Witam wszystkich mam pytanko znacie może 5 największych dzieł filmowych Woody Allena. Jestem dopiero początkującym widzem oglądający jego filmy i chiałbym sie dowiedzieć które z jego licznych filmów są najlepsze.Dzieki za odpowiedzi :).
sam woody allen w wywiadach mowi ze jego ulubionym filmem z tych przez niego wyrezyserowanych jest purpurowa róż z kairu. krytykom bardzo podobaja sie annie hall, manhattan, zbrodnie i wykroczenia, wiec powinienes kiedys zobaczyc rowniez i te. jesli lubisz bardziej konwencje komediowa od dramatycznej to jej wysokosc afrodyta czy tajemnica morderstwa na manhattanie sa niezlymi filmami.
moja piatka: wnetrza. zlote czasy radia, danny rose, annie hall, jej wysokosc afrodyta (kolejnosc przypadkowa) - ale wiesz, sa rozne gusta:) pzdr:)
Ja uwielbiam Strzały na Brodwayu , Wszystko czego chcielibyście wiedzieć o seksie , Annie hall , Tajemnica Morderstwa na Manhattanie , danny rose , Złotw czasy radia , Jej wysokość Afrodyta. , Życie i cała reszta , i jeszcze wiele innych ...
Kolejność przypadkowa:
1.Klątwa Skorpiona
2.Drobne Cwaniaczki
3.Melinda i Melinda
4.Wszystko co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać
5.Miłość i śmierć
niesamowite, pisze bez cienia cynizmu, ale Twoje piec typow na najlepszy obraz Allena to zarazem moje piec typow na jego najgorsze filmy, smiesznie sie zlozylo.
A oto moje typy na najlepszy film kolejnosc nieprzypadkowa lecz celowa:
1. Annie Hall
2. Manhatan
3. Męzowie i żony
4. Zbrodnie i wykroczenia
5. Hannah i jej siostry
+ bonus za Purpurowa roze z Kairu - drogiego takiego filmu nikt inny nie zrobil
oglądałam tylko jeden jego film "Bierz forsę i w nogi" i muszę powiedzieć że bardzo mi się podobał :)
skoro posiadasz 20 jego filmow to moze jakas wymianka, bo ja wogole jakos nie mialem okazji zglebiania jego tworczosci ale chetnie odmienie ten stan rzeczy.
Annie Hall, Klątwa Skorpiona, Seks nocy letniej, Wszystko co chcielibyście wiedzieć o sexie ale baliście się zapytać (the best) i może Drobne Cwaniaczki też fajne.
To oczywiście moje zdanie.
(^^ Piszę to zawsze bo niektórzy ludzie raczą mnie wyzywać gdy wyrażam swoją opinię.)
Pozdro.
Nie widziałam zbyt wielu jego filmów ale jak na razie podobały mi się wszystkie: Melinda i Melinda, Purple Rose of Cairo, Klątwa Skorpiona i na końcu Celebrity ( choć rola Charlize Theron zwaliła mnie z nóg) pozdro :)
1977 Annie Hall
1979 Manhattan
1980 Wspomnienia z gwiezdnego pyłu (Stardust Memories)
1984 Danny Rose z Broadwayu (Broadway Danny Rose)
1987 Wrzesień (September)
1989 Zbrodnie i wykroczenia (Crimes and Misdemeanors)
1992 Mężowie i żony (Husbands and Wives)
Nie zmieściłem się w piatce. Kolejność chronologiczna.
Hmmm... Wszystkie jego filmy są wspaniałe! Do moich ulubionych należą:
- Śpioch,
- Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać,
- Jej wysokość Afrodyta,
- Klątwa Skorpiona,
- Bierz forsę i w nogi.
1. Zelig - za pomysłowość.
2. Mężowie i żony - za ujęcia i ładunek psychologiczny.
3. Annie Hall - za śmiech i płacz.
4. Purpurowa róża z Kairu - za miłość do kina.
5. Jej wysokość Afrodyta - za chór.
To moja prywatna lista.
Ale, ale!
Widziałem tylko 18!
