Napisałem skrypt dzięki któremu można eksportować swoje oceny filmów, seriali i gier do plików xls. Można je potem otworzyć w Excelu (Microsoft Office) lub Calcu (OpenOffice lub LibreOffice). Drobna uwaga techniczna, te pliki nie są prawdziwymi xls (tylko html'ową tabelką z odpowiednimi nagłówkami office'a) więc po otwarciu tych plików wypadałoby zapisać je jako normalne xls/ods/csv jak kto woli.

Aktualna wersja skryptu nie potrafi pobierać komentarzy do ocen, filmweb przy wyświetlaniu ocen pobiera osobno komentarze i do tego w innym formacie niż reszta danych). W przeciągu kilku dni wydam aktualizację która także będzie pobierać komentarze. A za jakiś czas rozbuduję skrypt żeby pobierał też filmy/seriale/gry z list "chcę i nie chcę zobaczyć/zagrać", może nawet je będzie mógł łączyć w jeden arkusz (np jako dodatkowa kolumna oznaczająca czy chcesz/nie chce zobaczyć). Jako dodatkową pierdołę mogę tez dodać eksport ocen znajomych.

No ale wróćmy do teraźniejszości, link do pobrania: https://openuserjs.org/scripts/kapela86/Filmweb.pl_eksport_ocen
Aby to zainstalować trzeba mieć w Firefoxie zainstalowane rozszerzenie Greasemonkey, lub w Chrome zainstalowane rozszerzenie Tampermonkey. Testowałem tylko na tych dwóch przeglądarkach, ale powinno działać na wszelkich pochodnych (np. PaleMoon, Opera).

Aby wyeksportować oceny, należy wejść na stronę swojego profilu (w prawym górnym rogu klikamy na swoją nazwę użytkownika) i nad "najwyżej oceniane" pojawi się nowa kategoria "eksport ocen" (w praktyce mógłbym to w dowolnym miejscu umiejscowić ale uznałem że tutaj będzie najlepiej). Potem należy kliknąć w któryś przycisk w zależności co chcemy pobrać, wtedy przycisk "Zapisz do XLS" zmieni się na "pobieranie, proszę czekać" a po pobraniu z powrotem na "Zapisz do XLS". Wtedy klikamy w to zapisz i tyle. Pobieranie zazwyczaj trwa moment, ale może trwać nawet i kilka sekund w zależności ile kto ma filmów i jak bardzo serwery są obciążone. Na aktualną chwilę kliknięcie w inne pobieranie kasuje wynik poprzedniego pobierania, więc nie zapiszemy w jednym arkuszu ocen z filmów, seriali i gier. Mam zamiar to zmienić też ale to na pewno nie w najbliższym czasie.

I to by było na tyle, prosiłbym tylko o wasze propozycje zmiany wyglądu lub umiejscowienia tych przycisków, nie mam "gustu" do takich rzeczy :D. No i jeżeli macie jakieś propozycje funkcjonalności to też śmiało piszcie.

Kapela86

Ja natomiast mam pewien problem. Tak jak oceny filmów pobiera elegancko, tak z "chcę zobaczyć" mam problem. Pokazuje, że wpisów jest 2654, lecz ładowanie staje na 2650 i potem już w ogóle nie rusza. Gdy klikam "zapisz do xls" wyskakuje komunikat: "Najpierw pobierz którąś kategorię". Próbowałem już kilkukrotnie i ciągle lipa :/

Mtmixer

Dodaj mnie do znajomych, wtedy będę mógł pobrać twoją listę i zobaczę o co chodzi

