Jak dla mnie jest on obok Więckiewicza obecnie najlepszym polskim aktor w tym pokoleniu i co w
czymś ciekawym grają,a waszym?
Faktycznie. Dorociński i Więckiewicz to na chwilę obecną najlepsi polscy aktorzy. Ja czekam na film , w którym te dwa "giganty" się zmierzą. Już nie mogę się doczekać!!!
W całej rozciągłości zgadzam się z panami :)
Nie mniej jednak trzeba zauważyć, że ogólne zaplecze aktorskie Polski jest bardzo barwne i bogate. Pozostaje tylko życzyć wielu dobrych scenariuszy i na kino wydam majątek :)
A ja sądzę, że Dorociński bije na głowę Więckiewicza - jest zdecydowanie bardziej wszechstronny i ma ciekawszy dorobek.
Dorociński nIe ma jeszcze tej swobody/naturalności co starsi aktorzy, w tym Więckiewicz, a dawniej Linda.
A na czym polega naturalność Więckiewicza, której nie posiadł Dorociński? Bo mam wrażenie, że to co czytam to nic ponad frazes.
Dorociński ma na swoim koncie znakomite, różnorodne role w kinie niekomercyjnym, których brakuje w dorobku Więckiewiczowi. Więckiewicz do perfekcji opanował granie określonych typów postaci, często w kolejnych filmach wraca do ogranych już wcześniej filmowych masek i tak raz po raz albo przywdziewa oblicze cynika albo półgłówka cwaniaka. Co mnie uderza w przypadku Więckiewicza to fakt, że nigdy nie błyszczy na ekranie, gdy przychodzi mu występować obok równie zdolnych aktorów, w przypadku "Wymyku" to Simlat i Muskała przykuwali uwagę zdecydowanie mocniej niż on. Cóż w mojej opinii Więckiewicz to bardzo dobry aktor kina komercyjnego (stąd popularność i dobra prasa) ale to Dorociński sprawdza się w każdej odsłonie i każdym gatunku... no i nie zaliczył ról w niewypałach typu "Trick", "Śluby panieńskie" czy "Nigdy nie mów nigdy".
Obaj są dobrymi aktorami i wolę ich niż np. blondynów Szyca, Adamczyka i Stuhra. Każdy z nas przedstawia własną opinię/widzenie. Jedni piszą na przykład o Julii Kijowskiej, że to największy talent, a inni mówią że nie potrafi mówić.
Nie wchodząc mocno w temat ja myśle że obaj aktorzy są bardzo dobrzy. Niema co ich tak porównywać to dobrze że jeden ma dobre cechy żeby zagrać w filmie Odwruceni a drugi żeby w tego rodzaju filmie. Po co nam dwie prześcigające się kopie lepiej mieć dwa różnorodne cenne orginały.
kto się lepiej prezentuje? :p zgadzam się że obaj aktorzy są najlepsi :) i jeśli chodzi o wygląd na obu mogę patrzeć i patrzeć ;)
Ja bym jeszcze dodała Woronowicza, ale tak to się zgadzam w pełnej rozciągłości.