Ta tematyka jest od wieków omawiana na licznych forach. Męscy członkowie rodu Sobieskich odeszli bezpotomnie 250 lat temu. Krew tej rodziny płynęła za to w żyłach Wittelsbachów, Stuartów, Tureniuszy. Nie ma technicznej możliwości, żeby pani Sobieski była w prostej linii potomkinią króla Jana, co zresztą nie ma większego znaczenia ani dla szukającej promocji aktoreczki, ani dla nas - widzów.
zgadzam sie!!! Ja tez nie wierze że ona jest potomkinią króla.Jestem ciekawego kto taką bajeczkę puścil :D
Zdecydowanie nie jest ona potomkinią Jana III - miał on przecież tylko jednego syna - Jakuba, a ten miał same córki!
Wersja I - Leelee faktycznie pochodzi z rodziny, która doszukała się pochodzenia, po kądzieli, od Jana III i już w Hameryce zmieniła nazwisko.
Wersja II - któryś z jej przodków chciał zmienić nazwisko, bo Amerykanie mieli trudność z wymówieniem "Rosenzweig". Otworzył więc podręcznik historii na przypadkowej stronie...
Wersja III - rodzina Leelee faktycznie pochodzi od stryja Jana III - [verification needed]
z tego co Leelee wspomina na oficjalnej stronie:
http://www.leeleesobieski.com/info/biography.html
Sobieski był jej pra,pra,pra,pra wujkiem, nie dziadkiem :)
Ona ma tyle wspólnego z Janem III Sobieskim co poseł Jagiełło z SLD z Władysławem Jagiełło (dla niekumatych nic)
w ameryce i tak przeszło że jest potomkiem króla Jana III Sobieskiego hahahaha... tam chyba każdy kit przejdzie...
> Ona ma tyle wspólnego z Janem III Sobieskim co poseł Jagiełło z SLD
Tym bardziej, że pan poseł wcześniej nazywał się Jagła, ale sobie zmienił nazwisko.
Jan III Sobieski miał więcej synów niż jednego. Oprócz Jakuba byli to jeszcze:
-Aleksander Benedykt(1677-1714)
-Konstanty Władysław(1680-1726)
-Jan(1683-1685)
Faktem jest jednak że żaden z nich nie doczekał sie męskiego potomka. Choć z drugiej strony Jakub po nieudanych elekcjach włuczył się kilka lat po europejskich dworach, więc kto wie cz czasem nie zostawił jakichś nieślubnych potomków?
Dokładnie ja mam na nazwisko Krasiński czy to oznacza że jestem zpokrewniomy z "tym" rodem Krasińskich nie sadze także pisanie że jest potomną Króla Sobieskiego jest lekko przesadzone
Jan III Sobieski miał jeszcze syna, którego spłodził długo po swojej śmierci. Był nim niejaki Bruce Lee Sobieski, który jest stryjecznym dziadkiem LeeLee Sobieski.
Z prostej lini może ona być potomkinią Marka Sobieskiego - brata Jana Sobieskiego. W końcu sama mówi, że "Jasiek" jest je pra pra pra pra wujkiem - co wcale nie musi pokrywać się z prawdą, ale może.
The Sobieski family is a direct descendant of Polish royalty. "Many generations back," says Leelee, "there was a king in Poland and he was my great great great great Uncle. The Bagel was [invented] for him. A Jewish baker made it for him, in the shape of a saddle."
Łoł. Może ona i z TYCH Sobieskich. Co za różnica, skoro o Janie III wie tyle, że na jego cześć upieczono pierwszego obwarzanka?