Jak do was przemawiają piosenki z soundtrack'u Zmierzchu? Bo dla mnie kompletnie nie pasują do tej lirycznej opowieści, jedyna piosenka która jako tako mi pasuje jest "Full Moon". Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem dla tej historii byłaby dobra ścieżka dźwiękowa instrumentalna (no cóż sam Edward chyba by to poparł :), albo takie piosenki jak "Here with Me" - Dido, czy "Gabriel" - Lamb (ta druga to już dosłownie :)
Też nie rozumiem dlaczego nie ma instrumentalnych motywów. Z czym będziemy kojarzyć muzykę z tego filmu? Chyba tylko i wyłącznie z kołysanką^^. Same piosenki nigdy nie stworzą odpowiedniego klimatu takiej opowieści. Jak dla mnie idealną ścieżką byłaby jedna piosenka (no, może dwie) w trakcie filmu i jedna na napisach końcowych. Reszta utwory instrumentalne. Cóż, trudno. Nadzieja w kołysance.
o to mi właśnie chodzi ściżka powina być prawie w całości instrumentalna. A nie kurcze dają jakieś marne ballady rockowe, których sami bochaterowie książki zabardzo nie lubili:) Ten kto komponował skład płyty chyba nie czytał zbyt dobrze książki. W końcu dla Belli i Edwarda muzyka klasyczna była bardzo ważna
Bohaterowie nie słuchali takiej muzyki, owszem (chociaż kojarzę coś, że Bella w "Zmierzchu" lubiła jakąś płytę rockową), ale autorka książki umieściła listę utworów, których "powinno" się słuchać, czytając jej książki. I fakt, znalazło się tam m.in. Linkin Park i Muse, ale akurat te piosenki, które zostały wybrane do filmu, są dla mnie kompletnie nietrafione.
Trochę z innej beczki. Z tego co pamiętam, to Edward skomponował jeszcze coś dla Esme, prawda? Chyba nie usłyszymy tego utworu =/
Co do listy autorki z utworami, to nic mi nie wiadomo bo nie wiedziałam że takowa istnieje ;) A płyta której słuchała Bella, na początku się nie podobała (była jej jakby narzucona)
I tak uważam że Gabriel = Edward i ta piosenka jest poprostu stworzona dla tej historii
http://pl.youtube.com/watch?v=bqVs69R7bKM
No tak, ale w końcu jej się spodobała ;)
A lista jest na oficjalnej stronie autorki. Kiedy wejdziesz w daną zakładkę z konkretną książką, a później "playlist" pokaże Ci się lista, która jest całkiem, całkiem, bo znajduje się na niej większość dobrych zespołów.
Szczerze, jestem zawiedziona tym soundtrackiem. Oczywiście, że powinna być instrumentalna ścieżka, którą skomponowałby np. Hans Zimmer. Bo niektóre piosenki z listy wcale nie pasują do filmu i nie wiem w które sceny je wcisał. I normalnie nie mogę uwierzyć, że nie dali do sauntracka "Claire de lune" Debussego. śliczny utwór, nawet w książce jest o nim mowa. A w filmie nic.
Może nie dali "Clair de lune" do soundtracku, ale widziałam scene, w kórej leci ten utwór i o nim rozmawiają.
Dokładnie Clair de lune, powino być zawarte w tym filmie. No cóż, a Hanz Zimmer poprostu byłby świetny. Zaczynam się obawiać że wybór takich piosenek może być spowodowany, adresowaniem filmu do nie wymagającej widowni czyt. nastolatki którym do szczęścia wystarczy piękna buzia Patrica (nie wrażliwych fanów książki).