Mtmixer

1. Napisałem ci odpowiedź tutaj żebyś dodał mnie do znajomych ale o dziwo nie ma tej odpowiedzi widocznej, ale mimo wszystko dodałeś mnie do znajomych więc maila z treścią posta musiałeś dostać.
2. Sprawdziłem i na ostatniej stronie "Chce zobaczyć" https://www.filmweb.pl/user/Mtmixer/wantToSee?page=108 masz jakąś pozycję uszkodzoną którą filmweb nie może załadować, pojawia się przy niej "Oops! Coś poszło nie tak. Spróbuj odświeżyć stronę". Przyznam szczerze że pierwszy raz coś takiego widzę i przez te ponad 5 lat odkąd jest ten skrypt to chyba nikt nie miał czegoś takiego. Ten film ma identyfikator 106607 i nie ma takiego w bazie. Googlając trafiłem na https://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/B%C5%82%C4%85d+na+li%C5%9Bcie+%22 chc%C4%99+obejrze%C4%87%22,3128616
Szczerze to pierwsze co powinieneś zrobić to napisać na pomoc (małpa) filmweb.pl żeby ci to poprawili, bo ja teoretycznie mógłbym posiedzieć nad tym i zrobić jakieś obejście, ale mówiąc wprost jakoś nie chce mi się już rozwijać skryptu, co najwyżej robię poprawki gdy kompletnie przestaje działać jak filmweb robi jakieś grubsze zmiany na stronie. Daj znać gdyby filmweb nic z tym nie zrobił to wtedy może posiedzę nad obejściem tego.

Kapela86

Dobra, dziś wieczorkiem na czasie nasmaruje na pomoc filmwebu. Dzięki wielkie za pomoc i szacun za ten skrypt!

Kapela86

Co do maila od supportu jak na razie nic nie napisali od soboty. Naszła mnie pewna myśl, ale żeby coś takiego zrobić, pewnie trzebaby się gimnastykować programistycznie. Aczkolwiek, czy byłaby możliwość, żeby pobrać w takim razie "chcę obejrzeć", ale tylko kategorię "umrę jak nie zobaczę"? Albo żeby pominąć tą ostatnią stronę "chcę zobaczyć". Oczywiście bez zbędnego wpędzania Cię w robotę, bo samo stworzenie tego skryptu jest mega i nie chciałbym marnować dalej twojego czasu na moje widzimisię :D Póki co jeszcze pożyje nadzieją, że w końcu ktoś odpisze mi na maila, a jeżeli nie to założę nowe konto, na którym dodam sobie tam do "chcę zobaczyć" chociaż te 250 "umrę jak nie zobaczę". Wtedy pobiorę i przerzucę na upflixa, by móc śledzić jaki film z listy pojawia się na którym vod, by móc swoją ogromną listę pomniejszać.

Mtmixer

Powoli zacząłem w sumie już sobie przeglądać "Umrę jak nie zobaczę", by wybrać te filmy, które najbardziej chcę zobaczyć, potem na innym koncie dodam je sobie do "chcę zobaczyć" i wtedy skryptem pobiorę, także w razie czego, przepraszam za zamieszanie. Powoli do celu. Jeszcze raz dzięki za wszystko! ;)

Mtmixer

Nie musiałeś kombinować, przyjrzałem się temu i dziwne że mnie nie oświeciło wcześniej ale wystarczyło zrobić jeden wyjątek w kodzie żeby jak trafi na ID z tym wadliwym filmem to żeby go pomijał. Poprawiłem to, wgrałem na openuserjs tylko nie zmieniałem numeru wersji. Odinstaluj tą wersję co masz i zainstaluj jeszcze raz ze strony, pobiera się już poprawnie.

Kapela86

O kurcze, dzięki wielkie ponownie w takim razie! Jutro na spokojnie sobie przeinstaluję i w razie kłopotów, odezwę się.

Mtmixer

Ehh, te odpowiedzi były, ale na osobnej stronie... :)

Kapela86

Przeczytałam Twoją instrukcję, zastosowałam się wiernie do wskazówek (tak mi się wydaje), czyli zainstalowałam rozszerzenie do Chroma i skrypt, a przy próbie pobrania danych FB daje mi odwał słowami: "Najpierw pobierz którąś kategorię". Utknęłam. Pomożesz?

Tokio

Uzupełniam: klikam na aktywne XLS, a FW swoje. Czyli jednak czegoś nie doczytałam?

pobierz oceny:filmyserialegryprogramy tv Zapisz do XLS
pobierz „chcę...”:filmyserialegryprogramy tv Zapisz do XLS
pobierz „nie interesuje ...”:filmyserialegryprogramy tv Zapisz do XLS

Tokio

No jest to może trochę nieintuicyjnie zrobione ale nie mam koncepcji jak to można graficznie lepiej przedstawić, nie mam "zmysłu graficznego" praktycznie żadnego :D
Odnośnie pobierania, jeżeli chcesz np. pobrać oceny seriali, to w wierszu "pobierz oceny" klikasz w słowo "seriale" i po chwili skrypt zacznie pobierać twoje oceny, nie zapisują się nigdzie na stałe tylko do niewidocznej tabelki. Jak skończy pobierać to uaktywni się przycisk "Zapisz do XLS" w tym samym wierszy, wtedy klikasz w niego i generowany jest plik xls i pobierany już przez przeglądarkę na dysk komputera. Analogicznie trzeba postępować z pozostałymi kategoriami.

