Hej! to głupia prośba, ale może mi ktoś napisac, jak się czyta jej nazwisko, bo ja za cholerę nie mogę na to wpaśc:p
według mnie (i też tak mówili ostatnio w telewizji) to bedzie "Kira Najtli", chyba najsensowniej brzmi :)
Najtli owszem, ale Kira to mówił beznadziejny lektor w Polsacie. Posłuchajcie sobie oryginalnych dodatków i tam słychać, że to nie jest Kira...
Ja sie trzymam wersji, ktora uslyszalem podczas trailera do "Dumy i Uprzedzenie", czyli Kira Najtli.
...ja tam zawsze czytałem:
Kłojla Kłejtli
...ale ja jestem imperatorem...mam prawo...
ale wy czytajcie Kira Najtli
Hej! Wydaje mi sie, ze Keira Najtli, bo "Kira" brzmi jakoś dziwnie... ale nie jestem ekspertem, pozdrawiam :*
nazwisko - najtli.
a imie nie wiem. kijra? kajra?
w kazdym badz razie moje kolezanka za pierwsyzm razem na plakacie przeczytala zamiast keira knightley, Kenia Kaktus xD.
Teraz w tv ciągle leci reklama drugiej części Piratów z Karaibów, i tam nie jaki lektor mówi: "Kira Najtli", nie wiem czy to dobrze, mi sie zawsze bardziej podobało "Keira", a nie "Kira"...
Jej imie wymawia się Kira a nazwisko Knajtli a oto potwierdzenie moich słów
http://www.youtube.com/watch?v=aCvjk1nKeKg&search=Keira%20Knightley [www.youtube.com/watch?v...]
w pierwszych momentach wywiadu padło imie i nazwisko Keiry
no nie jestem pewna, wyraz "Knight" zawsze czytałam knajt i to jest raczej dobrze, bo tak samo wymawia mój korepetytator od języka ;)
nie, nie czyta się tego "K" na początku. tak już jest w fonetyce. jako przykłąd mozna podać takie słowa jak "knight"(rycerz) co czyta się "najt", bez tego K, albo "to know" (wiedzieć, znać) czyta się tez bez K. wychodzi więc na to, że nazwisko czyta się "Najtli", a imie nie wiem, może i ta Kira to dobrze, choć dla mnie to dziwnie brzmi. wolę te Kire:P
Na pewno czyta się keira Knajtli. Sprawdźcie sobie na http://demo.acapela-group.com/ [demo.acapela-group.com/]
Ja słyszałam, gdy ona sama się przedstawiała i brzmiało to tak: this is {kejra (a właściwie coś między kejra a kiira) najtli} ..., co ma sens, gdyż wbrew opinii niektórych knight czyta się tak samo jak night czyli najt, a zbitkę ei każdy Anglik wymawia po swojemu. Wiem co mówię, posługuję się angielskim od dziecka. A przytoczone przeze mnie zdanie znajduje się na dvd z piratami z karaibów w dodatkach z komentarzami Keiry i Jacka Davenporta na samym początku.
tzn wydaje mi sie ze powinno byc Knajtli :) bo pisze sie knightli wydaje mi sie z powodu bo w jezyku angielskim jest taki wraz jak Knigt :) czyli rycerz :) a ona ma dorobiana tylko koncowke dlatego to K tez powinno byc :) wkazdym badz razie ja bym przeczytal Knajtli :)
tak, ale tego rycerza czyta się "najt", czyli zupełnie tak samo jak "noc". nie czyta się tego "k" na początu
Hmmm... to zależy gdzie :). Czasami jest 'knajt' (z stanowczo zaznaczonym k), czasami jest to '(k)najt' (prawie niewidoczne k, a czasami jest to po prostu 'najt'.
Na Waszym miejscu chyba bym jednak mówiła Kira Najtli :).
Pozdrowienia :)
P.S. Moja koleżanka czyta McConaughey - MakoniuGEJ (z ostrym naciskiem na słowo gej) :)
tzn wydaje mi sie ze powinno byc Knajtli :) bo pisze sie knightley wydaje mi sie z powodu bo w jezyku angielskim jest taki wraz jak Knigt :) czyli rycerz :) a ona ma dorobiana tylko koncowke dlatego to K tez powinno byc :) wkazdym badz razie ja bym przeczytal Knajtli :), chodzi o to ze Wy pewnie czytacie to tak bardziej jezykiem Angielksim :) a nie odmiana :) ktora uzywaja ludzie w stanach :) :)
Powtarzam już to po raz kolejny. Czyta się:
KIRA (K)NAJTLI
K jest znikome, tak samo jak czyta się 'knight', co oznacza rycerz, a od tego słowa pochodzi jej nazwisko. A co do imienia to stanowczo stwierdzam, że Keira czyta się Kira. I jestem tego absolutnie pewna. Napewno nei Kejra!!
Pozdrowienia ;)
Nie czyta się "K"!!!!! W wyrazie knight też nie czyta się "k"!!!Ludzie!!!nauczcie się mówic po angielsku!!!Co z Wami???To już przesada!!co to w ogóle za pytanie...
Ja tam zawsze mówiłam Kejra Knajtli :D :D Ale spoko, wierzę Wam :) A tak przy okazji... Powiedzcie mi, jak się czyta Keanu Reeves???? ;) Na serio się pytam :)
Dobra, już wszystko wiem :) Sprawdziłam tu: http://demo.acapela-group.com/ [demo.acapela-group.com/] :) A tak nawiasem mówiąc, to tam powiedzieli Najtli, a nie Knajtli :D
Kira Najtli:) Kiedyś myślałam, że "Keira Najtli", ale byłam w błędzie - nie mylić z "w obłędzie"!:)
Pozdrowienia:)
Ja tam zawsze mówie Keira Knigel hehehehehehe chociaż czyta sie tak jak ktoś napisał na górze hehehe