Roman PolańskiI

Raymond Roman Thierry Liebling

8,3
15 276 ocen pracy reżysera
powrót do forum osoby Roman Polański

To było hipisowskie życie i nie jeden z was zrobiłby tak samo. Prostaki nie potrafią myśleć kategoriami artystycznymi i jeść te soczyste winogrona. Co innego pedofil i gwałciciel a co innego bohema artystyczna. Ta dziewczyna była świadoma. Najlepsze jest to że ona nie ma nic do zarzucenia a inni robią to za nią - takie to... PISowskie.
Pomyślcie katole, prawicowcy, wieśniaki itd itp. To artysta - a może zazdrościcie.

MatiBanas

Nie no padłem nić tylko tłuc głową w ścianę jak się czyta takie głupoty. Bycie artystą choć by najwybitniejszym nie zwalnia nikogo od odpowiedzialności za własne czyny. To co on zrobił to była zwykła pedofilia, nie sypia się z dziećmi i tyle!!! On to zrobił i musi za to odpowiedzieć.

frycek49

Powtórzę się: Nastoletnia naćpana modelka daje dupy wpływowemu człowiekowi. Naprawdę uważacie, że jest w tym coś strasznego, niewybaczalnego? Sorry, ale w tym środowisku takie rzeczy dzieją się codziennie! Owszem Polański postąpił źle, ale już dawno za swój błąd zapłacił, a rzekoma "ofiara" mu wybaczyła. Na dzień dzisiejszy Roman Polański to człowiek w podeszłym wieku, mąż i ojciec dwójki niepełnoletnich dzieci. Mężczyzna, który nikomu nie zagraża, nikomu nic złego nie robi (ani przez te 33 lata nie zrobił). Wręcz przeciwnie-stworzył w tym okresie kilka dobrych filmach i samemu wykreował świetne role jako aktor. Jak dla mnie o wiele gorzej by było, gdyby Polański poszedł wtedy do więzienia i nie powstałyby takie filmy jak Pianista, Frantic czy Gorzkie gody. Poza tym, dlaczego wszyscy napadają na niego teraz, a nie na przykład 5 lat temu? Jesteście żałośni...

lew890

No trudno nie powstały by. Ale co to ma do rzeczy. Skoro w kodeksie jest napisane że nie sypia się z dziećmi to się tego nie robi a jak ktoś to robi to musi się liczyć z tym że mogą go za to kiedyś d***ć i będzie musiał ponieść karę jaka jest z to przewidziana w ustawie. I nie ważne czy jest wybitnym artystą, politykiem czy odkrywcą może sobie być kim chce ale karę musi ponieść tak sam jak ten który nie jest tym artystą bo mu się zwyczajnie ona należy. Tak ja uważam i jestem też za zniesieniem immunitetów po to właśnie żeby każdy musiał się liczyć z odpowiedzialnością za swe uczynki jak każdy normalny obywatel dla nikogo nie powinno być taryf ulgowych.

użytkownik usunięty
frycek49

A myślicie, że Nicholson to nie spał nigdy z nastolatką? Albo inny wielki aktor? A jakoś nikt go nie potępia. Pili, ćpali przecież to żadna tajemnica, chodzili do łóżek z młodmi dziewczynami, nikt się o wiek nie pyta, laski które zrobiłyby wszystko aby dostać choćby rólkę w filmie. A nie gwiazdy, tylko normalni pełnoletni ludzie często tak samo chodzą do łóżek z 16 albo 17 latkami, i jakoś w więzieniu nie siedzą. Polański ma w życiu strasznego pecha - bo tylko jego afera wyszła na jaw, wiadomo ponieważ matka wyczuła łatwą kasę. szkoda że nie było jej jak 12 latka pozowała do zdjęć i za wszelką cenę chciała się do filmu wkręcić.

