Karolina Gorczyca

7,0
6 721 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Karolina Gorczyca

Kupiłem Tomb Raidera na Xbox 360 w mega-promocji i okazuje się, że jestem ZMUSZONY grać z dubbingiem. Od pierwszej kwestii czuć, że baba czyta z kartki - jest to okropne. Aktorstwo zerowe.

Salt_The_Fries

znawca aktorstwa haha prawie każdy twierdzi że dubbing wyszedł super (zwłaszcza w wykonaniu Karoliny) a ten wyrwał się jak Filip z konopi :P ale jak najbardziej masz do ten prawo

ttam

Widać jak niskie standardy mają ludzie, którym im się podobał. Kiedy ona wisi w tym kokonie na początku, to u nas w ogóle zero poczucia zagrożenia, ani żadnego wysiłku towarzyszącego mówieniu jej kwestii... Przepraszam, ja już nie mówię o oryginale, ale nawet wersja rosyjska miażdży polską. Gram od 22 lat, swoje widziałem, swoje wiem, a na dodatek tak się składa, że jestem po filologii angielskiej - jestem tłumaczem i nauczycielem (i miałem okazję uczyć także na szczeblu akademickim)...

Salt_The_Fries

a może nie "jaki niskie standardy mają ludzie" tylko po prostu inny gust ? Nie da rady wyrazić tego w grzeczniejszy sposób tylko od razu "nienawidzę cię" ?

Maartaaa_25

Nie ja zacząłem interakcje z ludźmi od protekcjonalnego tonu. Buźki.

Salt_The_Fries

ale ty zacząłeś wprowadzać nie przyjemną atmosferę w tej dyskusji nadając jej tytuł "nienawidzę cię"

Maartaaa_25

Strasznie przejaskrawiasz.

Salt_The_Fries

Nie przejaskrawiam. Nie sądzę aby dla ciebie było miłe gdyby ktoś tak do ciebie powiedział. Wiem, ty nie mówisz tego do niej po prostu obrazuję jakie to ostre słowa. Sądzę ,że aby wyrazić swoje zdanie są one zbędne i można było je zastąpić innymi.

Maartaaa_25

Po pierwsze to ja poczułem się zaatakowany ad hominem i zareagowałem, jak zareagowałem; moje uogólnienie nie było skierowane tylko do adwersarza btw. Po drugie to zauważyłem takie zjawisko, że kolega poczuł się urażony tym, że atakuję obiekt przez niego czczony, czyli wziął moją krytykę względem osoby trzeciej - OSOBIŚCIE. A to moim zdaniem jest zły punkt wyjścia do dyskusji.

Maartaaa_25

A poza tym to "nienawidzę Cię" było mega żartobliwe w założeniu i nawet nie zdawałem sobie sprawy teraz, że tak właśnie nazwałem temat! A założyłem go spory czas temu. Na dodatek musiałem bardzo zaangażować się w szermierkę z Microsoftem by dostać pieniądze z powrotem za produkt kupiony drogą cyfrową za który kategorycznie zarzekają się, że nie ma zwrotów, ale dopiąłem swego i mam je z powrotem. Nie "nienawidzę jej" dosłownie. To taki rodzaj nienawiści, jaki ktoś może popełnić obstawiając zakłady bukmacherskie i nie wchodzi mu mecz Barcelony, no to sobie klnie pod nosem - "nienawidzę Barcelony" ale tak naprawdę tego nie robi. Robi tylko to sytuacyjnie w sensie nie dosłownym.

Salt_The_Fries

Nie mogłaby mnie obchodzić mniej (aczkolwiek i tak nie cofnę tego, co o niej powiedziałem). Żałuję głównie zmarnowanej przez dubbing okazji na posiadanie tej gry oraz teoretycznie bardzo niewielkiej szansy na odzyskanie (w momencie założenia tematu) pieniędzy. Grę będę miał i tak niedługo w wersji oryginalnej.

