda w książce, lecz niestety nie widziałem jej w bibliotece, żadnego e-booka też nie ma, więc mimo, że będą to pewnie spoilery, bo może w przypadku Karkowskiego trochę wyjaśnią, to jednak wersja książkowa może być ciekawsza, przynajmniej tak mi się wydawało po lekturze II części :).

sartek00

Karkowski w książce pojawia się dokładnie jak w "Godzinie W", czyli sprzedaje broń Michałowi i Celinie. Współpracuje już wtedy z gestapo i wychodzi to na jaw, kiedy w trakcie ostrzału krzyczy po niemiecku, żeby go oszczędzić. Chyba nie ma nic o tym dlaczego kolaboruje. Poza tym w przededniu powstania jest już właściwie jedną nogą za granicą - ma bilety do neutralnego kraju, w Warszawie trzyma go tylko narzeczona Emilia, w książce opisana jako eteryczne i piękne dziewczę ;-)

Pabst i Von Hackel (Królikowski) są, ale jako postacie epizodyczne. Ta scena w restauracji jest żywcem wzięta z książki, ale z tego co wiem w serialu obaj mają mieć większe role.