PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=616381}
7,7 90 tys. ocen
7,7 10 1 89848
6,7 21 krytyków
American Horror Story
powrót do forum serialu American Horror Story

warto?

ocenił(a) serial na 8

warto się zainteresować tym serialem? gdzies wpadłam na jakiego trop w jakiejś gazecie, ale były tam tylko jakieś zdawkowe informacje.... o co w ogóle w nim chodzi? Faktycznie jest utrzymany w klimacie horroru?

ocenił(a) serial na 8
madzikk_

Warto się zainteresowac i jest w klimacie horroru, osobiście polecam :)

ocenił(a) serial na 8
madzikk_

Jak najbardziej polecam. I chyba mówię to w większości osób piszących na tym forum. Ale ostrzegam. Serial jest mega uzależniający, skłaniający do refleksji i ciągłego zastanawiania się 'o co tu właściwie chodzi?'. Po obejrzeniu tego serialu grozi Ci też niebezpieczeństwo pobłażliwego traktowania innych seriali (ale nie ma co się dziwić, American Horror Story to jest 'coś' w porównaniu z innymi serialami). Radzę też nie zaczynać oglądać serialu wieczorem bo on tak wciąga, że prostu nie będziesz się mogła oprzeć obejrzeniu wszystkich (do tej pory 8) odcinków pod rząd. A jeśli następnego dnia masz szkołę lub pracę to będziesz wyglądać i czuć się gorzej niż serialowe duchy :) Aha i jeszcze jedno: gdy już obejrzysz (choć właściwe stwierdzenie to pochłoniesz) wszystkie odcinki to nie zdziw się jak poczujesz przeolbrzymią potrzebę przelania swoich oszalałych myśli na papier (może to być jak najbardziej tez wirtualny papier) a wtedy możesz spokojnie zajrzeć tutaj. Bo my już zaraziliśmy się syndromem AHS i jest nam z tym dobrze ;D

ocenił(a) serial na 10
ironia999

LOL Amen ;-)

ocenił(a) serial na 8
ironia999

ooo.... to brzmi BARDZO ZACHĘCAJĄCO :) oto powinno chodzić w serialach, żeby pochłaniały i nie pozwalały doczekać kolejnego odcinka, a jak jeszcze mroczne historie się dzieją, i gdy nie wiadomo o co chodzi to już w ogóle super.... myślę że się skuszę... i podzielę wrażeniami ;)

ocenił(a) serial na 8
madzikk_

Koniecznie musisz się podzielić. Ale pamiętaj ostrzegałam!

ironia999

Fakt:) serial jest świetny i wciąga na maksa! Przyznam, że dawnooo nie było takiego fajnego serialu! =)

ocenił(a) serial na 7
ironia999

Też polecam i jak ironia999 ostrzegam o możliwości uzależnienia ;d Ja oszalałam na punkcie tego show... haha I trzeba też przyznać, że nie jest z tych, które z odcinka na odcinek się nudzą, z nim jest odwrotnie, ciągle jakieś chore akcje

ocenił(a) serial na 8
rainbowarrior

Mam tylko nadzieję, że scenarzyści będą wiedzieli kiedy serial należy zakończyć. Nie wiem jak Wy ale ja tam mam z Housem. Uwielbiam serial i Hugh. Naprawdę. Ale serial powinien był już się skończyć kilka sezonów temu, kiedy jego popularność była u szczytu. Odejść w glorii sukcesu. Bo teraz wielu po prostu wiesza na nim psy. (Choć nadal serial trzyma niezłą formę). Wiem, że to naiwne z mojej strony ale wciąż wierzę, że w tym żądnym forsy 'showbiznesie' są jeszcze ludzie ceniący kino dla samego kina.

ocenił(a) serial na 7
ironia999

Racja, niektóre seriale powinny już dawno się skończyć, o ile lepiej by się o nich myślało... Ale z drugiej strony, ja jestem z tych, którzy zbyt mocno się przywiązują do fikcyjnych postaci, a kiedy serial przestaje być emitowany, to mi dosłownie smutno. I wiem, to jest trochę żałosne, zdaję sobie z tego sprawę hah

ocenił(a) serial na 8
ironia999

Madzik, jeśli masz więcej niż 15 lat, to problemów takich jak Ironia mieć nie powinnaś, AHS to bardzo fajny serial, ale nie przesadzajmy - jest w nim coraz więcej nielogiczności które pewnie nie zostaną wyjaśnione, a co więcej jest nieco wtórny i naciągany. Tak czy siak - jest to jeden z lepszych seriali jakie ostatnio powstały więc warto oglądać :)
Najważniejszą zaletą jest KLIMAT! masa zagadek, i wątki psychologiczne. (ja jestem fanem lostów, i ogólnie gatunku mistery - a AHS to właśnie serial tego typu z przewagą horroru, więc polecam)

ocenił(a) serial na 8
Artemisek

Dude, chill. I'm just trying to spread the good word. I od kiedy to ludzie powyżej 15 roku życia nie mogą się czymś ekscytować? Rozumiem, że Ty jesteś poważny przez caaaaaaały czas?

