PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 336960
3,5 51 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

Znalazłam nowe książki podobne do Zmierzchu, a przynajmniej tak mi się wydaje... okładki mają po prostu boskie!

Autor: Patricia Briggs
Mercedes Thompson #1 - Zew księżyca

Seksowny sąsiad Mercedes Thompson jest... wilkołakiem. Mercedes, w swoim warsztacie, próbuje naprawić furgonetkę, która przypadkiem należy do... wampira. Z drugiej strony, sama Mercy też nie jest całkiem zwyczajna, a jej związek ze światem istot ożywających nocą nieuchronnie pakuje ją w kłopoty.
Mroczne urban fantasy. Bohaterowie – zachwycająco nieludzcy.
Wilkołaki mogą być niebezpieczne, gdy wejdziesz im w drogę. Wystarczy jednak zachować ostrożność, a - raczej - nie zrobią ci krzywdy. Bez trudu ukrywają swoją naturę przed ludźmi. Tylko że ja nie jestem człowiekiem. Potrafię je rozpoznać, a one rozpoznają mnie...

Autor: Patricia Briggs
Mercedes Thompson #2 - Więzy krwi

Z życia Mercedes - kolejny tom bestsellerowej serii opowieści o dziewczynie zmieniającej się w...
Mercedes Thompson, pracująca jako mechanik samochodowy, ma przyjaciół w mętnych kręgach i bardzo mrocznych miejscach. W dodatku nasza droga Mercy winna jest jednemu z nich przysługę. Zdolna do zmiany postaci na zawołanie, zgadza się wesprzeć wampira Stefana, gdy ten wyrusza przekazać wiadomość istocie sobie podobnej. Kłopot w tym, że adresatów jest dwóch - choć ciało dzielą jedno.

Czytał je już ktoś??

użytkownik usunięty
Vivan

ja nie ale zdaje się że są odbiciem sagi SM....

Vivan

a jest to gdzieś w wersji elektronicznej??? ma to ktoś? bo zapowiada sie ciekawie :)

klekipetra

Wilkołak- mechanik? xD
Trochę jak kobiece wcielenie Jacoba, nie sądzicie? xD

ocenił(a) film na 10
pajlusia

a mi się wydaje ze ta mechanik jest... czarownicą...

ocenił(a) film na 5
Vivan

fajne, fajne....
teraZ to wsZystko bedzie podobne do Twilight

tez wlasnie szukam wersji elektorniczne ale jak dotad nie znalazlam:/:/:/

a szkodaa bo fajnie sie zapowiada

ocenił(a) film na 4
bella93

jak dla mnie to nic nie przebije Zmierzchu... ta ksiązka wywarła na mnie takie wrażenie, że nic tego nie przebije. Zbyt emocjonalnie na mnie wpłyneła i nie wiem jak doczekam filmu.... zakochałam sie w tej historii i w tej chwili tylko o tym myśle ;)

ocenił(a) film na 5
AnaMaria

ja kiedy przeczytalam wszystkie czesci to po prostu stwierdzilam ze mi malo :/ te ksiazki sa tak wspaniale, ze chcialabym ciag dalszy. W zasadzie to mozna powiedziec ze mam obsesje na punkcie tych ksiazek ;)

ocenił(a) film na 10
AnaMaria

z ciekawosci, po ile dziewczyny macie lat? nie w negatywnym sensie rzecz jasna, tylko tak o pytam:) ja tez juz nieraz przeywalam to co wy teraz. z książkami, serialami, czy tez filmami. Predzej czy pozniej przechodzi:D znajdziecie nowe zainteresowania, i się oduzależnicie;D

DIANA_2

Mają pewnie około 8-14 lat jeśli czytają takie gówno jakim jest "Zmierzch" .

ocenił(a) film na 7
LordRahl

Niektórzy idioci wchodzą sobie, wyobraź, na forum książek, których nie lubią i próbują udowodnić, że są w czymś lepsi. A nie są. Zastanów się zanim napiszesz taki bzdet.

ocenił(a) film na 10
Vivan

a ma może ktoś książki tej autorki tylko po polsku ??