Kapela86

Jest intuicyjne i proste jak czapka z daszkiem, tylko trzeba trochę myślenie włączyć, a mnie chyba wtyczka wypadła. Klikałam, owszem, ale na słowo "pobierz" zamiast "film", więc nie miało prawa zipnąć. Już ściągnęłam, dzięki bardzo za pomoc i resztę. Pozdrawiam.

Tokio

A swoją drogą, to genialny jesteś!

Kapela86

Jak to zaimportować ?

Kapela86

W sensie do IMDB, coś nie mogę znaleźć.

Kapela86

Dobra w sumie nie ważne :d

Kapela86

ratujesz mi życie gościu!

victoryxx

a swoją drogą, nie aktualizowałeś tego skryptu tak, żeby jeszcze pobierał reżysera i scenarzyste może?

victoryxx

Nie aktualizowałem. Spojrzałem teraz na szybko to tam jest tylko informacja o reżyserze, a dodatkowo jest ale ukryte: kraj produkcji i krótka obsada.

Kapela86

Jakiś czas temu "dostylizowałem" nieco wygląd skryptu:
https://i.imgur.com/fJuQyoq.png

Gdybyś chciał go użyć:
#eksportocen, #eksportchce, #eksportnieinteresuje { text-align: center; }
#eksportocen { padding-top: 35px; }
#eksportnieinteresuje { padding-bottom: 35px; }
#eksportchce { padding: 5px 0 5px; }
#eksportocen a:hover, #eksportchce a:hover, #eksportnieinteresuje a:hover { text-decoration: underline; opacity: 0.75; }
#eksportocen span, #eksportchce span, #eksportnieinteresuje span { font-weight: bold; padding: 15px; }
#zapisocen, #zapischce, #zapisnieinteresuje { font-weight: bold; background: hsla(50,0%,50%,0.25); padding: 2px 8px 2px; border-radius: 4px; text-decoration: none !important; }
#zapisocen[download], #zapischce[download], #zapisnieinteresuje[download] { background: hsla(50,0%,50%,0.5); }

CML99

O, super, bardziej czytelne niż to co ja wyprodukowałem :D Zobaczę później jak to wygląda na normalnym białym tle.
Mimo wszystko gdzieś tam mi po głowie chodzi myśl żeby w ogóle inaczej przeprojektować to całe pobieranie, ale to trochę roboty z tym by było. No i mam różne zaległe rzeczy które miałem dodać a nie mogę się zebrać żeby posiedzieć nad tym.

użytkownik usunięty
Kapela86

Dzięki Ci wielkie dobry człowieku. :)
Po ostatnich szopkach z filmwebem w końcu chyba dojrzałem do przeniesienia się na jakiś alternatywny portal, pewnie IMDB, pliki wygenerowane dzieki Twojemu skryptowi będą idealne w pomocy przy przeniesieniu bazy. Robisz świetną robotę. :)

A działo się coś większego ostatnio z filmwebem?

Na fdb możesz zaimportować te pliki z ocenami.

użytkownik usunięty
Kapela86

Jeśli o mnie chodzi, to cały czas się coś dzieje. Notorycznie długo wczytuje oceny, albo nie wyświetla ocen znajomych, skopana wyszukiwarka, co nie podaje oczywistych wyników, masa wkurzających reklam, ostatnie np., ta z lego nachodziła celowo na pozycje w menu portalu i chowały się dopiero po kilku sekundach umożliwiając kliknięcie. Zamiast wejść i kilkoma kliknięciami myszki ocenić film, wchodzę i czekam, aż się łaskawie załadują oceny, czasami dopiero po kilku odświeżeniach, albo i wcale. Na FDB chciałem sprawdzić dzisiaj co i jak, na dzień dobry okienko reklamy w twarz, nie dziękuję. IMDB może jest archaiczny jak na dzisiejsze standardy, ale mi więcej nie potrzeba do szczęścia, przynajmniej nie atakuje nachalnie reklamami i działa szybko. W polskich serwisach zresztą jak widać też coraz mniej funkcjonalności, a zmiany które wprowadzają imo na niekorzyść i działają gorzej niż stare.

