PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=87947}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112522
4,9 18 krytyków
Świat według Kiepskich
powrót do forum serialu Świat według Kiepskich

Kto według was jest najlepszym bohaterem w tym serialu ??
Według mnie to Boczek

użytkownik usunięty
Igor11pl

Według mnie bezapelacyjnym namba łan jest Arnold Boczek :D .
Zwłaszcza w nowych odcinkach. Mi nie przeszkadza, że zgłupiał. Ta jego głupota jest niesamowicie pocieszna. Ten człowiek ma w swoje życie wpisane rozśmieszanie. Zawsze gdy tylko się pojawi od razu jest wesoło. Nawet kiedy próbuje powiedzieć coś na poważnie to i tak widzowie pękają ze śmiechu. Przesympatyczna postać.

Na drugim miejscu Paździoch. Człowiek o tysiącach twarzy. Bardzo niejednoznaczny. Raz jest miłym sąsiadem, z którym chętnie by się butelkę obaliło, a raz starą łysą mendą czepiającą się byle czego proszącą się o kopa. A to tylko dwie z całej gamy różnych twarzy jakie miał w swojej ,,karierze''. Paździoch. W dodatku to inteligent i filozof. W nowych odcinkach to właśnie on jest promotorem wielu bardzo ciekawych akcji tak jak np. w odcinku Skok w bok, Cały ten Jazz, czy w tym o podróży na Giewont. Jest najbardziej bystry z całej głównej trójki. Zawsze to on tłumaczy wszystko pozostałym. Ferdek i Boczek w porównaniu do niego to straszne ciemniaki. Oczywiście ogromne uznanie należy się panu Kotysowi, który potrafił tak znakomicie odegrać tą postać i wiarygodnie ukazać wszystkie te osobowości, nieraz tak przecież od siebie różne. W normalnym kraju już dawno dostałby za swoją twórczość jakąś prestiżową nagrodę

Namba sri Waldek oczywiście.
Tu nie ma czego tłumaczyć. Oczywiście za ten śmiech, przekręcanie wyrazów i głupotę, która była niesłychanie zabawna.

Lubię jeszcze Krzysztofa Dracza. Chyba mój ulubiony aktor polski. Potrafi wspaniale i przekonująco odegrać multum różnych postaci, co z resztą widać w serialu. Niewielu jest w Polsce aktorów tak uzdolnionych, potrafiących przekonująco zagrać tak wielu różnych od siebie bohaterów. Nie jestem pewien, czy powinienem go umieszczać w tym zestawieniu. W temacie chodzi o bohaterów, Dracz gra wiele osób, ale niech już będzie.

To są moje ulubione postaci. Poza podium, ale wśród tych, których darzę szczególną sympatią są jeszcze prezes Kozłowski i Jolaśka. Na ich temat już nieraz się wypowiadałem. Lubię też Malinowską. Fajnie, że aktorka starej daty, która w swoim życiu zagrała wiele świetnych ról komediowych, ale nie tylko gra na stare lata w Kiepskich, zamiast tak jak reszta jej rówieśniczek grać babcię-dobrą radę w jakimś M jak Miłość. Plus jeszcze Badura jest spoko. W pierwszym odcinku w jakim się pojawił postać tragiczna, wzbudzający współczucie bezdomny, później już grany na komediowo. Lubię jego kreację śmietnikowego filozofa, który niby jest na dnie, ale zna takie prawdy o życiu jakich nie jeden doktor habilitowany by się nie powstydził.

ocenił(a) serial na 8

Jedna rzecz. Kilka razy była mowa, że Badura ma swoje mieszkanie, w którym, o ile aktualnie posiada tv, ogląda telewizję, szczególnie Polsat, a na śmietniku-złomowisku lubi przebywać i pić tanie wino i inne ,,specjały" z kumplami, zwłaszcza Ferdkiem. :]
Moja najbardziej ulubiona postać z serialu to chyba był kiedyś Edzio - ze swoimi znakomitymi, pełnymi rubasznego i dosadnego komentowania rzeczywistości, rymowankami - dziś nr 3, a teraz jest to chyba właśnie Badura, ze wspomnianymi przez Ciebie mądrościami życiowymi i celnymi, zabawnymi spostrzeżeniami. Bardzo lubię też prezesa Kozłowskiego, dla mnie obecnie nr 2, rubaszny Pan w średnim wieku, karierowicz i gawędziarz. Nr 4 to będzie Halina - kobieta pracująca i jedyna do końca pozytywna postać w serialu, nr 5 - Boczek - przesympatyczna postać, nr 6 - Paździoch - sympatyczna menda, a nr 7 - Ferdek - zabawny alkoholik. W przypadku ostatnich postaci ograniczyłem się do krótkich notek. :]

użytkownik usunięty

Kurde, jak ja mogłem zapomnieć o Helenie!
Kolejna genialna postać i chyba najlepsza wśród kobiecych. Femme Fatale, kobieta z jajami. Trzyma Mariana pod butem. Paździochowie są najbogatszą rodziną w kamienicy i moim zdaniem duża w tym zasługa właśnie Heleny. Pewnie gdyby nie pilnowała męża to Marianek dawno stoczyłby się do tego poziomu co Ferdek. Ma genialne teksty, świetne są jej relacje z Paździochem. Kotys i Pałys stworzyli wspaniałą parę. Nie jest to postać pozytywna, bo w końcu mało kto chciałby trafić na taką żonę, ale ukazano ją w sposób niezwykle sympatyczny. Nie budzi w widzu negatywnych emocji.

ocenił(a) serial na 8
Igor11pl

Trudno powiedzieć, bo postacie z czasem się zmieniały. W latach 1999-2003 najbardziej lubiłem:
- Ferdka, za jego podejście do życia, fajne i zwariowane pomysły i świetne teksty
- Paździocha za mendowatość i wścibskość
- Edzia za fajne rymy i robienie głupich żartów sąsiadom
- Boryska za rewelacyjne teksty i akcent
- Babkę, tutaj ciężko mi powiedzieć za co, ale zawsze jak się pojawiała robiło się wesoło

Gdzieś tak od 2004 do grona ulubionych postaci dołączyła Paździochowa, która świetnie się rozwinęła, a jej gnojenie Mariana to mistrzostwo świata. Z czasem moa sympatia do Ferdka się zmniejszyła, bo zaczął się robić gburowaty i nieprzyjemny (choć jest to na swój sposób zabawne).
Na dzień dzisiejszy najlepszymi postaciami są moim zdaniem Paździochowie, a zwłaszcza Helena, bo Marian za bardzo fiozofuje (ale i tak go uwielbiam)

ocenił(a) serial na 9
Igor11pl

Lubię wszystkich bohaterów oprócz Mariolki, Waldusia (od kiedy wrócił z Ameryki) i Kozłowskiego. Ale chyba najbardziej to lubię Helenę, która tak dołuje tego Mariana, że gdybym ja była na jego miejscu to już bym dawno popełniła samobójstwo...Oczywiście jest to przedstawione komediowo, więc można się uśmiać :)