Biały Lotos (2021)
Biały Lotos: Sezon 3 Biały Lotos sezon 3, odcinek 1
odcinek Biały Lotos (2021)

Biały Lotos | Dawne dusze w nowych ciałach

Same Spirits, New Forms 1h 1m
6,5 852  oceny
6,5 10 1 852
Biały Lotos
powrót do forum s3e1

tak jak wiadomo, w każdym sezonie White Lotos głównym motywem jest jeden z 7 grzechów głównych. w sezonie 1 była to chciwość, natomiast w sezonie 2 nieczystość. przed premierą krążyło mnóstwo teorii który z grzechów teraz zostanie wzięty na tapetę, tym bardziej że zdradzono iż jednocześnie główną osią danego sezonu będzie też spirytualizm, motyw duchowości, religijności. jedna z najpopularniejszych teorii to to iż głównym motywem będzie grzech obżarstwa jednak jak dla mnie już pierwszy odcinek zdradza iż danym grzechem będzie zazdrość.

wyraźny motyw zazdrości który może doprowadzić do ogromnej eskalacji widać m.in. w wątku Mook oraz Gaitoka. z tego co na razie wiemy są przyjaciółmi i współpracownikami ale nie są w związku ale jego zauroczenie Mook i chorobliwa zazdrość o nią są oczywiste i z łatwością potrafię sobie wyobrazić jak prowadzi to do tragedii.

motyw zazdrości jest również wyraźny w wątku trzech przyjaciółek: Jaclyn, Laurie i Kate. już w w tym pierwszym odcinku widać dysonans między Laurie a Jaclyn i Kate które wiodą podobne "wymarzone, idealne życie" i zdarza im się raczej często zapominać aby włączyć Laurie również do zachwytów nad tym jak spełnione i szczęśliwe mają życie. krąży dużo teorii wg której śmiertelną ofiarą jest jedna z 3 przyjaciółek i ja również na ten moment tak przeczuwam.

wiadomo że to dopiero pierwszy odcinek i trzeba poczekać na rozwinięcie akcji niemniej dla mnie to jest już oczywiste.

isobel

EDIT [wycięło ten fragment]:

jako że ten sezon ma też nawiązywać do spirytualizmu: zazdrość to grzech, który kłóci się z ideą duchowego oświecenia i spokoju wewnętrznego, do którego wielu ludzi dąży – zwłaszcza w miejscu takim jak Tajlandia, które kojarzy się z harmonią, buddyzmem i medytacją. jako że to White Lotus, s3 będzie pewnie eksplorował motyw zazdrości na wielu poziomach - w relacjach międzyludzkich i w statusie społecznym.

isobel

Między rodzeństwem Ratliffów też panuje jakieś dziwne napięcie i rywalizacja o to, z kim Lochlan spędzi więcej czasu. Mam wrażenie, że ich chemia jest aż za intensywna momentami. Zastanawiam się, czy Lochlan został adoptowany i stał się, że tak powiem, 'nowym' nabytkiem, czy może to po prostu naturalne w tej rodzinie.

Dimond

dokładnie! to samo przyszło mi do głowy że Lochlan (albo którekolwiek z tej trójki rodzeństwa) może być adoptowany. wystarczył mi już ten 1 odcinek aby to dziwne napięcie między nimi oraz sposób w jaki Saxon zachowuje się i mówi o swoim bracie i siostrze wywołało ogromny dyskomfort. mam nadzieję że jedno z nich jest adoptowane - to byłoby mniejsze zło aniżeli mieliby być biologicznym rodzeństwem i mieć relacje które zapowiadają się na bardzo niepokojące. też właśnie wpisują się w motyw zazdrości w kontekście tego z kim Lochlan spędza czas.

ocenił(a) serial na 9
isobel

Też tak o tym myślę, zazdrość jest głównym motywem, może być też rozwinięta w wątku rodziców trójki rodzeństwa, jest scena w której żona Victoria musi mówić na głos, że Timothy jest wielkim szczęściarzem, bo ma wspaniałą rodzinę (nie tak jak inny gość z młodą laską u boku) a jednocześnie wchodzi do łóżka w skromnej koszulinie nocnej, albo ciągle zasypia w ciągu dnia

a_pastela

bardzo trafna obserwacja. Ratliffowie definitywnie posłużą jako materiał do szerokiej eksploracji grzechu zazdrości i to nie tylko ze względu na rodzeństwo, ale też Victorię i Timothy'ego właśnie.

isobel

Najstarszy brat okaże się gejem. Twórcy zrobili trik ze scenką z braćmi sugerującą, że to młody jest zaintereswjony swoją płcią, ale sposób w jak starszy ostentacyjnie zaczepia kobiety przy basenie i te rady by młody zaliczał, brzmi jak maska ochronna.

ocenił(a) serial na 8
isobel

"wzięty na tapetę" - litości...............

szatan667

owszem, "wzięty na tapetę". jeżeli to jest twój cały wkład jaki masz do zaoferowania, wyp******. litości.........................................

ocenił(a) serial na 8
isobel

Poprawna forma to "wziąć na tapet". Ta koncepcja grzechów to oficjalna wypowiedź twórców?

skrzydlata_mysz

mam bardzo niską tolerancję na głupkowate protekcjonalne pytania. mogłaś sobie darować. teraz spie*****.

isobel

W tym pytaniu nie było nic glupkowatego, natomiast ty mogłabyś się zapoznać z poprawnymi formami powiedzeń, jeśli chcesz ich używać zamiast rzucac mięsem na normalnych ludzi.

No_5

samo to kto w twojej definicji uchodzi za "normalnego" w pełni mi wystarczy aby mieć twoje zdanie w głębokim poważaniu. BTW, mogłam użyć bardziej adekwatnego słowa zamiast "głupkowate". całe szczęście że nie użyłam - przez wzgląd na twoją przewrażliwioną dupę? to cały twój wkład w dyskusję? super. żegnam, bez odbioru.

isobel

Ofiarą śmiertelną okaże się chyba syn Belindy.

kamilenc_ja

oby nie. dlaczego tak podejrzewasz? nie wydaje mi się aby to mógł być faktycznie Zion, syn Belindy. ok 6 minuty pierwszego odcinka widzimy unoszące się w stawie ciało. to Zion się na nie natyka więc chyba go to wyklucza aby mógł być faktycznie ofiarą śmiertelną. ja typuje że ofiarą okaże się jedna z psiapsiółek albo Greg. są też teorie że strzelanina ma tylko odwrócić uwagę widza i że przyczyną śmierci będzie zjedzenie trującego owocu.