PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=470293}

Czas honoru

2008 - 2014
8,0 89 tys. ocen
8,0 10 1 88710
7,5 11 krytyków
Czas honoru
powrót do forum serialu Czas honoru

8 sezon (?)

ocenił(a) serial na 8

Jak myślicie, czy jest szansa że po zrealizowaniu 7 sezonu o powstaniu warszawskim powstanie
jeszcze 8, gdzie akcja wróci do czasów komunistycznych?
Moim zdaniem powinna być 8 seria - 6 pozostawiła ogromny niedosyt, zakończenie żenujące,
zostawili otwartą furtkę i pozostało sporo ciekawych wątków, które można pociągnąć jeszcze dalej,
więc szkoda zabijać taki wartościowy serial. Poza tym motywu walki ze stalinowskimi władzami
jeszcze nigdy wcześniej nie było.

ocenił(a) serial na 8
MrJigssaw

Jarosław Sokół w jednym z wywiadów powiedział że nie ma sensu ciągnąć czasów powojennych

ocenił(a) serial na 8
karol383

Wielka szkoda, jeśli tak... Idiota z tego Sokoła. Pewnie uległ resortowym władzom TVP, które w komunistycznej przeszłości są umoczone jak w g*wnie i dlatego się nie zgadzają na serial o walce z komuną.

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

Sokół też potwierdził że ma już w planach nowy serial a ten to pożegnanie z widzami 2 odc to przygotowanie do powstania pozostałe to mają byc już o samym powstaniu

ocenił(a) serial na 8
ghf

Mnie zastanawia jak oni upchną to powstanie w kilkunastu odcinkach. Przecież to była ciągła walka i chowanie się po piwnicach, a miasto płonęło.... W takich warunkach ciężko będzie o wiele wątków, nie będzie miejsca na gadanie przy wódce o konspiracji czy bzykanie dziewczyn (jak było w poprzednich sezonach) a cały czas jeden wątek przez cały sezon to może być problem... Ale mam nadzieję, że się mylę.

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

Pawlicki musi się chyba rozdwoic bo już kręcą 6 sezon Alexa a w czasie honoru tylko do czerwca też zastanawiam się jak im wyjdzie

MrJigssaw

Przecież serii o "walce z komuną" było już dwie, w tym w ostatniej głupota goniła głupotę. Zresztą w finale dość sugestywnie pokazali, że Władek, Bronek, Ruda i Michał nie mieli szans na wyrwanie się z obławy, a cały oddział Kmicica leżał już martwy. Więc jak mieliby dalej z tą komuną walczyć? Z zaświatów? To zakończenie było jedyną realną rzeczą w VI sezonie. Pewnie, że można byłoby ciągnąć to w nieskończoność ale po co ośmieszać dobry serial i robić z niego "Klan"? Dobrze, że Sokół postanowił skupić się innym projekcie, szczerze mówiąc powinni zakończyć po V serii.

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

Bezpośrednia kontynuacja 4 sezonu troszkę dziwnie mi się będzie to oglądac ale może i dobrze że kończą serią o powstaniu

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

Mnie najbardziej zabolało to, że na końcu bohaterowie nie zabili ani jednego antagonisty... (UWAGA SPOILER!) Przeżył Jabłoński, ten durny Lebiediew i Rainer, Karkowskiego podziurawili jak sito, ale jego wątek to i tak pomyłka... W dodatku żołnierze Władka rzucili jak ostatnie tchórze broń i dali się wystrzelać jak kaczki.... Bronkowi i kompanii skończyła się wprawdzie amunicja, ale jak widzieliśmy na końcu mieli jeszcze pudło granatów, którymi mogli spokojnie wysadzić cały ten oddział UB... Nie ma też 100% pewności, że nie mogli wymknąć się z zasadzki... I dlatego uważam, że 8 sezon powinien być, bo to ważny i ciekawy temat... Ile masz filmów o walce ze stalinowskimi gnidami, którzy byli gorsi od hitlerowców a w torturach pobili ich na głowę (gestapo to przy nich organizacja dobroczynna). Torturowano i zabijano nawet kilkunastoletnie dziewczyny.

