Do każdego podawać tytuł i krótki opis dlaczego ten film jest waszym ulubionym. Co ma dany film w sobie szczególnego.
1. Wygrać ze Śmiercią (1990) - Zdecydowanie najlepszy film tego pana. Jest tu wszystko czego potrzebuje film sensacyjny czyli akcja, akcja i jeszcze raz akcja, dobry scenariusz i niezła fabuła. Warto do tego tytułu wracać często absolutnie klasyka VHS.
2. Liberator (1992) - Kolejny dobry film, tutaj z kolei wyróżnia się na tle pozostałych Tommy Lee Jones, który świetnie spisał się w roli Bad Guya. Solidne kino akcji, a dwie nominacje do Oscara, duży sukces kasowy potwierdzają że film jest warty obejrzenia. Sequel Liberatora nie jest aż tak dobry mimo że jest więcej akcji ale nie ma tego "czegoś" co ma 1 cześć.
3. Wybraniec Śmierci - Gorszy od poprzedników ale nadal dobry tytuł gdzie Steven potwierdza jaki z niego świetny wojownik.
Dalej lubię jeszcze lubię jeszcze Nico, Szukając Sprawiedliwości i Liberatora 2.
Reszta już mniej.
no te co wymieniles sa swietne oprocz nich dodalbym jeszcze nieuchwytny,w morzu ognia i mroczna dzielnica
Kolejność wedle lat powstania:
Nico - Konkretny debiut :) Film wciągający, mroczny, krwawy i o dziwo niezle zagrany przez Seagala. Mamy tutaj młodziutką Sharon Stone, duży budżet na film (porównajcie z tym filmem tanie akcyjniaki klasy B). W "Above the Law" po raz pierwszy widzowie mogli podziwiać w kinie akcji aikido, oczywiście odpowiednio zbrutalizowane przez Seagala :) Pojedynki są naprawdę mocne: odcinanie ręki, łamanie kości i karków + duża dawka czerwonej juhy.
Wygrać ze Śmiercią - Mój absolutny number one :) I widzę, że nie jestem osamotniony w mojej opinii :D To był mój pierwszy film z Seagalem jaki widziałem będąc dzieckiem. Ale to nie tylko i wyłącznie sentyment zadecydował, że to mój ulubiony film Stevena. Przede wszystkim fajna i wciągająca historia, czyli motyw zemsty za krzywdy i wybudzenie ze śpiączki. Do tego dochodzi muza na której mam zawsze ciary :) Pojedynki to mistrzostwo, jak zwykle mocne i dosadne, naprawdę męskie kino. Jako bonus dostajemy piękną w tamtym czasie "Dziewczynę z Komputera" -Kelly LeBrock
Wybraniec Śmierci (Naznaczony Śmiercią) :
Trochę inny niż poprzednie Seagalowskie hity z prostej przyczyny: fabuła jest mniej realistyczna. Wprowadzono wątki okultyzmu, magii Voodoo itp. Jest to również klasyka i film, który się ogląda z wypiekami na twarzy. Dużo akcji, szczególnie walk a oprócz Aikido, Steven chwali się umiejętnościami kendo, a więc jest trochę walk na katany :) No i finalna walka z Porąbańcem - czegoś takiego ze świecą szukać, jak to zobaczyłem po raz pierwszy jako szczyl to byłem przez resztę dnia w szoku :D
Szukając Sprawiedliwości - Jeden z najbrutalniejszych :) A Jak na kinówke to masa przekleństw, ostrych dosadnych scen i taki specyficzny miejsko - osiedlowy klimat :) Dla mnie zajebioza. Uważam, że po "Hard to Kill" jest to opus magnus Stevena Seagala i to pod każdym względem. Scena barowa weszła już do klasyki tego typu filmów. Ale jest ktoś, kto odwrócił od Seagala sporo uwagi w "Szukajac Sprawiedliwości" - tak, tak Richi Madano czyli William Forsythe to najjaśniejsza gwiazda tej produkcji :) Zagrał fenomenalnie i stworzył kreację jednego z największych świrów jakich widziałem :)
Liberator - Taka Seagalowska "Szklana Pułapka", czyli Stefan kontra terroryści. Super film akcji, jak zwykle konkretny budżet, aktorzy z wysokiej pułki ( Tommy Lee Jones, gary Busey) no i ogromny sukces komercyjny, który przypieczętował Seagalowi miano hollywoodzkiego gwiazdora i od tego momentu Stefan zaczął zarabiać ogromne sumy pieniędzy. Ale wracajac do samego filmu to napisze wprost: jeżeli znasz i lubisz Rambo, Szklaną Pułapkę itp to znasz też doskonale Liberatora:)
Reszta jego bardzo dobrych filmów to :
Liberator 2, Krytyczna Decyzja, Nieuchwytny, W Morzu Ognia, Mroczna Dzielnica i W Pół do Śmierci.
