Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 281 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

Lieblig urodzony w Paryżu. A całe życie myślałam, że to mój rodak. Cóż... A jego imię tak naprawdę brzmi Raymond. Naprawdę, sprawdźcie w "Słowniku filmu" .

Dreamerin

Jego imię naprawdę brzmi Roman, takie znajdziesz w Jego paszporcie, Polański zresztą też tam jest. A skąd wiesz, że to nie twój rodak, tylko dlatego, że urodził się pod niemieckim nazwiskiem w żydowskiej rodzinie, poza granicami Polski?

Dreamerin

Dużo ludzi rodzi się w innym kraju niż ojczysty co nie oznacza, że są już pozbawieni wiezów krwi z rodzicami, którzy z niego pochodzą (ale nie wiem jak to jest dokładnie w jego przypadku).

Dreamerin

Nawet nie wiesz jak historia porozrzucała naszych rodaków po świecie.
Myslisz, ze Mickiewicz byl Polakiem ?? Blad... a moze Słowacki ? nie... Kopernik ? A skad...

Przynajmniej rozumujac Twoim tokiem. Jest polakiem, mowi po polsku (po angielsku i francusku rowniez) i wszyscy wiedza, ze POLSKA to jego kraj rodzinny. Tyle na ten temat.

Dreamerin

Nawet nie wiesz jak historia porozrzucała naszych rodaków po świecie.
Myslisz, ze Mickiewicz byl Polakiem ?? Blad... a moze Słowacki ? nie... Kopernik ? A skad...

Przynajmniej rozumujac Twoim tokiem. Jest polakiem, mowi po polsku (po angielsku i francusku rowniez) i wszyscy wiedza, ze POLSKA to jego kraj rodzinny. Tyle na ten temat.

Dreamerin

Należy mu się miano Polaka. Poczytaj jego autobiografię. "... od tej chwili naprawdę czułem, że Roman Polański, katolik to naprawdę ja..." tak mówił po przeżyciu holokaustu jako Żyd. Tak on też był w gettcie. A to że się urodził we Francji doprawdy nic nie znaczy.

Angie_21

Jeżeli Polański nie jest Polakiem, to kim w takim razie był Fryderyk Chopin? On nawet nie miał polskiego nazwiska! Ale mimo to, do dnia dzisiejszego, jest uważany za najwybitniejszego polskiego kompozytora. Więc miejsce urodzenia, czy nawet nazwisko, nie decyduje o tym, czy ktoś jest Polakiem, czy nie.

mariobb

Czy to nie jest denerwujące jak ktoś, tylko dlatego, że nie ma typowo-polskiego nazwiska i jest niedajboże Żydem, od razu skreślany jest jako Polak. Niestety żyjemy w takim nietolerancyjnym (to chyba za słabe słowo) kraju, gdzie Cygan czy Żyd, mimo że mieszka od kilku pokoleń w Polsce, mówi o sobie, że jest Polakiem, i jest większym patriotą niż ta banda nazistów, jest uważany za obcego.

Zamiast się cieszyć, że mamy tak wybitnego rodaka, to dyskutujemy o jego pochodzeniu.

Magi_Rose

czytałam kiedys o nim, wiem ze nosi nazwisko po ojcu czy dziadku który zmienił je na Polański na czesc miasta Polanica zdrój w którym odnalażł jakas swoja miłosc. Ale Roman polański prawie cała dzieciństwo był w Polsce i zawsze czuł sie Polakiem. O co wy sie czepiacie??? Przewciez wielu z was nosi Zydowskie czy niemieckie nazwiska, to tez wam przeszkadza?

Dreamerin

dla kina (i wogóle) jest POLAKIEM !! skończył łódzką filmówkę, nakręcił pierwszy film w Polsce i zawsze mówił i mówi żejest Polakiem ... więć nie piepsz głupot !!!

użytkownik usunięty
emsie

To że cały czas więcej go kojarzą za granicą a nie Polska to dla niego lepiej. Spójrzmy prawdzie w oczy. Gdyba nie kręcił prawie zawsze filmów za granicąi nie miał tych znajomości imion itd :P to by nie kręcił filmów z ludzmi jak Johny Depp czy Adrien Brody.

nie wiem jakiej on jest narodowosci ale wiem ze byl kiedys posadzony o molestowanie dzieci .

