Michał Żebrowski

7,8
19 348 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Michał Żebrowski

Czytam te wszystkie komentarze i uważam, że czas żeby ktoś napisał raz a porządnie to co o tym wszystkim myśli.
Na początku pozwolę sobie zacytować fragmenty jednego z mądrzejszych komentarzy jaki udało mi się wyłowić: ?Trochę więcej poczucia humoru. Nauczyliśmy się jako społeczeństwo krytykować wszystko i wszystkich za to kim są, co robią, jak mówią. Tylko czemu ma to służyć i kto upoważnił niektóre osoby do uwłaczania innym. Niektórzy powinni poszukać upustu swoich emocji gdzie indziej, bo obrażać i krytykować jest najprościej? (?) ?Radzę się wam zdystansować i jeśli krytykować to wysilić się trochę bardziej i dowiedzieć się czegoś więcej o krytykowanym. Morał na koniec: Jeśli się kogoś nie lubi(nie zna)to się na jego temat nie wypowiada, bo ocena jest nieobiektywna.? Mądre słowa muszę przyznać i uważam tak samo.
Teraz postaram się ustosunkować do głosów krytyki.

1. Poruszę kwestię krytykowania gry aktorskiej Michała Żebrowskiego. Niektórzy zarzucają mu cyt: ?Każda rola taka sama? , ?Drewno? , ?W każdym filmie gra dokładnie tak samo? itp.
Według mnie to świadczy tylko o tym, że aktor ma swój styl i jest mu WIERNY. Marny ten aktor, który go nie posiada. Styl ma być jakimś wyróżnikiem po którym rozpoznaje się danego aktora. Pokuszę się w tym miejscu o porównanie do Krystyny Jandy. Jest ona rozpoznawalna pod każdą charakteryzacją, niezależnie od roli ponieważ ma swój styl, który jest w zasadzie niezmienny, styl który przez jednych może być podziwiany i lubiany a drugim może się nie podobać (tylko to nie powód do wypisywania ostrych słów, a już zupełnie śmieszne wydaje się wypisywanie bredni na temat braku talentu danego aktora). Najważniejsi w opiniach są ci, którzy nie kierują się uprzedzeniami i wypowiadają się obiektywnie. Osobiście zauważyłam, że prawdopodobnie większość krytykantów ogląda film z udziałem Żebrowskiego (albo i nie ogląda), aby zapoznać się z tematem, a później rozpocząć soczystą krytykę. Tak naprawdę w swoich ?sądach? krążą wciąż wokół tych samych kwestii, nie mogąc znaleźć innych argumentów. Wracając do tematu stylu gry, moja sugestia: Niech Janda gra tak jak Janda, niech Filipsiki gra jak to Filipiki, Nowicki jak Nowicki i Żebrowski tak jak Żebrowski, bo są ludzie, którzy właśnie taką grę kochają, których ta gra wzrusza i którym trafia do serc. Jak już wcześniej napisałam marny aktor ten, który nie ma własnego stylu. Pełno mamy obecnie ?Zakościelnych? i ?Mroczków? i właśnie takim aktorom można zarzucić cyt: ?Każda rola taka sama? , ?Drewno? , ?W każdym filmie gra dokładnie tak samo? itp.

2. Chcę powiedzieć (pewnie tak jak większość), że również bardzo lubię i podziwiam Michała Żebrowskiego za jego postawę, odpowiednie podejście do zawodu, konsekwencję w działaniach i godność, której złośliwi internauci mu nie odbiorą (bo i tak on nie korzysta z sieci, jak sam mówi woli zieleń heh). Cenię go za inteligencję, oczytanie i wygadanie. Wywiady z nim są bardzo przyjemne w czytaniu i mądre (szkoda, że jest ich tak niewiele). Szanuję go za to, że się nie sprzedaje tak jak inni.

