Paulo CoelhoI

6,8
11 ocen scenariuszy
powrót do forum osoby Paulo Coelho

Nawet nie wiedziałam, że zaszczycił swą osobą filmweba. Dlaczego kobiety czytają coś takiego? To pytanie w stylu, dlaczego słuchają Rubika. Bo tak mu blisko do porządnej literatury jak Rubikowi do muzyki poważnej. Dodam moje ulubione cytaty:

"– Który dzień w naszym życiu nigdy nie nadchodzi?
– Jutro. "

"Ludzie nie są w stanie pojąć, co to jest szczęście."

"Człowiek musi przejść przez różne etapy, zanim wypełni swe przeznaczenie."

" Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów.(...) Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych. "

Nie sposób wszystkiego przytoczyć, bo jego książki to zlepek wielu równie błyskotliwych i głębokich złotych myśli. To jest tzw. bełkot pseudofilozoficzny/

użytkownik usunięty

Zgadzam się w zupełności. Czytam właśnie "Jedenaście minut" i nie wiem, czy dobrnę do końca. Głupota głównej bohaterki jest po prostu nieprawdopodobna. Nie wierzę, że ludzie mogą mieć takie siano w głowie. Czytam już którąś książkę jego autorstwa, mając nadzieję, że w końcu zrozumiem, dlaczego niektórzy ludzie tak się nim zachwycają (bo jak wiadomo, każdy artysta ma swoje wzloty i upadki- może akurat książki które czytałam były z tych mniej udanych? (nawet King miał parę "upadków")) i odnoszę wrażenie, że to z powodu właśnie tej "pseudofilozofii". Ale zawsze staram się znaleźć coś pozytywnego i tutaj mogę dodać, że jedyną udaną rzeczą Coelho (według mnie) była opowieść o czarnoksiężniku, który chcąc zniszczyć królestwo wlał magiczny płyn do studni, z której czerpali wszyscy mieszkańcy miasta- wtrącona w "Weronika postanawia umrzeć", jednak to nie zmienia faktu, że po kolejną jego książkę sięgnę dopiero w momencie, kiedy już naprawdę nie będę miała nic do czytania. Podsumowując- irytuje mnie jak ktoś z banału chce zrobić coś "głębokiego" i pełnego patosu.

Brooke, dzięki za cytaty.

"– Który dzień w naszym życiu nigdy nie nadchodzi?
– Jutro. " - Dla ludzi "szczęśliwych" zawsze jest dzisiaj.

"Ludzie nie są w stanie pojąć, co to jest szczęście." - Podobno "szczęśliwi" czasu nie liczą.

"Człowiek musi przejść przez różne etapy, zanim wypełni swe przeznaczenie." - Aby jakoś umrzeć. A "gdy masz dosyć brudnych nocy, cierpkich dni, to weź sznur i powieś się na jakimś haku. Zrób coś z sobą."

" Mamy prawo popełniać w życiu wiele błędów.(...) Oprócz jednego: tego, który niszczy nas samych. " - Tutaj też chyba popełniono błąd.

Przecież to jest idol dzieci kwejka i innych tego typu portali. Tak jak powiedział autor tematu - jego dzieła to "pseudofilozoficzny bełkot". Nie trafia do mnie takie coś, zatem wystawiam zasłużone 1.

TylkoOnTuStoi

Ja bardzo lubię i cenię sobie jego książki, a nie uważam się za "dziecko kwejka", tym bardziej, że nie oglądam takich shitów jak ten cały kwejk.

Louise92

Pokaż mi dziecko kwejka, które uważa się za dziecko kwejka :)

Louise92

Piękne cytaty i TYLE W TEMACIE. I PRAWDZIWE CO SIĘ SPRAWDZAJĄ. TAAA? TAK!

TylkoOnTuStoi

biedny jesteś

tacyssup

A powiedz, że tak w 90% przypadkach nie jest.

TylkoOnTuStoi

może i masz dobry gust jeśli chodzi o rap, ale jeśli chodzi o książki to lepiej się nie wypowiadaj - tak będzie najlepiej.

tacyssup

Huh :D Szczera do bólu....

TylkoOnTuStoi

Wiesz, to ma też swoje plusy, bo dzięki Tobie przesluchałam płyty laikike, jimsona i stwierdzam, że są naprawdę dobre. Co do P.C to ile jego książek przeczytałeś? może trochę przesadziłam, bo trochę mnie wkurzyłeś:)

tacyssup

Miło, już możesz zostać moją żoną :D

Nie no, teraz tak na poważnie: Co do Coelho, czytałem "Zahir" ... i nie dokończyłem. Nuda... nuda, nuda. Niestety wole Stephena Kinga, czy Clivea Barkera. Nie trafia to do mnie.

Dobry i już.