era

On nie był, lecz naal jest posądzany. Nie ma mozliwości powrotu do Stanów, bo zostanie zatrzymany, jaka jest prawda to tylko on wie.

era

chyba nie o molestowanie, tylko seks z nieletnią...

a z tą dyskusją narodowo-obywatelską to dajcie sobie spokój... urodził się w paryżu, w rodzinie polsko-żydowskiej, wychował w polsce i takie są fakty. najważniejsze w ocenie narodowości są obok genealogii jest chyba język i poczucie tożsamości... nie wiem skąd ta tendencja w polsce, do spychania wybitnych przedstawicieli narodu na margines i ochocze strącanie kogo popadnie z piedestału... i dlaczego w tle zawsze ksenofobia i antysemityzm?

Dreamerin

Co ty....... koleś!
Facet gnił w getcie w Krakowie przez całą wojnę a ty piszesz że to nie twój rodak...
Hitlerowcu wydarli mu gwoździem napis na dupie „polski żyd”.....

Dreamerin

Co ty....... koleś!
Facet gnił w getcie w Krakowie przez całą wojnę a ty piszesz że to nie twój rodak...
Hitlerowcu wydarli mu gwoździem napis na dupie „polski żyd”.....

Dreamerin

Roman Polański to najwybitniejszy reżyser Polski i świata. Podziwiam jego pracę, a jego filmy zawsze są zadziwiające i interesujące. "Nóż w Wodzie" to moja ulubiona pozycja.

PS (ta dziewczyna z którą spał była w pełni tego świadoma i zgadzała się na stosunek. Teraz jest już dawno pełnoletnia i chciałaby wycofać oskrażenie, ale nie może tego zrobić bo jej CHCIWI rodzice się na to nie zgadzają)

Bick

A w ogóle to podobno to "przestępstwo" uległo przedawnieniu... Oj, lżej mi się zrobiło po waszych postach :) Tak mi jakoś smutno było, że Polańskiemu już jest wszystko jedno czy Polska, Francja czy USA...

Phea

Przestepstwa seksualne nie ulegaja przedawnieniu...

Rainmaker

Ulegają, ulegają, ale termin przedawnienia nie biegnie, jeśli sprawca ukrywa się za granicą.

użytkownik usunięty
Bick

To do komentarza BICKA a nie ogólnej dyskusji oczywiście.

użytkownik usunięty
Bick

śmieszny jesteś. Czyli edług ciebie jak 5 latka będzie się zgadzała na stosunek to jest OK tak? Ona miała tylko 13 lat i podobno nie była świadoma, dał jej alkohol i środki usypiające. Więc nie broń go. Jest świetnym reżyserem ale też zaplutym pedofilem i nie da się tego ukryć.

Dreamerin

Z tego co wiem Polanski nie urodzi? sie w Polsce, a jego starzy nie byli Polakami. Wiec on tez nim nie jest. Mieszkal tu tylko przez jakis czas i nakrecil jeden film pelnometrazowy.

użytkownik usunięty
Motorcycle_Boy

Motorcycle Boy - masz racje.

Narodowosc-zydowska, matka - Rosjanka(pol-zydowka), ojciec-polski zyd. Polanski ma obywatelstwo francuskie poza tym i w Polsce bywa od wielkiego dzwonu, rodzine ma tez francuska. Nie posiada obywatelstwa polskiego. Poza tym sam podkresla, ze w Polsce spedzil dziecinstwo i mlodosc, nigdy nie powiedzial, ze jest Polakiem!

bzdury! jak nigdy nie powiedzial, ze jest Polakiem? cos slabo sie czlowieku orientujesz. Roman Polanski jest Polakiem, a ze urodzil sie poza granicami naszego kraju, no coz, bywa!

Motorcycle_Boy

Gdyby mieszkał w Polsce to by nie nakrecil dziesiątej części tych filmów które wyreżyserował,a i nikt poza naszymi granicami by o nim nie słyszał.

Rainmaker

Rainmaker - ale to wcale nie przeczy temu 2 wypowiedziom wyzej

asiek_temp

Ta dziewczyna miala 16 lat i byla w pelni swiadoma, ona nie chciala go skarzyc tylko jej rodzina zrobila to dla kasy.

Bick

No wiec dlatego najpier sie mysli (sprawdza dowód, legitymcję), a potem bzyka.

