PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=786525}
7,8 138 tys. ocen
7,8 10 1 137683
7,1 50 krytyków
Ślepnąc od świateł
powrót do forum serialu Ślepnąc od świateł
ocenił(a) serial na 10
mako232

I okolic. Pełna zgoda.

ocenił(a) serial na 9
mako232

Ale to portal o filmach :P

mako232

A widziałeś film?

voleon

jeszcze nie, ale książka to świetna rekomendacja. Jak tam film?

mako232

Ok. Dziś i jutro 1-szy odcinek.

ocenił(a) serial na 8
voleon

jak to serial

ocenił(a) serial na 6
mako232

Serial jest kilka razy lepszy od książkowego pierwowzoru. Żulczyk miał pomysł i miał dialogi, ale to dopiero Skonieczny z Englertem wyciągneli wszystko na pełnokrwiste światło.

ocenił(a) serial na 9
mako232

nie lubię tak zaczynać, ale najpierw serial, a dopiero teraz jedziemy z książką.

Kolejarz

Zrobię dokładnie tak samo - pierwotnie miałem zamiar przeczytać książkę i tylko z ciekawości zerknąłem na serial, ale jak już to zrobiłem, to nie było odwrotu. Mam nadzieję, że ksiązka będzie uzupełnieniem postaci z serialu, że dowiem się o nich czegoś więcej.

ocenił(a) serial na 9
mako232

czy jest sens czytac ksiazke, juz po obejrzeniu calego serialu? czy tam sa jakies dodatkowe watki, czy to nic nowego nie wniesie?

ocenił(a) serial na 7
leonrambo

Podtrzymuję pytanie.

ocenił(a) serial na 8
aronn

Myślę, że warto. Może nie ma w książce dodatkowych wątków - serial jest raczej wiernym odzwierciedleniem - ale zdecydowanie można dowiedzieć się „co siedzi w głowie” głównego bohatera, ponieważ jest on narratorem wydarzeń. Wydaję mi się, ze będzie to świetne uzupełnienie. Mocno polecam

ocenił(a) serial na 8
kladzia144

zalezy. Jesli przeczytac, zeby przyjemnie spedzic czas to jak najbardziej. Jest bardzo fajnie napisana i swietnie sie czyta. Jesli jednak chodzi o szukanie innych watkow czy dopelnienia info z serialu to nie (w ksiazce nie ma z reszta niektorych scen z serialu - z wiadomch wzgledow nie bede zdradzal:))

leonrambo

Postać głównego bohatera została maksymalnie spłycona w serialu, niestety. Wątki są raczej te same, ale lepiej opisane - jak to zazwyczaj w książce. Za to rozkminy głównego bohatera i obraz zepsutej stolicy który przedstawia powoduje, że warto się za książkę zabrać.

ocenił(a) serial na 10
mako232

Serial fantastyczny. Nie mogę ogarnąć książki w papierze (serial póki co oddaje ją w 100%), więc słucham audio. Czyta Krzysztof Skonieczny czyli "Piorun". Masakra, facet duka jakby to była próba w teatrze i to robiona na szybko, daje radę tylko przy monologach i dłuższych opisach. Dziwny gość.

mako232

Specjalnie przeczytałam przed serialem :)

ocenił(a) serial na 8
mako232

seriaal oddaje to co sie dzieje w książce czy poważnie zmienia fabułę ??? A może zmiany są tylko kosmetyczne ?? Ktos widział obydwa ?? Moze porównać ? :)

mordarg

Serial od książki jeżeli chodzi o fabułę różni się nieznacznie. W serialu brakuje kilku scen, kilka wygląda trochę inaczej, aczkolwiek jest dość wiernie odwzorowane. Postać Daria czy Jacka (W książce Piotrek, główny bohater w książce ma na imie Jacek), są nawet lepsze niż w książce. Jedyne nad czym mocno ubolewam to postać głównego bohatera. W książce jest dużo jego rozkmin, przemyśleń przez co jego sny, które są opisywane, mają jakiś sens. W serialu natomiast są na siłę wklejone inscenizacje snów głównego bohatera, które tak naprawdę są bezcelowe, ponieważ nie jest praktycznie w ogóle poruszane to z czym wewnętrznie zmaga się serialowy Kuba. Co do samej książki... Mam mieszane uczucia. Czytałem 2 razy, raz 4 lata temu, drugi raz przed zabraniem się za serial i w sumie to co mnie w niej najbardziej urzeka to trafny opis zepsutej Warszawy, aczkolwiek to pewnie dlatego, że mieszkam w stolicy. Sam język jakim jest książka napisana trochę zaczął mnie kłuć w oczy z upływem lat, aczkolwiek jest to dobra książka, typowo fabularna, nie wymagająca od czytelnika zbyt dużego skupienia i przemyśleń.

777grzegorz

No właśnie, to o co chodzi w tych snach Kuby bo nie zrozumiałem tego w serialu, poza tym że to jakieś mroczne koszmary i tęsknoty?

ocenił(a) serial na 9
mako232

słuchałem demo audiobooka. Ta książka jest gówniana

ocenił(a) serial na 6
mako232

chyba mało czytasz