On nawet nie jest z pochodzenia Polakiem tylko Żydem- jego ojciec nazywał się Mojżesz Liebling a matka Bula Katz- potem zmienili nazwisko na Polańscy. A reżyserem jest moim zdaniem nawet nie przeciętnym- Oprócz "Pianisty" i jakiego takiego "Olivera Twista" wszystkie jego filmy to zwyczajna słabizna i totalna głupota- wiem, bo oglądałem, a raczej próbowałem oglądać- bo nie idzie na nich wytrzymać (żeby nie było- znam się na filmach:D). Natomiast jego dziwne skłonności seksualne wyrażnie daje się odczuć w jego filmach- kto nie wierzy- niech poogląda np "Dziewiąte Wrota" czy "Dziecko Rosemary" gdzie Polański wręcz napawa się motywami gwałtu, wynaturzeń i satanizmu. Ktoś przede mną pisał, że jest usprawiedliwiony od gwałtu którego się dopuścił bo lekarze nie wykryli u niego pedofilii- przecież skoro nie jest chory to tym bardziej nie powinien być usprawiedliwiony bo dokonał przestępstwa świadomie, z własnej woli i z premedytacją. I nie ważne kim by nie był- wychwalanym reżyserem (nie wiem za co:P) czy żulem spod sklepu- więzienie i tak się porąbańcowi należy.
"żeby nie było- znam się na filmach:D"
Hahahaha! Ostry jesteś. Wymieniłeś według mnie jego dwa najgorsze filmy jakie oglądałem, jako te najlepsze i jeszcze jeździsz po Dziecku Rosemary. Jeżeli nie masz 12 lat, to jesteś opóźniony w rozwoju, przykro mi.
Według CIEBIE najgorsze- bo "Pianista" na całym świecie jest uważany za jego najlepszy film- nawet dostał za niego oscara- więc to może ty się nie znasz na filmach:D A gnoję "Dziecko Rosemary" bo ten film to jeden ze słabszych jakie w życiu oglądałem opóżniony w rozwoju człowieku :D I zapewniam cię- nie mam 12 lat- może ty masz i dlatego takie pierdoły piszesz, żeby się dowartościować w necie:D Jeśli o mnie chodzi to skoro tak bardzo chcesz wiedzieć- jestem dorosły- zarówno wiekowo jak i umysłowo, a ty nic tyko siedzisz i wypisujesz pierdoły na swojej klawiaturce :D Może jeszcze jesteś starym zbereżnikiem tak jak Polański skoro uważasz "Dziecko Rosemary" za dobry film??? :D
Wg Ciebie rodzice Polańskiego nie byli Polakami tylko żydami-idiotyczna teoria,
a sam Roman Polański nie był Polakiem bo miał takich rodziców i urodził się w Paryżu.
Ale już nie liczy się to, że w wieku 4 lat przeprowadził się z rodzicami do Krakowa,
studiował reżyserię w Łodzi, swoje pierwsze filmy kręcił właśnie w Polsce i z polskimi filmowcami.
Jeżeli chodzi o gwałt na tej 13-letniej dziewczynie, to nic go nie usprawiedliwia, co nie zmienia faktu,
że w tym co robi jest świetny. Poleciłabym obejrzeć "Nóż w wodzie"(to pierwszy polski film nominowany w kategorii
najlepszy film nieanglojęzyczny), "Śmierć i dziewczyna", "Chinatown".
Może "Dziecko Rosemary" nie robi na tobi takiego wrażenia ze względu na swoje 42 lata?
Więc na drugi raz zastanów się zanim napiszesz takie bzdury. pozdr.
Bzdury to ty piszesz, a ja zanim wyślę posta to najpierw czytam go po kilka razy żeby się upewnić czy właśnie bzdur w nim nie ma :D A Polański Polakiem z pochodzenia raczej nie jest- może pracował w Polsce itp, i to owszem- czyni go Polakiem emocjonalnie i społecznie, ale na pewno nie etnicznie (zapewniam, że nie jestem żadnym antysemitą ani rasistą) Natomiast "Dziecko Rosemary" jest dla mnie słabe nie dlatego, że to stary film- przeciwnie- często oglądam stare filmy i je lubię- np w "ulubionych" mam "Psychozę", która jest starsza od "Dziecka Rosemary" o osiem lat. Więc radzę- dobrze się zastanów zanim coś znów napiszesz :D
Przeszkadza ci brak polskości Polańskiego to może zaczniesz w Polsce głosować na Polaków a nie na Ruskich, Niemców i Volskdeutschów ?
Lubisz grzebać ludziom w życiorysach to pogrzeb politykom - wtedy będziesz wiedział kto zmieniał nazwisko i jakiej jest narodowości.