karola8732

hejka :D
jeżeli macie czas i ochotę to wpadnijcie do mnie na bloga:
http://sunset-emmett.blog.onet.pl/
To jest ,,Zmierzch" z perspektywy Emmeta :D
komentarze mile widziane :P

ocenił(a) film na 8
patka_8

w najnowszym wydaniu joy'a pojawila sie krotka wzmianka o Stephenie Meyer i o Zmierzchu:D str. 51:P

ocenił(a) film na 8
jess149

http://www.film.wp.pl/id,91372,title,Rezyser-Hobbita-o-wampirach,type,news,wiado mosc.html moze to was zainteresuje;) a w czsopismie napisano, ze "przed switem" ma ukazac sie w polsce jakos w marcu

jess149

ja napisałam nawet do wydawnictwa
tak będzie w marcu. a Intruz w listopadzie.
kupujecie Intruza? bo ja na pewno :D

jess149

Książki bardzo podobne to Zmierzchu, ale moim zdaniem nic jak dotąd tego nie przebije!
Ja również nie mogę przestać myśleć o tym filmie o sadze. Jeszcze nie przeczytałam czwartej części,a el z pewnością to zrobię.

Każdy z kim rozmawiałam na temat zmierzchu stwierdził, że mam na tym punkcie obsesję. Czasem się do tego przyznaje :)

amfetamina

heeh :d witaj w klubie :P
moje 2 kumpele nawet chciały mnie na jakąś terapię odwykową wysłać.
Ale jak jedna z nich przeczytała to zmieniła zdanie na ten temat :P

ocenił(a) film na 10
Vivan

ja tez mam obsesje na punkcie Twilihgt :) i odpowiadając na pytanie Diany mam 23 lata :P i wiem ze ta "obsesja" przechodzi, ale czasami fajne jest poszaleć :) mnie w pary mają już dość, tylko Edward, i Edward, miałam nawet spięcie z chłopakiem... :/, ale co na to poradzić... :)

Vivan

czytalam obie, swietne ksiazki :) a Mercedes Thompson wcale nie jest wilkolakiem, ani tymbardziej czarownica, jest zmiennoksztaltna(potrafi zmieniac sie w kojota). Polecam ksiazke :p

ocenił(a) film na 8
Vivan

Ja polecam książke "Szał" Lisa Jane Smith oraz kziąki Anne Rice "Wywiad z wampirem", "Wampir Lestat" :) Ta przez ciebie polecana tez przeczytam :)

ocenił(a) film na 7
martakamyk13

Ja czytam "Przebudzenie" J. L. Smith. Bardzo fajna książka. Polecam ;)

ocenił(a) film na 7
vampire_13

"Zew księżyca" jest przecudny i moim zdaniem ciekawszy od "Zmierzchu". Czytałam i to i to. Kocham obie sagi jednak Briggs moim zdaniem pisze ciekawiej. I jeszcze coś... główna bohaterka nie jest wilkołakiem a zmiennokształtną. Zmienia się w kojota :) Polecam przeczytać, jest dużo akcji, romansu i jeszcze raz akcji. Niestety w Polsce wydano tylko 2 tomy :/

loony_s

Ten zew księzyca kupywaliście czy wypożyczaliście w bibliotece?

loony_s

2 tomy?? a z ilu tak właściwie?? bo na 100% się za to zabiorę, jak tylko skończę "Intruza" i... "Potop"(cholerna polonistka!!)....

Baja_17

a ja wam polecam "martwy aż do świtu' ;P

Drejgo

poprawka 'Martwy aż do zmroku" XD

Drejgo

A co to za książka martwy aż do świtu? Jakiego autora?

Vampire_D

Harris Charlaine serial True Blood powstał na jej podstawie

ocenił(a) film na 9
Baja_17

Cytat z forum,
KOMETA:
''Wracając do porównywania tej serii z serią Zmierzchu Meyer. To duży błąd. Owszem tematyka bardzo podobana, ale książki mają zupelanie inny styl i klimat. Meyer jest pisarką infantylną, bardzo idealizuje swoje postaci przez co są mało wiarygodne. Ich uczucia i zamiary są jasne i łatwe do rozszyfrowania, często przesycone patetyzmem i melodramatyzmem, a fabuła skupia się głównie na romansowych przeżyciach nastoletniej bohaterki, która jak dla mnie jest dość nijaka. Proza Briggs jest dojrzalsza skierowan do starszych czytelników pomimo, że sceny pikantne jak i brutalne są ukazane dużo łagodniej niz u Meyer. Właściwie autorka je pomija, ale i tak czuje się ten magnetyzm między postaciami, napięcie trzyma przy scenach akcji. Jest to intrygujące i ciekawe, to dlatego czytamy dalej, z powodu tych subtelnych niedomówień. U Meyer wszystko jest wyłożone, książki są przewidywalne, bohaterowie tym bardziej, a tym co pcha nastoletnie czytelniczki do czytania są zwyczajnie sceny miłosnych uniesień gdzie pikanteri dodaje fakt, że główny bohater jest wampirem - piękny i niebezpieczny. I może zeżreć główną bohaterkę w każdej chwili. ''

