Chociaż serial jeszcze nie wyszedł, a ja kochałam tę serię kiedy byłam nastolatką, to poczuwam ogromną chęć wypowiedzenia się na temat zwiastunów, którymi jesteśmy już raczeni.
Ja absolutnie daję dowolność twórcom w sięganiu do oryginałów i przemodelowania osób na własny sposób. Ale! No to co się zapowiada to jest kompletnie oderwane od oryginalnej treści. Już pal licho aktorkę, która ma grać Rose i tak pasuje wizerunkiem do pół Irlandki, pół Turczynki jak pięść do nosa, tak naprawdę boli mnie to, że to będzie kolejny serial dla nastolatek o typowych wampirach.
Akademia była w swoich czasach świetnym oderwaniem od "zmierzchowego" typu wampira, który kocha aż po śmierć i błyszczy w słońcu jak brokat. To były naprawdę ciekawe słowiańskie klimaty, a to jest amerykańska sieczka.
Zobaczymy, co się z tego urodzi. Obejrzę na pewno, bo jestem ciekawa, ale nie wiem co mogłoby przebić to rozczarowanie już na samym wstępie.
Właśnie obejrzałam. Zgadzam się.
Po całej serii mogę powiedzieć, że zdania nie zmieniłam i nie da się pominąć tych wad, do postaci też ciężko się przyzwyczaić.
Po za tym wadami serialu, który jest kolejną porażką AW to:
- źle dobrani aktorzy/bohaterowie - ich zachowania i motywy (jak mogli to zagrać, chyba mieli w **** książkę;
- zmiana przynależności rodzinnej dokonała dalszej masakry;
- wymieszane wątki i zbyt szybka akcja, niektóre zupełnie zbędne, wprowadzane na siłę;
- niektóre zmiany fabuły przewidywalne (bardziej zaskakujące byłoby trzymanie się fabuły z książek);
- ubogie i mało dopracowane animacje;
- wprowadzanie na siłę wątków LGBT (zero nowości - wyobraźenie twórców zawsze wychodzi na jedną modłę...); (dzisiejsza poprawność polityczno-moralna nie może się przecież nie wtrącić...);
- do tego powtórzę, zmiana zależności między głównymi bohaterami, a żywiciele (czyli ludzie) pokazani tak, że nawet szkoda słów; ogólnie z akcji wychodzi jedno wielkie ****.
Jeden wielki chaos, końcówki juz nie mogłam oglądać. Męka. Pamiętam jakie wiadro pomyj poszło w 2014 na film, a był dużo lepszy. Dno i wodorosty. Twórcy dowiedli, że da się tworzyć gorzej.
Szansą mogłaby pewnie być ilość odcinków w 1 sezonie, ale po całości stwierdzam, że może jednak wyszło lepiej, bo szkoda czasu na coś takiego... wracam do książek ;)
PS Gdzie te seriale z odcinkami po 22? Może do takich będzie można się bardziej wciągnąć... to chyba ich jedyna nadzieja...
Komentujcie, czekam na wasze odczucia i wrażenia
nigdy im tego nie wybaczę ,że zniszczyli Akademie Wampirów najpier filmem potem serialem. Dymitr Bielikov -powinnien być Ben Barnes idealnie się nadawał na niego na Rose to Sophia Bush albo Odette Annable
Ogólnie za nastoletnich lat byłam ogromną fanką serii, ale bardzo długo zwlekałam z obejrzeniem serialu właśnie przez odstraszające zwiastuny i po bardzo miernym filmie. Weszłam tutaj napisać komentarz, ale przeczytałam Twój i mam mało do dodania. Za wcześnie krytykowałam film :) postacie totalnie oderwane od tych wykreowanych w książce, po całości polecieli od wyglądu po charakter. Budowane między Rose a Dymitrem przez kilka książek napięcie, które sprawiało że chciało się łykać te książki w całości, rozwalone w serialu w kilku odcinkach. Dramat!!! Wiadomo, że serial nie będzie identyczny jak książki, ale skoro mają rzeszę fanów, to chyba warto żeby twórcy chociaż je przeczytali? Może ze zrozumieniem?
Ale się z tobą zgadzam czytam to już 3 raz wszystkie części i nadal wywołują we mnie te same emocje historia ponad czasowa a obsada i fabuła masakra