Johnny Depp

John Christopher Depp II

8,8
245 513 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Johnny Depp

o co chodzi z tym modulowaniem głosu ?bo gdzieś czytałem że Depp ponoć jest w tym najlepszy

jako że dawno nie pisałem nic o "Lewisku " daje to by fanom modulowania głosu przez deppa mina zrzedła

oto normalny głos i typowo brytyjski akcent mistrza Daniela ;)
http://www.youtube.com/watch?v=6jxK54LnTZ0&feature=related

a tu porównanie jego 2 wielkich kreacji twardych facetów z wąsami
http://www.youtube.com/watch?v=Jhk2fcj4FEM

jeszcze to
http://www.youtube.com/watch?v=pz8KTaU8D_A

no i to

http://www.youtube.com/watch?v=FwvjZXfHUbY&feature=related

zwróćcie uwagę na dykcje mimo że słowa padają jak z karabinu toż to musi być szkoła brytyjska

lotr12345

Nie zrzedła. Obaj są w tym dobrzy. Obaj co najważniejsze często zmieniają akcent w filmach.

neo_angin

gdzie?

DonVitoCorleone

Co gdzie? Zmieniany akcent? Marzyciel, Z Piekła Rodem i Don Juan DeMarco. Z tych co pierwsze mi do głowy przyszły.

neo_angin

w marzycielu na brytyjski? jakies linki?

DonVitoCorleone

Na szkocki. Zaraz poszukam.

neo_angin

znalazłeś ?

neo_angin

To gaworzenie pod nosem w wykonaniu Deppa nazywasz "zmianą akcentu"? Nie poniżaj się. Jak słyszę głos Deppa (dajmy na to w Dziewiątych Wrotach - moim ulubionym filmie z nim) to naprawdę mam ochotę, wzorem Van Gogha, odciąć sobie ucho, a nawet dwa.

TyskiDaro

A co on miał w "Dziewiątych Wrotach" modulować?

neo_angin

Chcesz powiedzieć, że to jego naturalny głos? Rety...

TyskiDaro

Naturalny.

neo_angin

rownie dobrzy?

DonVitoCorleone

też mnie boli ze ktoś śmie tak napisać

użytkownik usunięty
neo_angin

Czytałam wywiad z kusturicą i nie zaangażuje deppa do filmu, bo (jego zdaniem) niemożliwe jest by nayczył się hiszpańskiego z meksykańskim akcentem. Rolę bierze del toro.

Tu było na odwrót. Depp nie chciał zagrać bo stwierdził że nie nauczy się tego i poza tym wizualnie nie pasuje. Kusturica nalegał i później sam zrezygnował z obsadzenia Deppa. Chodzi ci o ten film o Pancho Villi?

użytkownik usunięty
neo_angin

Tak. To kusturica się chyba wstydzi. Przepraszm za moją rażącą ignorancję.
Ale nie nauczy się mimio wszystko.
Dla mnie, to w prawie każdym filmie gada tak samo, ale pewnie się nie znam (znowu):).

Tylko napisałem co czytałem z 3 miesiące temu. No trudniej jest się nauczyć całego języka i akcentu niż samego akcentu. Del Toro nie musi się wiele uczyć do tej roli bo nie wyzbył się nadal oryginalnego akcentu.

neo_angin

Day Lewis by się nauczył

lotr12345

Skąd wiesz? Nie jestem wcale tego pewien. Cholernie trudny akcent.

neo_angin

każdy kto interesuję się aktorstwem Daniela wie ,że on byłby postacią która gra przez cały okres produkcji filmu na planie ,w domu itd.
podobno po mojej lewej stopie musiał przechodzić kuracje w psychiatryku.

lotr12345

Masz odpowiedź Gdomki niżej że jest to niemożliwe czyli nawet twój boski Lewisek by się nie nauczył.

użytkownik usunięty
neo_angin

To zdanie Kusturicy, nie moje.

neo_angin

ona tak uważa
wszyscy wiedzą z jaką łatwością Daniel opanowuje akcenty sam nawet bardzo skromnie się tym przechwalał ;).Nie twierdze żeby sobie na pewno z tym poradził ale uważam że jest to możliwe

lotr12345

Nie możesz mieć takiej pewności .. możesz tylko domniemywać, że byłby w stanie się nauczyć, ale nie wiesz z jakim skutkiem.

tournesol

"Nie twierdze żeby sobie na pewno z tym poradził ale uważam że jest to możliwe " post wyżej

lotr12345

"Day Lewis by się nauczył "

tournesol

potem sprostowałem

tournesol

z pewnoscia z miernym. ma szczescie jedynie ze trafia na dobre filmy a w rolach przewaznie miewa zapewne farty i jakos mu tak wychodzi, pewnie wzoruje sie na deppie.

DonVitoCorleone

ojoj...wyczuwam sarkazm.

tournesol

e tam

DonVitoCorleone

oj oj.. chyba tak.

tournesol

<rozszyfrowany> no i co teraz...?