1000% racji. Chociaż bardzo lubię Zmierzch, muszę przyznać, że nie dorównuje on powieści Patrici Briggs. Spójrzcie na to obiektywnie! Jestem pewna, że wszystkie fanki Zmierzchu nie znają się na tematyce wampirów. Pewnie nie czytałyście innych sag, prawda? Sięgnijcie po Stokera, czy Rice to spojrzycie na Meyer z innej strony. ''Uzależnione'' od Zmierzchu widzą tylko przecudnego, idealnego dobrego wampira, który nie chce być potworem.. Tiaa, największy drapieżnik na świecie wegetarianinem <lol2>

A po drugie, to Twilight jest podobny do Zewu Księżyca, a nie odwrotnie. ;]

ocenił(a) film na 8
szmata27

Książka pt 'Krwiopijcy', autor: Christopher Moore.
Książka napisana zupełnie innym stylem niż Twilight, ale też jest naorawde świetna. Powiedziałabym, że nawet lepsza. No i też o wampirach. Moim zdaniem warto przeczytać.

gemma128

a co myślicie o ksiażkach typu przenoszenie się w czasie ( plus odrobina mroczności)? myslicie ze to ciekawy temat??

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 3
proba_mikrofonu

tak, interesuję się wampirami. przeczytałam wszystko możliwe z rozmaitych bibliotek, wykupiłam pół antykwariatu, oglądnełam wszystkie filmy. Nosferatu z 1922 - klasyka, wywiad z wampirem...To trwa już jakieś 7 lat.

A "Zmierzch"? przeczytałam, jakże by inaczej. I pomimo swojej niekłamanie naiwnej i oklepanej fabuły (miłość nastolatki i wampira) ma takie COŚ co zachwyca. Nie podoba mi się Edward. Wizerunek wampirów jest dość dziwny. Zachowanie głównej bohaterki i gry aktorów pozostawia wiele do życzenia, owszem, ALE...

Film jest odskocznią od rzeczywistości. Typowe wesołoatmosferyczne (niech będzie "z nutą grozy") romansidło, które przyjemnie się ogląda.
Nie ze względu na aktorów. ani wampiry. wilkołaki. czy cokolwiek.
Ze względu na sam fakt, że miło się ogląda i czyta.
pozdrawiam (;

ocenił(a) film na 10
Metaxa1692

Powiedzcie mi gdzie można kupić ten "Zew księżyca" ??
Bo w empiku go nie ma :( a bardzo chciałabym przeczytać ;)

ocenił(a) film na 10
Anekxxx

Przeczytałam ten "Zew Księżyca"
Całkiem przyjemnie się czyta, wciąga jak cholera a tematyka podobna z tą różnicą że w zasadzie miłości to jest niewiele w tej książce.
Mogę spokojnie polecić.
Teraz zabieram się za "Wampir Lestat"
Pozdrawiam :]

ocenił(a) film na 10
Anekxxx

Przeczytałam "wywiad z wampirem","wampir Lestat" i "Królowa potępionych",ale jakoś styl Anny Rice mi nie podchodzi więc odpuściłam sobie reszte Kroniki wampirów. A jeśli lubi ktos wątek "zakazanej miłości" to polecam serie "Pośredniczki" Meg Cabot.
Seria składa się z sześciu tomów:

Kraina cienia (The Mediator: Shadowland)
Dziewiąty klucz (The Mediator: Ninth Key)
Kraksa w górach (The Mediator: Reunion)
Najczarniejsza godzina (The Mediator: Darkest Hour)
Nawiedzony (The Mediator: Haunted)
Czwarty wymiar (The Mediator: Twilight)

Naprawde warto przeczytać.