ironia999

Podczepię się pod ten temat i zapytam czy to jeden z tych seriali, w których zagadka rodzi zagadkę, zero odpowiedzi, pełno niedomówień czy jest to raczej zdrowo wyważone i jakieś wątki się rozwiązują? Szczerze nienawidzę jak ktoś robi z fabuły kogel-mogel. Zalatuje mi to wtedy maskowaniem braku jakiejś inwencji w scenariuszu.

ocenił(a) serial na 8
methiu2

Trudno jest dać jednoznaczną odpowiedź. Hmmm. Na pewno jest dużo pytań i wiele z nich pozostaje bez odpowiedzi (póki co). Ale to chyba raczej serial, który od widza wymaga dojścia do prawdy samemu. Z tym, że jak już sobie ten widz coś wykombinuje to w następnym odcinku okazuje się, że jest zupełnie inaczej :) Scenarzyści widza często podpuszczają. Ale sam serial też nie jest pozbawiony błędów. Czasami pojawiają się logiczne niespójności. I nie jestem pewna czy zamierzone. Pierwsze odcinki są lekko chaotyczne ale jeśli się nimi nie zniechęcisz to warto dalej oglądać.

ironia999

Helloza:O jak coś to odcinków jest juz 9 dostepne np tutaj iitv / american-horror-story/

ocenił(a) serial na 8
madzikk_

Serial jest świetny. Jest to pierwszy serial, który od czasów "Gotowych na wszystko" w pełni mnie przyciąga i pochłania ;)

ocenił(a) serial na 7
patrykDJ2009

Porownywanie tego z "Gotowymi na wszystko" to raczej kiepska rekomendacja, nieprawdaz? Nie zebym smial oceniac seriale adresowane do gospodyn domowych czy nastoletnich panienek, ale to po prostu nie ten gatunek.

ocenił(a) serial na 8
per333

Ja ich nie porównuję... to raz, a dwa, to raczej nie sądzę, że DH jest adresowany do nastoletnich panienek...

per333

To, że kogoś dwa seriale przyciągają w tym samym stopniu to nie znaczy, że są porównywane. To nie ma sensu. Zresztą ktoś chyba nie do końca zrozumiał DH.

Tak czy inaczej, American Horror Story polecam. Jak ktoś wyżej wspomniał o wątkach psychologicznych, nawiązania do słynnych mordów, pasująca muzyka, wszystko to tworzy zachęcający klimat. Podobają mi się nawet ujęcia kamery, momentami przyspieszenia, ciekawa sceneria, retrospekcje. Dla mnie momentami serial jest odrobinę psychodeliczny, co cenię. Jeszcze bardzo punktują u mnie kwestie bohaterów, niektóre zdania chce się zapisać. Obsada jest trafnie dobrana, z mojego punktu widzenia każdy sobie radzi ze swoją rolą. W ogóle to 90% głównych aktorów gra charakterystyczne, zagadkowe postaci. Serial jest niebanalny, nie widziałam w nim do tej pory nic przesadnie kiczowatego czy wręcz żałosnego. Wszystko przeważnie trzyma się kupy, część zagadek się rozwiązuje,później dochodzą nowe. Polecam/

ocenił(a) serial na 7
dustbowldance

To "Gotowe na wszystko" trzeba jakos szczegolnie rozumiec? Czyzby ten serial to niekonczacy sie traktat filozoficzny? Myslalem, ze to lekka komedia obyczajowa z elementami kryminalu, ulubiona rzecz mojej nastoletniej siostrzenicy. Oglada sie to ponoc "niezobowiazujaco", a wiec bez nadmiernego wysilania szarych komorek.

Za wiki - "Serial jest mieszanką różnych gatunków telewizyjnych: komedii, dramatu, kryminału i klasycznej opery mydlanej."