Ale to Moja opinia tylko. Jak widać zapotrzebowanie na bezwartościowe gnioty pokroju "Klanu" jest ale robić dalej wartościowy serial to za wiele. Niech Sokół wypierdala, skoro położył kreskę na "Czasie honoru".

MrJigssaw

Jakie pudło granatów? Bronek wyciągnął kilka granatów z torby. To nie był oddział UB tylko KBW i któryś z duetu Lebiediew/Jabłoński powiedział na wstępie, że teren jest otoczony ze wszystkich stron. Tak więc nie mogli ich "wysadzić" nawet gdyby mieli owo "pudło granatów". Może w ogóle powinni odlecieć w pelerynce Supermana? ;-) Dodatkowo Michał był ranny i Ruda praktycznie niosła go na plecach sama słaniając się na nogach. To jak 2 + 2 = 4. Byli bez szans. Tak kończyli żołnierze wyklęci i brawa dla twórców za zakończenie historii w tak brutalny sposób.
Ale nawet przyjmując, że jakoś tam ocaleli, to o czym niby miałby być ten 8 sezon poza dalszym wałkowaniem tego co było w V i VI? Jedni siedzą w lesie, a drudzy do nich strzelają i tak w koło Macieju?

Taaak bo Gestapo nie torturowało i nie mordowało młodych ludzi wcale. UB tylko przejęło od nich część metod.
Sokół uznał opowieść o Władku, Bronku, Michale i Janku za zakończoną i ma do tego prawo. Jakby ciągnęli to dalej to zrobiłby się z tego właśnie "Klan".

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

Z pudłem to przesadziłem, ale mieli wystarczająco dużo grantów by wielu żołnierzy zabić, tymczasem oni użyli ich jak grantów dymnych... Nie przesadzaj z tym Supermanem, mieli szansę wyjść z obławy i taka prawda...
I nie zgodzę się z Tobą, że zrobiłby się z tego Klan, mogłaby być spokojnie jeszcze jedna seria - Wanda i jej matka są na UB, to można je odbić, do tego do odstrzału cały czas pozostaje Jabłoński, Lebiediew i ten żydowski śmieć Tola, donosicielka. Zawsze mogliby kogoś uśmiercić i wiele ciekawych akcji zbrojnych ukazać... Mało kto lubi zakończenia dobrych seriali w stylu "sam sobie wymyśl co było dalej". Finał nie musi mieć szczęśliwego zakończenia, ale powinien być epicki, a tam był zwyczajnie nudny... Spróbuj na to z tej strony spojrzeć...

Masz rację, chodziło Mi o oddział KBW oczywiście, ale to i tak nie ma znaczenia, bo KBW podległo UB i władzom...

Co do Gestapo też nie masz racji. Istotnie, oni też mordowali i torturowali, ale nigdy nie słyszałem, że gestapowiec trzymał nagą 17-latkę w ciemnej celi, torturował, gwałcił, i dręczył psychicznie (tak zrobili z "Inką")... Nawet sam Pilecki powiedział kiedyś, że przy tym co przeżył w katowniach UB pobyt w Auschwitz był wesołymi wakacjami... To chyba czegoś dowodzi...

Ma prawo oczywiście, ale to jest zbyt wartościowy dobry i ważny dla Polaków serial, żeby jakiś błazen stwierdzał, że nie ciągnie go dalej bo "się nie opłaca"... Telewizja powinna wykopać Sokoła i zlecić scenariusz komu innemu, kto ma lepszy pomysł i poczucie misji...

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

czasem mam wrażenie że ten sezon robią tylko po to by Pawlicki mógł wrócić

ghf

Pawlickiego ma być podobno bardzo niewiele więc wątpię, żeby to on był pretekstem.