Są to tytuły ustepujace klasykom, które wypisałem, ale warto je zobaczyć, bo to bardzo dobre filmy akcji.
No wreśćie fajny i ciekawy temat !!!. Jeśli chodzi o ulubione filmy tego pana to u mnie sytuacja wygladą tak :
1 Wygrać ze śmiercią -Też uważam ze to zdecydowanie najlepszy film Stevena ,prawdziwy reprezentat kina akcji lat 90 ,Jest tu wszystko akcja ,pościgi ,strzelaniny ,dobry scenariusz ,także nieżłe aktorstwo Stevena ,(widać dramat głównego bohatera w jego oczach),ciekawa intryga .Plus Kelly LeBrock ówczesna żona Stevena .Dodam jeszcze że Steven w tym filmie bardziej się biję niż pokazuję takie typowe ciosy Aikido ,jak w Nico czy Naznaczony śmiercią .
2 Nico -Kolejny dobry film Stevena .Jeden z większych hitów boomu Video w Polsce .Jest to typowe kino o samotnym gliniarzu wzbogacone o nowe elementy czyli walki Aikido .Steven błyszczy w tej świetnej ,półbiograficznej histori ,znakomićie wymierza sprawiedliwość z niezwykłym polotem marsząc brwi i waląc niesamowite mocne teksty ,przekleństwa (Jeśli tu wrócę to wyrwie ci serce , ) .Na drugim planie możemy odnaleść przyszłą seksbombę lat 90 czyli Sharon Stone .
3 Szukając Sprawiedliwośći -Nastepny świetny film Stevena .Jest to kolejna opowieść o policjancie który ściga w Broklynie zabójce swojego kolegi z pracy .Ten film to prawdziwe kino akcji !!! Steven w tym obrażie daje z siebie wszystko ,Wirtuozeria w posługiwaniu się swymi dolnymi i górnymi kończynami osiąga niemal tutaj perfekcja .Dodatkowym atutem filmu jest udział Wiliama Forsythe który kapitalnie zagrał przeciwnika Stevena ,Richie Madano .Dla mnie najlepszy czarny charkter ze wszystkich filmów Stevena .Podobało mi się też że w tym filmie Steven nosi beretkę która właśnie symbolizuje ,,Out for justice ,, a nie jakieś Niko 5 .
4 Naznaczony śmiercią -Posiada niezły klimat ,solidne łubu -dubu .Steven rusza się w tym filmie tak jak powinien czyli jako 20 latek .Film zawiera sporą dawkę brutalności .Na dalszym planie widzimy Polkę Joanne Pacułe .
5 To niewątpliwe jeden z najlepszych filmów Stevena .Podobało mi się to że tym razem Steven nie grał już policjanta a komandosa/kucharza .Taka zmiana wizerunku co nie wątliwie wyszło dobrze filmowi .No i akcja działa się na okręcie a nie w miejskiej dzungli .Świetnie nakręconę i zmontowane sceny akcji ,świetne aktorstwo szczególnie w wykonaniu Tommy Lee Jonesa jako głównego przeciwnika Stevena i dobra ręka reżysera Andrewa Davidsa .Plus na deser piersi Eriki Eleniak .
Tak prezentuje się moja ulubiona złota 5 filmów z Stevenem .
Potem zaś lubię jeszcze :Liberator 2 ,Nieuchwytny ,W morzu Ognia i Mroczna Dzielnica .
Świetna lista widzę że trochę próbowałeś nawiązywać z pewnej stronki o Seagalu. Co do listy to właśnie te 5 filmów są bardzo dobre a ogląda się je jak serial.
