Jean-Paul Belmondo

8,1
3 584 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jean-Paul Belmondo

w Polsce czesto sie mówi "ale z Ciebie Belmondo"
skad to sie wzieło?? przeciez z niego zaden przystojniak był

pattkka

Pewnie chodzi o typ męskości, jaką prezentuje. To nie uroczy mamin synek tylko gość i aktor z jajami. Dla mnie 10/10 - a do tego ogromne poczucie humoru !

jozafat

Właśnie mi się wydaje, że koleżanka dobrze napisała. Też słyszałem to powiedzenie i to raczej w kontekście tylko wybitnej urody :Jemu się wydaje że z niego taki Belmondo", mówione tak samo jak np. "Jemu się wydaje, że jest z niego Adonis". Może kiedyś chodziło o powodzenie wśród kobiet, charyzmę, a z czasem to się zmieniło w synonim przystojniaka, zostałao wypaczone.

jozafat

Brawo! Dokładnie tak!

pattkka

Jest / Był tez bardzo odwazny i pewny siebie, wszystkie sceny ze swoich filmów robił bez kaskaderów i zabezpieczeń. Lekki skurcz czy chwila nieuwagi i mogło by dojśc do tragedii. Głownie chodzi mi o sceny z helikopterem z filmów "Błazen", "Dubler", "Wspaniały"...
Poczucie humoru tez nie złe bicie innych po twarzy z uśpiechem i humorem... Ale ja cenie go przedewszystkim za role poważne.

Duzo polaków używa tego powiedzenia "ale z Ciebie Belmondo", choć czesto nie wie kim był / jest Belmondo.

pattkka

Może J.P. Belmondo nie jest typowym przystojniakiem, ale jest uroczo łotrzykowski i zawadiacki, a jak wiadomo 99% kobiet uwielbia niegrzecznych chłopców
i nie potrafi się oprzeć ich urokowi.

madz20

to określenie jest na 100% zabarwione pejoratywnie. Aż kipi z tego ironia. Kiedy mówię "ale z Ciebie Belmondo" widzę jakiegoś niespecjalnie przystojnego mężczyznę, który nieudolnie stara się to nadrobić jakimś stylowym wdziankiem i urokiem osobistym.
Belmondo raczej nie jest typem przystojniaka. A jak mi ktoś powie że wyglądam jak Belmondo to bynajmniej nie traktuje tego jako komplement. Co myślicie??

medion

Jednak w latach 60 i 70- tych uchodził za "przystojnego" i związany był z najpiękniejszymi kobietami tamtych lat... Zatem może nie było to do końca ironiczne stwierdzenie?

madz20

mam na myśli jak to określenie funkcjonuje w dzisiejszych czasach :) pewnie jakiś lingwista by nam odpowiedział. sam już nie wiem...

medion

Ale to określenie jest bardzo stare, z tego co pamiętam wzięło się z jakiejś starej polskiej produkcji a potem było powtarzana.. za Chiny nie pamiętam jednak, gdzie ono padło.. Może w serialu "Dom"?

pattkka

"Ale z Ciebie Belmondo", czyli "ale z ciebie cwaniak, chojrak etc." - przynajmniej mi to zawsze tak tłumaczono, a potem (jak obejrzałam kilka filmów) stwierdziłam, że pasuje ;)

magmos

teraz powinno to znaczyć ale z CB stary erotoman xd

użytkownik usunięty
pattkka

Twierdzenie, że Belmondo nie był przystojny to synonim braku właściwych wzorców. Belmondo to archetyp prawdziwego europejskiego maczo. Nie tylko pod względem zachowania, twardego charakteru, ale i właśnie wyglądu.

użytkownik usunięty

Lepiej ale z Ciebie Belmondo niż ale z Ciebie Biedroń.

:-DDD

pattkka

To o nim kinomani na całym świecie zwykli mówić piękny brzydal...