Tak na boku nic nie mam do tego aktora, myśle że poprostu nie mniał jeszcze możliwości zagrania większej roli i jeszcze nam pokaże (mam nadzieje że właśnie w Zmierzchu)
Mnie poprostu denerwują wszystkie te małolaty, które zobaczyły go tylko w Harry Potterze i uważają że jest boski. No cóż poprostu dla mnie jest ważniesza gra aktorska, a nie twarz (ale nie przecze że jest przeuroczy i doskonale pasuje do roli Edwarda)
myślałam, że tylko ja jestem zawiedziona tym soundtrackiem... dla mnie jest za ciężki i już. i zupełnie nie rozumiem tego zachwytu paramore. nawet gdybym rozumiała, to nie widziałyby mi się te kawałki w filmie. trochę więcej liryczności chciałabym w nim, ech...
właśnie taka liryczna historia, przepełniona drobnymi niuansami i wielkimi uczuciami. A oni dają jakieś nie pasujące kawałki rockowe. Załamać się można :(
za dużo takich skocznym kawałków. ale i tak mi się podobają.
choć gdyby było trochę więcej tych instrumentalnych..
łełeeeee taaam . ale dnoo . ja się zgadzam z "przedmówcami" że lepszy by był soundtrack instrumentalny skomponowany przez Zimmera.
przecież będzie też muzyka klasyczna w tym filmie. W KAŻDYM filmie jest. Tylko teraz zazwyczaj soundtracki takie do kupienia w sklepie, mają tylko piosenki różnych zespołów, a utwórów klaycznych się nie wydaje:) nie ma co się martwić:)
że co ścieżek instrumentalnych się nie wydaje Tak... A niby w Harry'm Potter'ze są samę piosenki tak ;)
No cóż kłaniają się takie filmy jak:
-Władca Pierścieni (Eynia wiem ale to wyjątek)
-Piraci z Karaibów ha.
-Pokuta (zresztą chyba nominowana do Oskara za ścieżkę dźwiękową)
-Duma i Uprzedzenie
nie, no, nie każdy film musi mieć piosenki. zależy od rodzaju filmu.
lue- ale chodziło mi bardziej właśnie nie takie muzyki, co zawsze lecą w tle, tylko właśnie takie szczególnie do soundtracka. nie wiem, czy rozumiesz, o co mi chodzi. :>
"'couse I've seen Twiiiiliiight!!!!" xD
bardzo ładna piosenka:) naprawdę śliczna:)
ależ wiem, o co wam chodzi. I nie napisałam, że ZAWSZE wchodzą na soundtrack same piosenki, tylko, że teraz często się tak dzieje (a propos: najpięknieszy soundtrack jest do "Wawiadu z Wampirem" i "Queen of the Damned":))
Może do Twilight tego nie dali, ponieważ film jest tworzony głównie na realia amerykańskich nastolatków, ktorzy często muzykę klasyczną mają najzwyczajniej mówiąc (wybaczcie) w dupie! Zresztą jak wiecie, Catherine Hardwicke uważa się za superziomalską koleżankę i zmłodzieżowaną kobietę xD
tak, racja, a szkoda, bo klasyczna muzyka jest zilion razy lepsza od takiej zwykłej. Niesamowicie się można wczuć xD
zgadzam się z lue- do wywiadu i królowej soundtrack jest niesasmowity.
bloo (od dziś, bl, jesteś mój ' blu ' ; dd)- muzyka instrumentalna jest na tyle dziwna z zarazem piękna, że potragi człowieka doprowadzić do bardzo dziwnego stanu;d
Wie może ktoś jak się nazywa ten utwór który w 70 min Edward gra na pianinie dla Belli?
hej nie wiem czy to nadal aktualne ale widziałam że szukasz piosenki ze zmierzchu tej końcowej
Radiohead - 15 step poszukaj tego to jest ta piosenka :) pozdro
Ale przecież oprócz płyty z piosenkami do filmu (czyli ta która tu jest wykazana), jest też druga płyta z kompozycjami Cartera Burwella do filmu , czyli tylko i wyłącznie muzyka instrumentalna ;)
piosenka z napisów końcowych to Radiohead - 15 steps (z albumu In Rainbows), świetny kawałek btw ;)
ta w 70 minucie to Carter Burwell - Bella's Lullaby
owszem jest też druga płyta, ale traktowana jest raczej jako ciekawostka. Jest na niej 21 tracków, ale słuchając jej miałem wrażenie że słucham dwóch piosenek na krzyż, tylko w różnych aranżacjach. Da się tego słuchać, ale... można było zrobić jeden album, na którym znalazłoby się kilka instrumentali jak i normalne piosnki. Wbrew pozorom można byłoby to połączyć w spójną całość...
