Edward James Olmos

7,5
6 424 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Edward James Olmos

Rola w tym filmie była jego najlepszą rolą !!

quark

100 % racji,co do BR,ale teraz tak jakby o nim ucichło:|

Cerberus

Battlestar Galactica jako Komandor William Adama. Ciekawa rola,ale jak sie rzekło wyzej w Blade Runnerze jako Gaff wymiata Olmos. Rola nieduza,ale bardzow ymowna w kontekście całego filmu.

Lubię go jeszcze z Miami Vice ! :)

quark

Musicie naprawdę lubić Blade Runnera, ale powiedzieć, że świetny epizod jest jego najlepszą rolą jest troche nie w porzo. Bo Olmos naprawdę zna się na aktorstwie. Tak naprawdę za jego wyżynę powinno się uznawać kreowaną od początku według jego pomysłu postać por. Castillo z "Miami Vice" - nie żartuję - dobrze rozpisana, tajemnicza, metodyczna, postępująca po swojemu.
Poza tym jak mi się wydaje w jego filmografii jest jeszcze kilka ważnych tytułów jak "Wszystko albo nic", autorski "Moja Ameryka" kameralny "Układ limbiczny" i ten obraz w którym grał Maranzano.

Picu

Nic dodać nic ująć po prostu przytakuje i przyłanczam się do wszystkich wypowiedzi;
Bardzo specyficzna i niebanalna postać naszych czasów aż miło popatrzeć na postacie przez niego kreowane.

Zgadzam się jednak z pierwszymi przedmówcami że trzecioplanowa rola Gaffa była doskonała, ale to samo mozna powiedzieć o wszystkich innych aktorach, są tkie filmy które wydają się byc idealnymi jakby były natchnione a aktorzy którzy tam zagrali urodzili sie tylko po to aby tam zagrać...

pozdrawia maniak filmowy z wawy :)

quark

"It's too bad you won't live! But then again, who dies..."
A w Battlestar momentami przypomina mi Gajosa ;)
pozdrawiam

quark

Najlepszy jest jako Castillo w Miami Vice ;]

Esther_Keller

Świetna jego rola w Battlestar galcatica.

ludwisiu

Battlestar, Battlestar, Battlestar i Blade Runner. A Miami Vice nie pamiętam, mimo że mam prawie trzy dychy na karku (a może nie oglądałem:))

quark

ja najbardziej polubiłem go za rolę w "Moja Ameryka"

yans77

Oczywiście rola w MIAMI VICE jest chyba jego najbardziej charakterystyczną kreacją, ale zgodzę się z autorem tematu, że w ŁOWCY ANDROIDÓW był rewelacyjny.

quark

Ja bym powiedział, że blade runner zasługę za obsadę powinien ponosić sam Ridley, bo żeby talenty dostrzec talent też trzeba posiadać.