Ja naszych polityków mam gdzieś- banda błaznów i nieudolnych, grzejących stołki buraków- nie obchodzą mnie ich życiorysy.
Nie interesuje cię np. że jeden co podaje się za Polaka jest np. wnukiem rosyjskiego popa ? To lepsze niż Polański :D
Jak już pisałem- nie obchodzą mnie politycy. hehe- rosyjskiego popa?- dobre, nawet dobre hehe, na serio? Który burak? :D
:DDD znowu ten zniewieściały antysemita.irishfolkfan Ty masz coś do żydów,albo się ich boisz albo któryś Cię ciężko skrzywdził.Przestań chrzanić o pochodzeniu Polańskiego bo stajesz się z lekko zacofany.Ja też nie urodziłem się w Polsce i jedno z moich rodziców nie jest Polakiem,będziesz mnie ścigał rasisto???
co do jego "polskosci" tudziez braku jej, moge sie zgodzic. rezyserem natomiast jest nieprzecietnym, dla ktorego detale sa szalenie istotne, ma bardzo duzy wplyw na obsade nietylko pierwszoplanowa, a przedewszystkim drugoplanowa), jest rewelacyjnym scenarzysta. muzyka ma dla niego ogromne znaczenie (tworzyli dla niego m.in. Mriccone, Vangelis i Killar). charakterystyczna praca kamery jest wrecz znakiem firmowym Polanskiego. to on decyduje, skad, gdzie, i wjakim czasie ma sie odbyc ujecie. jest jednym z ostatnich prawdziwych wielkich rezyserow. aktorzy marza, zeby z nim pracowac. wystarczy posluchac ostatnich wywaidow z Brosnanem czy Mcgregorem, ktore sa przepelnione zachwytem i podziwem dla Romana Polanskiego.
Tak wiem, napisałem już wcześniej że myliłem się co do Polańskiego bo filmy kręci bardzo dobre wg mnie. Dlatego wystawiłem mu zasłużoną ósemkę.
A dodam jeszcze prawdziwi ,,Polacy,,,, że swoją postawą naprawdę pokazujecie , że nie znacie ówczesnych realiów i historii ...naprawdę szkoda mi was ... Reżyserem jest naprawdę niezwykłym , ale według mnie założenie tego postu przez Irishfolkfana miało uświadomić wam, że nie można go nazwać polskim reżyserem...
istny talent ! powinieneś pan zawodowo biografie pisać ! proponuję zacząć od swojej, tyko proszę nie zamykać jej w jednym krótkim zdaniu - Urodziłem się, żyję i umrę.
Choć może w sumie powinieneś.
Widzę, że z wami szanowni ludzie jak ze ścianą :P Jak już pisałem- nie mam kompletnie nic do żydów ale nawet nie wiecie w jakim głębokim poważaniu oni mają was- polaków- żydzi mieszkający w Polsce ( przynajmniej niektórzy )- jeśli ktoś jest zainteresowany to odsyłam do postu pewnego gostka mieszkającego w Polsce, który twierdzi, że jest żydem i utworzył pewien temat na forum "Galerianek" pt: "witajcie polaczki" - temat rzekłbym- wielce pasjonujący xD
Zapewne tych "żydów mieszkających w Polsce" znasz setki, skoro potrafisz o nich formułować tak trafne opinie.
Przy okazji - temat pt: "witajcie polaczki" już nie istnieje- został usunięty.
Panie dziejaszek- żydów w Polsce trochę znam ( na pewno nie "setki" ) i wiem co nieco- w przeciwieństwie do co poniektórych, którzy nic nie wiedzą ale próbują tutaj udawać wielce mądrych i wykształconych- chociaż wiedzę na dany temat mają praktycznie równą zeru. Ich "opinia" zawsze jest równoznaczna z natychmiastowym zjechaniem tego kto ośmieli się mieć inne zdanie niż większość. Ale tak to już jest. Mi chodziło tylko i wyłącznie o to żeby- jak to ujął plaZmus- uświadomić wam, że nie można nazwać Polańskiego całkiem polskim reżyserem. Gdyby była okazja to wy nawet to co zagraniczne uznalibyście natychmiast za polskie byleby było sławne i wartościowe. Każdego sławnego kto by tworzył w polskim interesie należy z miejsca uznać za Polaka tak?
Mimo wszystko, ja uważam, że z porównaniem jakiego użyłeś w tytule tego tematu, troche przesadziłeś. Pewnie nie można Polańskiego nazwać 100% Polakiem, jednak z Polską ma na pewno dużo więcej wspólnego niż Ty - z całym szacunkiem - z Clintem Eastwoodem.
Pozdrawiam.