Salt_The_Fries

Widzę ,że trudno jest tutaj normalnie podyskutować chodź i tak jest lepiej od wielu innych osób w internecie.
"obiektem czczonym" jak to nazwałeś wydaje się tutaj twoja 'ukochana' gra. Ja po prostu nie lubię gdy ktoś pisze tak mocne słowa i broniłabym każdego przeciw komu zostałyby one użyte. Teraz już wiem ,ze zostały napisane w innym kontekście ale wyrażać swoja opinię też trzeba umieć w taki sposób aby inni błędnie go nie interpretowali.
I skończmy proszę cię tą dyskusje bo tylko podnosi mi ciśnienie. Rozumiem, napisałeś to w innym kontekście, nie podoba ci się dubbing ok, ok. Przyjęłam. Do widzenia.

Maartaaa_25

Nie jest to moja "ukochana" gra i takie pojęcie nie istnieje, ale powiem tak - niezależnie jakiego to kalibru gra, a Tomb Raider nie jest dla mnie grą wielkiego kalibru co też tłumaczy to, że biorę się za nią praktycznie rok po premierze, a nie od razu. Za to na tyle szanuję samego siebie i twórców gry, niezależnie od kalibru gry, by za każdym razem grać w oryginale.

Maartaaa_25

Ja nie miałam problemu z zinterpretowaniem tej wypowiedzi. Nie jestem pewna czy ty również nie miałaś, tylko potrzebowałaś zjechać kolegę za te słowa :)

ttam

"znawca aktorstwa"? A co niby podważa moją opinię, to, że "większości" się rzekomo podoba?

Salt_The_Fries

Z powodu gry nienawidzisz babki ? lol

Jak wydajesz dużo kasiory kupując grę w oryginale i to rok po premierze to nie mogłeś ogarnąć jaka jest wersja dostępna ?
Trza było sprzedawcy zapytać albo w necie poczytać !

Psyhe

Jesteś żałosny. Po prostu daj sobie spokój, wyloguj się i nie pisz nigdy więcej, dobrze? Przez interfejs marketplace'u w momencie kupowania nie było napisane w jakim języku jest gra, widoczne to jest tylko przy kupowaniu z poziomu konsoli. Kupiłem przez stronę internetową. Zliczyłem wszystkie gry, które są zlokalizowane z polskim dubbingiem, jest ich na Xbox 360 około 19, z czego TYLKO TRZY zastępują językiem polskim język angielski, nie oferując wersji wielojęzykowej. TRZY na TYSIĄCE dostępnych gier. Rozumiesz to? I nie było napisane przy kupowaniu. A poza tym w wielu innych przypadkach gdzie jest polska wersja, to informacje były w innych stronach niedokładne, lub sprzeczne ze status quo, więc jedyne, co się nauczyłem o traktowaniu Xbox Polska to to, że nie można do końca ufać temu, co tam jest. Ale oczywiście, ja nigdzie nic nie sprawdzam.

Wygrałem sprawę z gigantem dzięki swojej determinacji i znajomości przepisów, to bardzo rzadka sprawa bo teoretycznie ich regulamin wyraźnie mówi, że takie rzeczy nie podlegają zwrotowi. A ja mam jednak kasę z powrotem już dawno. Sprawy dawno nie ma. Osiągnąłem ogromny tryumf i to zrobiłem wbrew zaleceniom rzecznika praw konsumenta. A Ty teraz nie wiadomo po co odzywasz się i szczekasz, a na dodatek masz mnie za idiotę. Bon voyage.

Salt_The_Fries

W kwestii takiego problemu wchodzisz na profil aktorki i piszesz "NIENAWIDZĘ CIĘ" i kto tu jeż żałosny ?

Pozdro

Psyhe

Nawet się nie wysiliłeś by poczytać cały wątek, tam byś znalazł odpowiedź, dlaczego tak go zatytułowałem. Buźki, pa.

Salt_The_Fries

Pierwszy wpis mówi wszystko !
Mogłeś wbić na profil gry i tam opisać problem może by się to przydało komuś ;)
Pa

ttam

"Prawie każdy"? Nie chcę być niegrzeczna, ale... wow.

Ofeflia

Miło mi, że nie jestem sam!