Dreamerin

Wyjaśnijmy ostatecznie:
Ojciec Polańskiego - Ryszard Polański (lub: Liebling) był polskim żydem
Matka Polańskiego - Bula Polańska (z domu Katz) urodziła się w Rosji (ale w żadnej mierze nie była Rosjanką), jej ojciec był żydem, zaś matka wg. papierów była wyznania rzymskokatolickiego.

Jako że pochodzenie żydowskie stwierdza się w linii żeńskiej - mimo żydowskiego ojca i dziadka - Polański jest wg prawa rabinackiego gojem, czyli obcym.
Jak można wywnioskować z jego własnych wypowiedzi - czuje on się wyłącznie Polakiem, w dodatku - przynajmniej za młodu - wyznawał chrześcijaństwo w obrządku katolickim.

Dreamerin

Zawsze bede szanowal Polanskiego, zawsze mowil ze jest Polakiem i nigdy nie kalaeczyl jezyka ojczysteg, ktos wczesniej napsal ze wielu Polakow urodzilo sie za granica, no i co ztego, jego rodzina ma pochodznie polskie i to jest najwazniejsze:) Zawsze wraca z usmiechem do kraju gdzie spedzil mlodosc i skonczyl studia, gdzie zaczynal swoja rezyserska przygode...

lightyears

Pokaz mi kiedy Polanski powiedział ze jest Polakiem? A nawet jesli to i tak nim nie jest - czy mu to sie podoba czy nie.

Motorcycle_Boy

Nie jest Polakiem, nie jest Żydem... To kim jest?

Jesus_Mordino

Ja myślę, że Polański może jest kosmitą...

Motorcycle_Boy

oj człowieku skończ już. Jak mówi, że jest Polakiem to nim jest, a Ty kim jesteś, żeby mu zabronić tak mówić?

Yokichi

"Jak mówi, że jest Polakiem to nim jest, a Ty kim jesteś, żeby mu zabronić tak mówić?"

Ale nie mówi i w tym rzecz. A jak jednak twierdzisz ze tak powiedział to pokaz mi gdzie i kiedy.

Motorcycle_Boy

Przed premiera Pianisty w wywiadzie amerykanskim Polański zapytany czy czuje sie francuzem czy polakiem ,reżyser odpowiada: "Sercem , naturalnie czuje sie polakiem". Wiecej dowodów ???????

Wielki_ted

Dobrze , że zgasiliście twórce tematu 36 postami,
jak niemcy wchodzili to tatus mu powiedział , "patrz idą te skurwysyny "
to było apropo Pianisty
to kim on jest jak nie Polakiem ciole matole?????????????????????????????????

Motorcycle_Boy

jesteś niedoinformowany, więc nie będę z tobą polemizował. nara.

Yokichi

A ja dalej twierdze ze Polanski to najlepszy POLSKI rezyser :D

Bick

Ta najlepszy Polski reżyser który nakręcił jeden polski film...
Jego Polskość jest strasznie wymuszona ;/ Urodził się w Francji,filmy które kręci są albo francuskie albo amerykańskie,jego żona to francuzka jedyne co w nim polskie to nazwisko;o
W moim odczuciu on przestał być polakiem od 1965 roku ;f

Dreamerin

Cóż za głęboki temat i jakie głębokie argumenty...

Jakby to miało znaczenie...
- tymczasem wg mnie Polański robi ostatnio filmy dośc akademickie i to jest w tym momencie raczej zarzut, niż zaleta. Fakt, jest dobry, ale nie aż tak...
- z drugiej strony nigdy nie widziałam "Noża w wodzie" i przyznaję, mea culpa, bo miałam okazję...
- i nie mogłam pojąć czemu Wajdzie tak zależało, żeby zagrał Papkina w "Zemście", bo aktorsko też był taki sobie...
- ale i tak jest o niebo lepszy od większości Polskich reżyserów, hmmm...

Wracając zaś do tego czy on jest Polakiem czy nie...a co by Ci to dało? Facet ma doświadczenia związane z Polską może ciut bradziej traumatyczne niż ktokolwiek z nas. Każdy ma jakieś doświadczenia w jakimś miesjcu. I co z tego? Czy przez to, że to Polak zdobywa laury, Ty jesteś choć odrobinę mniej nudny albo lepszy? Śmieszą mnie te wszystkie dywagacje typu: on/a jest/nie jest Polakiem/Żydem/Ruskim itd...i o rany NASI wygrali...i...o rany, RODAKU!...spróbujmy osiągać coś w życiu na własne konto, zamiast dopatrywać się rodaka w każdym kto coś osiągnął.....

