PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107387}

Arjuna: Córka Ziemi

Chikyū Shōjo Arjuna
2001 -
7,2 416  ocen
7,2 10 1 416
Arjuna: Córka Ziemi
powrót do forum serialu Arjuna: Córka Ziemi

Ku Arjunie skierowały mnie wspomnienia z młodości. Pamiętam, jak wracałem do domu po
szkole i nie mogłem się doczekać wieczornego kina Hyper. Całe szczęście - nie zawiodłem się
tą produkcją. Ale to poniżej
Jest wiele rzeczy, za które można lubić to anime. Mnie bardzo poruszyła muzyka. Jest idealnie
wpasowana w każdym momencie, bardzo klimatyczna i poruszająca wyobraźnię. Jak
najbardziej - duży plus.
To anime przypomniało mi kilka rzeczy. Motywów przewodnich mojej młodości, które bardzo
wpłynęły na rozwój osoby, którą mogę obecnie nazywać sobą. Posiada ono niezliczone złote
myśli, które można pochłaniać wraz z każdym odcinkiem. Tak naprawdę, ono pomaga myśleć,
zrozumieć pewne sprawy, o których nie myśli się na co dzień, zrozumieć - jak żyć?
Fabuła jest nie do końca dopracowana, jest wiele rzeczy niewytłumaczonych, które pozwalają
zastanowić się nad daną sprawą.
Dla mnie największym minusem jest postać głównej bohaterki. To osoba, która została
wychowana w cywilizacji, nie dostrzega tego, co jest oczywiste. Poprzez szkołę, jej zdolność
rozumienia pewnych sytuacji jest na dosyć niskim poziomie, co mnie irytowało podczas
oglądania. Jak mówiłem - nowoczesna cywilizacja. Oczekuje, że wszystko zostanie jej
wytłumaczone. Oczywiste rzeczy do niej nie docierają. Bo po co? Tak jest prościej. Będąc
zwykłą dziewczyną, nie zdaje sobie sprawy z tego, jaką mocą została obdarowana. Ba, nawet
nie próbuje zrozumieć swoich nowych mocy. Dlatego właśnie spotyka wielu ludzi, którzy jej
pomagają zrozumieć tak wiele rzeczy.
Druga rzecz, jaka mnie irytowała, to animacje komputerowe raczej na średnim poziomie oraz
na początku i końcu odcinka, występowały motywy, które były nagrywane kamerą. Trochę mi to
nie odpowiadało, gdyż moim zdaniem film nie potrafi wyrazić tyle emocji, co kreska. Ale może
to było celowe, by uwiarygodnić fabułę. Mam taką nadzieję.
Wraz z oglądaniem tej produkcji, cieszyłem się coraz bardziej. Kreska idealna, muzyka również.
Fabuła nawiązująca do tego, co człowiek z sobą robi. Co, dzięki cywilizacji osiągnął oraz - jak
dzięki temu łatwo go zniszczyć. Głos ziemi, wzywający do zaniechania niszczenia matki natury.
Nadużywanie środowiska, zaniechanie życia w zgodzie z wszystkimi organizmami - w celu
ułatwienia sobie życia. Tak teraz robimy, i właśnie to anime o tym mówi.
Polecam wszystkim, którzy nie potrafią się niczym cieszyć, którzy nie widzą tak wielu aspektów
szczęśliwego życia. To uświadamia, przypomina o rzeczach ważnych.
Ps. Proszę zwrócić uwagę na rozmowy pomiędzy poszczególnymi osobami. Często padają
tam złote myśli, typu:
Proste życie nie oznacza szczęśliwego życia
Jeśli coś zaczniesz lub zdobędziesz, trudno jest to zostawić. Bo tak naprawdę nie wiadomo co
jest ważne w życiu. Dlatego trzeba to sobie jak najszybciej uświadomić