Salt_The_Fries

Myślę, że Gorczycy bronią sami fani aktorki i nie patrzą zbytnio na to czy sprawdziła się w grze, po prostu tak dla zasady.
Jednakże Gorczyca nie była jedyna, bo cała obsada była masakryczna.

użytkownik usunięty
ttam

Nie on jeden, bo polski dubbing, TYLKO Lary - to wielka jedna ŻENADA... Niestety;/ Bez emocji i bez przekonania..;/ A szkoda, spaprała tak zajebistą postać :-(

użytkownik usunięty
Salt_The_Fries

Powtórzę się z innego forum, ale masz rację! Czytała bez emocji, jakby ktoś ją pod torturami zmuszał... W ogóle brak przekonania i wiarygodności... Szkoda, bo ta żałosna Gorczyca zniszczyła tak zajebistą postać ;/ Głos może i ma ładny i pewnie by pasował, ale tylko wtedy jakby włożyła w ten dubbing serce...
"Posłuchaj oryginalny dubbing, a później nasz polski (głównie chodzi o Larę, bo reszta jest całkiem w porządku). Ale tak sztucznego podkładu bez emocji, to w życiu w żadnej grze nie słyszałam! Ona tam kwika jakby chciała, a nie mogła. Nasza: coś ją boli, to ona mówi "ała"! Oryginał: jak ją coś boli, to krzyczy co sił w płucach, jest wiarygodna i prawdziwa... A ta nasza... Niestety na wielki minus, wielkie rozczarowanie. Może i głos ma ładny, ale kwestie Lary czytała bez emocji i bez przekonania, dlatego wolałam grać w wersji z napisami, niż słuchać tego bełkotu;/ ;/ taka smutna prawda."

Tę Rosjankę to też było czuć zewsząd, że coś ją bolało.

użytkownik usunięty
Salt_The_Fries

Ale poboczne postacie, nie były tak rażące jak główna bohaterka, więc im można wybaczyć stękania i ziewanie ;-)

Salt_The_Fries

Nie zgadzam się.. włączyłem najpierw polski dubbing , no super , a potem angielski i był on jak dla mnie beznadziejny. Moje zdanie nic nie znaczy wiem , ale chciałem tylko wyrazić swoje odczucia. Dziękuję , pozdrawiam.

Salt_The_Fries

haha ja pi.erdole jacy wy jestescie zalosni o takich rzeczach sie klucic

Salt_The_Fries

ja krótko-dla mnie jeden z lepszych dubbingów w grach. Pozdrawiam

Salt_The_Fries

Nie slyszalem jej w roli Lary Croft i chyba juz nie chce. Zupelnie sie z toba zgadzam i tak, ludzie maja niskie standardy.
Moze nie tyle niskie co po prostu sie nie znaja, brak im wyczucia. Trudno oczekiwac zeby wieszkosc je miala.

Slyszalem ja w roli Koral w audiobooku Sezon Burz (A.Sapkowski). Jest po prostu niemilosiernie slaba, kaleczy zwyczajnie rzemioslo. Z jednej strony mnie to drazni z drugiej cieszy bo wlasnie tam przy audiobookach ci slabi aktorzy sie zwyczajnie obnazaja. Przewaznie to ci mlodszej generacji ktorzy wyplyneli na ekrany bo kryteria mocno sie pozmienialy.

Rzadko kiedy uswiadczysz kogos kto naprawde jest utalentowany, dla mnie np jest to oczywiste ze dobry aktor powinien wysmienicie recytowac i wyrazac swoim glosem emocje a nie dukac jak dziecko z podstawowki na konkursie klasowym.

Mozna byc ladnym i inteligentnym ale jak sie nie ma tej aktorskiej iskierki to mozna nawet kupke pod siebie zrobic a i tak nie wyjdzie. Przyjdzie ktos z ta iskra wezmie kartke do reki bez zadnego przygotowania przeczyta to tak jakby od urodzenia wiedzial jak to przeczytac, bedzie plynal z tekstem automatycznie niemal bezwarunkowo i nieswiadomie dostosowujac do tego ton glosu, emocje i bedzie wiedzial kiedy przyspieszyc kiedy zwolnic, kiedy krzyknac kiedy szepnac a czasem nawet mimowolnie sie tym pobawi.

TO plynie z duszy aktorskiej ktora albo sie ma albo sie trzeba bardzo starac.