PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462441}

Zmierzch

Twilight
2008
5,6 337 tys. ocen
5,6 10 1 336960
3,5 51 krytyków
Zmierzch
powrót do forum filmu Zmierzch

No właśnie, jak to jest? Bo przecież Edward w zmierzchu w stołówce zjadł kawałek pizzy. Skoro mogą to dlaczego Cullenowie chociażby dla lepszego udawania ludzi nie jedzą tego jedzenia w stołówce?

bo pozniej musza to jakby "zwrocic".
przeczytaj midnight sun (te 12 rozdzialow) to sie przekonasz..;D

użytkownik usunięty
magda_118

haha, a jak one to zwracają?? :D ( musze poczekać na prztłumaczenie midnight sun na polski)

Q. What happened to the piece of pizza Bella dared Edward to eat? Would it be stuck in his system for the rest of eternity? Vampires don’t, um, go to the bathroom. Would he just have pizza floating in his stomach for the rest of his life? Ew…

A: Ew, yes. He’d have to cough it up later to get rid of it. Not the most pleasant thing, which is why the vampires only eat food when they absolutely have to in order to blend in.

Podsumowując, wampiry jedzą tylko i wyłącznie kiedy muszą, ponieważ później to co zjedli muszą ... zwrócić.

Crepusculo

pamiętam właśnie, jak w zmierzchu edward mówił, że dla nich smakuje to jak ziemia. zbyt zachęcające to to nie jest.. ; )

ocenił(a) film na 7
bohaterka

a w innej ksiażce o wampirach,pamiętam, że jeden pił kawę nałogowo ;p

Bella_Lioness

i co sie z nia później działo? było to jakos wytłumaczone?;)

ocenił(a) film na 7
magda_118

nie ;p
po prostu pił kawę ;p
no i ona dodawała mu energii jak normalnemu człowiekowi ;p

Bella_Lioness

aha.spoko ;)
a jaka to książka?
staram się uzupełniać braki w znajomości książek, które choć wspominają o wampirach...;D niestety bełchatowskie biblioteki są dość ograniczone...no ale może akurat..xD

magda_118

"Monstrous regiment" Pratchetta, jeśli się nie mylę :D Ze świata dysku polecam "Carpe Jugulum", część całkowicie poświęconą wampirom.

Bellona

damn.
tylko po angl?
kocham ten język, ale nie lubię e-booków...jakoś mi tak niewygodnie...;D Wolę książkę w rękach, zapach papieru i te sprawy xD.Ale dzięki za rekomendację ;D

magda_118

Jeśli się nie mylę, tłumaczenie tej książki jest dostępne od kilku miesięcy ;p Dokładniej to to: http://merlin.pl/Potworny-regiment_Terry-Pratchett/browse/product/1,596240.html
Ja natomiast polecam http://merlin.pl/Carpe-Jugulum_Terry-Pratchett/browse/product/1,558402.html
Ogólnie.. Pratchetta czyta się niezwykle przyjemnie ;p

ocenił(a) film na 7
Bellona

To była 'Trylogia Kręgu' Nory Roberts ;p

Bella_Lioness

O. A można wiedzieć o czym to jest?^^ Brzmi intrygująco. Właśnie zabrałam się za "Sklepik z marzeniami" Stephena Kinga i zastanawiam się, co później będę czytać.. :/

W Świecie Dysku też był wampir uzależniony od kawy, bodajże nazywał się Maladict^^ Swoją potrzebę krwi "przemienił" w maniakalne pragnienie picia kawy. Biorąc pod uwagę satyryczny charakter utworów Pratchetta, nie zdziwiłabym się, gdyby Maladict był parodią Twojego wampira.
Aczkolwiek nie wiem, bo książki nie czytałam ;p

ocenił(a) film na 7
Bellona

nie no może tak nałogowo jej nie pił ,ale wiem, ze lubił bardzo ten napójxD
Książka jest o księżniczce Moirze, jej kuzynie Larkinie (zmieniającym się w dowolne zwierze), wampirze Cianie, jego bracie Hoyt'cie (czarnoksieżnik), czarownicy Glenie i wojowniczce blair, którzy razem tworzą krąg, który z kolei ma powstrzymać złą królową Lilith od zawładnięcia światem ;p...

Bella_Lioness

xD BL, nie mówiąc o tym, że ksiązka zakrawa na erotyk xD

oczywiście, że czytałam:P to jedyne książki Nory Roberts jaki przeczytałam xD

ocenił(a) film na 9
Luelle

Hmm od pewnego czasu nurtuje mnie pytanie czy wampirom rosną włosy??

Annik

do świata dysku nie mogę się jakoś przekonać...czytałam kiedyś ale jakoś mnie nie wciągnęło i dałam sobie spokój...
warto przeczytać tą "Trylogię Kręgu' Nory Roberts??