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

tak bo kręci też 6 sezon komisarza Alexa

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

i mam info Szyc zagra naziste

ocenił(a) serial na 8
ghf

Serio? ;O No to Ja już widzę, że ten sezon będzie klapą... Szyc jako nazista? Równie dobrze Nicole Kidman mogłaby zagrać Heinricha Himmlera... Szyc nie jest złym aktorem, ale to ekranowy pajac wyłącznie do ról komediowych... O wiele bardziej do roli nazisty pasowałby Mariusz Bonaszewski (podobno też ma grać w 7 serii)... Mógłbyś podać gdzie znajdę to info kto nowy kogo zagra?

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

na stronie superseriale jest jego zdjęcie z Adamczykiem pozostałe sezony liczyły 13 odc ten ma mieć 12 nic by się nie stało gdyby nakręcili jeszcze 1 epizod np wyjaśniający losy z ost odc 6 sezonu , ale pewnie 12 odc to będzie upadek powstania

ocenił(a) serial na 10
ghf

no i jeszcze Musiał powastaniec

ocenił(a) serial na 8
ghf

Ja widzę, że ogólnie cały ten sezon będzie upadkiem tego niegdyś wybitnego serialu... Szkoda... Szyca jeszcze dałoby się przetrawić, ale ten pajac Musiał z gównianego serialu Rodzinka.pl to gwóźdź do trumny... Nie dość, że spieprzyli finał 6 sezonu, to jeszcze tak sprofanowali nasz serial. Skandal.

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

Reżyser mówił że te 10 odc to będzie sama walka trochę mi się nie chcę wierzyć , Kwiecinski też potwierdził że to ost sezon chyba że oglądalnośc by była około 3 mln

ocenił(a) serial na 10
ghf

Szyc np w Oficerze był ok strasznie mi go brakowało w 2 serii a teraz no jeszcze bym wytrzymał

ocenił(a) serial na 8
ghf

No fakt, ciężko będzie pokazać samą walkę w 10 odcinkach... Jeżeli chodzi o oglądalność to myślę, że serial ma szansę osiągnąć wynik 3 mln. Zależy czy Polacy będą woleli ambitny serial o Naszej historii czy odmóżdżające programy i debilne serialiki na innych stacjach (badania pokazują, że zawsze wybierają to drugie, niestety)

Nie traćmy nadziei że będzie 8 seria i pociągną dalej komunę. Są nam to winni, po tym jak skopali zakończenie.... Szczególnie teraz, kiedy dowiaduje się, że zatrudnili tego błazna musiała. Qrwa, dobrze, że jeszcze nie Karolaka!

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

choć wiele jest krytyków że po co się cofają że nie będzie emocji w oglądaniu, co do zachowania oddziału Władka to też dziwne przecież to Kmicic był i ch dowódcą a oni poszli za jeleniem to też razi

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

to imię postaci Szyca Heinrich Pabst na fejsie są zdjęcia

MrJigssaw

"Nie przesadzaj z tym Supermanem, mieli szansę wyjść z obławy i taka prawda..."

To nie jest prawda tylko twoja wizja zakończenia, moim zdaniem bardzo naciągana. Gdyby bohaterowie wyszli cało z tej obławy nie tylko urągałoby to zasadom prawdopodobieństwa, ale również było kpiną z losu prawdziwych żołnierzy wyklętych.

"Co do Gestapo też nie masz racji. Istotnie, oni też mordowali i torturowali, ale nigdy nie słyszałem, że gestapowiec trzymał nagą 17-latkę w ciemnej celi, torturował, gwałcił, i dręczył psychicznie (tak zrobili z "Inką")... Nawet sam Pilecki powiedział kiedyś, że przy tym co przeżył w katowniach UB pobyt w Auschwitz był wesołymi wakacjami... To chyba czegoś dowodzi..."