>>>czy wiecie że babka Juliette Binoche pochodziła z Częstochowy? Ojej. Ja też jestem z Częstochowy. Jestem tak ładna i utalentowana jak ona, bo ona też pochodzi z Częstochowy. No chyba, że jej babka była Żydówką. To w takim razie nie jest ładna. Żydówki nie są Polkami. I niemożliwe, żeby były utalentowane. A już ładne to nie są napewno. Zawsze uważałam, że Binoche jest brzydka...BRZYDAAAAL...I urodziła się w Paryżu. To we Francji jest. Naprawdę, sprawdźcie w "Słowniku filmu". A cały miesiąc myślałam, że to moja rodaczka.<<<

:P

Jorjan

Popieram. Co najmniej śmieszne są takie próby podczepiania się pod ludzi, którzy coś osiągnęli i dowartościowywanie się w ten sposób. Tak samo śmieszny jest ten temat, na który niepotrzebnie odpowiadam, ale nie mogę się oprzeć jego głupocie. I to chyba jest fenomen tych wszystkich rzekomo prowokacyjnych wątków ;]

Lady_Snape

Moze odwołajmy sie od tego co sam powiedział..
A powiedział, że nie jest Polakiem, tylko Żydem

Arkanadien

Tak odwołajmy się "od tego" ;/ Jestem wręcz wstrząśnięta i wydaje mi się, że gdy ta bulwersująca wiadomość do mnie dotarła, od tej pory będę innym człowiekiem i zmieni to mój stosunek do świata i kina jako takiego. Dżizas...

użytkownik usunięty
Lady_Snape

Dlaczego uważasz, że cieszenie się z sukcesu rodaka to podczepianie się i dowartościowanie? Jak każdy masz rodzinę i pewnie cieszysz się jak ktoś z twoich członków rodziny odniesie sukces i obchodzi cie to bardziej niż sukces jakiegoś nieznajomego gościa mieszkającego 3 ulice dalej. A naród to taka większa rodzina i nie ma w tym nic dziwnego ,iż ludziom zależy by osoby odnoszące sukces były ich rodakami.

Dobrze, zgadzam się - ale również z tym, że sytuacja, o której piszesz dotyczy w nas różnym stopniu, bo jedni czują się z tą rodziną zżyci bardziej inni mniej. Ale nie za wszelką cenę! Nie z uporem rozczarowanego maniaka powtarzać, że "ktoś się czuje bardziej Żydem niż Polakiem" i opluwać jego nazwisko. Czy jakikolwiek ma mieć to cel. Naprawdę nie rozumiem takiego podejścia, kiedy ktoś zmusza nas do zwracania uwagi na fakt, iż Polański nie jest na tyle polski, na ile "powinien być". Śmieszny sposób traktowania ludzi. I na pewno zawiść z racji tego, że odnieśli sukces, a nie są "pełnoprawnymi Polakami" (?!).

Dreamerin

Nie ma czegoś takiego jak polski żyd . żyd to żyd i tyle , nie jest ani Polakiego ani członkiem jakiejkolwiek innej nacji .

Dreamerin

z tego co ja wiem (przepraszam jesli sie myle) to polanski wcale sie nie uwaza za polaka i mysle ze robienie z niego polaka na sile jest glupie. bo to tak jak z kogos kto jest polakiem i nim sie czuje francuzi by na sile chcieli zrobic francuza dlatego ze cos w zyciu osiagnal i fajnie jest powiedziec: o to nasz rodak. chyba kazdy jest tym kim sie czuje wiec skoro on sie nie uwaza za polaka to nie spolszczajmy go na sile. i nie mozna tez miec do niego o to pretensji bo to raczej bez sensu.

MartynaD

Jak wiesz, to podaj źródło. Ja np. pamiętam jak podczas konferencji prasowej po ceremonii przyznania Złotych Palm, powiedział że jest szczęśliwy, że zdobył tę nagrodę dla Polski.

Jesus_Mordino

Jak pamiętasz to podaj źródło. A tak swoja droga to tego typu populistycznym blekotem każdy może rzucac. Urodziłem sie w Polsce ale sercem czuje sie Amerykaninem. I co,jestem nim? No raczej nie. Ale wszystko co robie, robie dla USA! Bzdura totalna.