Vivan

jeżeli lubisz erotyki...^^ postacie są prosto sklejone, książka nie jest rewelacyjna pod względem przedstawionych wampirów, które są tam prostackie i zachowują się jak zwierzęta (wyjątek, Cian). Roberts nie wymyśliła nic nowego w związku z wampirami, poszła najprostszą drogą Stoker'owych wampirów...

Vivan

annik, chyba nie. chociaż w ' kronikach wampirów ' było, że jak zetną włosy, to później im odrastają do tej samej długości. identycznie jest z paznokciami.

ocenił(a) film na 9
bohaterka

hehe bo właśnie się zastanawiałam, czy gdyby Rosalie np. chciała wypróbować jakąś nową fryzurkę - ściąć włosy i efekt by jej się nie podobał to czy skazana byłaby na wieczność w paskudnym fryzie?

ocenił(a) film na 5
Annik

Witam, gdzieś ostatnio czytałam, że wampirom w wydaniu pani Meyer włosy w ogóle nie rosną i tym bardziej nie odrastają. Dlatego Alice ma krótkie włosy bo nie zdążyły jej odrosnąć przed przemianą w wampira po tym jak zostały jej zgolone w Asylum (przepraszam ale nie przychodzi mi do głosy polski odpowiednik tego słowa).
A tu jest wypowiedź samej Meyer:
"When someone becomes a vampire, it’s as if they are frozen exactly as they are in that moment. His or her (and we’ll go with her because it’s more central to this discussion) body no longer experiences change. Hair does not grow, nor do fingernails (if you cut your hair, you’re stuck. That’s why Alice’s hair is so short–it was growing back from being shaved in the asylum".
I wszystko jasne :D

użytkownik usunięty
Toldie

A ja mam jeszcze takie pytanie, czy wampiry się myją? np. zęby? albo włosy?

ocenił(a) film na 9
Toldie

Dzięki wielkie bo to pytanie tak za mną chodziło :D

Annik

Chyba tak xD Pływają w oceanach to wiadome xD

pajlusia

myją sie..
np.po polowaniu są brudni od krwi,błota,kurzu itp. no to raczej muszą:D
Stephanie odpowiadała jakoś tak na to pytanie...:)

magda_118

Ale zauważyliście, że zawsze jest napisane "Myłam zęby. 2 razy", ale nie pisze nic o myciu zębów u Edwarda? xD

użytkownik usunięty
pajlusia

Gdyby Edward nie mył zębów to całowanie z nim nie byłoby raczej przyjemne.

xD Wiem, wiem xD Tylko o tym tak nie piszą jak o myciu zębów Belli xD

użytkownik usunięty
pajlusia

W Zaćieniu na końcu jest fragment kiedy Bella wvhodzi do łazienki w domu Cullenów i widzi tam na półkach pełno kosmetyków które kupiła Alice i mysli sobie że to napewno dla niej bo na wampiry nie działają żadne kosmetyki..

Wiem,że w wielu poprzednich tematach już o tym było(nie chce mi się szukać;D), ale możecie mi polecić książki z wampirami, ale tematyką przypominające Zmierzch? Teraz czytam "Nekroskop" ale coś średnio mi się podoba...Może to dziecinne albo głupie, ale chyba wolę takie książki typu:zakazana miłość itp.Tak, to żałosne, ale pewnie wynika z braku własnego życia xD
To się tak leciutko czyta...a jednocześnie opowiadają mimo wszystko jakąś sensowną historię...

Moja wypowiedź jest beznadziejna.:D Ale mam nadzieję, że ktoś mnie zrozumiał ;D

magda_118

polecam serię "House of night". Niestety, książka nie jest u nas wydana, ale można ją kupić za około 25 złotych w empiku:) Baardzo dobra:)
No i, oczywiście "Kroniki wampirów":) Lestaaaaaaaaat!!!!!!!!!

Luelle

kroniki zaczelam.
wywiad i lestata...
wampir lestat mi sie bardziej podobał.ale ogólnie styl mi się nie bardzo podoba.to ich męczenie się,jacy to oni straszni, źli i potępieni;D trochę mnie to irytowało.historia i postacie za to są ciekawe. warto czytać królową potępionych i resztę?bo w końcu te wątki się powtarzają, bo oni się w którymś momencie wszyscy spotykają po kolei...?...

magda_118

lestat. < 3
mi wywaid z wampirem najmniej się podobał, za to wampir lestat jest super. królowa potępionych też. każda książka jest o innym bohaterze, tylko królowa, wampir lestat, opowieść o złodzieju ciał chyba też są tylko o lestacie.
a właśnie, widziałam w empiku ' pandorę ', a nie ma jej w zapisie serii. lue, to najnowsza książka, czy co ? nie sprawdziłam roku wydania.. ;/

ocenił(a) film na 7
bohaterka

heh no erotyk, erotyk Lue xD
nasze ulubione xD