PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526365}

Zniknięcie na 7. ulicy

Vanishing on 7th Street
2010
4,9 6,0 tys. ocen
4,9 10 1 6033
3,0 2 krytyków
Zniknięcie na 7. ulicy
powrót do forum filmu Zniknięcie na 7. ulicy

Croatoan

ocenił(a) film na 6

Jak myślicie co to słowo może oznaczać. Dzielcie się swoimi interpretacjami. Według mnie jest to podpis, tego który sprowadził na świat tą ciemność. Być może Boga, a może kogoś ponad nim..... Ciekawi mnie też motyw ze słońcem. Jak ot tak po prostu mogło nie docierać na naszą planetę. Może je coś przysłoniło, tylko ciekawe co....

ocenił(a) film na 6
DarthKamyl

Najbardziej wiarygodne rozwiązanie zagadki zniknięcia brytyjskich osadników i tego tajemniczego napisu jest taka, że zostali "wchłonięci" przez plemię północnoamerykańskich indian Kroatan (stąd prawdopodobnie ten napis "CROATOAN" co miało stanowić wiadomość "hej idziemy do Craotoan się zabawić" xD ). Może osadnicy mieli trudności z aklimatyzacją i zapasami, a że dostawy zbyt częste nie były to możliwe jest, że zwyczajnie poszli z tymi indianami, co miało zagwarantować im przetrwanie. członkowie plemienia Kroatan uważają, że w ich żyłach płynie europejska krew i nie chcą być postrzegani jako kolorowi. Jak przejrzysz zdjęcia członków tego plemienia z początku xx wieku to faktycznie można stwierdzić, że mają europejskie rysy twarzy.

ocenił(a) film na 3
TomHs

ja od siebie naprawde dziekuje za odpowiedz...tez sie zastanawialem a jakos zapomnialem sprawdzic! szacun!

ocenił(a) film na 5
DarthKamyl

Tajemnica ich zniknięcia pozostaje niewyjaśniona. Jedynym śladem, jaki pozostał, są znalezione tajemnicze słowa "Croatoan" wyrzeźbione w drzewie. Oznaczają one prawdopodobnie wyspę Croatoan (nazwa wtórna, nadana w końcu XIX wieku), sugerując, że osadnicy przenieśli się właśnie tam, albo też Indian z plemienia Kroatanów, którzy mogli najechać i wymordować lub wchłonąć białych osadników. Indianie z tego plemienia podtrzymują legendę o swym mieszanym europejsko-indiańskim pochodzeniu, co ma pewne uzasadnienie w ich wierzeniach i w XIX-wiecznym sprzeciwie przeciwko traktowaniu ich jak afroamerykanów.