PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 336966
3,5 51 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

podobno kolejny tom wyjdzie 18 kwietnia. Z niektórych źródeł miał być już wczoraj, ale.... W każdym bądź razie, premiera jest wcześniej, właśnie w kwietniu!!!!!!!

ocenił(a) film na 7
Luelle

Tak, zaćmienie wyjdzie wcześniej o miesiąc, czyli 18 kwietnia. Jednak na stronie merlina książkę można zamawiać już od WCZORAJ xD strasznie sie cieszę, że wychodzi wcześniej. Pozdrawiam

anitka066

tak, na merlinie można już zamawiać, ale jest tam napisane: ponownie od 5 maja. Nie rozumiem jak to możliwe, że PONOWNIE, no ale...

Luelle

właśnie sprawdziłam drugi raz!! teraz jest wysyłka 15 kwietnia!!

Luelle

już sie nie moge doczekać!! ciekawe kogo Bella wybierze?? Edward czy Jacob?? jak myślicie?? według mnie oczywiście Edward i Bella ma być wampirem!! ostatnio byłam na oficjalnej stronie autorki i jest tam odliczanie do 4 części wiec to nie będzie koniec przygód... ma powstać jeszcze wersja tej historii od strony Edwarda wiec nie będzie nudy. Ciekawa jestem ekranizacji. Bo Edward jakiego wybrali nie za bardzo mi pasuje. ale może go upodobnią;);)

ocenił(a) film na 7
Alexz_8

Hah Edward czy Jacob? to chyba pewne ;) Taa 4 część wyjdzie w sierpniu po angielsku... a ta wersja Edawrda nosi nazwę Midnight Sun- można ją pobrać na stronie pani Meyer ;P

anitka066

na stronie pani Meyer jest tylko pierszy rozdział. Owszem, to będzie ciekawie zobaczyć wydarzenia z "Twilight" w wersji Edwarda, ale cóż, i tak wiemy jak się ta książka skończy, więc nie będzie większych zaskoczeń...
Szkoda tylko, że 4 tom będzie ostatnim tomem:(
No i oczywiście, że Bella będzie z Edwardem. Tu nie ma wątpliwości. Przecież Jacob nie "imprinted" (nie wiem jak to na polski można przetłumaczyć. trzeba znaleźć jakieś inne słowo...) w Belli. Los Belli i Edwarda jest już przesądzony i się z tego powodu bardzo cieszę. A propos "imprinted"... Na jakiejś koszulce u dziewczyny widziałam napis: "Reason why Jacob didn't imprint - he don't meet me":D

użytkownik usunięty
Luelle

4 Tom mam już zamówiony po angielsku. Ogólnie rzecz biorąc, seria po angielsku jest naprawdę świetna. Nietypowe słownictwo, bardzo dobrze sprawdzające się w tego typu powieści. Serię "Twilight" czytałem tylko po angielsku i nie żałuję. Gorąco polecam. Teraz tylko jedno się liczy - 4 księga.=) Już w sierpniu!
Pozdrawiam

dlatego tak żałuję, że to będzie ostatni tom.... choć w gruncie rzeczy może i lepiej - możliwe, że dalsze tomy byłyby komercyjne. Jak na razie najbardziej podobało mi się "Eclipse" (a tak w ogóle każda książka coraz bardziej), więc co to będzie, jak wyjdzie "Breaking Dawn":D^^ Też już mam zamówione:)

użytkownik usunięty
Luelle

Tak więc, teraz tylko czekamy na premierę!:)
Pozdrawiam!

no to się naczekamy^^

Luelle

Ja przeczytałam już "Zaćmienie" po angielsku i też nie mogę się doczekac "Breaking Down" :):) Szkoda że to będzie już koniec tej historii :P
Ps. Miałby ktoś ochotę pomóc mi przetłumaczyć fragmencik "Zaćmienia" bo chiałabym wstawić go na bloga :D jak jest pomoc idzie szybciej :P

ocenił(a) film na 7
ShadoOow

Zgadzam się co do powyższych opinii że po angielsku saga zmierzchu jest lepsza :) A zresztą i tak bym nie mogła czekać aż tak długo na polskie wersje =)=)

użytkownik usunięty
ShadoOow

Chętnie pomogę.=)

użytkownik usunięty

W tłumaczeniu tego fragmentu.
Pozdrawiam.

Super ;) prosze o kontakt mailowy albo na gg:4616129

ShadoOow

ja też z chęcią potłumaczę:)

Jestem ciekawa, jak oni przełożą słowo "imprint". Jest to takie skomplikowane słowo do wyjaśnienia na język polski... W mowie potocznej zaczęłam już go używać, gdyż nie znalazłam synonimu:D a ludzie się mi dziwią: "Co ona znów wygaduję?":P

Boże, jak to dobrze, że mogę się jeszcze potorturować te kilka miesięcy, a potem będą te błogie dni podczas czytania książki.... A potem nastąpi odrętwienie i zacznę się zachowywać jak zombie. Z powodu zakończenia serii.......

Luelle

kilka dni? to będzie tylko kilka pięknych godzin... a potem przez kilka tygodni taka, uch, beznadziejna depresja, która u mnie przynajmniej ustępuje po kilku miesiącach i zostaje zastąpiona przez taką specyficzną pustkę... po prostu wolę o tym nie myśleć. na razie żyję myślą o 'breaking down';))

lucynka_zmyslona

po angielsku zajmie mi to pare dni, ponieważ trzeba będzie chodzić do szkoły i odrabiać lekcje:(

ja też żyję tylko "BD"... nie wiem, co to będzie dalej... załamka totalna...:(

Luelle

Dostałam fragmencik "Zaćmienia" z Wydawnictwa Dolnośląskiego :D jeżeli ktoś jest zainteresowany to może go przeczytać na moim blogu http://twilight-world.blog.onet.pl

ShadoOow

eh, i tak jest najlepsze po angielsku:P

Luelle

No, dosyć ciekawy fragment... Nie mogę sie doczekać 18 ;]

Luelle

Zgadzam się po angielsku książka podobała mi się bardziej :)

ocenił(a) film na 10
ShadoOow

No i przeczytałam fragment i teraz będę chodzić jak naćpana i czekać na całą książkę, a dopiero będę ją miała 28.04.;/ Ehhh...

fallen_angels

dlaczego 18? ksiązka jest dostępna na merlin.pl od 15!!!