PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=644652}

Arrow

2012 - 2020
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63830
6,4 11 krytyków
Arrow
powrót do forum serialu Arrow

Tak sobie myślę,że może byłby sposób na "ocalenie" Slade'a,ale nie dosłowne,tylko jako postaci.Co by było,gdyby tej parce ze Star Labs udało się jednak wytworzyć ten lek?W sumie,to nie wiadomo,jak on konkretnie działa.Według słów Ivo cofa działanie Mirakuru,ale jeśli nie całkowicie?Co jeśli po jego podaniu delikwent nie traci siły i zdolności regeneracyjnych,ale cofają się wszystkie skutki uboczne i odzyskuje zdrowie psychiczne?No ewentualnie,te zdolności regeneracyjne też by mógł tracić,ale siła by zostawała.To już kwestia do dyskusji.W każdym razie,pewnie to w końcu wytworzą i siła rzeczy,najpierw Roy dostanie "złoty strzał" i wtedy właśnie takie rozwiązanie bylo by idealne.Arrow zyskał by wreszcie dobrego pomagiera i nie musiał by się martwic,ze mu nagle odwali,choć Roy i bez tego bywał porywczy.A co do Slade'a,to tu mam problem,bo po pierwsze,po tym wszystkim,ciężko jest spodziewać się,że Olivier zechce go wyleczyć,a nawet jeśli,to już nie będzie to ten stary Slade sprzed Mirakuru,bo za długo był już "po ciemnej stronie mocy" Zapewne przejdzie mu już obłęd na punkcie Oliviera i da mu spokój,ale pozostanie już postacią negatywną,najemnikiem-zabójcą,co by było najlepszym wyjściem,bo wtedy ma wolna drogę do innych seriali,czy tez filmów.Może trochę naciągane,ale nie było by to złe wyjście.Ktoś tu raz pisał,że Mirakuru to wymysł czysto serialowy,więc i lek na nie mógłby być takim samym wymysłem.Według mnie,jest to do strawienia.

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Jeśli się nie mylę to w jednym z odcinków była mowa o cofnięciu włąśnie objawów fizycznych a nie psychicznych przez ten lek. Ale nie jestem pewien czy tak na pewno było a nie chce mi sie sprawdzać:) Za leniwy ze mnie człowiek. Jeśli ktoś wie coś wiecej to pisać bo jestem ciekaw:)

ocenił(a) serial na 10
fabian103

No,ja też nie pamiętam,jak tam było dokładnie mówione,ale jest jasne,że Ivo raczej nie przetestował tego antidotum,bo zwyczajnie nie miał na kim,ponieważ Mirakuru znalazł dopiero później,więc skąd dokładnie może wiedzieć,które zmiany to cofa?Tutaj się właśnie pojawia szansa na wyleczenie główki Roy'owi i jako takie przywrócenie normalności Slade'owi.Dzięki temu będzie jeszcze jeden do Team Arrow i nie będzie się trzeba obawiać,że kogoś zabije,jak wcześniej,a dodatkowo Slade dałby sobie spokój z zemstą i raczej skupił się na "karierze" najemnika,oczywiście o ile Olivier nie uprze się,żeby go jednak zlikwidować po tym,co zrobił z jego matką.Ostatnio był zdeterminowany,więc teraz tym bardziej.

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Ciekawa teoria ale po co Ivo mowil ze antidotum leczy objawy fizyczne skoro tego nie wiedzial. Moze chcial zeby go zabili wiec musial im cos nastulac. Ale to tylko wielka teoria. Jestem ciekaw jak sie to potoczy, co do szansy masz racje ale czy tak bedzie to sie okaze. Ja jednak jestem zdania ze wymyslq cos innego:)

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

A jeszcze co do Roy'a to wydaje mi się że jednak Olivier do niego dotrze, może na to wskazywać końcówka ostatniego odcinka kiedy to Arrow zauważył iż Slade rozmawia z duchem Shado (zapewne wykorzysta jakoś ten fakt). Taka moja teoria, pożyjemy zobaczymy:)

ocenił(a) serial na 10
fabian103

A zauważył? :D

Slade - Ona mi powiedziała mi ! (tu dramatycznie macha ręką na jakieś krzaczory)

Olivier (looka na krzaczory i mówi) - Jaka ona? Tu nikogo nie ma !