A masz może internet z UPC? Bo ja mam i mi się podobnie zachowuje z wyświetlaniem ocen że niekiedy nie ładują się i w kółko lata ta animacja ładowania, albo strona któraś nie chce się wczytać, ze stroną cdaction mam bardzo podobnie, no i zauważyłem że jak w tym samym czasie wejdę zdalnie z kompa w pracy gdzie mam światłowód biznesowy Netii to tam wszystko śmiga, no i mam podejrzenia że to coś z UPC może być.

użytkownik usunięty
Kapela86

Multimedia, tudzież Vectra obecnie. Sprawdzałem już nawet różne przeglądarki. Może to jest też związane np. z ilością znajomych, mam 202 osoby, wydaje mi się też, że nie wszystkie filmy w danym momencie nie działają, np. jeden się wczytuje, ale już inny nie. Użytkowanie tego portalu, jego główna funkcjonalność to jednak ocenianie i komentowanie filmów, a to w moim przypadku przynajmniej kuleje. Jedyne co mnie tutaj trzymało, to oceny znajomych, dzięki temu często trafiałem na ciekawe produkcje, których jeszcze nie widziałem.

CML99

Cześć, skrypt działa na Linuxie? Zainstalowałam wszystko i nie widzę opcji pobierania danych... :(

vespa89

System operacyjny raczej nie powinien mieć znaczenia bo userscript uruchamiają się w środowisku przeglądarki bezpośrednio. Osobiście robiłem go na Windowsie pod Firefoxem ale sprawdzałem też na Chrome i Vivaldi

Kapela86

To działa! Dziękuję ci dobry człowieku!

Kapela86

Na wstępie dzięki za to co zrobiłeś! Nie jestem wstanie przebrnąć przez wszystkie komentarze więc może takie pytanie już padło ale czy jest szansa żeby również dało się ściągnąć oceny poszczególnych odcinków w serialach?

pgmaster

Eksport ocen odcinków mam w rzeczach do zrobienia oprócz wielu innych, ale jakoś się zmotywować nie mogę do roboty, z natury jestem po prostu leniwy :D Wolę grać i oglądać filmy/seriale/anime.

Kapela86

No nic. Będę czekał cierpliwie :D

Kapela86

Serwus! Czy tylko mi po ostatnich aktualizacjach filmwebu znikła możliwość pobierania ocen?

Mtmixer

Nie, coś pozmieniali w kodzie strony i skrypt przestał działać, wybadam to jutro i naprawię.

Kapela86

Nie potrafię sobie z tym poradzić, wcześniej ID użytkownika i znajomych pobierałem ze zmiennej globalnej którą tworzyła strona, a teraz zrobili je w jakiejś funkcji z użyciem "promise" i nie mogę zrozumieć jak to do końca działa i jak mogę wyciągnąć z niej informację. Jest tu ktoś kto zna temat i byłby w stanie mi pomóc?
W ostatecznościmogę nie pobierać w ogóle tych ID, ale wtedy te przyciski do exportu byłyby na podstronie każdego użytkownika, a filmweb ogranicza pobieranie ocen od osób niebędących naszymi znajomymi.

Kapela86

Do pobierania własnych ocen ID jest chyba w ogóle nie potrzebny?

tomfilmowiec

Nie jest, używam tego żeby sprawdzić czy strona z aktualnie wyświetlonym profilem jest naszym profilem lub profilem naszego znajomego, wtedy dodaję przyciski do eksportu tylko na nich tak żeby na nieznajomych profilach nie dodawać ich.

