Kurt Cobain

Kurt Donald Cobain

9,4
16 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Kurt Cobain

Trochę poszperałem... i, co znalazłem?

1. Come as You Are - Plagiat
2. Smells Like Teen Spirit - Plagiat
3. About a Girl - Plagiat
4. Rape Me - ten pierwszy riff zaczerpnięty ze Smells

Myślałem, że Deep Purple plagiatując 2 największe przeboje osiągnęli apogeum, a jednak... Kurt Kombajn posunął się jeszcze dalej, szczerze nie wiem, czego bym się dowiedział, gdybym poszukał dalej informacji o ich plagiatach. Zweryfikowałem przypuszczenia o plagiatach. Teraz to teza: Nirvana ukradła najwięwsze przeboje. A Kurt nie dość, że przeciętny gitarzysta i wokalista, to jeszcze złodziej!!!!

RustyRyan

Pieprzysz. Słyszałeś Unplugged ? Tam Kurt właśnie pokazał, że jest zdolnym muzykiem, a nie tym, za kogo go uważają.

Patologia546

Słyszałem. Chyba najlepszy koncert z serii, nie zmienia to jednak faktu, że sztandarowe utwory grupy nie są autorstwa Kurta. Jeden koncert tego nie zmieni. Co do ostatniego zdania. Wszyscy go uznają za geniusza i Boga muzyki.

RustyRyan

Kurta nikt raczej tak nie nazywa. Koleś miał po prostu charyzmę, której dzisiejsze gwiazdki nie posiadają. Jak słyszysz głos Cobaina, po prostu czujesz, że koleś był jedyny w swoim rodzaju, podobnie jak Jim Morrison.

Patologia546

Cobain regularnie ląduje w top 20 gitarzystów i wokalistów, często wyprzedzają tych, których mówiąc oszczędnie - nie powinien wyprzedzać.

RustyRyan

aaaahahhahahahahahaa a kim ty jestes zeby w ogole dawac sobie prawo do wypowiadania sie na temat muzyki/sztuki i decydowac kto jest a kto nie jest artysta. coz, jestes zszarzalym czlowiekiem do granic mozliwosci a twoje zdnaie nie jest interesujace nawet dla twojej matki ;))) wiem ze jest wolnosc slowa, ale dlaczego niektorzy daja sobie prawo glosu nie wiem.

deridarli

W takim razie kto na prawo do wypowiadania się nt. muzyki, sztuki itp.? Krytycy, którzy z tego powodu, że do niczego w życiu nie doszli, postanowili więc krytykować wszystko, co mogą, biorąc to za autentyczne?

A tytułem tego postu nie chciałem zaprzeczyć artyzmu Kurta, tylko zadać pytanie, przepraszam, jeśli wyszło na co innego.

Idąc twoim tokiem myślenia - kto Ci dał prawo do oceniania mnie jako "zszarzałego człowieka [...]"?

RustyRyan

''Kurt Kombajn" i ''nie chcialem zaprzeczyc artyzmu Kurta"?, serio? :) a co do zszarzalego - taki o to wniosek, nikt kto ma cos wartosciowego do powiedzenia na temat kultury i sztuki nie wylewa swoich zali na filmwebie, bo pewnie ledwo zdaje sobie sprawe z istnienia tego portalu + jest przyzwyczojony, ze mu za wypowiedzi placa. I nie narzekaj ze ja daje sobie jakies prawa, skoro ty zgarnales ich cala mase na poczatku watku, np. uwazasz ze potrafisz lepiej wylapac prawdziwy muzyczny talent niz magazyn Rolling Stones- troche pokory (: trzeba sie pogodzic z rozmiarem swojej wielkosci i waznosci :) zycze powodzenia

deridarli

Kurt splagiatował największe przeboje - taki wniosek.

Zapytam jeszcze raz. Kto ma prawo do wypowiadania się o sztuce i na łamach jakich źródeł musi to robić. I nie próbuj mi wmówić tych bzdur, które wypisujesz..

RustyRyan

Misiek czy ty juz skonczyles 18lat?

deridarli

Wymyślasz jakieś fakty o Rolling Stone, odpowiadasz wymijająco na moje pytanie, a teraz pytasz, czy przekroczyłem magiczną barierę 18 lat, chcąc pewnie pokazać, że nie umiem logicznie myśleć, albo coś w tym stylu.

deridarli

Wybacz tę bezpośredniość, ale: rany, jaka ty jesteś tępa. XDD

Surine

Ch*j ci w dupe

deridarli

Wow fajnie masz na chacie. XDD

deridarli

Nie ładnie się wyrażasz:) Powiem szczerze, że czytając waszą rozmowę więcej argumentów jest po stronie RystyRyana. Napisał, że nie uważa Cobaina za nikogo wyjątkowego, bo popełniał plagiaty i podał przykłady. W ogóle posłuchałaś? Killing Joke w ogóle miał skarżyć zespół za plagiat ich utworu "eighties", ale zrezygnowali po jego śmierci. Po latach David Grohl przyznał, że trochę jednak zerżnęli. Podobieństwo głównego riffu jest uderzające. Cobain został ikoną rocka bardziej dzięki swojej charyzmie, niż swoim dokonaniom muzycznym. Pisał dość nietypowe teksty, no i zmarł tragiczną śmiercią. Gdyby nie to, nie oglądalibyśmy dokumentalnych filmów o Kurcie. Dla mnie znacznie bardziej ważnymi grupami ze Seatlle było Pearl Jam i Soundgarden.

crimson80

hej, nie zapomniałeś o Alicji ?