Dzięki .Musiałem też podepszeć się jakość literaturą żeby to ładnie ,zgrabnie i fachowo napisać .Dlatego też trochę nawiązałem do pewnej stronki o Stevenie .Twoja lista też jest świetna i ciekawa .A W morzu ognia ogladałeś ?
Tak film był całkiem dobry ale było widać już że walki Stevena nie są już takie świetne jak kiedyś ,przynajmiej dla mnie już nie robily takiego wrażenie .Nie wiem ,może Steven chciał pokażać inne chwyty ,ciosy ....
ogólnie to unikam s-f chyba ze w połączeniu z akcją np Terminator czy Robocop .Ale dla Sylwka pewnie obejrze .Widziałaś Zabójcy z 1995 ? To jest dopiero film !!!
Jeszcze nie, ale mam już go na dysku, więc to kwestia czasu.
W sumie tam jest sci-fi pomieszane z akcją i chwilami z dramatem. Ale ogólnie jest dobrze, sporo wybuchów itp.
Norrisa ostatnio zaniedbuję. Skupiłam się ostatnio na Seagalu, Stallonie i Chanie. Ale ten film też nadrobię - obowiązkowo i zdam Ci relację, nawet szczegółową. ;-)
Moim zdaniem lepsze jest Prawo Murphiego ? Dla mnie najlepsze .Ogladałeś ? A 10 minut do północy też oczywiście świetne ,bezwątpienia jednen z najlepszych z Bronkiem
Prawo Murphiego pewnie, że oglądałem pierwszy raz z 9 lat temu a ostatni rok temu chyba na TVN z pewnością jeden z najlepszych tak jak "życzenie śmierci"
A ten Zamach dobry był? O ulubionych filmach filmach Bronsona można tutaj dyskutować.
http://www.filmweb.pl/person/Charles+Bronson-41001/discussion/Ulubione+filmy+z+B ronsonem-2065315
Trudno powiedzieć ? Nito dobry ,nito średni .Zależy jak kto komu podejdzie .Na pewno nie rewelacyjny .
A tu masz też zwiastun Nico, ale niemiecki. http://www.youtube.com/watch?v=OiyGPLc_3mg&feature=related Muszę przyznać, że powiało VHS-em. ;-)
A ogladałaś Delta Force ? Też fajne ,klasyczne kino akcji http://www.youtube.com/watch?v=wsM0tQ2l6NQ
A jeśli jesteśmy tak przy Stevenie ,to to że te jego pierwsze filmy typu Niko ,Wygrać ze śmiercią ,Liberator itp zarabiały mnóstwo pieniedzy i robiły furorę wiekszą od filmów Van Damma ,Lundgrena itp to było tym spowodowane że Steven grał w bardzo dobrych filmach sensacyjnych gdzie oprócz łamania rąk liczyła się dobra gra aktorska ,muzyka ,ciekawy scenariusz ,dobrzy aktorzy czy tylko była to zasługa Stevena który był czymś nowym ,świeżym w kinie akcji .Trzeba pamietać że Steven stworzył nowy typ bohatera w kinie akcji ,eleganckiego pana w garniturze który w widowiskowy sposób rozwala czarne charktery ,przy tym nie brudząc się ani nie krwawiąc jak Wills w Die Hard 1,2 .Nie był też miesńiakiem jak Stallone czy Schwarzenegger .Co sądziszym o tym ?
Dokładnie tak chociaż wcześniej mieliśmy panów w garniturach którzy nie byli mięśniakami ale jednak oni nie byli mistrzami sztuk walk. Oni więcej pracowali bronią a Seagal "ciałem" rozwalając rywali. Taka nowość wtedy powstała. W sumie to pan Steven szedł drogą gry policjanta często łamiącego zasady coś jak Clint w Brudnym Harrym. ;)
,,Steven szedł drogą gry policjanta często łamiącego zasady coś jak Clint w Brudnym Harrym ,, I to mi się właśnie w Stevenie podobało ,fajny miał image .Przynajmiej dla mnie ,bo bardzo lubię ogladać filmy o policjantach .A dzisiaj leci akurat ,,Mroczna Dzielnica ,, na TVN 7 ,Trzeba ogladać bo to chyba ostatni dobry film z Stevenem
Pierwsze filmy zarabiały więcej pieniędzy to tak, ale czy większą furorę robiły to bym nie powiedział.