Kapela86

Najważniejsze wydaje się pobieranie własnych danych i dobrze jakby wróciła chociaż taka możliwość. Sprawdzanie czy jesteśmy na swoim profilu można zrobić porównując nazwy użytkowników, a nasza nazwa użytkownika jest zawsze widoczna na górnej belce obok awataru. Ewentualnie porównywać adresy URL profili, tu też nie powinno być problemu z uzyskaniem URL naszego profilu z górnej belki.

tomfilmowiec

Tak, ale jest akurat przynajmniej jedna osoba które używa pobierania ocen znajomych do robienia zestawień "TOP filmów", pierwotnie skrypt działał tylko na naszym profilu i na jego/jej prośbę dorobiłem taką funkcjonalność. No ale nieważne, zrobiłem na razie na szybko poprawkę że będzie się teraz dodawać opcja eksportu u każdego nawet nieznajomego, u nieznajomych skrypt się zachowuje tak że będzie "wisiał" na fazie pobierania po prostu.

Jeżeli mimo wszystko znajdzie się ktoś obcykany z JavaScript to chętnie skorzystam z pomocy :)

Kapela86

Hej, podaj mi dokładnie ( plik, funkcja, linia itp. ) gdzie jest teraz ta funkcja z Promise i gdzie w Twoim skrypcie jest potrzebny jej wynik, w wolnej chwili ogarnę.

IProSoft

Cześć, miałem napisać miesiąc temu ale jakoś wyleciało mi z głowy i teraz zobaczyłem twój komentarz. Wcześniej jak to badałem, to w konsoli po odpaleniu
window.IRI.getLoggedUser()
można było wyciągnąć jakoś info to co potrzebowałem ale nie wiedziałem jak tego użyć w skrypcie bo to działało na tych promise, ale teraz zwraca
Do not use IRI.getLoggedUser anymore!
i nie widzę tych danych których potrzebowałem i szczerze to nie wiem gdzie one mogą być. Dawniej było to w zmiennej globalnej, potem zmienili na ten cały "promise", a teraz to nie wiem, może w zmiennej lokalnej dla funkcji trzymają. Nie chce mi się analizować kodu wszystkich js'ów żeby to odnaleźć.
Ogólnie ekspertem w webdev nie jestem, nie bawię się w to na co dzień, nawet nie wiedziałem że istnieje coś takiego jak promise.

Kapela86

Hej, próbuję zainstalować tój skrypt z linku, ale wyświetla się strona "Odmowa dostępu do openuserjs.org. Nie masz uprawnień do wyświetlania tej strony." Wiesz jak rozwiązać ten problem?

rocky_filmaniak

Już jest ok, openuserjs wprowadziło jakąś dziwną zmianę i musiałem ręcznie do skryptu dodać jedną rzecz.

Kapela86

Dzięki!

Kapela86

Mi nie działa, jak klikam jakąś kategorię to bez przerwy się ''pobiera''

Jackmen

Znowu filmweb coś zmienił i skrypt wywala się przy pobieraniu "drugiej" strony danej kategorii, siądę nad tym w weekend

Kapela86

Daj znać jak będzie gotowe, byłbym bardzo wdzięczny

Jackmen

Przebudowali kompletnie sposób w jaki wysyłana jest lista ocen /chcę / nie chcę. Wcześniej myślałem że dotyczyło to tylko drugiej strony ale jednak jest to znacznie grubsza zmiana. Poprzednio strony z ocenami były generowane przez serwer z użyciem php i wszystkie informacje które pobierałem jednym żądaniem do serwera były od razu w pliku który dostawałem. Teraz zrobili to wszystko na JavaScript i dostaje się od serwera "pustą" stronę z wynikami i dopiero przeglądarka odpytuje o poszczególne rzeczy. Jest to znacząca zmiana i nie da się (albo nie wiem jak) udawać przeglądarki przy pobieraniu tych danych tak żeby wykonał się kod JavaScript też, więc musze rozkminić metodą prób i błędów jak pobierać te dane, bo sam kod JavaScript strony jest mocno "zaciemniony" dla zwykłego człowieka i porozrzucany po kilkudziesięciu plikach. Nie wiem ile czasu mi to zajmie, mój JavaScript już trochę zardzewiał że tak powiem. Postaram się w tym tygodniu posiedzieć nad tym.

Kapela86

Cześć. Czy mógłbyś podesłać mi najnowszy link do aktualnego rozszerzenia dot. pobierania arkusza z ocenami z filmwebu? Bo Twój post jest sprzed 7 lat i od tego czasu pewnie zrobiłeś wiele ulepszeń.