RustyRyan

zbadałem sprawę:
1. Wymieniłeś najbardziej przereklamowane piosenki.
2. "Come as you are" skopiowany riff, nic poza tym.
3. "Smells like a teen spirit" podobny riff nic poza tym.
4. "About girl" możesz podesłać link?
5. "Rape me" nie lubię tej piosenki. Riff ze "Smells like a teen spirit" - to się zgadza. ;)

zacharry_lue

About a Girl - http://youtu.be/Uij9XyBizgI

Skopiowany riff z Come as You Are i podobny jak to nazwałeś ze Smells to jednak chyba te najważniejsze części utworów. Pierwszy riff ze Smells powtarza się w refrenie, a ten z Come to motyw przewodni całej piosenki. Napisałeś, że podałem najbardziej przereklamowane piosenki, także najbardziej znane, te, które zna każdy, te przez które Nirvana została sławna.

RustyRyan

jest jeszcze lithium xD about girl to raczej piosenka która wypłynęła po boomie na nirvanę spowodowanym albumem nevermind. riffy podobne i nic poza tym. mały plagiacik jest, choć w sumie jak ktoś się uprze można to nawet nazwać inspiracją. jak dla mnie nirvana ma dużo więcej perełek niż te najpopularniejsze piosenki, które z resztą i tak średnio lubię ;)

zacharry_lue

Masz rację, Nirvana stworzyła lepsze utwory od tych najbardziej popularnych. Jednak, czy znałbyś Nirvanę, gdyby nie ten cały szał na te najbardziej znane piosenki, które poniekąd swój początkęj mają w utworach innych wykonawców.

RustyRyan

może nie, ale można tak sb gdybać. poza tym to całe szukanie na siłę plagiatów z resztą mnie nie bierze. Równie dobrze można stwierdzić, że balladyna jest plagiatem makbeta itp.

zacharry_lue

Dobrze powiedziane :)

zacharry_lue

Boom na Nirvane był znacznie większy po śmierci Cobaina niż po płycie Nevermind. Dobrze to wszystko pamiętam.

crimson80

pfff odkrywca

RustyRyan

Ciekawa jestem czemu każdy taki wielki ,,znawca" potrafi się wypowiedzieć tylko na jeden temat. Tu ,,plagiat" tam też. Czemu nie mówi się o muzyce którą Kurt tworzył sam?

RustyRyan

Hmm Come as you are niby plagiat Eighties? Ja osobiście tego nie słyszę, zupełnie inny rytm, zupełnie inny charakter piosenki, nie wiem czy słuchałeś i zespół Killing Joke ostatecznie nie wniósł pozwu, niektórzy twierdzą, że to nawet plotki że chciał to zrobić. A reszta piosenek? Możesz mi powiedzieć, czego to plagiat ?

KiIIerQueen

Smells - More Than a Feeling
About a Girl, link podany trochę wyżej.

RustyRyan

Wybacz, ale ja nie słyszę podobieństwa. To tak jakby stwierdzić, że Star Wars to plagiat Star Trek :)

RustyRyan

A propo Smells odsyłam np. do Wikipedii, aby poczytać o historii utworu myślę, że to dość dobre źródło, bo moim zdaniem trochę nad to doszukujesz się podobieństwa utworów.

RustyRyan

Np. cytat prosto z wiki "Cobain zaczął pisać „Smells Like Teen Spirit” kilka tygodni przed rozpoczęciem sesji nagraniowej do albumu Nevermind w 1991[7]. Gdy przedstawił wstępną wersję pozostałym członkom zespołu, utwór składał się tylko z głównego riffu oraz melodii refrenu[8][9]. Krist Novoselic uznał, że melodia ta jest bezsensowna, więc Cobain kazał zespołowi przez półtorej godziny ćwiczyć tylko główny riff[6]. W wywiadzie z 2001 Novoselic wspominał, że po ciągłym graniu tego samego fragmentu pomyślał: Chwila. Może byśmy tak trochę to zwolnili? I zacząłem grać refren, a Dave – beat perkusyjny[10]. W rezultacie wszyscy trzej członkowie zespołu są wymieniani jako autorzy."