Epickie pojedynki szlachetnych wojowników, mistrzowska choreografia i wielkie emocje - oto atrakcje sekcji
"Tajwańskie filmy wuxia" 9. Pięciu Smaków.
"Dragon Inn", reż. King Hu
W sekcji tej zaprezentowane zostanie pięć arcydzieł praktycznie nieznanego w Polsce gatunku, który bardzo mocno wpłynął na kształt współczesnego kina popularnego. Wuxia jest dla filmu chińskojęzycznego tym, czym western dla Hollywoodu i kino samurajskie dla Japonii. Historia tego gatunku to historia rozwoju filmowej choreografii; jej twórcy stali się najlepszymi specjalistami na świecie w przenoszeniu na ekran ruchu i pokazywaniu walczących postaci. Dzisiaj ich doświadczenie wykorzystywane jest w większości mainstreamowych filmów akcji.
Korzenie tradycji wuxia sięgają początków chińskiej kultury i jej form literackich. Samo pojęcie nie daje się dosłownie przełożyć; "wu" oznacza "sztuki walki", a "xia" to rycerskość, różniąca się jednak znacznie od europejskiego rozumienia etosu rycerskiego. Wuxia może zatem oznaczać biegłego w tradycyjnych sztukach walki bohatera lub bohaterkę, postępujących w zgodzie z zasadami honorowego kodeksu xia. Pojęciem tym zwykło się jednak określać także gatunek literacki i filmowy.
Pierwszym przebojem, który położył podwaliny pod popularność gatunku, było
"Spalenie świątyni czerwonego lotosu" z 1928 roku, które doczekało się kilkunastu sequeli. Kolejne wuxia to jednak przez długi czas filmy tanie, o niskim poziomie jakościowym i technicznym, będące głównie pretekstem do ukazywania walk. Gatunek nabrał walorów artystycznych dopiero w latach 60. za sprawą twórców pracujących w Hongkongu i na Tajwanie.
KING HU - MISTRZ TAJWAŃSKIEGO WUXIA Na jednego z najważniejszych twórców wyrósł wówczas
King Hu, słynący z wyjątkowego przywiązania zarówno do realiów historycznych opowiadanych historii jak i z pieczołowitości w realizacji sekwencji walk. W
"Dragon Inn" (1967), filmie rozgrywającym się w zamkniętej przestrzeni karczmy na pustyni, reżyser wykorzystał wszystkie możliwości płynące z przestrzennego ograniczenia, by stworzyć misterną choreografię baletu walki.
Pokaz jego najważniejszego dzieła,
"Dotyku Zen" (1971), w konkursie festiwalu w Cannes sprawił, że postrzeganie wuxia przez zachodnich krytyków zmieniło się diametralnie. Film został okrzyknięty autorskim arcydziełem, a legendarna sekwencja walki w bambusowym lesie do dzisiaj inspiruje kolejne pokolenia filmowców.
"Dotyk Zen", reż. King Hu
PRZYCZAJONY TYGRYS, UKRYTY SMOK - REWIZJA GATUNKU Mimo, że kino popularne od dekad czerpie z osiągnięć twórców wuxia, w świadomości szerokiej publiczności gatunek zaistniał dopiero na przełomie wieków za sprawą
"Przyczajonego tygrysa, ukrytego smoka" Anga Lee. Twórca tej międzynarodowej koprodukcji z gwiazdorską obsadą (
Chow Yun-fat,
Michelle Yeoh,
Zhang Ziyi) podszedł do reguł gatunku dość swobodnie, ale wyniósł go na nowy poziom wizualnej i choreograficznej maestrii. Nic dziwnego - za układy walk odpowiedzialny był najlepszy specjalista w tej dziedzinie,
Yuen Woo-ping, który na swoim koncie ma współpracę m. in. z rodzeństwem
Wachowskich przy
"Matriksach" oraz z
Quentinem Tarantino przy
"Kill Billu". Film do dzisiaj jest jednym z największych przebojów kina nieanglojęzycznego na świecie.
ZABÓJCZYNI Wielkim hołdem dla fimów wuxia jest przygotowywana przed dwie dekady
"Zabójczyni", dzieło życia mistrza tajwańskiego kina,
Hou Hsiao-hsiena. Już teraz, parę miesięcy po premierzy wiadomo, że jest to film, do którego widzowie będą wracać latami. Potwierdza to nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes oraz aż 11 nominacji (w tym dla najlepszego filmu, za reżyserię, scenariusz adaptowany, rolę kobiecą i choreografię) do tegorocznych Golden Horse Awards - najważniejszych nagród w świecie chińskojęzycznego kina.
PROGRAM SEKCJI Sekcja
"Tajwańskie filmy wuxia" 9. edycji Pięciu Smaków to pięć wybitnych tytułów:
*
"Dragon Inn" (1967), reż.
King Hu (wersja odrestaurowana)
*
"Dotyk Zen" (1971), reż.
King Hu (wersja odrestaurowana)
*
"Wojownik nad wojownikami" (1968), reż.
Joseph Kuo *
"Przyczajony tygrys, ukryty smok" (2000), reż.
Ang Lee (wersja odrestaurowana)
*
"Zabójczyni" (2015), reż.
Hou Hsiao-hsien SPRZEDAŻ KARNETÓW NA 9. EDYCJĘ FESTIWALU TRWA Trwa sprzedaż karnetów na 9. Pięć Smaków. Karnet, w cenie 170 zł, pozwala na wzięcie udziału we wszystkich wydarzeniach festiwalu w Warszawie, za wyjątkiem uroczystego otwarcia, na które osoby posiadające karnet będą mogły zakupić bilet w cenie 10 zł.
Wraz z karnetem kupujący otrzymuje też rabat na zakup festiwalowej torby.
Karnet upoważnia także do wstępu na Przedsmaki, a więc poprzedzające festiwal specjalne spotkania z kinem azjatyckim.
SPRZEDAŻ BILETÓW NA WYDARZENIA SPECJALNE I OGŁOSZENIE PROGRAMU Sprzedaż biletów na wydarzenia specjalne rozpocznie się 5 października o godzinie 12:00.
Pełny program festiwalu zostanie ogłoszony 21 października, również o godzinie 12:00. Wtedy też zacznie się sprzedaż biletów na pojedyncze seanse festiwalowe.
9. edycja festiwalu odbędzie się w Warszawie w dniach
12-20 listopada w kinach
Muranów,
Kinoteka i w Muzeum Sztuki Nowoczesnej.
Replika:
Kino Nowe Horyzonty we Wrocławiu (
13-19 listopada).