Polański ma pecha - no nie do końca. Pecha to mają ludzie którzy nie mają
sławy i pięniedzy pozwalających zwiać za granice. Za takie same "grzechy"
siedze w więżieniu do końca życia(no żeby być szczery to ja np znam
przypadek nauczycielki jennifer leigh rice którą stan waszyngton skazał za
sypianie z uczniem na '25 years to life' czyli dozywocie z możliwościa
zwolnienia po 25 latach. Serio.
A np gdzieś słyszałem że w kaliforni nauczyciel dostał 300 lat za 13
latkę, czyli dziewczynę w wieku samanty.

duende_2

A w Polsce uniewinnienie... link gdzieś już podawałam. Facet tak samo jak Roman, został wmanerworwany w niezłe gówno, ale sąd go uniewinnił, ze wzgędu na okolicznośći...

duende_2

I bardzo dobrze że tyle dostał należy mu się i każdy jeden taki powinien tak samo odpowiadać z takie czyny a to że nie wszyscy odpowiadają za sypianie z dziećmi to wina organów ścigania że mają taką wykrywalność jaką mają a nie tego że prawo tak zabrania. Morderców, gwałcicieli, złodziei też nie udaje się wszystkich wyłapywać zawsze się zdarzą tacy co się ukryją, zwieją, sfałszują dowody, czy po prostu organy ścigania dadzą za przeproszeniem d***py. Ale to nie wina przepisów że zabraniają mordować, kraść czy gwałcić tyko tych którzy są od tego by ścigać tych co popełniają te przestępstwa

frycek49

Moim zdaniem polacy oceniaja Polanskiego za to jaki on tam jest i co
zrobil a nie oceniaja go jako rezysera i jego filmow , rozumiem ze jest on
osoba publiczna i ze cale zamiaszanie wokol jego osoby obieglo tak duzy
kawal swiata to jest czywiste , ale nie mamy prawa wpierdzielac sie w jego
prywatne życie i sprawy , spekulujac na tym co powiedziali w panoramie ,
napisali w fakcie , albo na inny gownie.Ale niestety wiekszosc ludzi tak
robi , po przeczytaniu kilku linijek w jakims szmatławcu za 1.50zl z kiosku
ruchu myśla ze sa wszech wiedzący w tej sprawie i zaśmiecaja forum .

MatiBanas

W USA tak jest, że jeśli sypiasz z nieletnią, nawet za jej przyzwoleniem, za jej zgodą, to jest to brane za gwałt. Po pierwsze matka tej panienki, sama chciała być aktorką i swoje niespełnione ambicje przelewała na córkę, bo za wszelką cenę chciała z niej zrobić gwiazdę. Czy tak postępuje w ogóle matka i puszcza małą dziewczynkę samą bez opieki do obcego faceta, nawet jeśli on jest znanym reżyserem... Kochająca matka, poszła by razem z córką, tak robią prawdziwi rodzice. Zresztą dziewczynka nie była już dziewicą... Polański ma tak barwne życie, że nie jedną książkę można by napisać.Charles Milles Manson namawiał (miał sektę) do morderstwa Sharon Tate, która była w ósmym miesiącu ciąży, została pchnięta nożem 16 razy, to był rzeź. Po za żona Polańskiego, jeszcze były cztery zmasakrowane trupy. Czyny i życie Charlesa Mansona inspirują wielu muzyków, między innymi Marilyn Manson ma po nim pseudonim. W roku 2012 (w wieku lat 78) będzie mógł po raz kolejny starać się o przedterminowe zwolnienie. O Mansonie powstaje książki, jest inspiracją dla wielu muzyków, którzy piszą o nim piosenki, a on sobie na tym kasę zarabia, to jest dopiero parodia;( No ale cóż taka jest Ameryka...

użytkownik usunięty
anialek36

Polański ma bardzo dużego pecha w życiu, bo mu zamordowali żonę w 8 miesiącu ciąży, a to nie spotyka co 3 człowieka na ziemi.
Nie wspominając o traumatycznym dzieciństwie w wojennej Europie.

Wiele chaosu o nic. Jeżeli oddała mu się dobrowolnie to jaki to problem? Do tych wszystkich którzy się rzucają na Polańskiego powiem tak: nie zapominajcie oskarżyć wszystkich tych którzy przespali się z niepełnoletnimi po dyskotekach,zabawach itd. oraz tych którzy uprawiają seks z "galeriankami". Wszyscy oni powinni zostać oskarżeni o gwałt (myślę że wtedy co najmniej 10 % mężczyzn w Polsce siedziało by za gwałt)?