To wszystko miało pewnie z założenia potęgować napięcie ale przyznam że ta scena mnie rozbawiła :D

ocenił(a) serial na 10
Raister

To racja.Skąd niby Olivier ma wiedzieć,jakie urojenia kłębią się w głowie Slade'a?Gdyby powiedział,ze Shado mu powiedziała i że "tam stoi" to sytuacja była by jasna i Olivier byc może znalazł by właśnie sposób na dotarcie do Roya,bo na Slade'a już jest za późno.

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Fakt, macie racje ze Olivier nie wie z kim on tam gada. Nadinterpretacja tej sceny z mojej strony byla zbyt mocna. Choc to nie zmienia faktu iz w kolejnymch odcinkach moze wywnioskowac z kim rozmawial Slade i jakos to wykorzystac by uratowac Roy'a. Bo na Slade juz za pozno moim zdaniem:)

ocenił(a) serial na 10
fabian103

A i owszem , może się domyślić , zwłaszcza że sam również widywał zjawy więc w następnych odcinkach jak Slade będzie obwieszczać że zjawa (z krzaczorów :D) coś tam mu powiedziała to Olli może stwiedzić że jemu zjawa mówiła coś innego i się pokłócą , dadzą sobie po gębie i nastąpi ZJAWIskowy koniec sezonu :D

ocenił(a) serial na 7
Raister

Ciekawy pomysł ale raczej mało prawdopodobny:)

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Myślisz, że po tym co zrobił Slade, przeżyje? Jak umiera moira arrow krzyczy "I'l kill you!" Najlepszy koniec to w walce armii, przeplatanej z walką na wyspie arrow wybija sledowi drugie oko.

ocenił(a) serial na 10
HELLBOOOY

Ja wiem,teraz to już się wydaje,że jego los jest przypieczętowany,ale zapominasz o jednym.Nie dowiedzieliśmy się jeszcze jak to się stało,że Olivier,mając możliwość wyleczenia Slade'a,postanowił go jednak zabić.Finał wydarzeń na wyspie zostawiają na sam koniec zapewne,żeby je przeplatać z wydarzeniami bieżącymi,jak stwierdziłeś.Za taki,a nie inny stan Slade'a odpowiada poniekąd sam Olivier,bo nie powiedział mu od razu prawdy o śmierci Shado.Być może wtedy Slade odebrał by to trochę inaczej,niż gdy dowiedział się od Ivo,a dodatkowo,Olivier mógłby to trochę "podkoloryzować" żeby Slade nie odebrał tego w kategoriach "wybrał Sarę" tylko w "starał się ocalić obie" a to już duża różnica.Jeśli jednak w finale Slade zginie,to będzie to straszne uproszczenie.W sumie,to oprócz jakiegoś częściowego wyleczenia Slade'a z problemów z główką i nienawiści do Oliego,jego pojmanie i osadzenie w jakimś super-więzieniu,lub po prostu upozorowanie śmierci,to nie mam za bardzo żadnych sensownych pomysłów.Pojawia się tez pytanie,czy w obecnej sytuacji łatwiej będzie wyleczyć Slade'a z nienawiści do Oliego,czy Oliego z nienawiści do Slade'a.Nie zapominajmy,że lekarstwo jest w drodze,chociaż to bardziej jest przeznaczone dla Roya,a druga sprawa,to Malcolm,który gdzieś tam się czai i obserwuje.Nikt nie wie,czy jego rola ograniczy się tylko do Thei,czy też stanie się swoistym czarnym koniem.Jeśli spieprzą ten finał,to będę niepocieszony.

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Dlaczego za stan Slade ma odpowiadać Arrow? Czy to on strzelił do Shado? Nie, zrobił to Ivo, który następnie wcisnął Wilson'owi historyjkę, że winnym jej śmierci jest Olivier. Wg mnie Arrow niesłusznie czuje się odpowiedzialny za jej śmierć, co wykorzystuje Slade, jako pretekst do rozpoczęcia bezsensownej zemsty.

ocenił(a) serial na 10
fabian103

Tak,ale zamiast od razu powiedzieć mu prawdę,pozwolił na to,żeby to Ivo zmanipulował Slade'a i zatruł mu umysł.Olivier dobrze wiedział,że Slade w obecnym stanie jest rozchwiany i trzeba z nim postępować rozsądnie,że tak powiem.Gdyby usłyszał to od niego,to może i była by jeszcze szansa,a tak,to sobie coś potem ubzdurał i nie ma przeproś.Ale zobaczymy,co oni jeszcze tam na wyspie nam pokażą.

