PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=681562}

Biblia

The Bible
2013
7,4 3,8 tys. ocen
7,4 10 1 3796
Biblia
powrót do forum serialu Biblia
ocenił(a) serial na 5
francesco18

Zniechęcony pierwszym odcinkiem postanowiłem mimo wszystko dać serialowi szansę. Ale Samson-Murzyn to już bardzo blisko granicy mojej wytrzymałości.

A poważnie - w USA wśród ewangelikalnych chrześcijan jest wielu czarnoskórych, mają nawet swoje własne zbory. Więc zdecydowało pewnie połączenie tego faktu z polityczną poprawnością.

ocenił(a) serial na 1
michal_61

Dokładnie, to jest przesada, dlaczego w imię poprawności politycznej, mamy wypaczać prawdę? Czyż to nie jest terror? Izraelici- w tym Samson na pewno nie byli Czarni, jedynie Kuszyci byli czarni. Czy nie dziwi was, że wybrali najbardziej męskiego bohatera i dali jego rolę czarnemu? To kolejny film, który ma osłabić obraz białych mężczyzn, którzy ten świat stworzyli i to ohydne promowanie mieszania się ras, jakby tak było od wieków oraz tworzyć fałszywy obraz, że czarni to "tacy sami ludzie jak my" i "razem z nami budowali cywilizację", co jest oczywistą nieprawdą. Tak jak się spodziewałem, Dalila musiała być obowiązkowo biała, i te teksty Filistynów, gdzie dodatkowo twórcy dodali podtekst rasowy po co to? A najśmieszniejsze jest to, że Czarni i tak oskarżyli twórców o Rasizm, bo Szatan za bardzo przypomina Obamę, chociaż nie gra go żaden murzyn i mulat, a zwykły Arab. Dlaczego nie można tworzyć filmów bez żadnych podtekstów politycznych, a będących wiernym odzwierciedleniem tego na czym się wzoruję? Przecież jak byk widać, że wciskanie czarnych na siłę do filmów, nie powoduję braku rasizm, a tylko go potęguje i wywołuje śmieszność jak np Red w skazanym na Shawshank, gdzie w orginale kswyka pochodziła od ryżych włosów Irlandczyka.

francesco18

Mnie to również zastanawia chyba to typowa zachodnia ..tolerancja" żeby nie posądzili ich o rasizm

francesco18

j.w. Samson murzynem???? To już chyba przesada! Śmieszna jest ta poprawność polityczna ...

użytkownik usunięty
aragel

Co Samsonnigga, to jest to najzwyklejszy zabieg marketingowy, na który trzeba przymknąć oko. Malarze renesansowi do podań o trzech królach wprowadzili ciemnoskórego, Maryja w zależności od szerokości geograficznej ma różny kolor skóry, nazwę i rysy... Zresztą przypomnijcie sobie te dwa anioły, które wkroczyły do Sodomy: anioł-ninja-Azjata i ciemnoskóry-atleta etc. W imię poprawności i oglądalności dla każdego coś miłego, niczym YMCA :D.

użytkownik usunięty

*
Co do Samsonnigga (..)

ocenił(a) serial na 5
francesco18

Ten film pokazuje po prostu ewolucję Żydów, zaczynali jako czarni (Samson) a ewoluowali do najczystszej formy rasy ludzkiej Aryjczyków! Samson Murzyn -> Jezus Aryjczyk. Jakby mało było aktorów Żydowskiego pochodzenia których można by w filmie obsadzić.

Nie wiem, czemu wszystkie filmy religijne a szczególnie te z USA są od kilkudziesięciu lat tak infantylne. Tęsknie za filmami typu stary Quo Vadis, tam też może nie wszyscy aktorzy pasowali etnicznie do swoich ról ale klimat zmieniał wszystko.

ocenił(a) serial na 5
seastian

Stanisław Cat-Mackiewicz, bardzo zjechał stary "Quo vadis" - że taki prymitywny, że Rzymianie przemawiają jak kowboje. Miał szczęście, że nowego nie widział.

ocenił(a) serial na 1
michal_61

Daje 1 za murzynów.

ocenił(a) serial na 5
francesco18

I Szymon Cyrenejczyk też Murzyn...

ocenił(a) serial na 7
francesco18

To, z czarnymi to rzeczywiście PRZESADA ale...
Z 2. strony tutaj Maria jest biała i ma jasne włosy. To samo Jezus.

Wyglądają dosyć europejsko.

francesco18

Ech http://www.nonpossumus.pl/ps/Lb/12.php