PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 336993
3,5 51 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

napisy pl

użytkownik usunięty

denerwuje nie tylko to, że film jest z napisami :/ lektora nie moga dać?? Denerwuje mnie jak przeczytać nie zdążę a poza tym trudno mi jest wtedy skupić uwagę na filmie żeby coś zrozumieć bo czytam szybko tylko żeby zdążyć

użytkownik usunięty

tzn. denerwuje mnie* tylko to, że są napisy jakby ktoś nie załapał :D reszta jest spoko xD

nie potrafisz czytać napisów i jednocześnie skupić się na obrazie filmu? Nieźle.

Napisy są lepsze od lektora, lektor zabiera Ci wiele dżwięków, i barwę głosu aktora którym wymawia daną kwestię, lektor powie to bez emocji, a Ty nie będziesz wiedziała o co mu chodzi.
np. byłem kiedyś na filmie, z lektorem i była kwestia
'Jesteś idiotą' lektor kompletnie bez uczucia, ja nie wiem do dzisiaj czy to była ironia, czy może serio mówiła?.

a po drugie, uczysz się dziecko w ten sposób angielskiego ;]

ocenił(a) film na 1
Gerald_15

Sama nie lubię napisów, bo przez te kilka sekund, gdy je czytam, umyka mi cała mimika aktora. Lektor jest jeszcze gorszy - nie dość, że zazwyczaj omija co drugą kwestię, to jeszcze mówi beznamiętnie i pusto. Najgorszy jest natomiast dubbing - zazwyczaj jest bowiem nieudolny.
Najlepiej filmy ogląda się z oryginalną ścieżką dźwiękową - ja stosuje tę metodę w każdym filmie anglojęzycznym. Można całkowicie skupić się na obrazie i faktycznie oceniać grę aktorów - wbrew pozorom takie rzeczy jak tembr głosu mają wielkie znaczenie.

ocenił(a) film na 7
Gerald_15

Zgadzam się !!! Napisy zdecydowanie lepsze !!!

Broń Boże! Tylko nie lektor!

ocenił(a) film na 5

Byle nie lektor! Na początku również zawiodłam się, że są napisy, ale już po kilku chwilach... cieszyłam się niesamowicie! Aktorzy tak wczuli się w postaci (a przecież głos jest jednym z najważniejszych w tej sytuacji odczynników działających na widza i klimat), że nie wyobrażam sobie, jak możnaby zgrzeszyć, wstawiając lektora... albo, co gorsza, dubbing... No nie, nie mogę! Ubóstwiam ten film! :D.

ocenił(a) film na 6

To moze jeszcze dubbing? ;) Bosh.. XXIw. mamy lepiej się nie przynawać, że ang się nie umie na poziomie średnim ;) cóż.. pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 1
Ewelcia

Poza tym dialogi nie sa zbyt glebokie i nie poinno byc problemem ich zrozumienie;)poza tym lektor to archaizm polski.zreszta co to za przyjemnosc ogladac z lektorem?a juz nie daj Boze z dubbingiem

ocenił(a) film na 1
jagtiger

zreszta przecietny czlowiek czyta z taka predkoscia ze raczej napisy nie powinny sprawiac problemu hm...no chyba ze ktos tu ma problemy to pretesje prosze miec do nauczycieli w podstawowce;PP

ocenił(a) film na 10

Ja lubię oglądać filmy z napisami nawet jak jest możliwość obejrzenia z lektorem.
Dlaczego?
Ponieważ może w ten sposób bardziej wczuwasz się w film? Szczególnie jeżeli film Ci się podoba.
a pomyśl jak to by było jakby jakiś lekotr zagłuszał wymawiane przez Erica słowa `La push` .
Przez to film jest bardziej zabawny.
Np. film V jak Vendetta też oglądam z lektorem. Czasami ciężko może nadąrzyć z czytaniem, ale o tak jest o wiele lepiej.

ocenił(a) film na 1
jestem_sweetasnym_cpunem

w pelni popieram przedmowczynie(tak wnioskuje ze rodzaju kobecego;PP)poza tym smaczki jezykowe zanikaja przy lektorze kompletnie co czasami wypacza kompletnie sens scen calych

LEKTOR??!! Dziecko drogie, nie dość, że film jest, nie ukrywajmy i powiedzmy szczerze, taki sobie, to mają go jeszcze psuć lektorem albo, co gorsza, dubbingiem? A bron ich Panie Boże przed takim okrucieństwem względem filmu!

użytkownik usunięty
Bells93

czemu według was dubbing jest zły?? Ja wole dubbing od lektora, a naprawdę niektórzy ludzie świetnie potrafią wczuć się w rolę postaci, której podkłądają głos :P W każdym razie nie przeszkadza mi to aż tak strasznie, że są napisy, ale filmu nie oglądałam w kinie. Musiałam ściągać napisy do filmu, które ,,leciały'' trochę za szybko. :] Ale film jest the best :D

ocenił(a) film na 6

rzecz w tym, że dubbing jest dla dzieci.

..

moj_unikalny_nick

rzecz w tym że dubbing krzywdzi film
a lektor udaje że umie.

użytkownik usunięty
Uzalezniona

przesadzacie :D Każdy lubi jak lubi a jeden ma podzielnosc uwagi, drugiemu jest trudniej. W kazdym razie film jest super :]

ocenił(a) film na 5

na pewno nie poszłabym na ten film do kina, gdyby był z dubbingiem albo, co gorsza, z lektorem
jak dla mnie, to jest najgorsze, co można zrobić
a jak ktoś nie nadąża przy czytaniu to hmmm... nc

btw. tłumaczenie "Zmierzchu" jest tragiczne
już "pirackie" tłumaczenia są o niebo lepsze (a przynajmniej to, które ja mam)

użytkownik usunięty
marta123_123

W sumie to.. przyzwyczaiłam sie do napisów ;P Ale czaeem mnie wqrza jak nie zdaze przeczytac... wole filmy z dubbingiem, ale lektora nie lubie ;]

ocenił(a) film na 2

Filmy z dubbingiem? A fe!

ocenił(a) film na 7
_LadyGirl_

dubbing? okropność! lektor o wiele lepszy, a najlepiej napisy.

ocenił(a) film na 10
LeaMao

Ja mam z lektorem i szczerze mówiąc on nie pasuje do tego filmu. Wolałabym z duubingiem bo lektor zabiera barwe głosu. Denerwyje mnie też ,,Edłard'', czsami nawet brzmi jak Eduard

ocenił(a) film na 4
wampirka_filmweb

Hę? Że niby dubbing nie zabiera? Z dwojga złego, lepszy lektor, jak się uprzesz coś tam usłyszysz. Zresztą, oglądajta se jak chceta.

ocenił(a) film na 10
Gingers

Jesli chodzi o "zmierzch"to ja obejrzalam z napisami i mi się bardzo spodobał wrecz byłam nim oszołamiona:)))potem obejrzalam go jeszcze tak 3 razy z napisami, bo mialam wersje z bardzo szybkimi napisami i za kazdym razem zauważałam cos nawego,dostrzegałam szczegóły ktorych nie widzialam wczesniej i to bylo fajne:))) a ostatnio obejrzałam wersje z lektorem i mi nie przeszkadzał wrecz było mi wygodniej bo nie koncentrowalam się na czytaniu tylko na aktorach:)ale film i tak jest boski:))))))))))))))))