Led Zeppelin

9,1
7 ocen muzyki
powrót do forum osoby Led Zeppelin

poniżej kilka linków przedstawiających dowody, na plagiat led zeppelin, i pod spodem moje
wytłumaczenia...

http://www.youtube.com/watch?v=JyvLsutfI5M&list=PL5F8571D0DD735D7E

http://www.youtube.com/watch?v=K5uMQDlKn8g

http://www.youtube.com/watch?v=tiiY4ciKFQA

może zacznijmy od pierwszego filmiku

1. Babe I'm Gonna Leave You
To był rzeczywiście cover, i trduno o inne wytłumaczenie, ponieważ page i plant wcześniej
widzieli ten kawałek wykonywywany przez joan baez, ale winic należy za to planta bo to on
często nie miał weny tworczej i nie chciało mu się pisac tesktu, przeważnie zawsze on
wymyślał go, raz mu tam page pomógł czy coś, ale Page zawsze wymyslał muzykę swoją,
gitara jest cąłkowicie w Babe i'm gonna leave you inna niż w wersji joan baez, tak wiec...
2. Black Mountain Side - to jest część celtyckiego utworu folkowego white summer, nieznanego
wykonawcy, a nie jakas tam irlandzka piosenka autorswat tego i tego, tak wiec każd mógł ją
podpisac jako on...
3. Dazed And confused - to był akuratnie cover coveru, page nagrał inną wersę ale wersji the
yardbirds..którzy ją sami stworzykli ale podpisali holmesa jako współwykonawcę, ale page
uznał ze tak bardzo zmienił tą piosenkę, że tylko część tekstu i partia basu jest z nią zgodna to
możepodpisac ja jako siebie...i ja się z tym również zgadzam
4.how many more times - tylko jedno zdanie się zgadza z tekstem reszta nie, jeżeli hcodzi o
beck's bolero i te p artie przytoczone w filmiku, to page sam był współproducentem tego
utworu, a te wszystkie inna partie wogóle nie przzypominają how many more times, zresztą
page sam przyznał w jego najnowszej biografii że to jeo soobiste pomysly jeszcze z czasów the
yardbirds..
5. Communication breakdown - dwa słowa się zgadzają jedynie, a riff cąłkowicie niepodobny i
wogóle jakis debil to sobie wymyslił

drugi filmik
1. Stairwa To heaven
po pierwsze - tylko 4 dźwięki przypominajatu stairway to heaven z intro...
po drugie - jest udowodnione ze nigdy page nie slyszał o tym zespole..
po trzecie - jest udowodnione ze page wymyslał stairway na akustyka, chodzac po hadley
grange(tam nagrywali czworkę) i wymyslając układy palców...
po czwarte - to jest smieszne żeby obwiniać Zeppelinów za kradzeiż kilku dźwięków zwłaszcza
do ich najlepszej piosenki !
2. custard pie - 2zdania i już wielkie halo!
3. in my time of dying, następne - 2, 3 zapozyczenia, tekstowe i już robią szum!
4. Nobody's fault but mine - to samo, układ zwrotek i jedno zdanie...

trzeci filmik

1. when the levee breks - tym razem prawie cąly tekst zapożyczony, alemuyzka całkiem inna...
2Since i've been loving you - to juz szczyt! pierwsze dwie linijki tekstu, i znowu ze ukradli...
3.moby dick - jeszcze się zgodze...
4.i can't quit you babe - pół tekstu i pare riffów - no ale jednak powinni podpisac jeszcze się
zgodzę...
5.bring it on hme - standardowo - pół tekstu i juz sie czepiają
No i to wszystko co tam znalazłem, wszystie kawąłki przesłuchałem nawet nie tylko fragmenty
które są podobne to tych zeppelinowskich, i uważam że to juz naprawdę szczyt, obwiniac
Bogow Rocka o takie błahostki... A Whole Lotta Love, to tylko 3 słowa: YOu need love, ale
oczywiście dixon jest idiotą... więc
You shook me - to samo.. dwa zdania...

Pozdrawiam...

cezarywi

Nie no, jasne, że inspirowali się innymi utworami i to czasem aż za bardzo, ale i tak odwalili w swojej karierze niesamowitą robotę.

litwosxd

inspirować nie można się za bardzo... za dużo to można przytoczyć do własnej wersji... :D

cezarywi

Oj, no wiesz o co mi chodzi.

litwosxd

wiem wiem spoko :D