DonVitoCorleone

Zasługujesz na klapsa? .. wg Ciebie Lewis jest lepszy, posiada większe zdolności lingwistyczne ok ..

tournesol

lingwistyczne nie wiem. aktorstwo to nie lingwistyka wiec nie przesadzajmy (podobnie zreszta jak spiew deppa, ktry rzekomo ma swiadczyc i tym ze jest lepszym aktorem musicalowym-??). a ze jest lepszy to fakt

DonVitoCorleone

chociaz ten klaps hm...

DonVitoCorleone

No nie zaprzeczysz, że Depp ładnie nuci pod nosem. Aktorstwo to nie lingwistyka, ale ładne operowanie innym jękiem wszakże wpływa na odbiór kreowanej przez aktora postaci, a do tego jakby nie było talent lingwistyczny potrzebny.
... nad klapsem pomyślimy

tournesol

nie wiem, nie wsluchiwalem sie, moze porzuci aktorstwo dla muzyki, mozliwe ze bylby wtedy faktycznie wybitny:). co do reszty racja, day jest mistrzem rowniez w tym. aha i jezyk=/= akcent. mozna mowic w jakims jezyku bardzo dobrze ale bez sowbody, odpowiedniego akcentu to nie jest naturalne. <nie wie jak to odebrac>

DonVitoCorleone

Owszem nauczenie się języka to jedna sprawa, druga- akcent. Uważam iż, że ktoś kto nie urodził się przykładowo Włochem, Hiszpanem nigdy nie będzie w stanie dobrze i sprawnie posługiwać się tym językiem ze specyficznym akcentem. Dlatego też Lewis nawet w swojej wszechogarniającej zajebistości by temu nie podołał...Depp również.
..... za to mogę zapewnić, że Lewis tak ładnie jak Depp by nie zaśpiewał ;)
<oj dobrze wiesz jak to odebrać>

tournesol

szkoda, ze szydzusz z lewisa troche,ale coz...&lt;smutny&gt;
&lt;zapiera_sie_ze_nie_wie&gt;

DonVitoCorleone

Nie szydzę ! ..bo to by oznaczało, że szydzę również z Deppa pisząc, że i on by temu nie podołał.
<przytulam>

tournesol

szydzisz*. nie o to mi chodzilo, nie o zdanie ze by "nie podolal", ale o to nieladne wyrazenie odn aktorstwa lewisa. a moze rzeczywiscie nie z niego samego, ale z m in mojej o nim opinii czy sympatii (choc to nie ma nic do rzeczy przy ocenie umiejetnosci/warsztatu-te sa oczywiste), a wtedy <podwojnie_smutny>
<ciut_lepiej>

DonVitoCorleone

W którym miejscu nieładnie określiłam jego aktorstwo?

tournesol

"Dlatego też Lewis nawet w swojej wszechogarniającej zajebistości by temu nie podołał..."

DonVitoCorleone

och i co tu nieładnego zauważyłeś?

tournesol

szyderstwo bije od tego zdania. tym bardziej ze sama tak nie uwazasz

DonVitoCorleone

Już pisałam na tym forum, że uważam Lewiska za dobrego aktora, ale potrafię też obiektywnie spojrzeć iż, że pewnych kwestii również tak dobry aktor nie potrafiłby sobie przyswoić i tu na myśli miałam ten akcent.
... i nie określiłabym tego na pewno mianem szyderstwa..szydzić to mogę sobie z 'aktorki' pokroju Hilary Duff.

tournesol

moja lewa stopa widziałaś !? chociaż i tak uważam że Nicholas Cage albo Will Smith byłby lepszy

lotr12345

Lepszy od Lewiska? ;) .. nie, nie widziałam - jeszcze ...

lotr12345

smith szczegolnie

użytkownik usunięty
neo_angin

,, A. K.:Najpierw ,,Pancho'' Villę miał zagrać Johnny Depp. Przyznam, że wg mnie nie pasowałby do tej roli.Benicio Del Toro, który go zastąpi, to znacznie lepszy wybór.
E. K.:Zgadzam się, kobiety z ich intuicją zawsze były moimi najlepszymi doradczyniami. Poza tym Johnny musiałby najpierw nauczyć się hiszpańskiego. Ale nawet gdyby to uczynił, to nie mówiłby z meksykańskim akcentem - opanowanie go przez anglosasów jest niemożliwe. Byłby nieautentyczny. Dobrze więc, że Del Togo zastąpi Johnny'ego - w życiu nie zawsze dobrze jest kierować się iluzjami i nie zawsze można zrobić tak, jak by się chciało.''

użytkownik usunięty

Polakowi byłoby łatwiej nauczyć się tego akcentu hiszpańskiego, niż Deppowi Czy Day Lewisowi. moim zdaniem, oczywiście. choć jeśli ktoś ma przysłowiową "smykałkę" do języków obcych, to raczej by mu to wielkich problemów nie sprawiało.