Teresa Iżewska

8,5
2 685 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Teresa Iżewska

Na co zmarła - ktoś wie, bo jakby nie było jednak chyba za wcześnie ją powołano na górę ?

cOOba

Cyt. z innej strony .............z tego co wiem, ciężko chorowała na raka.

cOOba

(...)
- nawet miałem plan scenariusza o Teresie Iżewskiej, czyli łączniczce Stokrotce z filmu "Kanał" Andrzeja Wajdy. To ona dochodzi z Tadeuszem Janczarem do kraty kanału. Ale jeszcze lepiej obejrzeć ją w "Bazie ludzi umarłych" Petelskiego. Nieprawdopodobna, zjawiskowa, cudowna kobieta. Piękna wariatka.

- Dlaczego o niej?

- To było świeżo po jej samobójstwie w Gdańsku.

- Znał ją pan?

- Poznałem ją gdy, wyrzuciła mnie ze swojego domu przy ul. Sychty w Gdańsku Wrzeszczu. Jak tu trafiła, nie wiem. Jej mąż był aktorem w Teatrze Wybrzeże i czytał moje wiersze w Radiu Gdańsk, a potem upiliśmy się w akademiku. Odprowadziłem go do domu, zdążył jeszcze nas sobie przedstawić, a potem mnie wyrzuciła, ale zapamiętała. Jak później twierdziła, wpadłem jej w oko przez skórzaną marynarkę, bo podobno Marek Hłasko taką nosił. Teresa była wielką miłością Hłaski i nie tylko.

- A pan?

- Jakiś czas potem spotkaliśmy się w teatrze i zaczął się romans. Ona pisała sztuki, miała momenty wzlotów, ale generalnie to był upadek w tym Gdańsku. A do tego zadawano jej pytania w rodzaju: „Jak ty się teraz czujesz, wchodząc po tych wybojach do Teatru Wybrzeże? Ty, która po filmie » Kanał «wchodziłaś po słynnym czerwonym dywanie w Cannes?”. Ciągle żyła w niespełnieniu. Jej ogromne mieszkanie całe było obwieszone lustrami. Nawet idąc do toalety, po drodze miała dwa, trzy lustra. Zatrzymywała się przed każdym z nich. Chciała zwrócić na siebie uwagę. Często dzwoniła, że popełni samobójstwo, jeśli nie przyjadę. Takich prób samobójczych miała wiele, nieraz się na to nabierałem, ale ta ostatnia jej wyszła. Chciałem o tym napisać, bo w momencie, kiedy ona w 1957 roku wchodziła po czerwonym dywanie w Cannes, to ja, ten kacap mały, przestraszony, ryczący za babcią, że nie chce w Polszu, jechałem gdzieś tutaj. Wszystko po to, by się odnaleźć we wspólnym uścisku. Właśnie takie zbitki mnie interesują. Może to jest literatura. W tych dwóch teczkach leżą materiały na taką powieść, choć nie wiem, czy to drożdże, czy martwe płody.

- Widzę napisany ołówkiem tytuł: "Agonia".

- "Agonia", bo bardzo długo umierała. Gdzieś między połową maja a końcem sierpnia. Koleżanki z teatru jeździły, malowały jej paznokcie, robiły makijaż, a ona, Stokrotka, w komie. Taki koniec.

Gregovski

dziękuję za tę informację.

Gregovski

a mnie interesuje co dokładnie zrobiła ;p powiesiła się ? pocięła ?

damian252

Wysadziła się pod wodą.

Niskobudzetowy

Leże i beczę,ale cóż,na kretyńskie pytanie odpowiedź idealna.

gala99

co widzuisz kretynskiego w pytaniu jak zmarła? gimbusie:]

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Gregovski

Kto to mówi, co to za wywiad, skąd... Pan wrzucił, a gawiedź ma się domyślać.

cOOba

Popełniła samobójstwo.

Messalina

dajcie zdjecia :D

damian252

Chłopie, weź się ogarnij, co ci do tego?

damian252

No właśnie.

damian252

zachowuj się, nie jesteś u siebie w domu żeby z pyskiem do ludzi skakać

damian252

typowy internetowy kozak :D

vaspur

nie wiem nie nosze :D

damian252

lubisz wąchać skarpetki? ja zazwyczaj zagryzam mlekiem

damian252

Ciszej nad tą trumną

monikamazgola

dla jasnosci,zmarla 28.06.1982,popelniła samobojstwo,zatruła sie tabletkami,nie mogla zniesc tkzw starzenia sie,w domu miala pelno luster,niespelniona aktorsko [ komuna sie postarala za wywiad dla francuskich gazet o gażach w polskim filmie ],po wielkim sukcesie w Kanale,i Bazie ludzi umarlych,partyjni wlodarze uziemnili niesforna,zbyt sexi aktorke,male epizodyczne role,niespelnione milosci,sytuacja polityczna w kraju [ rok 1981 ],depresja doprowadzily terese iżewską do tego kroku,zreszta miala kilka prob samobojczych...

użytkownik usunięty
Tow_stop_eran

Internet to śmietnik a jakość ludzi tutaj jest smutnym żartem.

Tow_stop_eran

no i to jest odpowiedz dzieki