3. Niektórzy wypisują coś w stylu dlaczego on gra Skrzetuskiego, Pana Tadeusza, Wojciecha itd. Ja z perspektywy czasu nie wyobrażam sobie innego Tadeusza czy Wojciecha. Przekazuje on swoim bohaterom własną wrażliwość, umiłowanie do poezji, czystą polskość... Niektórzy mogą tego nie zauważyć (najczęściej, bo nie chcą zauważyć, lepiej napisać złe). Rozumiem, że komuś nie odpowiada nazwisko Żebrowskiego w napisach końcowych filmu, ale nie rozumiem dlaczego się neguje, a samemu nie podaje się aktora, który mógłby zagrać zamiast Żebrowskiego. Naprawdę dziwny jest ten świat.

4. Szkoda, że w czasach, gdy w Polsce motorem napędzającym karierę są seriale i inne mało ambitne produkcje piętnuje się aktorów, którzy są naprawdę wartościowi, którzy nie podążają z tłumem i którzy bez wstydu mogą być przedstawicielami naszej polskiej kultury filmowej. Teraz mamy Kondrata, Gajosa, Nowickiego, a kogo w takim razie za 20-30 lat będziemy uznawać za ich GODNYCH następców?

sardynka61

bardzo mądry tekst i przynajmniej są jakieś konkrety a nie tak jak u innych sama krytyka bez pokrycia. zgadzam sie w 100%procentach niech aktor/aktorka ma swoj styl i sie go w grze trzymają bo wychodzi to im (tak jak i w przypadku żebrowskiego) na dobre. za kilka lat niestety zabraknie wielu wspaniały ludzi ktorzy wsytepuja w tej chwili w filmach badz teatrze. i ciekawe kogo bedziemy ogladac jesli nie aktorów pokroju michala. może cichopek, albo ktoregos z bliznakow? wątpie...krytyka sama w sobie jest czesto dobra ale tylko wtedy gdy czyms ją uzasadnimy. nie jestem zla komentarzami osob, ktore żebrowskiego nie lubią. kazdy ma inny gust i innych aktorow woli ogladac na ekranie albo scenie, ale zawsze cos musimy dac na swoje uzasadnienie a nie tylko tzw.'maslo maslane' pozdrawiam :)

sardynka61

Oczywiście się zgadzam. Dodałabym również, że Michał jako niestety jeden z nielicznych aktorów w naszym kraju jest gotowy na poświęcenia dla sztuki, aby odpowiednio przeobrazić się w graną postać ( tak jak wielkie gwiazdy światowego kina) To znaczy jest gotów na wyhodowanie długich włosow a następnie je przefarbować na blond, zapuścić długą brodę i 'kudły', ogolić głowę na 'zero', przytyć i 'przypakować' oraz podjąć się głodówki, by pokazać wyniszczenie bohatera przez chorobę tak jak było to w przypadku filmu 'Kto nigdy nie żył...'. To tylko aspekty fizyczne, ale są również zauważalne i inne. Chyba mało który aktor byłby w stanie w tak wzruszający sposób wypowiedzieć 'Myślisz mi się' na końcu 'Pręg'. Poza tym widać, że Michał nie idzie na łatwiznę i jak się czegoś podejmuje to można zawsze na nim polegać w sprawach zawodowych. Sam Seweryn się wypowiadał, że podczas kręcenia filmu zawsze pierwszy na planie był Żebrowski, długo przed wszystkimi.

sardynka61

Nie muszę niczego dodawać. Świetnie to ujęłaś. Brawo dla Ciebie i jeszcze raz dla pana Michała, znakomitego aktora!! ;)
Pozdrawiam!

sardynka61

Zgadzam się, trudno się nie zgodzić. Charyzmatyczny, nie podążający za tłumem i za chwilową modą. Myślę, że także ponadczasowy i zawsze na równym poziomie. Mam nadzieje, że coraz więcej ludzi zacznie 'głębiej' obserwować i wyciągać wnioski z otaczającego świata (polskiego show biznesu). Jeśli nie aktorzy pokroju Żebrowskiego to jacy ?

sardynka61

Ja rowniez się zgadzam. Bardzo dobry aktor i mądry czlowiek.