Heath Ledger

Heath Andrew Ledger

8,9
55 522 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Heath Ledger

Może trochę głupio to zabrzmi ale może ktoś mi powiedzię jak się wymawia imie i nazwisko tego aktora. Słyszałam je już w kilku filmach ale w każdym było wypowiedziane inaczej (!) :/ stąd moja prośba...

The_Shrew

Heath Ledger - HIT LEDGER (ja tak wszędzie słyszałam i czytałam). Małe pytanko do Ciebie - jak jeszcze słyszałaś???

milla_88

Nie "hit"! Na końcu nie ma "t", tylko "th". Takie angielskie f... Musicie wiedzieć o co chodzi. A nazwisko to: "ledżer". Jeśli macie jakieś wątpliowści to wejdźcie w mowę w panelu sterowania. Ja wiem co mówię, na pewno tak się wymawia. W końcu Heath to mój ulubiony aktor.

Elizabeth_Bennet_2

To również MÓJ ulubiony aktor i wiem jak się wymawia jego imię (wszędzie mówią HIT), a mowa w panelu sterowania nie zawsze mówi poprawnie.

milla_88

Co do nazwiska to się zgodzę. Zresztą nie warto się kłócić o wymowę, bo jeśli chodzi o Jake'a Gyllenhaala, to wszędzie podawano co innego.

milla_88

Oczywiście, że "Hif". W ostateczności "Hef", jak to mówi moja koleżanka, ale z pewnością nie "Hit";)

Damnit

oczywiscie,ze "Hif",a nie "Hit",w angielskim "th" nie czyta sie jako "t", ale takie typowe dla anglikow "f".

Pozdrawiam

1yavana

To ciekawe, czy to gdzieś usłyszeliście, czy tylko tak twierdzicie. A propo, w niektórych przypadkach w j. ang wogóle się nie czyta litery H tylko ją pomija.

milla_88

Oczywiście, że słyszałam jak sie wymawia jego imię i to wielokrotnie. Ciekawe, czy możesz to również powiedzieć o sobie? Chociażby na Oscarach, na rozdaniu innych nagród, choć tak prymitywnych jak MTV Movie Awards.

"A propo, w niektórych przypadkach w j. ang wogóle się nie czyta litery H tylko ją pomija."

To powaliło mnie na kolana. Sugerujesz, że mówi się: "it"? Boże... Czuję, że zaraz dostanę zawału. Heath ma być "it' em"?! Świat zwariował. A teraz powoli i spokojnie: nieme h tu nie występuje. Rozumiesz czy powtórzyć?

Elizabeth_Bennet_2

Dobra, dziecko,, nie mam zamiaru się z tobą kłócić.

milla_88

ehh... nie wiedziałam że moje pytanie wywoła aż taką dyskusję. Ale dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

The_Shrew

moi drodzy, na pewno wymawia się "HIF", a nie żadne "t" na końcu - taki juz urok tego języka. oczywiście jeśli ktoś słyszał "hit" to uwierzę, bo niestety mało kto potrafi i chce wymawiać to poprawnie, tak jest prościej. A zatem jeśli kogoś interesuje poprawność "Hif ledżer". Ale w tym kraju nie zabijają za inną wymowę - największą niewiadomą jest Halle Berry - każdy uważa, że wie najlepiej ;)

The_Shrew

no a tak poza tym to on jest pół-Szkotem, pół-Irlandczykiem, a od dawien dawna wiadomo, że to cholerne, trudne dla obcokrajowców "th", zwłaszcza w wygłosie, czyli na końcu wyrazu, tam jest najsilniej akcentowane :)

betta1

moze ze strony ktoregos z rodzicow...bo Ledger urodzil sie w Australii

milla_88

H pomija się w innych przypadkach, np w słownie "honor" które czytane jest
w głuchym "h". H na początku wyrazu, przed samogłoską "e" jest zawsze
wymawiane.
Poza tym, słyszałaś jak Polacy czytają "Hit". Każdy anglik czy amerykaniec,
poprawnie posługując się swoim jezykiem, przeczyta to "hif". Z tym, że to
"f" na koncu, wypowiadane jest z językiem między zebami, co daje efekt "f"
złamanego na lekkie "t". Mimo wszystko jednak, lepiej powiedziec "f"
aniżeli "t".

The_Shrew

Hit Ledgern ja tak zawsze mowie i tak słyszałam chociaz niektorzy mowią Ledzer :)) Pozdrowienia

martakamyk13

Dla mnie to po prostu mój ulubiony Het Leger i już!:P

martakamyk13

to źle mówisz...
skąd Ci się wzięło "Ledgern"?!

The_Shrew

Ostatnio rozbiła mnie wersja mojej koleżanki (zaznaczmy, że w dopełniaczu :P) - Hetera Ledżera :P

szuwarcia

to jest Hif! A nie jakis Hit...

http://youtube.com/watch?v=fkOpJsdjrEU dla potwierdzenia.

jean_lici

Wg. "Filmu" wymawia się hit ledżer (chyba najlepiej brzmi).

Ultor

I co z tego ze fajniej brzmi...
TH czyta sie jako F np. faith.

jean_lici

heath ledger czyta sie ''hif ledżer'' nie jak niektórzy pisali hit

anuleczka1234

Imię Heath to zdrobnienie od Heathcliff'a - staroangielskiego imienia. Więc kłótnia na temat wymowy jest niepotrzebna, bo w zależności od rejony, każdy będzie je wymawiał trochę inaczej. Natomiast biorąc pod uwagę wymowę typowo angielską, będzie ono brzmiało "HIF". A osobie, która spiera się z każdym użytkownikiem, polecam zapoznać się trochę z językiem angielskim, bo naprawdę warto.

The_Shrew

Heath Ledger - "Hef Ledżer". "ea" się czyta jak "e", "th" jak "f", zaś "g" jak "dż" ("d" z tego wszystkiego nie wymawiamy).

Mruck

Po pierwsze: nie ma zasady mówiącej że "ea" czyta się w jakiś określony sposób; zależnie od słowa może to być "e" jak w "earth" albo "i" jak w "east" (ale, gwoli ścisłości, nie jest to polskie "i", tylko coś pomiędzy naszym "i" a "y")."
Po drugie dźwięk "th" to nie "t" ani nie "f" tylko właśnie "th" - nie ma polskiego odpowiednika, wymawia się trochę jak polskie "f", tylko zamiast dotykać górnych zębów dolną wargą dotyka się ich czubkiem języka. Jeśli koniecznie spolszczać, to na "f", broń boże na "t".
"dg" to też nie do końca "dż" tylko coś w pół drogi między "dż" a "dź".
"er" wymawiane będzie zależnie od kraju - amerykanie wypowiedzą końcowe "r", brytyjczycy i australijczycy skończą słowo na samogłosce, bardziej przypominającej "y" niż "e".

Agaata

ten post już chyba rozwiał wszystkie wątpliwości:d

The_Shrew

Ale żeście jej pomogli...

Ja jego imię słyszałam w różnych wersjach ale nazwisko zawsze brzmiało Ledżer