"Główna bohaterka jest pośredniczką – łącznikiem między światem żywych i umarłych. Oznacza to, że ma umiejętność widzenia i rozmawiania z umarłymi... co niesie za sobą wiele mniej lub bardziej przyjemnych przygód."

Eighten

Też czytałam tę serię! Jest świetna :P
Pozatym Meg Cabot jest znakomitą pisarką :)

Anekxxx

Jest, jest. Tylko trzeba dobrze na stronie poszukać.
A książki naprawdę warte polecenia :)
Miłej lektury życzę.

ocenił(a) film na 10
Vivan

sądzac po opisie niezle sie zapowiada:)

ocenił(a) film na 9
Vivan

Mi troszke Zmierzch przypominała książka Pamiętknik wampirów czy coś podobnego w nazwie

Vivan

Drogie dziewczęta. Filmweb to portal filmowy, więc z łaski swojej nie zaśmiecajcie go tematami o książce (tak na marginesie - nudnej, monotonnej i oblanej litrem lukru). Zapewne jest wiele portali o książkach, w których możecie sobie podyskutować o obiekcie Waszej czci i kultu, nie narażając przy tym fanów filmu na spazmy wściekłości.

ocenił(a) film na 10
Markusowy

Nikt nie każe nikomu tu siedzieć i czytać więc nie wiem po co ten komentarz. I niby o gustach się nie dyskutuje dlatego radze przejść na inne forum i inny film np. Underworld z rozrywaniem tętnic,mnóstwem krwi, walki itd.(nikogo oczywiście nie obrażając jeśli lubi takie film)

Eighten

Seria Briggs mnie nie zachwyciła, Pamiętnikami wampirów można się podetrzeć.... Zamówiłam sobie w empiku książkę "Kiss of midnight" i "kiss of crime".... zobaczymy.... Seria o wampirach, która mi się podobała oprócz Zmierzchu i Kronik...? Seria "House of night" PC Cast i Kristin Cast, której nie ma w Polsce. Rewelacyjne ksiązki!
Poza tym niedługo wyjdą u nas "Vampire of Morganville". Miałam sobie zamawiać w oryginale, kiedy to zobaczyłam. Mam nadzieję, że ciekawa. Jak ktoś jest ciekawy takich książek, niech poszuka na amazonie. w usa wyszły miliony takich ksiązek!

Luelle

co do Pośredniczki - to jedyna seria Meg Cabot, którą da się czytać. Tu przynajmniej Susannah nie myśli przez całą książkę, że ma za mały biust i za wielkie nogi:/ Poza tym.... Jesse.... xD

ocenił(a) film na 4
Luelle

hej a macie moze jakies ebook 3 i 4 czesci pamietnika wampira tj szal i mrok czy jak to tam sie nazywa bylabym bardzo wdzieczna gdyby ktos mi tp wyslala na emaila ewa-c4@o2.pl

Vivan

Ja przeczytałam I część tej książki - Zew księżyca , to wogle nie jest podobne do Zmierzchu , ale książka fajna , bardzo mi się podobała

Vivan

A właśnie równiez poszukuje ebooków pamiętnik wampirów 3 i 4 , jak ktoś chce to ma 1 i 2 , a i jeszcze poszukuje 1 - Kiedy piorun uderzai 2 - Kryptonim Kasandraczęści seri 1 - 800 - Jeśli - Widzialeś - Zadzwoń Meg Cabot . Bardzo prosze jak któś ma mógłby przesłaś na e-mail dominika157@vp.pl

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Karola

Karola pomnik Ci postawię za "Martwy aż do zmroku" :D

Ja mam wszystkie części "Pamiętniki wampirów" ale niestety nie w wersji ebooka :(
A z eboków mam Anne Rice wszystkie części, Zmierzch , Brram Stoker -Dracula oraz książkę "Kształt Demona" ;)

ocenił(a) film na 5
Anekxxx

WOW :D cieszę się że mogłam pomóc :D

mam taki plan zgromadzić tam jak najwięcej ebooków książek o wampirach itp :D i powoli realizuję swoje zamierzenia :D mam już tego na kompie całą masę tylko jeszcze nie wszystko zdążyłam uploadować :D jakby ktoś miał jakieś sugestie czy pomysły to jestem otwarta na wszelkie propozycje :D