jak interpretujecie ostatnią rozmowę Kuby i Daria? Kuba mówi "Ty nie istniejesz".. czy Dario to nie jest jakieś mroczne alter ego Kuby? bo momentami tak to wyglądało. wrzucają mu torbę do auta w pierwszym odcinku, zaraz potem scena jak Dario wychodzi na wolność, Dario wiedział też o pociętej twarzy dziewczyny, no i ta ostatnia rozmowa
nie czytałem książki, opieram się na filmie, może to jakaś gruba teoria, ale dziwnie to momentami wyglądało
Zapraszam do dyskusji tutaj
https://www.filmweb.pl/serial/%C5%9Alepn%C4%85c+od+%C5%9Bwiate%C5%82-2018-786525 /discussion/Podziemny+Kr%C4%85g,3042165
Moim zdaniem Kuba był już tak zafiksowany na tym aby wyjechać, uciec, a wszystko co się wydarzyło tak go przerosło, że chciał wyprzeć istnienie Daria i było mu już obojętne wszystko, byleby tylko za wszelką cenę polecieć na Argentynę. Jednak moja znajoma zinterpretowała to podobnie jak ty, że Dario to alter ego Kuby. Co ciekawe, w książce Kuba nie wypowiada do Daria tego zdania, tylko rozłącza się bez słowa i rezygnuje z lotu, godząc się tym samym na pracę dla Daria.
"[Kuba] chciał wyprzeć istnienie Daria"- Ja poszedłbym nawet o krok dalej. Przez stres oraz ostry maraton z kokainą kompletnie padło Kubie na mózg i ubzdurał sobie, że Dario jest tylko jego wymysłem. Pamiętajmy, że niedługo przed tą rozmową Kuba groził bronią swojej jedynej przyjaciółce Pazinie, bo był przekonany, że brała ona udział we włamaniu do jego ściśle strzeżonego mieszkania.
Istnieje też pewne bardzo banalne wyjaśnienie- tekst "Ty nie istniejesz" w założeniu mógł być groźbą, ale Kamil Nożyński nie podołał aktorsko ;)
Tak czy inaczej osobiście daleki jestem od teorii, jakoby Dario był jakimś alter ego Kuby. Przez cały serial żaden z bohaterów nie zachowuje się jakby uważał Kubę za osobę niespełna rozumu, a coś takiego musiałoby rzucić się w oczy zwłaszcza w scenach rozmów, w których jednocześnie brali udział Kuba z Dariem i np. Jacek.
Ciężko cokolwiek stwierdzić na ten temat. Napewno był realny do 7 odcinka, co do 8 to niezły mętlik robi w głowie. Z jedej strony istnieje, bo kto niby by porwał i tak urządził Stryja ? Ale z drugiej Dario w ósmym odcinku stał się drugą osobowością Kuby, bo w końcowej scenie, powiedział Kubie coś co na bank nie mógł wiedzieć : Że jego siostra jest w drugiej wczesnej ciąży.