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Masz racje, była nawet o tym mowa, iż gdyby powiedział mu prawdę na początku to Slade'owi mogłoby nie odbić:)

fabian103

Wbrew pozorom, jest to dość wiarygodne. Po stracie osoby, którą kochamy, częstym i naturalnym stanem jest poszukiwanie winnego. Czasem obwiniamy siebie, czasem innych, rzadko wybór obiektu odbywa się w sposób logiczny.

Slade'owi dodatkowo umysł zaciemnia działanie Mirakuru, o czym świadczy choćby to, że wciąż widzi Shado. Na statku był w stanie podatnym na manipulację. Ivo podsunął mu doskonały obiekt nienawiści i Slade złapał się tego kurczowo. Ivo uznał za narzędzie, prawdziwym złoczyńcą uczynił w swoim umyśle Olivera. Bo to on miał wybór.

Tak to przynajmniej na chłopski rozum widzę.

ocenił(a) serial na 7
Vesslan

Być może i wiarygodne ale do mnie średnio przemawia. Po tym co zrobił Ivo, Slade uwieżył mu bez chwili zastanowienia, choć inna sprawa że Mirakuru działa swoje. No cóż wygląda to na kwestię komu co się podoba:D

ocenił(a) serial na 7
mario_1981

Na 100% wybije mu 2 oko :)

ocenił(a) serial na 4
mario_1981

Było powiedziane, że Oliver nie wyleczył Slade'a bo postanowił go zabić.

ocenił(a) serial na 7
BluRay2012

Ciekawe tylko kto mu pomoże:) Bo na wyspie Slade był praktycznie sam a wrogów miał wielu (nawet tych co zostali na statku pod jego rozkazami) a teraz to Oliver jest sam.

ocenił(a) serial na 10
BluRay2012

Tak,ale w sumie,to jeszcze nie dowiedzieliśmy się,dlaczego podjął taką decyzję.Widocznie Slade zrobił coś,co musiało na Oliviera tak zadziałać.W końcu nie wiemy,jak potoczyła się sytuacja z Sarą na wyspie.A w teraźniejszości,to ciężko powiedzieć,jak to się na 100% skończy.Slade wyrządził wiele złego,ale to Olivier pośrednio jest odpowiedzialny za jego "stworzenie" swymi nieprzemyślanymi decyzjami na wyspie.Miał możliwość do niego dotrzeć na samym początku,mówiąc mu prawdę,oczywiście w odpowiedni sposób.Przecież byli przyjaciółmi.Być może Slade by go po tym nadal nienawidził,ale może nie w takim stopniu,by chcieć zniszczyć mu życie i zabić wszystkich bliskich.No,ale jak tu ktoś napisał,bez tego nie było by wątku "bezsensownej zemsty" Slade'a.Coś muszą w końcu wymyślić,żeby zapełnić odcinki.

ocenił(a) serial na 8
mario_1981

Nie sądzę że Roy może stać się dobry na dłuższą mete. Przecież on przed Mirakuru był już chwiejny psychicznie. Mirakuru działa tak samo jak wody z Jam Łazarza. One potęgują gniew który już siedzi w kimś kto tego zażywa. Trzeba mieć twardą psyche żeby to wszystko rozgraniczać ze spokojem. Ani Roy ani Slade czy jego armia tego nie potrafią. Zobaczcie komu wstrzykiwał Mirakuru Sebastian Blood. Ludziom którzy są właśnie chwiejni na psychice, w których jest mocno zakorzeniony gniew. Np Cyrus Gold aka Salomon Grundy.

Popatrzcie na Slade jeszcze przed Mirakuru na samym początku jak poznał się z Olivierem był już wtedy zabójcą, bezwzględnym zabójcą. Mirakuru nie zmienia, tylko potęguje, wydobywa z umysłu to co zawsze w nim siedziało. Takie jest moje zdanie oparte właśnie tymi wodami z Jam Łazarza bo dostrzegam duże podobieństwo do Mirakuru. Szkoda że to antidotum może osłabić fizycznie Roy'a czy Slade'a. Ciekaw jestem co twórcy wymyślili.