1)Hannah i jej siostry
2)Koniec z Hollywood
3)Wszyscy mówią kocham Cię
4)Annie Hall
5)Drobne cwaniaczki
(kolejność przypadkowa)
1972: Wszystko co chcielibyście wiedzieć o seksie, ale baliście się zapytać
1977: Annie Hall
1979: Manhattan
1986: Hannah i jej siostry
2001: Klątwa skorpiona
pozdrawiam :)
Co ja pisze, pomyłka, żadna Klątwa Skorpiona, akurat ona była zniżką formy. nie wiem czemu tak napisałem. Na piątym miejscu daje "Scoop" ; )
ochh..tylko 5?!
Skarbie, wszystkie są cudowne.
Nie mam pojęcia jak wybrać 5 ! :)
ochh...nie, to niemożliwe, prawdopodobnie jeśli spróbowałabym, ostatecznie musiałabym wymienić wszystkie :)
Był tylko jeden film, którego ostatecznie nie polubiłam- deconstructing harry -w tym momencie nie pamiętam o co chodziło, możliwe,że był zbyt wulgarny- w warstwie językowej, może tez niewiele wnosił. może było tam kilka dobrych pomysłów,które wspólnie nie tworzyły interesującej całości, tak jakby nie pasowały do siebie. Allen osobiście nie jest zachwycony "what's, new pussycat?" i "what's up tiger lily?", natomiast resztę polecam. Każdy z innego powodu. Mam jednak słabość do tych filmów, w których Allen występuje, bo wykreował niezawodną, zawsze kompletnie rozbrajającą swym urokiem sylwetkę głównego bohatera o w zasadzie stałych cechach (co ciekawe prywatnie Allen ma niewiele wspólnego z tą kreacją, jest konkretny, "nieśmiały"[hmm...a może raczej mniej wylewny, mniej histeryczny], zorganizowany).
Uwielbiam też te filmy, w których występuje z Diane Keaton- myślę, że związek z nią miał jakiś dobroczynny wpływ na Allena, bo wtedy powstały jedne z najlepszych jego filmów (w oczach zarówno masowego odbiorcy, jak i krytyków, wielbicieli,itd).
Polecam też książki Allena, bo warto wiedzieć,że on zaczynał właśnie od pisania, reżyserem został przy okazji ;)
A ja muszę przyznać, że "Deconstructing Harry" to jeden z moich ulubionych filmów Mistrza (nie widziałęm wszystkich - tylko 13). Zachwyca mnie nagromadzenie treści w tym filmie, jego wyjątkowa forma, a wycieczka do piekła to dla mnie majstersztyk:) Jednak muszę przyznać, że mam do tego filmu sentyment również przez to, że to był pierwszy obraz Allena jaki widziałem:)
Zdecydowanie najlepszym sposobem jest obejrzenie jak największej ich ilości i ułożenie listy samemu :)
moich 5 ulubionych filmow woodego, obojetna kolejnosc:
1.Manhattan
2.Crimes and Misdemeanors
3.Annie Hall
4.Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask
5.Zelig
"Mężowie i żony"
"Zbrodnie i wykroczenia"
"Przejrzeć Harry'ego"
"Annie Hall"
"Purpurowa róża z Kairu"
Moje ulubione filmy Woodego, kolejnosc nie ma znaczenia:
--------------------------------------------------------
Miłość i śmierć (Love and Death)
Manhattan
Seks nocy letniej (Midsummer Night's Sex Comedy, A)
Purpurowa róża z Kairu (Purple Rose of Cairo, The)
Zbrodnie i wykroczenia (Crimes and Misdemeanors)
Mężowie i żony (Husbands and Wives)
Celebrity
Skoro 5 to 5.
Take the Money and Run
Everything You Always Wanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask
Love and Death
Purple Rose of Cairo
Annie Hall
''Zbrodnie i wykroczenia'' to jego największe ARCYDZIEŁO, potem MANHATTAN, widziałem prawie wszystkie filmy Łudego, także wiem co wybieram.
Jak dla mnie: (kolejnosc przypadkowa)
- Klatwa Skorpiona
- Annie Hall
- Manhattan
- Purpurowa Róża z Kairu
- Jej Wysokosc Afrodyta
+ "Drobne cwaniaczki" - moj /chyba/ pierwszy film Allena, smieszy mnie ciagle i do łez:))
Mnie najbardziej podobał się Manhattan. Ale najlepszego filmu Allena wybrać nie umiem. Z resztą taki ranking nie ma sensu. Sam Allen powiedział, że jego najlepszym filmem jest "Match point" ponieważ reszta to kino czysto rozrywkowe i robione dla publiczności. Dodal jeszcze, ze zawsze mu sie wydaje, ze albo jest nieslusznie krytykowany albo przeceniany. Dużo w tej wypowiedzi cynizmu i ironii, sam Sobolewski po wywiadzie z Allenem powiedzial, ze jest on niezwykle pewnym siebie- niemal- egocentrykiem. Sic.