Ej sorry ale moglby mi ktoś napisac która to jest ta piosenka ze "soundracku" bo nie potrafie wyłapać gdy Bells kieruje się w str lasu i przechodzi kolo Edwarda a ten podąża za nią ? ( na oficjalnej str twilight bodajze leci ta piosenka jak się wlaczy strona)
a co do new moon to mi pasuje idealnie kely clarkson-haunted http://pl.youtube.com/watch?v=nKk4c01Bddc&feature=related
i evanescence-my immortal
http://pl.youtube.com/watch?v=y8XHTZZjFew
że .. co?... że ? oczy mnie chyba zawodza...
muzyka w tym filmie, to jeden z najmocniejszych akcentów, jeden z najlepszych punktów w filmie...Rzadko kiedy widzę tak świetnie dobraną muzykę, naprawdę . Tutaj w filmie można się czepiać wielu rzeczy... ale muyzka... powinna być nie tykana, najczęsciej do filmów brane sa kawałki pseudo rocku, popu lub słabe kompozycje byle jakiego kompozytora czy grajka, tutaj muzyka Indie, jest doskonała w każdym calu... naprawdę zbulwersował mnie ten temat ;p czego jak czego, ale muzyki w filmie będe bronić jak własnej godnośći. xD
hm, rozmówcom wyżej chodziło raczej o jakość muzyki w sensie wydawnictwa płytki cd, niż o jakość podkładu do filmu. Bo ten, jak sama mówisz, jest bez zarzutu. Zarówno muzyka Burwella, jak i piosenki innych wykonawców są dobrze dobrane i świetnie tworzą nastrój. Chyba jedyna rzecz do której nie mogę przeczepić się w tym filmie.
Ale chodzi o to, że ludzie, którzy wybierali utwory na płytkę mogli się bardziej postrarać. Po cholere mi Linkin Park na płytce, jak ani jedna piosenka tego zespołu nie była użyta w filmie. Zamiast tego można było dać kilka instrumentali...
JAK SIĘ NAZYWA PIOSENKA KTÓRĄ PUSZCZAJĄ KIEDY EDWARD WYSYSA BELLI JAD [1:40:00] PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ.
JAK SIĘ NAZYWA PIOSENKA KTÓRĄ PUSZCZAJĄ KIEDY EDWARD WYSYSA BELLI JAD [1:40:00] PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ.
mam pytanie co do tej piosenki co Robert gra na pianinie. Tak w tej scenie gdzie on sam gra. Chciałabym jej dokładny tytuł bo wersja Bella's Lullaby, którą mam to nie jest ten utwór! Chodzi dokładnie o utwór, który zaczyna się, gdy Bella i Edward wyskakują z okna jego pokoju, potem siedzą na drzewie, po czym jest scena podczas, której on gra na pianinie
bardzo proszę o pomoc w tej sprawie :)
może ktoś ma ten utwór i mógłby mi go przesłać? mój mail:
agatorrr@gmail.com
Znalazłam już ten właściwy :)
A swoją drogą, gdy dobrze poszukać, wówczas znajdzie się w necie 4 różne wersje utworu, który nazywa się "Bella's Lullaby" oczywiście każdy z nich opatrzony jest informacją, że jest oryginalny i oficjalny. Różnią się czasem trwania - 1. 5:03, 2. 3:05, 3. 2:50, 4. 2:19.
Utwór, którego poszukiwałam to ten ostatni, trwający 2:19.
Gdyby ktoś z Was był w potrzebie jak ja wcześniej - to piszcie na adres: agatorrr@gmail.com; mogę przesłać oba soundtracki (Twilight: Soundtrack oraz Twilight: The Score) lub wybrane utwory. Pozdrawiam :)