Szczegóły tego, co się działo z Inką w komunistycznym więzieniu nie są chyba znane? Wiadomo, że ją bito w czasie przesłuchań, a na końcu rozstrzelano ale poza tym... Możemy się oczywiście spierać, czy bicie i trzymanie nago w karcerze 17-latki jest bardziej drastyczne niż zmasakrowanie na śmierć 18 - latka (wybicie szczęki, zmiażdżenie genitaliów, wyrwanie paznokci i przypalanie ciała aż do zwęglenia - przykładowe metody wileńskiego gestapo), ale to chyba nie jest właściwie ani sensowne.

"Telewizja powinna wykopać Sokoła i zlecić scenariusz komu innemu, kto ma lepszy pomysł i poczucie misji..."

Tylko że Sokół ma do tych bohaterów prawa autorskie, bo oprócz scenariusza jest również autorem cyklu książek pisanych równolegle do serialu.

ocenił(a) serial na 8
Arya_2

A Moim zdaniem kpiną z żołnierzy wyklętych była scena kiedy oddział Władka z Jeleniem na czele rzucił broń i potulnie jak baranki poszedł na rzeź, tylko dlatego, że Lebiediew powiedział, że spotka ich łaska... śmierdzące tchórze... A Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego wystrzelał ich jak kaczki... Czy tak zachowywali się żołnierze podziemia? Nie, oni nigdy nie dali by się wziąć żywcem... Czy ci idioci naprawdę myśleli, że KBW zachowa się honorowo i daruje im życie? Absurd i tego nie mogę darować scenarzyście...

Jeśli o chodzi o dalszą część twego posta, to Moim zdaniem trzymanie nago 17-latki w karcerze jest dużo gorsze niż zmasakrowanie na śmierć 18-latka... Choćby z tego powodu, że to drugie zdarzyło się wiele razy, nie tylko w czasie II wojny światowej... Natomiast bicie i poniżanie aresztowanych młodych kobiet, zwłaszcza byłych sanitariuszek, było znaną specjalnością UB...

To nie jest problem pozbawić Sokoła praw, jeżeli parę rzeczy w serialu zostałoby zmienionych... Ten kretyn najwyraźniej ma w nosie polską historię i głoszenie prawdy, skoro wyrzuca temat do śmietnika...

Ale nie kłóćmy się. Może jeszcze ktoś podejmie na nowo temat stalinowskiej Polski.

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

premiera 7 sezonu 7 września a odc specjalny 1 sierpnia ciekawe czy to pokażą odc 1

ocenił(a) serial na 7
MrJigssaw

Przecież ostatnia scena wyraźnie wskazuje na to, że bohaterowie umarli... zresztą po 1947 roku podziemie antykomunistyczne to był już nie problem, a błahostka dla władz.

MrJigssaw

Ja mam nadzieję na 8 sezon - mało jest tak dobrych polskich seriali

ocenił(a) serial na 10
MrJigssaw

według informacji które podają ma być slub Władka i Rudej przecież oni nie byli małżeństwem

ocenił(a) serial na 10
ghf

ale to sie tyczy s8 czy serii, która teraz będzie ?

ocenił(a) serial na 10
Bogdan4674

tej co teraz

ghf

gniot klan wojenny

ocenił(a) serial na 10
ghf

ale głupio..

ocenił(a) serial na 10
Bogdan4674

mają widzów za idiotów

ocenił(a) serial na 10
ghf

Na to wygląda, bo wcześniej nic o ślubie nie wspominali.

Bogdan4674

To o ślubie to z "Super Seriali", które przez cały VI sezon raczyły takimi "rewelacjami", że można było umrzeć ze śmiechu. Oni zwyczajnie przepisują jakiegoś newsa ze strony oficjalnej serialu i dodają coś od siebie (najczęściej spekulacje fanów z forum tvp).

W relacji ze zdjęć na Śląsku była mowa o "miłości, która kończy się ślubem dwójki bohaterów". Pewnie chodzi o parę młodych powstańców.

ocenił(a) serial na 10
Arya_2

zobaczymy ale było by to dziwne posunięcie