O horrorze nic nie ma, ale moze wprowadza do tego genialnego dziela jakis watek horroru w sezonie numer 9?

ocenił(a) serial na 8
per333

Jeśli przez wiki masz na myśli wikipedię to gratuluję. Nie ma to jak powoływanie się na tak 'pewne' źródło informacji.

ocenił(a) serial na 7
ironia999

Uwazasz, ze wiki klamie? Serial "Gotowe na wszystko" nie jest wiec komedia obyczajowa, z elementami kryminalu, dramatu i opery mydlanej? Nic prostszego, wystarczy sprostowac.

Wiki jest rownie dobrym zrodlem jak kazde inne - weryfikowalnym. :D A ze zawiera bledy? A co w necie bledow nie zawiera? Gdy chce sprawdzic co jest stolica Burundi, wiki pierwsza pospieszy z informacja. I zeby bylo smieszniej - informacja ta bedzie prawdziwa. Jako zrodlo podstawowych danych wikipedia jest jak na razie niezastapiona.

I zeby bylo jeszcze zabawniej - angielska wiki wiecej i ciekawiej pisze o "Gotowych na wszystko" niz Filmweb - polska strona poswiecona serialom i filmom. Wystarczy samemu sprawdzic by przekonac sie, ze znowu mam racje :D Faktow sie nie kwestionuje.

Ale jest jeszcze cos takiego jak snobizm i proba dowartosciowywania sie na sile. Ja jestem madrzejszy, lepszy, wiecej rozumow zjadlem i nad jakas wikipedia pochylac sie nie bede, bo ja czerpie wiedze od Boga, albo z POWAZNEJ literatury, albo z Filmwebu, ktory nigdy sie nie myli. Coz, beret wloz, moze byc moherowy, a nuz bedzie w nim komus do twarzy ;)

ocenił(a) serial na 8
per333

Powinno być 'nóż' a nie 'nuz'. A może nie było tej podstawowej informacji na wiki?

ocenił(a) serial na 7
ironia999

Slucham? Wyzej napisalas post pretendujacy do miana najmniej inteligentnego w tygodniu z radosna teza czajaca sie za rogiem - wiki nie jest wiarygodnym zrodlem informacji, wiec wszelkie zamieszczone tam informacje z zalozenia nie moga byc prawdziwe. :D

A teraz cos o nozu, zeby bylo jeszcze bardziej groteskowo? Ja nic o nozu czy innych sztuccach nie pisalem.
Nuż, nuże, drogo milosniczko jezyka polskiego. Chyba, ze to bylo IRONICZNIE??? ;)

Jezeli dla Ciebie podstawowa informacja jest, ze "a nuż" pisze sie przez "ó" to czas zmienic elementarz, bo sie po raz kolejny mylisz.

ocenił(a) serial na 8
per333

Sorki, za poprzednie wpisy ale tak to jest jak MAŁO INTELIGENTNY brat dorwie się do komputera w czasie gdy ty gadasz przez telefon. Grrr.... I nie mam nic przeciwko wiki. Jeszcze raz sorki za powyższe :)

ocenił(a) serial na 8
ironia999

ja jestem w trakcie - wlasnie sobie ogladam 4 odcinek. wciaga to fakt. powalony na maxa. ale pilot - crap. uwazam ze najslabszy. fajnie sie oglada.

ocenił(a) serial na 7
per333

:)

ocenił(a) serial na 8
per333

Gotowe na wszystko adresowane do gospodyń, czy nastolatek? Chyba nie było Ci dane obejrzeć. Serial inspirowany Twin Peaks. Świetny przez co najmniej kilka pierwszych serii.

ocenił(a) serial na 7
thesecondnetoknow

Inspirowany Twin Peaks? Bardzo cenie ten serial, ale po pierwsze zaliczal sie do szeroko rozumianej fantastyki, po drugie zawieral elementy surrealistyczne, po trzecie czesto zachowany byl w klimacie psychodelicznym. Czy to jest charakterystyka serialu "Gotowe na wszystko"?

ocenił(a) serial na 8
per333

Nie. Nie mnie oceniać wypowiedź twórców serialu, a tym bardziej ich inspirację :)

ocenił(a) serial na 10
madzikk_

Jesli chodzi o ten gatunek, to lepszego i bardziej klimatycznego serialu nie widzialem.

ocenił(a) serial na 8
Glenm

Ja również się zgodzę z tym że serial wciąga na maxa. Najlepsze są nagłe zwroty akcji z odcinka na odcinek i co najbardziej zabawne z tego wszystkiego są całkowicie inne od tego czego można by się spodziewać że się zobaczy. Polecam prze duże P :D