Tylko 5? Cóż, spróbuję;) (kolejność przypadkowa)
- Annie Hall
- Zelig
- Purpurowa róża z Kairu
- Wszystko gra
- Bierz forsę i w nogi
5 :]
1 Przejrzeć Harry-ego !!! #1 zdecydowanie najlepszy film Allena wg mnie
2 Bierz forsę i w nogi #2 tj Woody Allen :)
3 Złote czasy radia
4 Śpioch
5 Bananas
+ Scoop, Wszystko gra, Życie i cała reszta, Koniec z Hollywood, Annie Hall, Purpurowa róża z Kairu, Zelig, Wszystko co chcielibyście wiedzieć o seksie (z owieczką część :D), Manhattan
Wszystkie wg mnie są warte obejrzenia, a tych dobrych, mniej lub bardziej poważnych filmów jest więcej :). Osobiście najbardziej podobają mi się pokręcone Allenowskie komedie ^^.
Pozdrawiam
moja pierwsza piątka na chwilę obecną
Annie Hall
Bierz forsę i w nogi
Miłość i śmierć
Tajemnica morderstwa na Manhattanie
Inna kobieta
... i druga piątka:)
Wszystko gra
Scoop
Bananowy czubek
Alicja
Manhattan
w każdym razie jest z czego wybierać
Na początek zastrzegam, że całej twórczości Allena wciąż jeszcze nie poznałam, niemniej udało mi się do tej pory całkiem sporo zobaczyć. Moja piątka? Voila:
- Annie Hall;
- Przejrzeć Harry'ego;
- Hannah i jej siostry;
- Wszystko gra;
- Klątwa skorpiona
Plus "Zagraj to jeszcze raz, Sam", film wyreżyserowany wprawdzie przez Herberta Rossa, ale oparty na scenariuszu Allena i bardzo allenowski w duchu. Zresztą z Allenem i Diane Keaton w rolach głównych. :)
1. Annie Hall
2. Koniec z Hollywood
3. Purpurowa Róża z Kairu
4. Drobne cwaniaczki
5. Vicky, Christina, Barcelona
zależy jakie filmy lubisz, bo u Allena znajdziesz i lekkie komedie dla każdego i dramaty, które nie śmieszą i bardziej wymagający, nie każdemu przypadający "neurotyczny humor" ;)
mój numer jeden (widziałam kilkanaście jego filmów) to
"Przejrzeć Harry`ego"
bardzo, bardzo lubię:
"Zbrodnie i wykroczenia"
"Zelig"
"Słodki drań"
"Celebtity".
Uwielbiany przez większość "Annie Hall" myślałam, że będzie lepszy - może po moim zachwycie nad "Przejrzeć Harry`ego" słysząc , że ten niby najlepszy spodziewałam się więcej, ale film i tak bardzo dobry :)
z nieśmiesznych bardzo podobał mi się "Wrzesień", za to "Sen Kasandry" uważam, za jeden ze słabszych filmów Allena.
Ulubione:
1.Jej wysokość Afrodyta
2.Przejrzeć Harry'ego
3.Życie i cała reszta
4.Annie Hall
5.Zelig/Danny Rose z Broadwayu
Nie mogę patrzeć na:
1.Scoop - Gorący temat
2.Celebrity
3.Manhattan
Celebrity moim zdaniem bardzo dobry :)
jedyne co może drażnić to aktor naśladujący Allena - nawet mówi jak Woody. ale to był mój pierwszy film Allena, więc nie miałam o tym pojęcia, pewnie dlatego podobał mi się dużo bardziej :)
Nie znam za bardzo twórczości Allena, ale strasznie mi się spodobała. Mógłbyś podać przykłady filmów z "neurotycznym humorem"? :)
Przejrzeć Harry`ego
Zbrodnie i Wykroczenia
Celebrity
Co nas kręci co nas podnieca
Życie i cała reszta
Annie Hall