użytkownik usunięty
Beinn_Naintchiel

No to jest problem, i słusznie że to jest karane. ALE: W przypadku Polańskiego proces 30 lat temu nie miał wiele wspólnego ze sprawiedliwością (o stronniczości tamtego sędziego nawet w Ameryce się mówi wprost), poza tym on już swoją karę odbył, banicja pozbawiła go szans na karierę w Hollywood. A skoro "ofiara" prosi o nieściganie Polańskiego, to tym bardziej powinni mu już dać spokój.

a ja słyszałem że polański raczej nie rozpaczał po smierci żony i od razu
udał się na dziwki. No może musiał odreagować?
Oczywiście nie wiem czy to prawda. Może te plotkę wymyślił ktoś złośliwy

użytkownik usunięty
duende_2

Co nie przeszkadzało ci oczywiście puścić plotki dalej... :\

MatiBanas

Mnie najbardziej dziwi/żenuje/śmieszy ta nagła nagonka. Przecież ten incydent wydarzył się ponad 30 lat temu, a teraz nagle wielkie mecyje. Dopóki nikt go nie złapał to wszyscy (zwłaszcza Polacy) go wielbili i zawsze duma była, że nagrody zbierał i światową karierę robił. No, w każdym razie nikt mu nic nie wytykał, a jeśli już - to raczej w formie krótkiej "anegdotki" i big deal to to nie był jakoś. Teraz wielkie rozmowy i dyskusje, jakby to się niedawno stało. Jedno wielkie zakłamanie.

huulaka

O jakim zakłamaniu mówisz, ja go nie chwaliłem, nie cieszyłem sie gdy
odbierał nagrody, nie jestem ze środowiska filmowego a więc polański jako
człowiek mi wisi i powiewa, on już swoje życie przeżył.
Co do jego filmów, nie widziałem większej części, ale on zazwyczaj
świetnie wypada w ekranizacjach, gdy stoi za nim wybitny literacki materiał
i niejako wyłania się z niego gotowy film. Takie np. dziecko rosmery czu
zwłaszcza "gorzkie gody" zrobiły na mnie naprawde duże wrażenie. No ale
przy "gorzkich godach " miał ułatwione zadanie bo polański miał podobne
podejście do życia jak główny bohater. Ale np w takim pianiście czchoćby
lokatorze nie ma odrobiny polotu. Tak samo wstręt mnie nie powalił.
Autor widmo jest ekranizacją więc być moze jest całkiem niezły.
Co do jego czynu, wierz mi ze w tej chwili masa męzczyzn i kobiet w
stanach siedzi za kratami z wyrokami dozywocia, bądż dlugo letniego
więzienia, za ten sam czyn( 20, 25 lat). Tylko że oni nie mieli kasy żeby
sie wykupić i zwiać za granicę. Oczywiście nie można mieć o to pretensji do
polańskiego, każdy normalny człowiek zrobił by tak jak on. Tylko że na tym
przykładzie widać jak na dłoni jaka chora jest ameryka

duende_2

"...świetnie wypada w ekranizacjach, gdy stoi za nim wybitny literacki materiał i niejako wyłania się z niego gotowy film"
-Ten fragment Twego wpisu bardzo pasuje mi do Coppoli albo Wajdy, ale mieć dobry materiał na film w postaci książki to jeszcze nie wszystko. Trzeba ją jeszcze odpowiednio zekranizować, a tylko nielicznym się to udaje.

A Nóż w wodzie? Nie jest na podstawie żadnej książki a film powstał genialny (pierwszy polski film nominowany do Oscara).

""gorzkie gody" zrobiły na mnie naprawde duże wrażenie. No ale
przy "gorzkich godach " miał ułatwione zadanie bo polański miał podobne
podejście do życia jak główny bohater."
-A skąd Ty znasz jego podejście do życia? Jedyne co o nim wiesz, to ta sprawa z Samanthą, która zresztą nie jest do końca wyjaśniona.

"Ale np w takim pianiście czchoćby
lokatorze nie ma odrobiny polotu. Tak samo wstręt mnie nie powalił. "
-Lokatorowi brakuje inwencji twórczej? Chyba żartujesz. A Pianista? Polański pokazał w tym filmie to, co przeżył na własnej skórze-wojnę, śmierć rodziców, sytuację Żydów. Nie rozumiem, o co chodzi z tym brakiem polotu w tym przypadku. Może mi wyjaśnisz?